Angvila

Angvila (eng. Anguilla) je Britanski prekomorski teritorij u Malim Antilima na Karibima istočno od Portorika. Površina mu je (91 km2), i 61 kilometar obalne linije. Glavni grad The Valley. Od ekonomskih aktivnosti najvažnije su ribarstvo i turizam.

Otočje se sastoji od brojnih sičušnih otočića (cays), relativnio niskih i pjeskovitih, među kojima su glavni otoci: Anguilla, Sandy, Sombrero, na kojemu se nalazi svjetionik i Scrub.

Britanci su otoke kolonizirali 1650. Godine 1882. dio je iste kolonije kojoj pripada i Sveti Kristofor i Nevis, koji 1967. postaje pridruženom državom Ujedinjenoga Kraljevstva. Iz ove zajednice Angvila se uskoro odvaja pa su 1969 britanske snage izvršile invaziju i povratile britansku vlast.

Većina stanovništva afričkog su podrijetla (Afroangvilci), potomci robova a među njima ima i nešto pripadnika drugih naroda: Angloamerikanci, 300, Britanci, 300, Indopakistanci, 100, Kinezi, 200.

Angvila
Anguilla
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: "Strength and Endurance"
Himna: God Save the Queen
Nacionalna himna: God Bless Anguilla
Položaj Angvile
Službeni jezik Engleski
Glavni grad The Valley
Vlada Britanski prekomorski posjed
 - Kraljica
Guverner
Glavni ministar
Elizabeta II.
Christina Scott
Hubert Hughes
Površina 220. po veličini
 - ukupno 102 km2
 - % vode zanemarivo %
Stanovništvo 212. po veličini
- ukupno (2006.) 13,477
 - gustoća 132/km2;
Valuta istočnokaripski dolar
Vremenska zona UTC -4
Internetski nastavak .ai
Pozivni broj 1 264

Popis naselja

Bethel, Betty Hill, Blowing Point Village, Cannifist, Cauls Bottom, Chalvilles, Crocus Hill (Saint Mary's), Deep Waters, East End Village, Ebenezer, George Hill, Island Harbour, Junks Hole, Little Dix, Long Bay Village, Long Ground, Long Path, Lower South Hill, Mahogany Tree, Mount Fortune, North Hill Village, North Side, Rey Hill, Sandy Ground Village, Shoal Bay Village, South Hill Village, Stoney Ground, The Copse, The Farrington, The Forest, The Quarter, The Valley, Wattices, Welches Hill, West End Village, White Hill.

Jezici

Na Angvili se govore dva jezika, angvilski kreolski engleski (11.500; 2001 popis) i engleski (950; 2004; službeni)[1]

Izvori

  1. Languages of Anguilla

Povezani članci

Anguilla

Anguilla može značiti:

Anguilla (otok), otok istočno od Portorika, politički dio prekomorskih područja Angvila

Anguilla (rod), rod zrakoperki iz porodice Anguillidae, uključuje jegulju (Anguilla anguilla)

Anguilla (otok)

Anguilla je otok u Malim Antilima na Karibima istočno od Portorika. Politički to je dio prekomorskih područja Angvila. Angvili pripada i niz malih, nenastanjenih koraljnih otoka.

Blowing Point Village

Blowing Point Village, naselje na južnoj obali karipskog otoka Anguilla. Koordinate su mu 18° 10' 0" sjeverne širine i 63° 4' 59" zapadne dužine. Ima oko 800 stanovnika . Najbliži međunarodni aerodrom je (SJU) San Juan Luis Munoz Marin na Portoriku.

Britanska prekomorska područja

Britanska prekomorska područja (službeni puni naziv: Prekomorska područja, o čijim međunarodnim interesima brine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske; raniji naziv je bio krunske kolonije) je zajednički naziv za posjede Ujedinjenog kraljevstva izvan Europe.

To su:

Angvila

Bermudi

Britanski Djevičanski otoci

Britanski Antarktički teritorij

Falklandski otoci (Malvinski otoci)

Gibraltar (iako je na europskom kontinentu)

Kajmanski otoci

Montserrat

Pitcairn

Sveta Helena (uključuje Otok Ascension i Tristan da Cunha)

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Britanski indijskooceanski teritoriji (Otoci Chagos)

Otoci Turks i Caicos

Britanski Hong Kong

CONCACAF

CONCACAF (eng. the Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) je najviše izvršno tijelo za Sjevernu, Srednju Ameriku i Karibe. Uz to tu su i tri južnoameričke zemlje: Gvajana, Surinam i francuski departman Francuska Gvajana. CONCACAF je osnovan 1961.

CONCACAF Liga nacija

CONCACAF Liga nacija je međunarodno nogometno natjecanje nacionalnih seniorskih reprezentacija Sjeverne Amerike članica CONCACAF-a. Kvalifikacije za prvu sezonu natjecanja počet će u rujnu 2018., dok će natjecanje po skupinama početi u rujnu 2019., a sezona će završiti završnicom u ožujku 2020. Natjecanje će uvelike zamijeniti međunarodne prijateljske utakmice koje se trenutno igraju prema FIFA-inom kalendaru utakmica.

Europska unija

Europska unija (kratica EU), ekonomska je i politička unija, jedinstvena međuvladina i nadnacionalna zajednica europskih država, nastala kao rezultat procesa suradnje i integracije koji je započeo 1951. godine između šest država (Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga i Nizozemske). Europska unija formalno je uspostavljena 1. studenoga 1993. godine stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji (poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta). Europska Unija je jedina organizacija ove vrste na svijetu, i zbog toga ju je ponekad teško definirati. To je organizacija koja stalno mijenja i nadograđuje politike u kojima djeluje. Trenutno se može definirati kao federacija u monetarnim odnosima, poljoprivredi, trgovini i zaštiti okoliša; konfederacija u društvenoj i gospodarskoj politici, zaštiti potrošača, unutarnjoj politici; i kao međunarodna organizacija u vanjskoj politici.

Europska unija danas ima 28 država članica. Prostire se na 4.381.324 km2, a ima oko 508 milijuna stanovnika.

Prva država koja će vjerojatno izaći iz Europske unije je Ujedinjeno Kraljevstvo čija vlada je 29. ožujka 2017., nakon referenduma održanog u lipnju 2016., podnijela zahtjev za razdruživanje Ujedinjenog Kraljevstva od Europske unije.

Grb Angvile

Grb Angvile primjenjuje se od 1980. godine. Sastoji se od tri dupina, koji iskaču iz mora. Dupini su narančaste boje i predstavljaju izdržljivost, jedinstvo i snagu, a njihov položaj u krugu simbolizira kontinuitet.

Plava pozadina grba predstavlja more, ali i nadu, mladost i vjeru. Bijela je pozadina simbol mira.

Ovaj se grb nalazi i na zastavi Angvile.

ICAO aerodromski kodovi

ICAO kodovi zračnih luka ili pokazivač lokacije je četveroslovni alfanumerički kod koji označava pojedinačno svaku zračnu luku širom svijeta. Kodove je definirala Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva a objavljeni su u "ICAO dokumentu 7910: Lokacijski pokazatelji".

ICAO kodovi se koriste u kontroli zračnog prometa i u planiranju leta zrakoplovnih prijevoznika. Različiti su od IATA kodova kojima se susreće javnost a koriste se za red letenja, rezervacije i prijevoz prtljage. Na primjer, putnici koji koriste Zračnu luku Dubrovnik će najvjerojatnije biti upoznati s IATA kodom: DBV. Manje je vjerojatno da će poznavati ICAO kod: LDDU.

ICAO kodovi koriste se i za identifikaciju drugih lokacije, kao što su meteorološke postaje, letačkih servisnih informacija ili oblasnih kontrola leta bez obzira nalazili se oni na zračnoj luci ili ne.

Istočnokaripski dolar

Istočnokaripski dolar, ISO 4217: XCD, je valuta koja se koristi u sljedećim državama i prekomorskim teritorijima:

Angvila,

Antigva i Barbuda,

Dominika,

Grenada,

Montserrat,

Sveti Kristofor i Nevis,

Sveta Lucija i

Sveti Vincent i Grenadini.Dijeli se na 100 centi.

U upotrebi je od 1965. kada je zamijenio dotadašnji dolar Britanske zapadne Indije. Od 1976. tečaj XCD vezan je za tečaj američkog dolara u odnosu 2.7 XCD za 1 USD.

Istočnokaripska središnja banka izdaje kovanice u apoenima od: 1, 2, 5, 10, 25 centi i 1 dolara, te novčanice u apoenima od 5, 10, 20, 50 i 100 dolara.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2010. (CONCACAF)

U kvalifikacijama CONCACAF zone za svjetsko prvenstvo 2010. natjecat će se 35 reprezentacija za tri do četiri mjesta.

Popis zavisnih teritorija

Zavisni teritoriji su teritoriji bez pune političke samostalnosti.

Sjeverna Amerika

Sjeverna Amerika - kontinent na sjevernoj polutci, površine 24,230.000 četvornih kilometara.

Srednja Amerika

Srednja Amerika obuhvaća kopneni most između Sjeverne i Južne Amerike kao i Zapadnoindijske otoke , a zemljopisno i geološki do kopnene prevlake Tehuantepec pripada kontinentu Sjeverne Amerike. Povijesno gledano, Srednja se Amerika može smatrati samostalnim kontinentom. Kopno Srednje Amerike od prevlake Tehuantepec do prevlake Darién na granici između Paname i Kolumbije naziva se Centralna Amerika

Na tom kopnenom mostu pretežno se govori španjolski. Jedina je iznimka Belize gdje se govori engleski. Na otocima u Karibima govori se engleski, francuski, španjolski i nizozemski.

The Valley

The Valley, glavni grad britanskog prekomorskog područja Angvila i komercijalno i administrativno središte otoka Anguilla. Stara kolonijalna arhitektura može se danas vidjeti još jedino na Cross Roadsu, na posljednjoj plantažnoj kući sa popratnim objektima na Anguilli, Wallblake House, izgrađenoj 1787. , renoviranoj 2004. koja je danas u vlasništvu katoličke crkve. Na najvišem vrhu otoka, Crocus Hill (65 m.) nalaze se ruševine stare sudske zgrade (Old Court House). Uz južni rub grada smješten je maleni međunarodni aerodrom Wall Blake Airport. Populacija mu iznosi manje od 2,000.

Vremenska zona

Jedan vremenski pojas (zona) pokriva područja Zemlje koja su izabrala isto lokalno vrijeme.

Zastava Angvile

Zastava Angvile je plave boje. Sastoji se od zastave Ujedinjenog Kraljevstva u gornjem lijevom kutu, te grba Angvile u donjem desnom kutu. Grb se sastoji od tri dupina koji su se i ranije nalazili na zastavi ove zemlje, a koji predstavljaju prijateljstvo, mudrost i snagu.

Zračna luka Robert L. Bradshaw

Zračna luka Robert L. Bradshaw je međunarodna zračna luka koja se nalazi sjeveroistočno od grada Basseterre na otoku sv. Kristofor u otočnoj državi Sveti Kristofor i Nevis. Nazvana je po prvom premijeru te države, Robertu Llewellynu Bradshawu.

Glavna renovacija zračne luke je započela krajem 2004. a dovršena je u prosincu 2006. Cijeli projekt je financiran kreditima Narodne banke sv. Kristofora i Nevisa te iz Tajvana. Iznos kredita je iznosio 17 milijuna USD.

Renovacija je obuhvaćala proširenje zračne piste koja sada istovremeno može prihvatiti šest široko-trupnih zrakoplova. Osim njih, zračna luka cijelo vrijeme može prihvatiti i mlažnjake na linijama za SAD i Kanadu kao i druge putničke avione na regionalnim letovima na karipskom području.

Najveći zrakoplov koji trenutno koristi zračnu luku Robert L. Bradshaw je Boeing 777-200 British Airwaysa. Osim putničkih, zračna luka ima i kapacitete za prihvat privatnih poslovnih mlažnjaka te transportnih zrakoplova.

2008. godine je zračna luka imala godišnji promet od 299.706 putnika.

Sastavne države i teritoriji povezani s Ujedinjenim Kraljevstvom
Zastava Ujedinjenog Kraljevstva
Države u Sjevernoj i Srednjoj Americi

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.