9. ožujka

9. ožujka (9.3.) 68. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (69. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 297 dana.

Događaji

  • 1617. - zaključen Stolbovski mir, čime je okončan rusko-švedski rat

Rođenja 9. ožujka

Smrti 9. ožujka

Blagdani i spomendani

  • Franciska Rimska

Imendani

  • Franjka
  • Franika
2000.

2000. je bila prijestupna godina prema gregorijanskom kalendaru, a započela je u subotu. Moderna kultura je smatra i početkom 21. stoljeća i 3. tisućljeća, iako je to po strogim kriterijima gregorijanskog kalendara zapravo bila 2001.

Ova godina bila je obilježena kao:

Međunarodna godina kulture mira.

Svjetska godina matematike.

Veliki jubilej kršćanstva

2003.

2003. je bila godina prema gregorijanskom kalendaru koja nije bila prijestupna, a započela je u srijedu.

Ova godina bila je obilježena kao:

Međunarodna godina slatke vode.

Europska godina invalidnosti.

Godina bloga.

9. ožujka u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 9. ožujka u Domovinskom ratu.

1990.

- Tuđman je na svojoj liniji bio odlučniji od Savke i Tripaka... Jugoslavija se može održati isključivo kao kombinacija konfederacije i federacije, a postojat će sve dotle dok Srbi i Hrvati budu kadri nalaziti zajednički jezik... Sve naše brojke o ratnim žrtvama preuveličane su i do 20 puta, izjavio u Beogradu za "Večernji list" Milovan Đilas.

1991.

- Krvave demonstracije opozicije u Beogradu, tenkovi JNA, kada više nije mogla policija, spasila Miloševićev režim.

1992.

- U Bruxellesu završena deseta konferencija o Jugoslaviji, na kojoj je otvorena ostavinska rasprava o baštini raspale države.

- Američki državni sekretar James Baker u Bruxellesu zatražio što brže "kolektivno priznanje" BiH i poštovanje njezinog teritorijalnog integriteta.

- U Beču potpisan sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Hrvatske i Španjolske.

- U Zagreb otvorena švedska ambasada.

- Službeni rezultati referenduma u BiH: 99,44 posto glasača "ZA" suverenu i neovisnu republiku.

- Zahtjevi opozicije na mitingu u Beogradu: Miloševiću odlazi! Kao odgovor na demonstracije policijska opsada Beograda.

- Između Hrvatske i Slovenije potpisan međudržavni sporazum o povratku izbjeglica privremeno smještenih u Sloveniji.

- Na okupiranoj Baniji Hrvati posebno označeni: moraju nositi bijele trake na ruci!

- U Šibeniku primirje postalo sinonim za životnu opasnost, jer je grad pod svakodnevnim topničkim udarima jugovojske.

1993.

- Predsjednik Tuđman, primajući u Zagrebu izaslanstvo Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, HVO i HDZ travničke provincije, pozvao Hrvate da učine sve što mogu da ne bi bilo sukoba s Muslimanima.

- Beograd je agresor i to međunarodna zajednica mora prihvatiti, a cilj je Srbije da dođe do novih teritorija, rekao slovenski predsjednik Milan Kučan novinarima u Parizu, nakon susreta s francuskim predsjednikom Françoisom Mitterrandom.

1994.

- Iz izjava nakon moskovskog susreta Mate Granića i Andreja Kozireva može se zaključiti da Rusija još ne podržava bezrezervno Washingtonski sporazum, ali potvrđuje cjelovitost Hrvatske.

- Nema BiH bez Hrvatske, niti Hrvatske bez BiH, izjavili čelnici Sabora Republike Hrvatske Stjepan Mesić i Josip Manolić, primajući u Saboru predstavnike Hrvatskog narodnog vijeća u BiH na čelu s Hrvojem Ištukom.

- Odlučan američki angažman i savez žrtava agresije efikasno mogu poništiti srpsku strategiju ostvarenja ratnih ciljeva, rekao general zbora Hrvatske vojske Anton Tus u razgovoru za "Večernji list".

- Komisija UN za ljudska prava u Ženevi osudila zločine protiv civila koje su počinile sve tri strane u BiH i još jedanput istaknula snage bosanskih Srba kao glavne krivce, te na još godinu dana produžila mandat svom posebnom izvjestitelju za bivšu Jugoslaviju Tadeuszu Mazowieckom.

1995.

- Predsjednik Tuđman telefonski razgovarao s W. Christopherom, tijekom razgovora postignut daljnji napredak u usuglašavanju gledišta o prisutnosti međunarodne zajednice radi osiguravanja mirovnog procesa u rješavanju problema okupiranih područja, nakon prestanka mandata UNPROFOR-a.

- Zbog nemogućnosti dopreme namirnice u bihaćki džep UNHCR suspendirao pomoć UNPA - područjima.

- Komisija UN za ljudska prava usvojila rezoluciju o BiH, Hrvatskoj i SRJ, u kojoj je snažno osudila Srbiju.

- Iz skladišta UNPROFOR-a u sektoru Istok srpske snage uzele trinaest tenkova, određeni broj oklopnih transportera i drugog naoružanja.

- "New York Times" objavio izvještaj o etničkom čišćenju u BiH.

1996.

- Na dvodnevnom zasjedanju Zastupničkog doma Hrvatske Republike Herceg-Bosne ocijenjeno da su Bošnjaci samo deklarativno za Federaciju, no u stvarnosti nastoje da središta moći zadrže izvan institucija Federacije.

Earl W. Sutherland, Jr.

Earl Wilbur Sutherland, Jr. (Burlingame, Kalifornija, 19. studenog 1915. - Miami, 9. ožujka 1974.), američki fiziolog.

Sutherland je 1971. g. dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za svoje otkriće u vezi mehanizma djelovanja hormona, posebno adrenalina, preko sekundarnih glasnika (kao što je ciklički adenozin monofosfat, cAMP).

Hrvatska revija

Hrvatska revija časopis je Matice hrvatske za društvena i kulturna pitanja.

Idejni tvorac i pokretač Revije bio je Filip Lukas. Časopis je utemeljen u Matici hrvatskoj 1928. godine gdje je izlazio do svibnja 1945. godine. Obnovili su ga 1951. godine u Buenos Airesu Vinko Nikolić i Antun Bonifačić.

Juan Sebastián Verón

Juan Sebastián Verón (La Plata, 9. ožujka 1975.) je argentinski nogometaš koji trenutačno igra za Estudiantes, u kojem obnaša i dužnost predsjednika kluba. Igrao je 14 godina za argentinsku nogometnu reprezentaciju. U Premier Ligi je Argentinac nastupao za Chelsea i Manchester United.

Lucije II.

Lucije II., papa od 9. ožujka 1144. do 15. veljače 1145. godine.

Max Delbrück

Max Ludwig Henning Delbrück (Berlin, 4. rujna, 1906. - 9. ožujka, 1981.) bio je njemačko-američki biofizičar koji je 1969.g. dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu zajedno sa Alfred D. Hersheyem i Salvador E. Luriom.

Za vrijeme svoga boravka u SADu, tijekom drugog svjetskog rata, zajedno sa Salvador Luriom, pokazao je da bakterijska rezistencija na zarazu virusima, nastaje slučajnom mutacijom, a ne prilagodbenim promjenama.

To istraživanje, poznato kao pokus Luria-Delbrück, značajno je i po korištenju matematike u kvantitativnima predviđanjima rezultata koje možemo očekivati na alternativnim modelima.

Menahem Begin

Menahem Wolfovich Begin (hebrejski מנחם בגין, Brest-Litovsk, 16. kolovoza 1913. - Tel Aviv, 9. ožujka 1992.) je bio vođa Irguna, političar i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1978. godine. Također je bio 6. premijer Izraela od 21. lipnja 1977. do 10. listopada 1983. godine. Sudjelovao je je na pregovorima u Camp Davidu s egipatskim predsjednikom Muhamadom Anwarom el-Sadatom, zbog čega su zajednički dobili Nobelovu nagradu za mir 1978. godine.

Njegov najveći doprinos izraelskoj državi je postizanje prvog mirovnog sporazuma s Egiptom i neutraliziranje egipatske armije.

NGC 3214

NGC 3214 je spiralna galaktika u zviježđu Velikom medvjedu.

NGC 3272

NGC 3272 je dvojna zvijezda u zviježđu Malom lavu.

Opća i nacionalna enciklopedija

Opća i nacionalna enciklopedija u 20 knjiga, najnovija je hrvatska opća enciklopedija, a izlazila je od svibnja 2005. do kraja 2007. godine.

Stipe u gostima

"Stipe u gostima" je hrvatska humoristična serija koja je s emitiranjem krenula 9. ožujka 2008. godine. Serija je nastala prema ideji Jasmine Božinovske Živalj i Ognjena Sviličića. 25. svibnja 2012. na predstavljanju dijela jesenske sheme, glavni urednik HRT-a Bruno Kovačević potvrdio je da će se serija vratiti i petu sezonu. Ali na tome nije stalo, nego je serija potvrđena za šestu i sedmu sezonu čime je postala najdugovječnija hrvatska serija. Premijera 7. sezone zakazana je za 16. veljače 2014. u 21:05h na prvog programu HRT-a. Serija je završila 29. lipnja 2014.

Ulf von Euler

Ulf Svante von Euler-Chelpin (Stockholm, 7. veljače 1905. - Stockholm, 9. ožujka 1983.), švedski fiziolog i farmakolog.

Godine 1970. dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu zajedno sa Bernard Katzom i Julius Axelrodom.

Vjačeslav Molotov

Vjačeslav Mihajlovič Molotov (rus. Вячесла́в Миха́йлович Мо́лотов) ili Vjačeslav Mihajlovič Skrjabin (rus. Вячесла́в Миха́йлович Скря́бин) (Sovjetsk, 9. ožujka 1890 - Moskva, 8. studenog 1986.) je bio sovjetski diplomat i političar, veliki zagovornik Staljinove vlasti, sve dok ga Hruščov nije smijenio sa svih položaja 1956. i 1957. godine. Stavio je svoj potpis na Nacističko-sovjetski pakt o nenapadanju (pakt Ribbentrop-Molotov) iz 1939. godine.

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.