8. ožujka

8. ožujka (8.3.) 67. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (68. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 298 dana.

Događaji

Rođenja 8. ožujka

Smrti 8. ožujka

Blagdani i spomendani

Imendani

  • Ivša
  • Boško
1. veljače

1. veljače (1.2.) 32. je dan godine po gregorijanskom kalendaru.

Do kraja godine ima još 333 dana (334 u prijestupnoj godini).

8. ožujka u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 8. ožujka u Domovinskom ratu.

1990.

- Usvajanjem novih amandmana na Ustav od sva tri vijeća slovenske Skupštine, u Ljubljani proglašena Republike Slovenija.

1992.

- Srpski general Ratko Mladić, pred članovima Promatračke misije EZ, naredio hapšenje hrvatskih pregovarača u Žitniću. Nakon toga Mladić zaprijetio razaranjem Šibenika i Zadra.

- Njemački neonacisti nisu u Hrvatskoj vojsci, demantira pisanje berlinskog dnevnika "B.Z." Ministarstvo informiranje Republike Hrvatske.

- Iran priznao Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

- Za samo nekoliko sati žestokog topničkog napada jugovojske na Osijek smrtno stradalo sedam a ranjeno 28 osoba.

- U Beograd stigao zapovjednik mirovnih snaga UN u bivšoj Jugoslaviji Satish Nambiar.

1993.

- Srpski lobby u SAD vrlo ozbiljno shvatio optužnicu protiv Karadžića, jer zna što je američko sudstvo, te za Karadžićevu obranu prikupio 40 milijuna dolara.

- Vijetnamski veteran J.P. Mackley, koji je proteklu godinu organizirao inozemne novinarske urede u Hrvatskoj i BiH, osvrće se u "Washington Postu" na zapadna strahovanja glede intervencije u BiH, te ističe da su Srbi nepobjedivi samo u opijanju.

- Prema mnogima, najbogatiji "Jugoslaven" Jezdimir Vasiljević, zvani "gazda Jezda", vlasnik banke "Jugoskandik", zakupac pola Crnogorskog primorja, pobjegao iz "SR Jugoslavije" u Budimpeštu.

1994.

- Napredak koji je u posljednja tri tjedna postignut u radu s hrvatskom vladom je izuzetan... u predsjedniku Tuđmanu i vladi imamo jakog partnera u procesu ne samo uspostavljanja mira u BiH nego i uspostavljanju veće stabilnosti na čitavom tom području, izjavio posebni izaslanik američkog predsjednika Clintona Charles Redman nakon razgovora s predsjednikom Tuđmanom u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu.

- U Moskvi ćemo tražiti potvrdu ruskog priznavanja teritorijalnog integriteta Hrvatske, izjavio dr. Mate Granić novinarima u Zagrebu uoči svog posjeta Moskvi.

1995.

- Međunarodni pritisci na Hrvatsku u svezi s otkazom mandata UNPROFOR-u najveći su pritisci dosad, pa i veći nego prije potpisivanja Washingtonskih sporazuma - istaknuo ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić na sjednici Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma Sabora RH.

- Zabrinutosti zapovjednika vojske bosanskih Srba najavom povlačenja UNPROFOR-a iz Hrvatske u Vlasenici razgovarali glavni zapovjednik UNPROFOR-a u BiH general Rupert Smith i general Ratko Mladić, a tom prilikom Mladić je Smithu predložio da se iz određenih istočnobosanskih gradova evakuira određeni broj civila, u stvari da se praktično očisti istočna Bosna od nesrba.

1996.

- Voditelj privremene uprave UN u istočnoj Slavoniji Jacques Klein, u razgovoru za "Večernji list" ističe: "Rekao sam srpskim čelnicima: Pobunili ste se, odigrali svoje karte, izgubili. Ako mi ne pomognete, odlazim, pa će Hrvati sami obaviti posao. Trećega nema!"

- Međunarodni sud u Haagu izdao međunarodni uhidbeni nalog za Milanom Martićem, koji je u svibnju prošle godine naredio granatiranje Zagreba. Uhidbeni nalog poslan IFOR-u u BiH.

Celestin II.

Celestin II., rođen kao Guido de Castello, papa od 26. rujna 1143. do 8. ožujka 1144. godine.

Nedovršeni članak Celestin II. koji govori o papi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Edward Calvin Kendall

Edward Calvin Kendall (8. ožujka, 1886. - 4. svibnja, 1972.) bio je američki kemičar koji je zajedno sa Philip S. Henchom i Tadeus Reichsteinom, dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu 1950.g. za istraživanje strukture i biološkog učinka hormona kore nadbubrežne žlijezde. Zaslužan je za otkriće hormona kortizola.

Gvatemala

Republika Gvatemala država je u Srednjoj Americi, koja izlazi na Tihi ocean i Karipsko more. Na kopnu graniči sa četiri države: Meksikom, Belizeom, Hondurasom i Salvadorom. Neovisna je od 1821. godine.

Milko Kelemen

Milko Kelemen (Podravska Slatina, 30. ožujka 1924. - Stuttgart, . 8. ožujka 2018..), dirigent, skladatelj i zborovođa, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Među njegove poznate učenike spada hrvatski akademik, skladatelj komorne glazbe Ruben Radica.Utemeljitelj je Muzičkog biennala u Zagrebu.Dobio je Porina za životno djelo 1998. godine.

NGC 4052

NGC 4052 je otvoreni skup u zviježđu Južnom križu.

NGC 4184

NGC 4184 je otvoreni skup u zviježđu Južnom križu.

Sportske novosti

Sportske novosti, hrvatski športski dnevni list iz Zagreba. Ranije izlazio pod nazivima Ilustrirane fiskulturne novine i Narodni sport.

Prvi broj izašao je 9. kolovoza 1945., kao nastavak tradicije Ilustriranih sportskih novosti, najpoznatijih predratnih hrvatskih sportskih novina, koje su izlazile od 1936. do 1941., a glavni im je urednik bio Vladimir Bičanić.

IFN pokrenute su na inicijativu Miroslava Habuneka i u početku su izlazile tjedno. Od 10. prosinca 1945. list nosi naziv Narodni sport. Od ožujka 1949. list izlazi dvaput tjedno; ponedjeljkom i petkom, a od 1951. triput tjedno.

Početkom 1962. godine list ulazi u sastav kuće Vjesnik, te mijenja ime u Sportske novosti, od 1. ožujka, izlazeći pet puta tjedno (osim srijedom i petkom). Godine 1964. uvedeno je izdanje za Sloveniju (izlazilo do 2014. i spajanja sa slovenskim listom Ekipa. Od 1967. izlaze svakim danom osim nedjelje. List je 1974. izdavan u 100.000 primjeraka i približno takva naklada ostala je sve do 1987. godine, s tim da je rekordna godina prodaje bila 1984. s prosječno 150.000 primjeraka dnevno. Sportske novosti su bile najtiražniji sportski list u Jugoslaviji. Takvoj izvanrednoj prodaji pridonijela je stručnost novinara, velik broj suradnika, inovacije u grafičkom uređivanju, orijentacija prema regijama, obuhvatno praćenje međunarodnog sporta - posebno velikih međunarodnih sportskih natjecanja. Velikoj nakladi su pridonijeli i značajni sportski uspjesi u tadašnjoj državi.

Izdavane su i sportske revije (SN revija, Sport magazin, Super Sport, Sprint). Povremeno SN izlaze i nedjeljom, a od 2001. redovito.

Višegodišnji urednik šahovske rubrike bio je poznati hrvatski šahist Mario Bertok.Novine su privatizirane 1992. godine i vlasnik je postao Vice Međugorac, a od 2000. vlasnik je tvrtka Europapress holding. Nakon nogometne utakmice Croatia - Partizan, 31. srpnja 1997. godine prodano je svih 140.000 primjeraka. Godine 2004. uredništvo je preseljeno iz Slavonske avenije u Koransku ulicu.

Od 8. ožujka 2008. postoji i internetsko izdanje Sportskih novosti, sada na adresi https://sportske.jutarnji.hr/

Godine 2008. Sportske novosti su dobile Trofej podmlatka, najvišu nagradu Hrvatskog nogometnog saveza.

Dobitnici Zlatnog pera SN bili su Stjepan Ljubić, Ivan Snoj, Bora Stanković, Mirko Novosel, Dušan Osmanagić, Žarko Dolinar, Bojan Stranić, Vasilije Gojtan i Artur Takač.

The Blue Comet

"The Blue Comet" je 85. epizoda HBO-ove televizijske serije Obitelj Soprano. To je osma epizoda druge polovice šeste sezone, odnosno 20. ukupno u šestoj sezoni serije. Napisali su je David Chase i Matthew Weiner, režirao Alan Taylor, a originalno je emitirana 3. lipnja 2007.

Valleys of Neptune

Valleys of Neptune jedanaesti je studijski album američkog glazbenika Jimija Hendrixa, posthumno objavljen 9. ožujka 2010. godine od izdavačke kuće Legacy Recordings.

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.