25. srpnja

25. srpnja (25.7.) 206. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (207. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 159 dana.

Događaji

Rođenja 25. srpnja

Smrti 25. srpnja

Blagdani i spomendani

Imendani

Izvori

  1. Gimnazija Vladimira Nazora, Zadar Gimnazija s hrvatskim nastavnim jezikom
  2. Spectator: Bombardiranje Hamburga ubilo je 40.000 ljudi, ali je učinilo i nešto dobro
24. srpnja

24. srpnja (24.7.) 205. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (206. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 160 dana.

25. srpnja u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 25. srpnja u Domovinskom ratu.

1990.- U Sabor Republike Hrvatske, proglašenjem amandmana na Ustav, promovirana državna suverenost Hrvatske, čime je ona ujedno izgubila socijalistička obilježja.- U uvodnom govoru na zasjedanju Sabora hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman upozorio da se održava istodobno i srpski sabor u Srbu, a taj sabor nije izazvan nikakvim našim postupcima, štetnim po srpsko pučanstvo, nego je insceniran i provodi se po režiji.- Na mitingu u Srbu, tzv. srpskom saboru, održanom paralelno sa zasjedanjem Sabora Republike Hrvatske, donesena tzv. deklaracija o suverenosti i autonomiji srpskog naroda.- U općinama Knin, Benkovac i Obrovac današnji dan proglašen neradnim, tako da su zaposleni umjesto na posao otišli na miting u Srb.

1991.

- JNA artiljerijom napala Policijski centar za obuku u Erdutu pokraj Osijeka. Pri tom ubijeno 9 (devet) hrvatskih policajaca, a ranjeno njih 17 (sedamnaest).

- Srpske neregularne jedinice granatama napale Kozibrod i Prekopakru kraj Gline.

- Hrvatska Vlada osuđuje djela JNA.

- Europska zajednica pripravna proširiti mandat promatračima i na Hrvatsku.

- Tijekom srpnja, 82 vojnika i oficira dezertirala iz JNA iz kasarni u Vinkovcima.

1992.

- Srbi s prostora općina Prijedor i Sanski Most su oko 17 sati završili svoj dvodnevni zločinački pir na prostoru hrvatskih sela Briševo, Raljaš i Stara Rijeka nedaleko Ljubije, tijekom kojeg su počinili nezapamćena zločinačka zvijerstva - brutalno su poubijali i izmasakrirali 68 Hrvata, civila - oba spola i svih uzrasta, mještana navedenih sela, a preko 40 Hrvata su uhitili i zatočili u logore "Krings" i "Betonirka" u Sanskom Mostu te "Keraterm" i "Omarska" u Prijedoru.

- Naoružani bosanski Srbi su poubijali (strijeljali), na lokalitetu zvanom Redak na prostoru rudnika željezne rude Ljubija nedaleko Prijedora u Sjeverozapadnoj Bosni više od 90 uhićenih i zavezanih civilnih osoba (tamošnjih Hrvata i Muslimana).- Milorad Pupovac je marioneta Slobodana Miloševića, izjavio predsjednik Srpske narodne stranke Milan Đukić.

- Regionalno vijeće HVO srednje Bosne izdalo priopćenje u kojem se prosvjeduje što u BiH medijima nema mjesta za HVO kao i informaciju o napadu oružanih snaga BiH na postrojbe HVO u Stupu.

- Od zime bi na području bivše Jugoslavije moglo ove godine umrijeti pola milijuna ljudi, upozorio izaslanik Visokoga komesarijata UN za izbjeglice Jose Maria Mendulice.

- Na prostoru BiH "još ne postoje uvjeti za nadzor UN nad teškim oružjem sučeljenih strana", mišljenje je glavnog tajnika UN Boutrosa Ghalija.

1993.

- Ponovljena opća opasnost za područje Županje i Gunje.

- Srpske paravojne postrojbe nastavljaju oružano izazivati na gospićkom području.

- Frits Kalshoven, predsjednik Komisije za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, istaknuo da je svrha istrage Ovčare dokazati da su u njoj zapravo završili oni ljudi koji su nestali iz vukovarske bolnice.

- Zapovjednik Stožera Vrhovne komande Armije BiH Rasim Delić naredio svojim borcima da prekinu sva ofenzivna djelovanja a teritoriju Republike BiH 25. srpnja 1993. od 10 sati.- Pripadnici Armije BiH su u selu Vučipolje nedaleko Bugojna ubili 5 tamošnjih Hrvata.1994.

- Nakon turneje po srednjoj Bosni, izvjestitelj za ljudska prava UN Tadeusz Mazowiecki, na konferenciji za novinare u Zagrebu, rekao da su srpske metode proganjanja, maltretiranja i izgona nesrpskog pučanstva iz Banje Luke postale nešto manje brutalne, ali su rezultati jednaki, podaci govore da u tom gradu sada ima samo 10 posto nesrpskog stanovništva.

- Hrvatska Vlada uputila Vijeću sigurnosti oštar prosvjed, nakon što je jučer na šire područje Dubrovnika palo nekoliko granata sa srpskih položaja u BiH, kojima je bio cilj uzdrmati turističku sezonu u Hrvatskoj.

- U Moskvi se sastali diplomati peteročlane kontaktne skupine za BiH s namjerom da uklone međusobne razlike u vezi s odgovorom bosanskih Srba na njihov mirovni plan.

1995.

- Prema priopćenju Glavnog stožera HVO-a Bihać, kaže se da ofenziva združenog srbočetničkog agresora ne prestaje, punih šest dana neprijatelj s okupiranih hrvatskih teritorija vrši silovite napade na bihaćku regiju, pa branitelji očekuju pomoć Hrvatske vojske.

- Vojni zapovjednik na okupiranim hrvatskim područjima general Milan Mrksić poslao pismo zapovjedniku mirovnih snaga UN-a za bivšu Jugoslaviju Bernardu Janvieru, u kojem ga upozorava da će u slučaju hrvatskog napada na "RSK" biti mnogo ljudskih žrtava na obje strane.

- Pomoćnik američkog državnog tajnika Richard Holbrooke izjavio kako ne vjeruje da će bosanski Srbi nastaviti napade na zaštićene zone u BiH, nakon što im je međunarodna zajednica zaprijetila zračnim napadima.

- Glasnogovornik Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Christian Chartier na konferenciji za novinare u Den Haagu objavio da je Sud za ratne zločine optužio ukupno 24 politička i vojna vođe, među kojima su Karadžić, Mladić i Martić.

1996.

- Crpilište nafte u Đeletovcima, nakon pet godina, napokon, ponovno pod Ininim nadzorom.

- Europska unija napustit će Mostar 4. kolovoza, ako Hrvati na prihvate izborne rezultate. Stari mandat je istekao, a novi pod nazivom "Zajednička akcija" nije počeo, jer nije ni potpisan.- U Bugojnu minirana najveća katolička crkva - Crkva sv. Ante - a od siline eksplozije podrhtavao cijeli grad.

Charles Robert Richet

Charles Robert Richet (Pariz, 25. srpnja 1850. - Pariz, 4. prosinca 1935.), francuski fiziolog, dobitnik Nobelove nagrade 1913. godine.

Elias Canetti

Elias Canetti (Ruščuk, 25. srpnja 1905. - Zürich, 13. kolovoza 1994.), austrijski književnik bugarskog i židovskog porijekla.

Godine 1981. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Hrvoje Vuković

Hrvoje Vuković (Split, 25. srpnja 1979.), hrvatski nogometaš.

Danas igra za Alemmaniu Aachen.

Statistika u Hajduku

Inocent VIII.

Inocent VIII., rođen kao Giovanni Battista Cibo, papa od 29. kolovoza 1484. do 25. srpnja 1492. godine.

Nedovršeni članak Inocent VIII. koji govori o papi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Konstancije I. Klor

Konstancije I. Klor (lat. Marcus Flavius Valerius Constantius Herculius Augustus; Marko Flavije Valerije Konstancije Herkulije August, nadimak Chlorus, Zeleni, Blijedi), (?, oko. 250. - Eboracum, 25. srpnja 306.), rimski car od 305. do 306. Isprva je vladao kao suvladar (cezar) cara Maksimijana na Zapadu (293.-305.), a zatim kao car (august). Sa svojim sinom Konstantinom I. Velikim osnovao je Konstantinovu dinastiju.

Kosmos 2259

Kosmos 2259, ruski izviđački satelit iz programa Kosmos. Vrste je Jantar-4K2. Lansiran je 14. srpnja 1993. godine u 16:40 s kozmodroma Pljesecka u Kazahstanu. Lansiran je u nisku orbitu oko Zemlje raketom nosačem Sojuz-U 11A511U. Orbita mu je bila 164 km u perigeju i 341 km u apogeju. Orbitna inklinacija bila je 67,1°. COSPARova oznaka je 1993-045-A. Zemlju je obilazio u 89,5 minuta. Pri lansiranju bio je mase 6600 kg.

Misija mu je prestala 25. srpnja 1993.

Kosmos 2392

Kosmos 2392, ruski izviđački satelit iz programa Kosmos. Vrste je Araks (-N 11F664 No. 6421).

Lansiran je 25. srpnja 2002. godine u 15:13 s kozmodroma Bajkonura u Rusiji. Lansiran je u nisku orbitu oko planeta Zemlje raketom nosačem Proton-K/DM-5 8K72K. Orbita mu je bila 1512 km u perigeju i 1840 km u apogeju. Orbitna inklinacija mu je bila 63,46°. Spacetrackov kataloški broj je 27470. COSPARova oznaka je 2002-037-A. Zemlju je obilazio u 119,89 minuta. Pri lansiranju masa s gorivom bila je 2,6 tona.

Nosio je fotografski uređaj s 1,6 metarskim zrcalnim teleskopom kojim može dobiti slike razlučivosti jednog metra. Slike su bile predviđene za prodaju preko ruskog poduzeća.

Nekoliko je dijelova satelita, blok rakete i poklopac senzora ostali su kružiti u niskoj orbiti, a dio njih se vratio u atmosferu.

NGC 6682

NGC 6682 je zvjezdani oblak u zviježđu Štitu.

NGC 6863

NGC 6863 je zvjezdana skupina u zviježđu Orlu.

Nogomet na OI 2012.

Nogomet na OI 2012. u Londonu održavao se od 25. srpnja do 11. kolovoza. Utakmice su igrane osim u Londonu u još pet gradova Manchesteru, Glasgowu, Newcastleu, Coventryu i Cardiffu.

Rain

"Rain" je peti singl američke pjevačice Madonne s njenog petog studijskog albuma Erotica. U Ujedinjenom Kraljevstvu singl je izdan 25. srpnja 1993., a u SAD-u 17. srpnja 1993. ujedno kao i posljednji singl s ovog albuma.

Srpanj

Srpanj (lat. iulius) sedmi je mjesec godine po gregorijanskom kalendaru. Ima 31 dan.

Yuichi Komano

Yuichi Komano (Wakayama, 25. srpnja 1981.) je japanski nogometaš.

Yves Congar

Yves-Marie-Joseph Congar (Sedan, 13. travnja 1904. - Pariz, 25. srpnja 1995.), francuski kardinal, perit, sudionik na Drugom vatikanskom koncilu.

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.