9. svibnja

9. svibnja (9.5.) 129. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (130. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 236 dana.

Događaji

  • 1859. Od eksplozije nakon požara u brodskoj barutani potonuo jedrenjak habsburške mornarice vrste brik Triton ispred lokrumske obale, pri čemu je poginulo 95 mornara.
  • 1945. Dan pobjede − Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju sa SSSR-om u Drugom svjetskom ratu.
  • 1950. Robert Schuman objavio Deklaraciju. Od 1985. taj dan se slavi kao Dan Europe

Rođenja 9. svibnja

Smrti 9. svibnja

Blagdani i spomendani

  • Dan grada Raba
  • Dan antifašizma

Imendani

9. svibnja u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 9. svibnja u Domovinskom ratu.

1991.NA SJEDNICI Predsjedništva SFRJ odlučeno je da se u Republici Hrvatskoj odmah obustavi kretanje oružanih formacija i naoružanih građana Republike Hrvatske, koju je vodio Josip Manolić, u Vukovaru se složili da treba uspostaviti komunikaciju organa vlasti koji su pobijedili na nedavnim izborima i oni su ti koji moraju preuzeti odgovornost.

UPORNOST vojske da do kraja izvede "planirane proljetne vježbe" u zapadnoj Hercegovini stanje dovela do usijanja, pored zaustavljene tenkovske kolone u Pologu, narod zaustavio tenkove i kod Šuice.

PUTEM Hrvatskog radija predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman obratio se Hrvatima u Bosni i Hercegovini i pozvao pučanstvo da se ukloni s ceste ispred tenkovskih kolona.

1992.

STRANE agencije o smjenama u vodstvu jugovojske govore kao o velikoj podvali Slobodana Miloševića svijetu.

VELIKA smjena osvajača na dubrovačkom području - Crnogorci odlaze, Srbijanci dolaze.

ČETNICI prijete razaranjem hidrocentrale Peruča na Cetini.

MINISTARSTVO obrane i Štab Teritorijalne obrane BiH pozvali sve u obranu zemlje.

1993.

U SREDNJOJ Bosni Muslimani ne prestaju s napadima na HVO.

HVO za jugoistočnu Hercegovinu poslalo pismo Međunarodnim organizacijama kako bi se pomoglo u zaustavljanju napada muslimanskih ekstremista na hrvatsko pučanstvo tog područja.

SRPSKI teroristi spalili i posljednje kuće Hrvata u Unešiću i Otavicama, gdje se nalazi i mauzolej najvećeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

BRITANCI poduzeli sve kako bi spasili medvjeda izgubljenog u paklu rata u BiH.

1994.

NAKON što je Služba za zaštitu ustavnog poretka Republike Hrvatske prikupila dokaze, priveden Radenko Radojčić, član tajne grupe "Labrador" za kojeg se sumnja da je 19. kolovoza 1991. pripremio i izvršio diverzije na Židovskom groblju i zgradi Židovske općine u Zagrebu.

KOMISIJA BiH za ratne zločine prikupila više od 2.500 slučajeva koji upućuju da su na teritoriju BiH počinjeni teški zločini nad civilnim stanovništvom, a oko 1.000 slučajeva će predati predsjedniku Komisije UN-a za ratne zločine Sharifu Bassoudiju.

NAKON što su mjesec dana bili "žrtve pravosudne pogreške", 11-orici francuskih državljana iz humanitarne udruge "Premiere Urgence", po naređenju Radovana Karadžića, produžen pritvor, te su tako postali njegovi taoci kojima ucjenjuje Zapad.

1995.

SVEČANA proslava Dana pobjede u Moskvi završena primanjem u Kremlju. Na otvaranju spomeničkog kompleksa na Poklonoj gori predsjednik Tuđman sjedio u prvom redu svečane lože, odmah uz Jeljcina, Zoa Ze Mina, Billa Clintona i Johna Majore.

HRVATSKA Vlada zahtijeva da se u banjalučku regiju pošalju relevantni međunarodni promatrači, kako bi osigurali da ne dođe do daljnjih povreda prava nesrpskog pučanstva, jer, otkako je počeo sukob, provedeno je etničko čišćenje nad ukupno 55.000 katolika, više od 400 ih je ubijeno u logorima ili njihovim domovima, ubijena su 4 svećenika, te uništeno 37 crkava, stoji u pismu hrvatskog veleposlanika u UN Marija Nobila predsjedatelju Vijeću sigurnosti UN-a Jeanu Bernardu Merimeeu.

U HRVATSKOJ antifašističkoj borbi sudjelovalo je u raznim oblicima otpora 470.000 osoba, od toga 230.000 u aktivnim oružanim snagama. Za četiri godine oružane borbe protiv fašizma u Hrvatskoj je poginulo 63.000 partizanskih boraca, istaknuto na svečanoj sjednici hrvatskog Sabora u povodu 50. godišnjice pobjede antifašističke koalicije.

PREMA obavijesti vikara Banjalučke biskupije u Zagrebu dr. Miljenka Aničića, 7. svibnja ove godine srušena filijalna crkva u Šargovcu, u župi Petrićevcu kod Banja Luke, a od 8. svibnja u noćnim satima spaljena filijalna crkva u Majdanu, u župi Mrkonjić-Gradu.

1996.

VIJEĆE sigurnosti UN-a donijelo Predsjedničku izjavu, kojom se, uz najdublju zabrinutost, optužuje "SRJ" da ne surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine.

SLUŽBENI predstavnik haškog suda za ratne zločine Christian Chartier priopćio da je Musliman Zejnil Delalić izručen Sudu, zbog zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

Aldo Moro

Aldo Romeo Luigi Moro (Maglie, 23. rujna 1916. - kraj Rima, 9. svibnja 1978.), talijanski političar i državnik.

Kao član Demokršćanske stranke izabran je 1946. godine u Konstituantu (Ustavotvornoj skupštini), a od 1948. godine poslanik je u Predstavničkom domu parlamenta Republike Italije. Bio je profesor kaznenog postupka na sveučilištu u Bariju, a zatim (do smrti) na rimskom sveučilištu. Smatra se najozbiljnijim poslijeratnim talijanskim političarom.

Bio je predsjednik parlamentarne grupe Demokršćanske stranke, ministar pravde (1955.–1957.), ministar prosvjete (1957.–1959.), tajnik Demokršćanske stranke (1959.–1964.), predsjednik koalicijskih vlada lijevog centra - demokršćani, socijaldemokrati, republikanci, socijalisti - (1963.–1968.), ministar vanjskih poslova (1969.–1972. i 1973.–1974.), te ponovo predsjednik vlade (1974.–1976.). Predsjednikom Demokršćanske stranke postao je 1976. Zagovarao suradnju demokršćana sa socijalistima i komunistima.

Kao predsjednika Demokršćanske stranke 16. ožujka 1978. godine oteli su ga pripadnici "Crvenih brigada", koja mu je organizirala "suđenje" i "u ime narodnog suda" osudila ga na smrt. Ubijen je, a njegovo tijelo pronađeno je u prtljažniku automobila u Rimu. Bio je jedan od protagonista modernijih političkih saveza u Italiji, a na međunarodnom planu pristaša dobrosusjedskih odnosa s tadašnjom Jugoslavijom.

Dražen Vrdoljak

Dražen Vrdoljak (Split, 1. travnja 1951. - Zagreb, 9. svibnja 2008.), glazbeni kritičar, novinar, radijski i televizijski urednik i utemeljitelj hrvatske diskografske nagrade Porin. Bio je član sekcije glazbenih pisaca pri Hrvatskom društvu skladatelja. Dražen Vrdoljak u svojoj karijeri dugoj četiri desetljeća, dao je neprocjenjiv doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi i umjetnosti.

Express Yourself

"Express Yourself" je drugi singl američke pjevačice Madonne s četvrtoga studijskog albuma Like a Prayer. Singl je izdan 9. svibnja 1989. pod Sire Recordsom, a 1990. se pojavljuje i na kompilaciji najvećih hitova The Immaculate Collection, a 2009. na Celebration.

Friedrich Schiller

Johann Christoph Friedrich von Schiller (Marbach, 10. studenog 1759. - Weimar, 9. svibnja 1805.) bio je njemački književnik. Već nekoliko godina prije smrti slovio je pored Goethea za najznačajnijeg predstavnika Weimarske klasike.

Jupp Heynckes

Josef "Jupp" Heynckes (Mönchengladbach, 9. svibnja 1945.) njemački je nogometni trener u mirovini i bivši nogometaš. Trenutačno trener minhenskog Bayerna.

NGC 4613

NGC 4613 je spiralna galaktika u zviježđu Berenikinoj kosi.

NGC 4614

NGC 4614 je prečkasta spiralna galaktika u zviježđu Berenikinoj kosi.

NGC 4615

NGC 4615 je spiralna galaktika u zviježđu Berenikinoj kosi.

NGC 4735

NGC 4735 je prečkasta spiralna galaktika u zviježđu Berenikinoj kosi.

NGC 4838

NGC 4838 je prečkasta spiralna galaktika u zviježđu Djevici.

NGC 4933

NGC 4933 (NGC 4933A) je spiralna galaktika u zviježđu Djevici.

NGC 4933B

NGC 4933B je eliptična galaktika u zviježđu Djevici.

NGC 4933C

NGC 4933C je spiralna galaktika u zviježđu Djevici.

Return of the Champions

Return of the Champions je dvostruki live album sastava "Queen + Paul Rodgers". Album je snimljen 9. svibnja 2005. godine u "Hallam FM Arena" Sheffield, U.K., objavljen je 19. rujna 2005. godine. Kao vokal grupe pojavljuje se Paul Rodgers.

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.