B-17 Flying Fortress

B-17 Flying Fortress (B17 Leteća tvrđava) je američki teški bombarder iz II. svjetskog rata. Prototip je proizvela tvrtka Boeing 1935., a posljednja je inačica imala 4 motora po 895 kW, krstareću brzinu veću od 290 km/h, dolet veći od 5000 km, vrhunac leta oko 11 000 m, nosivost bombi veću od 4000 kg.

Naziv je dobila po vrlo snažnom obrambenom naoružanju (13 mitraljeza kalibra 12,7 mm).

Tijekom rata proizvedeno je više od 12 000 primjeraka.

God. 1945. proizveden je veći i snažniji bombarder B-29,zvan Super tvrđava, iz kojega je bila bačena prva atomska bomba na Hirošimu i Nagasaki. Prema tim se zrakoplovima letećom tvrđavom nazivaju i drugi, njima slični bombarderi.

B-17 Lone Star Flight Museum Airshow
B-17 Flying Fortress

Tehničke karakteristike

Osnovne karakteristike

Letne karakteristike

  • ekonomska brzina: 290 km/h
  • dolet: >5000 km
  • najveća visina leta: 11.000+ m
  • nosivost bomba: 4000 kg
B-29 Superfortress

Boeing B-29 Superfortress je teški bombarder s četri propeler-motora, a koristilo ga je Ratno zrakoplovstvo SAD-a u Drugom svjetskom ratu te i drugi Saveznici. Ime je naslijedio od svog predhodnika, bombardera B-17 Flying Fortress.

B-29 je najveći bombarder koji je poletio za vrijeme Drugog svjetskog rata te je posjedovao neke nove tehnologije. U prostor za posadu je konstantno upumpavan zrak što je održavalo normalni atmosferski tlak te mu omogućavalo let na velikim visinama. Uvedeno je glavno upravljanje oružjem s jednog mjesta, te su se kupole sa strojnicama mogle upravljati na daljinski, a ne ručno kao ranije.

Iako su mu sve ove nove tehnologije omogućile let po danu na velikim visinama, B-29 se češće koristio za noćna bombardiranja pri niskim visinama, izbacivajući zapaljive bombe na Japan. Atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki bile su bačene iz B-29.

Za razliku od drugih bombardera B-29, je nastavio biti u upotrebi dugo nakon završetka rata, sve do 1960-ih.

Browning M2

Browning M2 ili M2 Browning machine gun je američka teška strojnica koju je krajem 1. svjetskog rata dizajnirao John Browning. Veoma je slična Browningovoj ranijoj strojnici Browning M1919 koja koristi streljivo kalibra .30-06. S druge strane, M2 koristi moćnije streljivo .50 BMG. Ta kratica je kasnije korištena za naziv same strojnice: BMG - Browning Machine Gun. Oznaka M2 znači i "Ma Deuce" ili "pedeset" čime se aludira na kalibar ove strojnice. Browning M2 ima mnogo specifičnih oznaka, dok ona službena glasi Browning Machine Gun, Cal. .50, M2, HB, Flexible.

Strojnica M2 je učinkovita u borbi protiv pješaštva, neoklopnih ili lako oklopnih vozila, plovila i zrakoplova u niskom letu.

Vojna vozila i zrakoplovi američke vojske su od 1920. do danas opremljeni strojnicama Browningovog kalibra .50 kojeg koristi i M2. Browning M2 imao je veliku primjenu tijekom 2. svjetskog rata, Korejskog rata, Vijetnamskog rata, pa sve do Rata u Afganistanu i Iraku tijekom 2000-ih. M2 je primarna teška strojnica vojski zemalja članica NATO saveza, a koristi se i u mnogim zemljama koje nisu članice pakta. Uz izuzetak pištolja M1911, strojnica M2 je vremenski najduže korišteno "malo oružje" (eng. Small arm) u američkoj vojsci.

Model M2HB trenutno proizvode tvrtke General Dynamics i U.S. Ordnance za potrebe američke vojske i drugih američkih vojnih saveznika (preko FPS prodaje). Od 1930-ih strojnicu Browning M2 proizvodi i belgijska vojna industrija Fabrique Nationale. U.S. Ordnance je razvio sustav brze promjene cijevi M2 strojnice nakon godina istraživanja u proizvodnji strojnica za potrebe američke vojske i njenih stranih saveznika.

Gene Roddenberry

Eugene Wesley "Gene" Roddenberry (El Paso, 19. kolovoza 1921. - Santa Monica, 24. listopada 1991.) bio je američki scenarist i producent. Najpoznatiji je kao tvorac serije Zvjezdane staze, američke znanstvenofantastične serije poznate po svom utjecaju na popularnu kulturu.

Roddenberry je ponekad nazivan i "Velika ptica Galaksije" s obzirom na njegovu osnivačku ulogu u Zvjezdanim stazama. Bio je jedan od prvih ljudi čiji se pepeo "pokopao" u svemiru.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.