6. rujna

6. rujna (6.9.) 249. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (250. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 116 dana.

Događaji

Rođenja 6. rujna

Smrti 6. rujna

Blagdani i spomendani

Imendani

Izvori

  1. www.vecernji.hr, "Preminuo Robert Mugabe, prvi čelnik Zimbabwea nakon neovisnosti", objavljeno i pristupljeno 6. rujna 2019.

Vanjske poveznice

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: 6. rujna
2. rujna

2. rujna (2.9.) 245. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (246. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 120 dana.

2019.

2019. (MMXIX.), deveta je godina drugog desetljeća 21. stoljeća. Započela je u utorak.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila ju je Godinom Periodnog sustava elemenata uz 150. obljetnicu njezina objavljivanja od Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva.

29. rujna

29. rujna (29.9.) 272. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (273. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 93 dana.

6. rujna u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 6. rujna u Domovinskom ratu.

1991.

- JNA i srpski teroristi napali crkvu Sv. Petra i Pavla u Osijeku, jednu od najvećih u Hrvatskoj, te prouzrokovali veću štetu nego li je crkva pretrpjela u 2. svjetskom ratu.

- Hrvatske obrambene snage odbile neprijateljski napad na Novu Gradišku.

- Jugoslavenski premijer Ante Marković kritizira aktivnosti JNA u Hrvatskoj, te naređuje istragu u slučajevima gdje je upotrijebljena sila.

1992.

- Supredsjedatelji Mirovne konferencije, Vance i Owen zahtijevaju da Srbi u BiH predaju UNPROFOR-u teško naoružanje do 12. rujna 1992.

- Stručnjaci talijanskog Ministarstva obrane pronašli dokaze da je zrakoplov koji je prevozio humanitarnu pomoć u Sarajevo pogođen projektilom SAM-7 pod nazivom "strijela".

- Vatikan se protivi podjeli BiH.

- Grupa za sukcesiju država bivše Jugoslavije započela radom u Ženevi.

- Nesvrstani na summitu u Džakarti osudili srpsku politiku.

- Škabrnju, selo u zaleđu Zadra, pobunjeni hrvatski Srbi ponovno pale.

- HVO poslao ultimatum Oružanim snagama BiH da se povuku sa Stupa u roku od 48 sati.

- Zaprepašteni smo držanjem UNPROFOR-a, stoji u pismu zadarskih nadbiskupa Marijana Oblaka i Ivana Prenđe vrhovnom zapovjedniku UNPROFOR-a Satishu Nambiaru, u povodu najnovijeg rušenja katoličkih crkava.

1993.

- Hrvatska Vlada svjetskim čimbenicima odlučno stavila do znanja da nije spremna produžiti rok mirovnim snagama UN sa sadašnjim mandatom, istaknuo na redovitoj konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Tuđman.

- UNPROFOR se na zadarskom bijištu razmješta uz četničke položaje kako bi ih zaštitio od eventualnih hrvatskih odgovora na sve češću pucnjavu iz topova i minobacača, priopćeno novinarima iz HV u Zadru.- Pripadnici UNPROFOR-a, među kojima prednjače Britanci, u južnoj Hrvatskoj dopuštaju Srbima da rade što hoće, a Hrvati i Muslimani ratuju zbog one karte koju je nacrtao lord Owen, izjavio za "Večernji list" američki novinar J.P. Mackley, poznat u Hrvatskoj kao začetnik Foreign Press Bureau (Inozemnog novinskog ureda).

1994.

- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu američkog veleposlanika u Njemačkoj i pomoćnika državnog tajnika SAD za Europu i Kanadu Richarda Holbrookea, te s njim razgovarao o situaciji u BiH i povratku okupiranih hrvatskih područja.

- Izaslanstva vlada Republike Hrvatske i Republike BiH, vođena premijerima Valentićem i Silajdžićem, održala u Zagrebu radni sastanak, na kojemu su se složili da je najhitnija provedba Washingtonskog sporazuma i definicija odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH.

- Unatoč svemu, mislim da će Federacija preživjeti, izjavio Krešimir Zubak, predsjednik Federacije BiH.- U Vojnom sudu u Zagrebu počelo suđenje Radenku Radojčiću, pripadniku zloglasne skupine "Labrador".

- Ukidanje embarga na prodaju oružja BiH "potaknulo bi žestok i beskompromisan rat", upozorio ruski ministar obrane Pavel Gračov.

- U Berlinu započeli razgovori kontaktne skupine za bivšu Jugoslaviju o tome kako dalje iz pat pozicije, nastale nakon definitivnog "ne" bosanskih Srba mirovnom planu petorice.

1995.

- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima američko izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom SAD Richardom Holbrookeom. U razgovoru izražena potpora naporima da se na konferenciji u Ženevi postigne načelna suglasnost glede mirne reintegracije istočne Slavonije i Baranje, te okončanja sukoba u BiH u okviru globalnog rješenja na području bivše Jugoslavije.

- Državne delegacije Hrvatske i BiH, na čelu s predsjednicima dr. Franjom Tuđmanom i Alijom Izetbegovićem, razgovarale u zračnoj luci Split o svim značajnim elementima mirovnog procesa uoči ženevskog sastanka. Međusobno priznanje između Beograda, na jednoj, te Zagreba i Sarajeva, na drugoj strani, mora se rješavati istodobno, a reintegracija istočne Slavonije i Baranje u hrvatski pravni sustav mora se globalno rješavati istodobno s uklanjanjem srpske agresije na hrvatska i bosansko-hercegovačka područja, zajedničko je stajalište obiju delegacija.

- Kroz prihvatilište u Davoru prošlo do 5. rujna ukupno 18.434 izbjeglice iz sjeverozapadne Bosne.

- NATO nastavio napadati vojne položaje bosanskih Srba.

- SAD izjavile da će se zračni udari NATO-a nastaviti sve dok bosanski Srbi ne prekinu opsadu Sarajeva.

- Sada me optužuju da sam odbio plan Z-4, pa i režim u Beogradu se s tim složio da taj plan ni u kojem slučaju ne uzmemo u razmatranje, rekao Milan Martić u intervjuu za beogradski Telegraf.

1996.

- Nakon izbora za BiH državljane u Hrvatskoj, izborne kutije predane OESS-u - od 117.339 bosanskohercegovačkih državljana prijavljenih za glasovanje u Hrvatskoj na izbore se odazvalo 79,7 posto.

- Snažan potres zahvatio dubrovačko područje - epicentar potresa jačine šest stupnjeva Richterove ljestvice bio u stonskom području, a gradu Stonu prouzročio velike štete.

- U Bihaću počelo suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Fikretu Abdiću.

Ivan XIII.

Ivan XIII., papa od 1. listopada 965. do 6. rujna 972. godine.

Nedovršeni članak Ivan XIII. koji govori o papi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Kosmos 2314

Kosmos 2314, ruski izviđački satelit iz programa Kosmos. Vrste je Jantar-4K2 (Kobaljt br. 546).

Lansiran je 28. lipnja 1995. godine u 18:25 s kozmodroma Pljesecka u Rusiji. Lansiran je u nisku orbitu oko planeta Zemlje raketom nosačem Sojuz-U 11A511U. Orbita mu je bila 168 km u perigeju i 350 km u apogeju. Orbitna inklinacija bila mu je 67,13°. Spacetrackov kataloški broj je 23601. COSPARova oznaka je 1995-031-A. Zemlju je obilazio u 89,68 minuta. Pri lansiranju bio je mase 6600 kg.

Sletio je na Zemlju 6. rujna 1995. godine.

NGC 6921

NGC 6921 je spiralna galaktika u zviježđu Lisici.

NGC 7079

NGC 7079 je lećasta galaktika u zviježđu Ždralu.

NGC 7165

NGC 7165 je spiralna galaktika u zviježđu Vodenjaku.

NGC 7230

NGC 7230 je prečkasta spiralna galaktika u zviježđu Vodenjaku.

NGC 7246

NGC 7246 je spiralna galaktika u zviježđu Vodenjaku.

NGC 7400

NGC 7400 je spiralna galaktika u zviježđu Ždralu.

NGC 7473

NGC 7473 je lećasta galaktika u zviježđu Pegazu.

Pokret nesvrstanih

Pokret nesvrstanih je međunarodna organizacija koja danas broji 120 zemalja članica koje su smatrale sebe službeno neujedinjene s jednim ili protiv jednog od većih blokova. Svrha organizacije, kako piše u Havanskoj deklaraciji iz 1979. je osigurati nacionalnu neovisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i osiguranje nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, apartheida i rasizma, uključujući i cionizam i sve oblike strane agresije, okupacije, dominacije, miješanja i hegemonije, kao i protiv blokovske politike. Pokret se fokusirao na nacionalne borbe za neovisnost, iskorjenjivanje siromaštva, ekonomski razvoj i suprostavljanje kolonijalizmu, imperijalizmu i neokolonijalizmu. Zemlje članice su predstavljale 55 % siromašnog stanovništva Zemlje, većinu vlada na svijetu i skoro dvije trećine članica Ujedinjenih naroda.

Važniji članovi su bili SFR Jugoslavija, Indija, Egipat i Južnoafrička Republika. Brazil nije bio stalni član Pokreta, ali je kao država dijelila mnogo ciljeva s pokretom i često je slala promatrače na konferencije pokreta. Iako je namjeravano da organizacija bude blizak savez kao NATO i Varšavski pakt, imala je malo jedinstva i mnoge od njezinih članica su bile u savezu s jednom ili drugom velikom silom. Primjerice, Kuba je bila u savezu sa Sovjetskim Savezom tijekom Hladnog rata, kao i Indija, koja je mnogo godina bila zajedno sa Sovjetima u borbi protiv Kine. Pokret se slomio kada je Sovjetski Savez napao Afganistan 1979. godine. Dok su neke države podržavale sovjetsku invaziju, ostale članice Pokreta su se protivile napadu.

Pokret nesvrstanih se bori za nalaženje smisla nakon kraja Hladnog rata. Zemlje nasljednice Jugoslavije pokazale su malo zanimanja za Pokret od raspada zemlje. Malta i Cipar prestali su biti članice Pokreta 2004. godine, ulaskom u Europsku uniju.Jedina preostala država članica Pokreta u Europi je Bjelorusija. Novije su članice Turkmenistan, Bjelorusija i Dominikanska Republika, Bosna i Hercegovina i Kostarika su 1995. i 1998. odbijene u svojim zahtjevima za članstvo. Najnovije su članice Azerbajdžan i Fidži, koje su postale članicama u svibnju 2011.

Richard J. Roberts

Richard John Roberts (Derby, 6. rujna 1943.) je engleski biokemičar i molekularni biolog.

Roberts je zajedno sa Phillip A. Sharpom, 1993. godine podijelio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkriće odvojenih gena.

Tijekom početnih godina istraživanja gena i molekula DNK, geni su bili zamišljeni kao kontinuirani segmenti unutar duge dvostruke uzvojnice molekula DNK. Ta se slika strukture gene promijenila nakon otkrića Robertsa i Sharpa, koji su neovisno jedan od drugoga 1977.g. otkrili da geni mogu biti diskontinuirani, tj. da određeni gen može biti prisutan u genetičkom materijalu (DNK) kao nekoliko znatno odvojenih segmenata.

Robert Mugabe

Robert Mugabe, KCB (Kutama, 21. veljače 1924 - Singapur, 6. rujna 2019.), bivši je zimbabveanski političar, premijer od 1980. do 1987. kada je postao 2. predsjednik Zimbabvea (1987.-2017.) nasljedivši Canaana Bananu. U trenutku svrgavanja s vlasti, u dobi od 93 godine, bio je najstariji lider pojedine države na svijetu.

Susumu Tonegawa

Susumu Tonegawa (Nagoya, 6. rujna 1939.) je japanski molekularni biolog.

Godine 1987. dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkriće genetičkog principa nastanka raznolikosti antitijela.

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.