27. kolovoza

27. kolovoza (27.8.) 239. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (240. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 126 dana.

Događaji

Rođenja

Smrti

Blagdani i spomendani

Imendani

23. kolovoza

23. kolovoza (23.8.) 235. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (236. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 130 dana.

27. kolovoza u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 27. kolovoza u Domovinskom ratu.

1990.

- U Splitu predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman otvorio XV. Europsko atletsko prvenstvo.

1991.

- Predsjednik Tuđman donio odluku o osnivanju Kriznog štaba Vlade Republike Hrvatske i općinskih kriznih štabova.

- Hrvatska Vlada i predstavnici JNA razgovarali na Brijunima.

- Ministri vanjskih poslova EZ-a osudili Srbiju, te proglasili da mirovna konferencija o Jugoslaviji započinje 1. rujna.

- JNA i srpski teroristi granatirali Vukovar.

- Predsjednik kolektivnog jugoslavenskog Predsjedništva Stipe Mesić primio delegaciju "Bedema ljubavi", antiratnu organizaciju majki čiji su sinovi u JNA.- Žestoki napad JNA i srpskih terorista, sa zemlje i iz zraka, na Dalmatinsku zagoru.- Mađarska izvijestila sve članice KESS-a o prijetnjama srpskih terorista i JNA mađarskoj manjini u Hrvatskoj.

- Predsjednik Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović razgovarao s talijanskim ministrom vanjskih poslova Gianniem de Michelisom, te pozvao promatrače EZ-a da dođu i u BiH.- Hrvatski košarkaš Dražen Petrović objavio da više neće igrati za jugoslavensku reprezentaciju.

1992.

- NATO u Jadran šalje pomorske snage iz Atlantika ne bi li blokirali Kotor i Bar.

- Srpska strana u BiH izjavila da je spremna u sedam dana okupiti teško naoružanje i predati ga snagama UN, te napustiti određeni dio teritorija koji je zauzela.

- Srpski agresor ne prestaje sa svakodnevnim napadima na brodsko Posavlje - na udaru Babina Greda.

1993.

- U Ženevu na nastavak pregovora svi dolaze s novim kartama.

- Predsjednik Tuđman uputio poruku general Jeanu Cotu i tzv. kninskim vlastima da će Hrvatska vojska bombardirati Knin ako se nastavi bombardiranje Maslenice, kazo jučer na HTV hrvatski ministar obrane Gojko Šušak.

- Žestok topovski napad pobunjenih hrvatskih srba na Zadar i Biograd.- Britanski vojnici UNPROFOR-a pucali na hrvatske vojnike dok su prolazili pokraj njihove baze na Vran-planini, te ubili jednog vojnika HVO-a.- Muslimanska vojska - Armije BiH napala i grad Vareš.

- Teške optužbe zbog kriminalnog vladanja "mirovnih snaga" u Sarajevu - krijumčarenja i prostitucije - ispituje posebna komisija UN.1994.- Karadžić s Pala nudi Hrvatima podjelu BiH na štetu Muslimana.

1995.

- U Sinju održano jubilarno 280. natjecanje Sinjske alke.

- Uspostavljena redovna željeznička veza Zagreb - Split, "Marjan Express" vozi svakog dana.

- U Kninu boravila američka delegacija predvođena direktorom u senatskom Komitetu za europska pitanja dr. Michaelom Hatzelom, koji je izjavio novinarima "da su vidjeli što su Srbi za vrijeme okupacije učinili od hrvatskih kuća i sakralnih spomenika te da su pravoslavne crkve netaknute".

- Pripadnici nizozemskog "Dutchbata" javno priznali da su njihovi "plavci" odgovorni za pokolj u Srebrenici, jer su civile prepustili klanju Mladićevih hordi.

1996.

- Općinski izbori u BiH, čije je održavanje, kao i održavanje općih izbora, bilo predviđeno za 14. rujna, odgođeni, zbog očitih nepravilnosti pri registraciji birača na području pod srpskim nadzorom, izjavio u Sarajevu Robert Frowick, OESS-ov predstavnik zadužen za izbore u BiH.

Država Slovenaca, Hrvata i Srba

Država Slovenaca, Hrvata i Srba (Država SHS) proglašena je 29. listopada 1918., istodobno kada je Hrvatski sabor raskinuo sve državno-pravne veze s Austro-Ugarskom. Nova je država nastala od ozemlja bivše Austro-Ugarske na kojima su živjeli južnoslavenski narodi. Na čelu države se nalazilo Narodno vijeće SHS, na čijem se čelu nalazio slovenski političar Anton Korošec, dok su potpredsjednici bili Hrvat Ante Pavelić, stariji i Srbin Svetozar Pribićević. Država SHS bezuspješno je pokušavala od sila Antante zatražiti priznanje. Istodobno su sa srpskom vladom tekli pregovori o njezinu ujedinjenju s Kraljevinom Srbijom i Crnom Gorom. Ženevskom deklaracijom, 9. listopada 1918., bilo je predviđeno očuvanje Države SHS i Srbije kao zasebnih državnih cjelina i ustroj zajedničke vlade nove države za zajedničke poslove do donošenja ustava, ali je sadržaj ove deklaracije srpska vlada uskoro izigrala. Inicijativu o provođenju ujedinjenja preuzeo je prvak Hrvatsko-srpske koalicije Svetozar Pribićević i težište prenio na Narodno vijeće SHS u Zagrebu, koje je 24. studenog 1918. donijelo odluku o ujedinjenju Države SHS sa Srbijom i Crnom Gorom. Iako Hrvatski sabor taj akt nije usvojio, dana 1. prosinca 1918. u Beogradu je srpski regent Aleksandar Karađorđević proglasio ujedinjenje i stvaranje Kraljevstva SHS, čime Država SHS prestaje postojati.

Haile Selasije

Haile Selasije (Geez: ኃይለ፡ ሥላሴ= Snaga trojstva) rođen kao Tafari Mekonen (Ejersa Goro, Harar, 23. srpnja 1892. - Adis Abeba 27. kolovoza 1975.), bio je regent carice Zaudite I. od 1916. do 1930., te etiopski car (Neguš Negasti) Etiopije (1930. do 1974.). Haile Selassie I., bio je posljednji etiopski vladar (225 po redu) iz Salamonske dinastije.

Krunoslav Cigoj

Krunoslav Cigoj (Zagreb, 30. ožujka 1949. – Zagreb, 27. kolovoza 2015.) bio je hrvatski pjevač (tenor), operni i operetni redatelj te diplomat.

Kulturno dobro

Kulturno dobro je svako dobro od državnog interesa koje uživa osobnu državnu zaštitu. U širem smislu, kulturno dobro je kulturna baština koja pripada nekoj skupini ili društvu, tj. „nešto što ima i bit će očuvano kao kulturna vrijednost”Kulturno dobro uključuje nepokretne ili pokretne materijalne predmete kao što je svjetska baština UNESCO-a ili dobra u skladu s međunarodnim komitetom Modri štit, a može biti i nematerijalna kulturna baština. Koncept „baštine” (francuski héritage za „nasljeđe”) je krajem 18. stoljeća prvi uporabio Henri-Baptiste Grégoire, biskup Bloisa.

Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Republike Hrvatske, kulturna dobra i sva preventivno zaštićena dobra su nacionalno blago, a mogu biti:

pokretne i nepokretne stvari od umjetničkoga, povijesnoga, paleonotološkoga, arheološkog i znanstvenog značenja,

arheološka nalazišta i arheološke zone, krajolici i njihovi dijelovi koji svjedoče o čovjekovoj prisutnosti u prostoru, a imaju umjetničku, povijesnu i antropološku vrijednost,

nematerijalni oblici i pojave čovjekova duhovnog stvaralaštva u prošlosti kao i dokumentacija i bibliografska baština i

zgrade, odnosno prostori u kojima se trajno čuvaju ili izlažu kulturna dobra i dokumentacija o njima.Svojstvo kulturnoga dobra, na temelju stručnog vrednovanja, utvrđuje Ministarstvo kulture rješenjem koje može donijeti bez prethodnog izjašnjavanja vlasnika i nositelja prava na kulturnom dobru.

Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske javna je knjiga kulturnih dobara koju vodi Ministarstvo kulture. Sastoji se od tri liste: Liste zaštićenih kulturnih dobara, Liste kulturnih dobara nacionalnog značenja i Liste preventivno zaštićenih dobara.

Le Corbusier

Le Corbusier, pravim imenom Charles-Édouard Jeanneret-Gris (La Chaux-de-Fonds, 6. listopada 1887. - Roquebrune-Cap-Martin kraj Nice, 27. kolovoza 1965.), francuski arhitekt švicarskog porijekla. Zauzima istaknuto mjesto u modernoj umjetnosti kao arhitekt, slikar i spisatelj koji je presudno utjecao na suvremenu svjetsku arhitekturu. Primjenom novih materijala, poput armiranog betona, stakla i željeza, te novih građevnih metoda, u arhitekturi je radikalno prekinuo s tradicionalnim građevnim formama.

Lope de Vega

Félix Lope de Vega y Carpio (Madrid, 25. studenog 1562. – Madrid, 27. kolovoza 1635.) španjolski je pisac.

Jedan od najoriginalnijih, vjerojatno i najplodniji pisac uopće. Napisao oko 1800 kazališnih komada, golem broj pjesama koje su mu lako tekle pa je i neka teorijska djela napisao u stihovima (Novo umijeće pisanja komedija u naše vrijeme i dr.), mnoštvo pripovjedaka, romana i spisa koje je teško svrstati u književne rodove. Cijelo je njegovo djelo ujedno blistav, iako katkad i površan iskaz vlastitoga vratolomnog života, između veselja i provoda, tuge i očaja, uz salve smijeha i suza. Reformirao je španjolsko kazalište, razbio jedinstvo radnje i mjesta, uveo lakrdijaše, potkazivače i intrigante, kontraponirao dostojanstvo i sluganstvo, te do danas ostao u živim književnim razgovorima.

Messier 75

Messier 75 (M75 ili NGC 6864) je kuglasti skup u zviježđu Strijelcu. Otkrio ga je Pierre Méchain 27. kolovoza 1780. godine. Charles Messier ga je promatrao u listopadu 1780. i uvrstio ga u svoj katalog nakon što je odredio njegov položaj. William Herschel je prvi koji je skup razlučio u zvijezde 1784. i opisao ga je kao minijaturni M3.

NGC 189

NGC 189 je galaksija u zviježđu Kasiopeje. Ova galaksija je otkrivena 29. rujna 1783. godine od Caroline Herschel da bi naknadno bila otkrivena od Johna Herschela 27. kolovoza 1829. godine.

NGC 6961

NGC 6961 je eliptična galaktika u zviježđu Vodenjaku.

NGC 6965

NGC 6965 je lećasta galaktika u zviježđu Vodenjaku.

NGC 6967

NGC 6967 je spiralna galaktika u zviježđu Vodenjaku.

NGC 7430

NGC 7430 je spiralna galaktika u zviježđu Pegazu.

Songs of Our Soil

Songs of Our Soil je šesti album Johnnyja Casha. Originalno je objavljen u rujnu 1959., ali je doživio reizdanje 27. kolovoza 2002. s dvjema bonus pjesmama.

Album je sam po sebi kuriozitet jer većina pjesama govori o umiranju. Sa smrću završavaju "The Man on the Hill," "Hank and Joe and Me," "Clementine," "The Great Speckled Bird" i "My Grandfather's Clock." "Don't Step on Mother's Roses" govori o obitelji koja gubi roditelje; prvo Majku pa Tatu. "The Caretaker" je priča o grobaru koji razmišlja tko će njega oplakivati kad mu dođe vrijeme. Čak i "Five Feet High and Rising" i "Old Apache Squaw" spominje smrt na neki način.

Cash je priznao kako je u to vrijeme bio fasciniran smrću, djelomično zbog svoje ovisnosti o amfetaminima i barbituratima.

The Dub Room Special

The Dub Room Special album je američkog glazbenika Franka Zappe, koji posthumno izlazi u kolovozu 2007.g. Na albumu se nalazi zvučni zapis sa istoimenog filma, kojem je producent Zappa. To je i kombinacija snimke TV-nastupa od 27. kolovoza 1974. i koncerta u New Yorku održanog 31. listopada 1981. Album je originalno snimljen na vinyl izdanju, koje je prodavano na koncertu Zappa Plays Zappa održanog u Americi u kolovozu 2007.

Svaki CD sadrži kao mali suvenir traku na kojoj se nalaze mali zapisi iz Zappinog studija "Utility Muffin Research Kitchen". Notni zapis za album napisao je američki glazbenik John Frusciante.

The Dub Room Special (1982.)

The Dub Room Special je film kojem je producent bio američki glazbenik Frank Zappa, a izlazi u listopadu 1982.g. Ovaj video uradak spaja Zappinu izvedbu 27. kolovoza 1974., koncert u "The Palladiumu" (New York) 31. listopada 1981., nekoliko glinenih animacija od Brucea Bickforda i nekoliko intervjua. Ovaj film bilo je moguće nabaviti samo putem elektronske pošte, radi čega je bio gotovo ne primijećen kod Zappinih obožavatelja dok nije izašao na DVD-u 17. listopada 2005. i tako postao dostupan široj javnosti. DVD verzija je dotjerana i blago se razlikuje od Zappine. 2007 izlazi album pod istim imenom sa glazbenim materijalom iz filma.

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.