Alvia

Alvia je vlak velike brzine španjolske željezničke kompanije Renfe. Posebnost ovih vlakova je mogućnost promjene širine kolosijeka. Moguća je promjena na normalnu širinu kolosijeka na mreži AVE, kao i postavljanje širokog kolosijeka, koji je standard na Iberskoj šinskoj mreži.

Posebno karakteristično za ove vlakove je to, da u vrlo kratkom vremenu mogu promijeniti širinu kolosijeka (između 1435 mm (normalna širina) i 1668 mm (široki kolosijek) ), korištenjem tehnologije tehnologije VGA .

RN 120-6051
Serie 120 u Beasainu

Vozila

Renfe clase 130
Serije 130 u Alicanteu

Serija 120

  • brojnost: 12 (45 dodatnih naručeno)
  • brzina putovanja: 250 km/h (normalna širina kolosijeka), 220 km/h (široki kolosijek)

Serija 130

  • brojnost: 45
  • brzina putovanja: 250 km/h (normalna širina kolosijeka), 220 km/h (široki kolosijek)

Vanjske poveznice


LogoOV.png Nedovršeni članak Alvia koji govori o željezničkom prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Povijest željeznice velikih brzina

Željeznice velike brzine su nastale, kao efikasan i vrlo brz način transporta (prvenstveno ljudi) između udaljenih lokacija (obično gusto naseljenih urbanih područja). Pojavom zračnog prijevoza je pozicija željeznice kao prvog sredstva masovnog transporta ozbiljno ugrožena. Zemlje koje su odigrale vrlo značajne uloge u početcima masovnog željezničkog prijevoza velikim brzinama su Japan, Francuska i Njemačka.

Vlakovi velikih brzina

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.