7. veljače

7. veljače (7.2.) 38. je dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 327 dana (328 u prijestupnoj godini).

Događaji

  • 1497. - "Lomača taštine" - tal. Falo delle Vanita; engl. Bonfire of the Vanities - javno spaljivanje mnoštva predmeta kao simbola luksuza i taštine (perika, parfema, slika, drevnih rukopisa), koje su provele pristaše dominikanskog svećenika Girolama Savonarole, kratkotrajnog vladara Republike Firenze, koncem 15. stoljeća.
  • 1942. - Drugi svjetski rat: Divlji ustaše pobile oko 2300 Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac pored Banje Luke
  • 1964. - The Beatles su stigli u prvi posjet SAD-u. Oko četiri tisuće poklonika i dvjestotinjak dočekalo ih je u Zračnoj luci JFK, u New Yorku. Dva dana kasnije nastupili su u čuvenom Ed Sullivan Showu, prvom televizijskom nastupu uživo u SAD-u, u prijenosu kojega je navodno vidjelo oko 40% Amerikanaca, tj. oko 73 milijuna ljudi.
  • 1971. - U Švicarskoj su žene dobile pasivno i aktivno pravo glasa na saveznoj razini.
  • 1974. - Grenada, otočna država na jugoistoku Karipskog mora, sjeverno od Venezuele i Trinidada i Tobaga te južno od Svetog Vincenta i Grenadina, osamostalila se od Ujedinjenog Kraljevstva.
  • 1992. - Ugovor o Europskoj uniji, poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta, potpisan u ovom nizozemskom gradu, označio je uspostavljanje Europske unije, a stupio je na snagu 1. siječnja 1993. potpisalo ga je dvanaest članica tadašnje Europske zajednice.

Rođenja 7. veljače

Smrti 7. veljače

Blagdani i spomendani

Imendani

  • Rikard
7. veljače u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 7. veljače u Domovinskom ratu.

1991.

- Predsjednik Slovenije Milan Kučan na primanju priređenom u Ljubljani za konzule akreditirane u Sloveniji najavio mogućnost da Slovenija istupi iz jugoslavenske federacije.

- Ako ne uspije dogovor o saveznu suverenih država, Hrvatska će, kao i Slovenija, biti za izlazak iz Jugoslaviji - rekao na konfereciji za strane novinare u Zagrebu predsjednik Tuđman.

1992.

- Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo rezoluciju broj 740, u kojoj se traži od glavnog tajnika UN da ubrza pripreme za mirovnu operacije "plavih kaciga" u bivšoj Jugoslaviji.

- Kraljevina Belgija priznala Hrvatsku.

- Vlada tzv. republike srpske krajine propisala način naseljavanja okupiranih zadarskih mjesta i poziva Srbe da usele u kuće protjeranih Hrvata.

- Na mostu između Slavonskog i Bosanskog Broda prihvaćeno 55 od ukupno 64 zarobljenika s popisa koji je hrvatskoj strani ponudila okupatorska jugovojska. Prema sporazumu od 26. siječnja trebalo je biti pušteno iz srbijanskih logora 1.200 zarobljenika.

1993.

- U Hrvatskoj održani izbori za Županijski dom Sabora i lokalna predstavnička tijela.

- Njemački zrakoplov 'Transal C 160", koji je prevozio humanitarnu pomoć u Sarajevo, pogođen projektilom, izjavio u Zagrebu pukovnik Hope Reinhardt, zapovjednik transportne jedinice. I mnogi Karlovčani potvrdili da je humanitarni avion UN, čim je prešao rijeku Koranu, nakon pucnja iz protuzrakoplovnog topa počeo gubiti visinu uz čudan zvuk motora.

- Njemačka do daljnjeg obustavlja sve humanitarne letove u Sarajevo.

- Srbija nastoji promičbenim ratom u američkim medijima učiniti nemoguće - izmijeniti sadašnji zločinački imidž Srbije.

- Istekao rok koji su Vance i Owen odredili bosanskim Muslimanima i Srbima da prihvate cjelovit plan o BiH. Hrvati plan prihvatili još u Ženevi.

- Alija Izetbegović u Sarajevu izjavio da odbija mirovni plan za BiH, jer on "nagrađuje agresiju i etničko čišćenje, što provode bosanski Srbi". "Oni koji budu u Vijeću sigurnosti digli ruku, glasovat će za etničko čišćenje", istakao Izetbegović.

1994.

- Nakon sarajevskog pokolja, 68 mrtvih i 195 ranjenih osoba, glavni tajnik UN Butros Ghali uputio zahtjev NATO-u da odobri uporabu zračnih snaga za napade na položaje srpskog topništva oko Sarajeva.

- Predstavnici skupa Hrvata u Sarajevu osnovali Hrvatsko narodno vijeće.

- U Ženevi objavljeno da vođa bosanski Srba Radovan Karadžić prihvaća pregovore o demilitarizaciji i uspostavljanju kontrole UN nad gradom.

1995.

- UNPROFOR u Zagrebu priznao da srpski zrakoplovi i helikopteri polijeću s Udbine za Bosnu, a to su činili čitav prošli tjedan.

- Sastanak predsjednika Tuđmana, Izetbegovića i Miloševića trebao bi se održati u Parizu, izjavio francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe:

1996.

- Sa svjetskog ekonomskog foruma u Davosu Holbrooke poručuje kako mirovnim sporazumom BiH nije podijeljena, iako u stvarnosti jest, a njezina ponovna integracija ne ovisi više o međunarodnoj zajednici, već o Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

- Nakon Koschnickova dekreta o ustroju Mostara, (šest općina i središnja zona, koja nije predviđena u Daytonskom sporazumu) Hrvati nezadovoljni, jer je odluka o upravno-teritorijalnom uređenju grada, koja u najvećoj mjeri ispunjava zahtjeve bošnjačke strane, proizvela neizvjesnu situaciju u gradu. Pred hotelom "Ero" napadnut i sam Koschnik u blindiranom BMW-u..

Avril Lavigne

Avril Ramona Lavigne (Belleville, Ontario, 27. rujna 1984.), poznatija kao Avril Lavigne, je kanadska pjevačica, spisateljica tekstova, dizajnerica i glumica. Prodala je više od 30 milijuna primjeraka albuma po cijelom svijetu. Ona je jedna od izvođača koji su prodali najviše albuma u Sjedinjenim Američkim Državama, sa gotovo 11 milijuna primjeraka. Od različitih medijskih izvora nazvana je pop-punk princezom.

Avril Lavigne se probila na glazbenu scenu sa svojim debitanskim albumom Let Go. Do 2009. godine album se prodao u više od 16 milijuna primjeraka širom svijeta, od toga 6 milijuna samo u SAD-u. Njezini ostali albumi Under My Skin i The Best Damn Thing su se plasirali na vrhu globalne ljestvice. Avril je snimila pet broj jedan singlova, "Complicated", "Sk8er Boi", "I'm With You", "My Happy Ending" i "Girlfriend". Lavigne je objavila pjesmu "Alice" koja se nalazila na glazbenom zapisu filma "Alisa u zemlji čudesa". Njezin četvrti studijski album Goodbye Lullaby objavljen je 2. ožujka 2011. godine, a peti, "Avril Lavigne" 1. studenog 2013.

Hrvatski vaterpolski savez

Hrvatski vaterpolski savez je hrvatska krovna vaterpolska organizacija.

Međunarodni naziv za Hrvatski vaterpolski savez je Croatian Water Polo Federation.

Utemeljen je 21. svibnja 1971. u Splitu.

Od međunarodnih organizacija, članom je Ligue Europeene de Natation - LENA-e i Fédération Internationale de Natation Amateur - FINA-e) od 7. veljače 1992. godine.

Sjedište savezu je na adresi Trg Krešimira Ćosića 11, u Zagrebu.

2007. savez je dobitnik Državne nagrade za šport "Franjo Bučar".

Hussein I., kralj Jordana

Kralj Hussein bin Talal, odnosno Hussein I., kralj Jordana, (arapski حسين بن طلال, Aman, 14. studenog 1935. - Aman, 7. veljače 1999.), unuk kralja Abdulaha Ibn Huseina, školovao se u Jordanu i Egiptu te Velikoj Britaniji, a 1952. naslijedio je duševno oboljelog oca na jordanskom tronu i vodio Jordan tijekom svih izraelsko-arapskih ratova idućih desetljeća. Palestinsko pitanje, koje desetljećima dominira jordanskom politikom, nastojao je razrješiti vojnom akcijom kojom je 1970. suzbio i protjerao palestinske organizacije sa jordanskog teritorija. Tijekom Zaljevskog rata 1991. zauzeo je neutralni stav, djelomično pogoršavajući odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. U srpnju 1994. potpisao je mirovni sporazum sa Izraelom i time završio četrdeset i šest godina neprijateljstva između te dve zemlje.

Kanonizacija

Kanonizacija predstavlja postupak kojim se određene osobe proglašavaju svetcima, odnosno postaju predmet štovanja Crkve i njezinih vjernika.

U Katoličkoj crkvi beatifikacija prethodi kanonizaciji. Kanonizacijom se bavi posebno crkveno tijelo, Kauza za proglašenje svetaca u Rimu.

Apostolska konstitucija pape Ivana Pavla II. Božanski učitelj savršenstva od 25. siječnja 1983. godine dala je obnovljen postupak kanonizacije. Njome je ujedno na novi način uređen Sveti zbor za proglašavanje svetaca. Odredbe Svetog zbora za proglašavanje svetaca od 7. veljače 1983. godine određuju čega se moraju obdržavati biskupi kad se ispituje u postupcima prigodom proglašavanja svetaca.

NFL sezona 2015.

NFL sezona 2015. je 96. po redu sezona nacionalne lige američkog nogometa.

Sezona je počela 10. rujna 2015. pobjedom branitelja naslova New England Patriotsa nad Pittsburgh Steelersima.Super Bowl 50 je bio završna utakmica sezone, u kojoj su se 7. veljače 2016. u Santa Clari u Kaliforniji na Levi's Stadiumu sastali pobjednici AFC konferencije Denver Broncosi i pobjednici NFC konferencije Carolina Panthersi. Pobijedili su Broncosi sa 24:10 i osvojili svoj treći naslov prvaka u povijesti.

Pelagije II.

Pelagije II., papa od 26. studenog 579. do 7. veljače 590. godine.

Pio IX.

Pio IX. lat. Pius PP. IX. (Senigallia, Marche, 13. svibnja 1792. - Rim, 7. veljače 1878.), rođen kao Giovanni Maria Mastai Ferretti, 255. nasljednik apostola Petra, papa od 16. lipnja 1846. do smrti 1878.

Ulf von Euler

Ulf Svante von Euler-Chelpin (Stockholm, 7. veljače 1905. - Stockholm, 9. ožujka 1983.), švedski fiziolog i farmakolog.

Godine 1970. dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu zajedno sa Bernard Katzom i Julius Axelrodom.

XXI. Zimske olimpijske igre - Vancouver 2010.

XXI. Zimske olimpijske igre su se održavale od 12. do 28. veljače 2010. godine u Vancouveru, Britanska Kolumbija, Kanada, dok su se neki događaji održavali u odmaralištu Whistler te Richmondu, vancouverskom predgrađu.

XXII. Zimske olimpijske igre - Soči 2014.

XXII. Zimske olimpijske igre - Soči 2014. su se održavale od 7. veljače do 23. veljače 2014. u Sočiju, u Rusiji. Ovo su biti prve Zimske olimpijske igre organizirane u Rusiji, jer je Moskva kao dio SSSR-a, 1980. bila domaćin ljetnih olimpijskih igara.

Zločinačka obitelj Soprano

Zločinačka obitelj DiMeo, kasnije poznata kao zločinačka obitelj Soprano, fiktivna je mafijaška obitelj iz HBO-ove televizijske serije Obitelj Soprano. Smatra se da je djelomično temeljena na zločinačkoj obitelji DeCavalcante, stvarnoj mafijaškoj organizaciji iz New Jerseyja. Osnovanao ju je u New Jerseyju u pedesetima Ercole DiMeo, obitelj je kroz naredna desetljeća jačala, ponajprije pod utjecajem dvojca iz sjene, braće Johnny Boya i Juniora Soprana. Blisko je surađivala s Pet njujorških obitelji i talijanskom mafijom. DiMeoa je sredinom devedesetih pritvorio FBI te je osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Nakon kraćeg mirnog razdoblja pod vodstvom Jackieja Aprilea, na prijelazu stoljeća je došlo do sukoba između Juniora Soprana i njegova nećaka, kapetana Tonyja Soprana. Prepustivši isprva vodstvo stricu, Tony je vladao iz sjene kao izvršni šef, a nakon Juniorova pritvaranja zbog optužbi za reket, Tony Soprano je postao i službeni, ujedno posljednji poznati šef obitelji.

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.