29. ožujka

29. ožujka (29.3.) 88. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (89. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 277 dana.

Događaji

Rođenja 29. ožujka

Smrti 29. ožujka

Blagdani i spomendani

Imendani

  • Jona
  • Bertold
  • Eustazije
22. ožujka u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 22. ožujka u Domovinskom ratu.

1991.

- U Srbiji izvršena otimačina imovine petrinjskog "Gavrilovića".

- Albanci ne priznaju smjenu Sapunxhije iz Predsjedništva SFRJ i postavljanje Sejde Bajramovića.

- Zastupnici hrvatskog Sabora potpisali peticiju za oslobađanje uhićenih Virovitičana.

1992.

- Novi izbori u Hrvatskoj održat će se u miru i slobodi, rekao Stipe Mesić okupljenim Hrvatima u Parizu.

- U vojarni Borongaj, u Zagrebu, četa hrvatskih umjetnika položila svečanu prisegu.

- Međunarodna federacija za ljudska prava osporava crnogorski referendum o zajedničkoj državi sa Srbijom.

- Topnički i pješački napad srbočetnika na crte obrane Neuma.

- Tiskana knjiga "Stradanja Dubrovnika" novinara Đorđa Obradovića.

- Delegacija američkih kongresmena u Prištini izrazila zabrinutost zbog stanja na Kosovu.

1993.

- U saboru Republike Hrvatske utemeljen Županijski dom - Za predsjednika izabran Josip Manolić.

- Četnici sve češće i žešće topovima i raketama udaraju po širem područja Šibenika i Vodica. I Zadar tučen "orkanima".

- Srbi i dalje ne puštaju konvoje za Srebrenicu, Žepu i Goražde.

- Ako UN odluče da se silom uspostavi zabrana letova iznad BiH, i od NATO-a zatraže podršku, bit ćemo spremni i to i primijeniti - rekao u Bonnu glavni tajnik NATO-a Manfred Wörner.

1994.

- Od predsjednika Clintona i članova Vijeća sigurnosti dobili smo čvrsta jamstva da će oni učiniti sve da se hrvatska područja pod srpskom okupacijom uključe u hrvatski ustavno-pravni poredak, izjavio dr. Franjo Tuđman na konferenciji za novinare po povratku u Zagreb iz SAD.

- U ruskom veleposlanstvu u Zagrebu počeli razgovori između hrvatskih vlasti i predstavnika Srba iz okupiranih područja radi potpisivanja sporazuma o potpunom prekidu vatre i razdvajanja snaga, dogovoreno da se razgovori nastave 29. ožujka.

- Na trgu Francuske republike održan prosvjedni skup građana Zagreba protiv dolaska "Milana Martića i drugih srpskih odmetnika u Zagreb, na kojem se zahtijevalo prekid razgovora sa srpskim ratnim zločincima, miješanje Rusije u unutarnji poredak Hrvatske, da SAD i NATO objave ultimatum Srbiji i omoguće povratak prognanika.

1995.

- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima rabina Arthura Schneiera, predsjednika zaklade Appeal for Conscience.

- U posjet Hrvatskoj stigla talijanska ministrica vanjskih poslova Sussanne Agnelli.

- Francuski ministar vanjskih poslova Juppe predlaže Miloševićevo "priznanje" BiH za odgodu priznanja Hrvatske.

- U povodu radnog posjeta predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana SAD-u, predsjednik Hrvatske bratske zajednice mr. Bernard Luketich izjavio da je to bio uspio i pravodoban posjet.

1996.

U Odžak se vratili prognani Hrvati, a u odžačkoj općini, prema Daytonskom sporazumu, razmjestila se postrojba HVO-a.

29. ožujka u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 29. ožujka u Domovinskom ratu.

1990.

- Postojeći CK SKJ nije legitiman, CK SKH-SDP već je na 8. sjednici 26. ožujka prihvatio stav da se najavljena sjednica CK SKJ za 30. ožujka ne može smatrati legitimnom i da u radu sjednice neće sudjelovati, stoji u priopćenju SKH-SDP u povodu plenuma CK SKJ sazvanog u Beogradu.

1991.

- Plitvice pod opsadom kninskih milicionara, a njihov šef Mile Martić zabranio Policijskoj stanici u Titovoj Korenici održavanje bilo kakvih službenih veza s hrvatskom policijom.

- Narodni poslanik Skupštine Srbije Milan Paroški održao još jedan protuhrvatski skup u Novoj Pazovi.

1992.

- Istražni organi Republike Hrvatske na području Siska i Banije ustanovili više od 6 000 onih koji su uzeli oružje i krenuli u prljavi rat protiv Hrvatske.

- U Petrinji okupator od početka rata ubio 285 civila.

- U Zagreb stiglo sedam autobusa prognanih Hrvata iz Kupresa u BiH.

- Iz južne Hercegovine pred jugovojskom i četnicima bježe Hrvati i Muslimani, uglavnom u zapadnu Hercegovinu.

- Mirovna operacija UNPROFOR na terenu dobiva sve čvršće vojno-organizacijske oblike. Do kraja travnja sve "plave kacige" trebale bi zauzeti svoje predviđene položaje.

1993.

- Hrvatska Vlada, na čelu s ing. Hrvojem Šarinićem, podnijela ostavku. Mandat za sastav nove Vlade predsjednik Tuđman povjerio Nikici Valentiću.

- Četnici iz Tinja minirali novoizgrađeni Crkvu sv. Paskvala u tom selu blizu Benkovca.

- Bijela kuća od Pentagona zatražila izradu planova zračnih napada na položaje bosanskih Srba, doznaje američki tjednik "Newsweek".

- Njemačka, usprkos prosvjedima i prijetnjama bosanskih Srba, prvi put sudjelovala u akciji "Padobran" iznad istočne Bosne.

- U beogradskom tjedniku "Duga" general Života Panić priznaje kako ih je dvije godine prije u pokušaju puča neutralizirao Tuđman svojom taktikom.

1994.

- Hrvatski Sabor dao podršku Washingtonskom sporazumu. Posjet Predsjednika Tuđmana Washingtonu i rezultati razgovora s najvišim dužnosnicima SAD i UN nedvojbeno znače dosad najviše domete potvrde mjesta i uloge Hrvatske u međunarodnim razmjerima, istakao u uvodnom izlaganju potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić.

- Stalna predstavnica SAD pri UN, veleposlanica Madeleine Albright stigla na čelu brojnog američkog izaslanstva u posjet Zagrebu i Hrvatskoj, a joj će se, kako se očekuje, pridružiti i zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga general John Shalikashvili.

- Politički je problem što dio djelatnika u rovinjskoj bolnici ne prihvaća hrvatsku državu. Svi prozvani djelatnici u Rovinj su se doselili 80-ih godina uglavnom iz Srbije, izjavio saborski zastupnik Ante Đapić, koji je na čelu saborske komisije izvršio inspekciju rovinjske bolnice, a na zahtjev hrvatskih ranjenika koji su se žalili na međunacionalnu nesnošljivost i uvrede osoblja.

- Nastavljeni pregovori izaslanstva Republike Hrvatske i predstavnika pobunjenih Srba, koji su prošlog tjedna započeli u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu.

- U organizaciji Inicijativnog odbora grupe "Libertas" održan u Splitu, na rivi, prosvjedni skup protiv nastavka pregovora s predstavnicima lokalne srpske vlasti iz Knina koji se vode u Zagrebu.

- Skupština BiH prihvatila zakon o ratifikaciji Preliminarnog sporazuma o osnivanju konfederacije između Federacije BiH i Republike Hrvatske i odlučila da odmah započne zasjedanje Ustavotvorne skupštine Federacije BiH.

1995.

- Hrvatski veleposlanik pri UN dr. Mario Nobilo predao glavnom tajniku UN-a B. B. Ghaliju popis s imenima 51 visokog časnika tzv. Jugoslavenske armije koji su na dužnosti na okupiranom teritoriju Republike Hrvatske a koje i dalje plaća vlada tzv. Jugoslavije.

- Posebni izaslanik Glavnog tajnika UN-a Yashusi Akashi pozvao Vladu BiH i Karadžićeve Srbe da budu suzdržani i poštuju sporazume o prekidu neprijateljstva kako bi se spriječio novi veliki rat u Bosni; to se posebno odnosi na akcije Armije BiH na području Tuzle i topničke napade Srba na zaštićene zone.

- S otkucavanjem posljednjih sati dosadašnjem mandatu UNPROFOR-a u Hrvatskoj, u Londonu raste zabrinutost da bi Srbi mogli UN proglasiti neprijateljskom silom.

- Zapovjednik UNPROFOR-a za BiH, britanski general Rupert Smith konzultirao se s dužnosnicima NATO-a o oblicima mogućih zračnih napada na bosanske Srbe i tom prigodom izjavio da ih on ne bi, ako bi trebao, napao.

1996.

- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima nadvojvodu Otta von Habsburga, predsjednika Međunarodne paneuropske unije i člana Europskog parlamenta, te mu uručio Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske.

John R. Vane

Sir John Robert Vane (29. ožujka, 1927. - 19. studenog, 2004.) bio je britanski farmakolog.

Dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu 1982.g. za svoj rad na aspirinu, kod kojega je otkrio da inhibira sintezu prostaglandina.

József Mindszenty

Njegova eminencija József kardinal Mindszenty ("Jožef Mindsenti", Csehimindszent, 29. ožujka 1892. - Beč, 6. svibnja 1975.), mađarski crkveni vođa i protivnik komunizma općenito, a posebice mađarskog komunističkog režima.

Kosmos 2525

Kosmos 2525, ruski geodetski satelit (daljinsko sondiranje Zemlje, rus. DZZ) iz programa Kosmos. Vrste je EMKA. (br. 1).

Lansiran je 29. ožujka 2018. godine s kozmodroma Pljesecka, s mjesta 43/4. Lansiran je u nisku orbitu oko planeta Zemlje raketom nosačem Sojuz-2.1v. Orbita mu je 315 km u perigeju i 318 km u apogeju. Orbitna inklinacija mu je 96,64°. Spacetrackov kataloški broj je 43243. COSPARova oznaka je 2018-028-A. Zemlju obilazi u 90,85 minuta.

Razgonski blok se vratio u atmosferu.

Kup europskih prvaka 1983./84. (košarka)

Ovo je 27. izdanje Kupa europskih prvaka u košarci. Sudjelovale su 24 momčadi. Nakon tri kruga izbacivanja igrana je poluzavršna skupina. Prve dvije momčadi iz nje (Barcelona i Virtus Rim) izborile su završnicu. Daljnji poredak: Pallacanestro Cantù (branitelj naslova), Bosna, Maccabi Tel Aviv, CSP Limoges. Završnica je odigrana u Ženevi 29. ožujka 1984.

Michel Hazanavicius

Michel Hazanavicius (* 29. ožujka 1967. in Parizu) je francuski filmski redatelj.

NATO

Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora, naziva se još i Sjevernoatlantski savez, poznatiji po kratici NATO (od engleskog naziva North Atlantic Treaty Organisation, francuski Organisation du Traité de l'Atlantique Nord - OTAN), međunarodna je organizacija vojno-političke prirode, osnovana je 1949. godine potpisivanjem Sjevernoatlantskog ugovora (Washingtonski ugovor) između dvanaest država tadašnjeg zapadnog bloka. Danas se NATO sastoji od 29 država članica, od kojih 2 angloameričke te 27 europskih.

Ključna odredba u Sjevernoatlantskom ugovoru glasi:

Osnova Sjevernoatlantskog saveza Ugovor je država članica, koji je po svojoj prirodi međunarodni ugovor. Ugovor priznaje i podržava njihova pojedinačna prava, kao i njihove međunarodne obveze u skladu s Poveljom Ujedinjenih Naroda. Obvezuje svaku državu članicu da sudjeluje u rizicima i odgovornostima, uspostavlja sustav zajedničke obrane te zahtijeva od svake od njih da ne prihvaća nikakve međunarodne obveze koje bi mogle biti u suprotnosti s Ugovorom.

Političko središte Organizacije i trajno sjedište Sjevernoatlantskog vijeća je u Bruxellesu (Belgija).

NGC 4620

NGC 4620 je lećasta galaktika u zviježđu Djevici.

NGC 4746

NGC 4746 je spiralna galaktika u zviježđu Djevici.

NGC 5181

NGC 5181 je lećasta galaktika u zviježđu Djevici.

Rui Costa

Rui Manuel César Costa (Lisabon, 29. ožujka 1972.), bivši portugalski nogometaš, koji trenutno radi u Benfici kao sportski direktor. Za vrijeme igračke karijere igrao je na poziciji isturenog veznog igrača, polušpica ili zadnjeg veznog.

2004. Pelé ga je stavio u društvo FIFA 100, među 125 najboljih živućih nogometaša.

Vigilije

Vigilije, papa od 29. ožujka 537. do 7. lipnja 555. godine.

Nedovršeni članak Vigilije koji govori o papi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.