22. listopada

22. listopada (22.10.) 295. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (296. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 70 dana.

Događaji

Rođenja 22. listopada

Smrti 22. listopada

20. stoljeće

Blagdani i spomendani

Imendani

  1. Borna Rupnik: Kosovu privremeno članstvo u MOO-u: punopravno članstvo već u prosincu?, hrsport.net, 23. listopada 2014.
  2. IOC grants provisional recognition to Kosovo Olympic Committee, olympic.org, 23. listopada 2014. (eng.)
22. listopada u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 22. listopada u Domovinskom ratu.

1991.

- Hrvatska Vlada procjenjuje da je otprilike 320.000 Hrvata bilo prisiljeno napustiti svoje domove.- Albanski parlament priznao neovisnost Republike Kosovo.

1992.

- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Zagrebu vjerodajnice veleposlanika Ruske Federacije Leonida Keresteđijanca.

- Misija posebnog izvjestitelja UN za praćenje kršenja ljudskih prava Tadeusza Mazowieckog otkrila masovne grobnice žrtava izvan sudskog smaknuća u području Vukovara.- Ratne štete Hrvatske željeznice iznose milijardu dolara.

- U Bosni poginulo 100.000 ljudi, ranjeno ih je oko 150.000, a oko 50.000 Muslimanki i Hrvatica je silovano, kazao novinarima u Zagrebu predstavnik MUP-a BiH Mugdim Galijašević.- SAD osudile izbijanje borbi između Hrvata i Muslimana u BiH, no navode kako Srbi i dalje snose najveću krivicu za rat na području bivše Jugoslavije.

1993.

- Cedric Thomberry, zamjenik šefa misije UNPROFOR-a i šef civilnog sektora, odlazi sa sadašnjih funkcija, potvrdio jučer supredsjedatelj Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Thorwald Stoltenberg hrvatskim novinarima u Zagrebu.- Zbrinjavanje prognanika i izbjeglica trebalo bi ući u Vladin interventni program kako bi se izbjegle nasilne demografske promjene, rekao je vijećnik IDS-a Dino Debeljuh na sjednici Županije istarske u Rovinju.

- Predsjednici AP Zapadne Bosne i HR Herceg Bosne, Fikret Abdić i Mate Boban potpisali u Zagrebu zajedničku izjavu kojoj se promjene u sastavu Predsjedništva BiH, što ih je ono donijelo s Alijom Izetbegovićem na čelu, smatraju neustavnim i nasilnim, javlja HINA.

- Vijeće sigurnosti UN odlučilo imenovati vrhovnog tužitelja Venezuele Ramona Escovara-Saloma za tužitelja Međunarodnog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

- Malezijski premijer Mahathir Mohamed na summitu Commonweltha u Limasolu, pred vođama 47 zemalja oštro kritizirao san o velikoj Srbiji, u čije su ime počinjeni krvavi masakri, te pozvao Commonwelth da se pokrene kako bi se okončao holokaust u BiH, javfja HINA.

- Fikret Abdić i Radovan Karadžić, u nazočnosti Slobodana Miloševića, potpisali u Beogradu deklaraciju u kojoj "republika srpska uvažava postojanje, volju građana i legalnu vlast Autonomne pokrajine Zapadne Bosne Republike Bosne, jedne od triju konstitutivnih republika Unije BiH, kako je predviđeno mirovnim planom Owena i Stoltenberga, dok, Zapadna Bosna uvažava postojanje i legalnu vlast republike srpske, jedne od triju konstitutivnih republika Unije BiH, kako je također predviđeno Owen-Stohenbergovim planom".

1994.

- Srbi u BiH svakodnevno blokiraju konvoje UN, a Ratko Mladić traži od UNPROFOR-a da Srbima preda 50 posto od svake pošiljke goriva. Prolazak konvoja Srbi uvjetuju i povlačenjem pripadnika Armije BiH iz demilitarizirane zone na Igmanu i Bjelašnici.- Nakon brojnih pokušaja hrvatskih dužnosnika u Vladi Federacije BiH, da se raspravlja i odluči o bitnim pitanjima popune ministarstava Vlade BiH, kadrovima hrvatske nacionalnosti, premijer Silajdžića odbio svaki razgovor i stavljanje te točke na dnevni red.- Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granić za "Glas Slavonije" izjavio da Hrvatska nikada neće dopustiti nikakve srpske kotare u Slavoniji.- Slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio na slovenskoj televiziji "kako Srbi nikada Slovencima nisu bili neprijatelji".

1995.

- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman govorio u New Yorku na Općoj skupštini UN-a u povodu 50. obljetnice Ujedinjenih naroda, te naglasio da Hrvatska insistira na pravednom miru, uz nadanje da neće morati silom oslobađati zadnji okupirani dio svog teritorija, ali upozorio da je Hrvatska spremna poduzeti i druge korake ako to pitanje ne bude ugrađeno u završni mirovni plan.

- Ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan opet je na okupiranom području Slavonije, nakon poraza u Bosni, koje je uspio "pretvoriti' u pobjede i sada zaziva nove ratne sukobe.

- "Netko uvijek pobijedi, pa bilo to i malo po malo. A pobjednik koji je izišao iz četiri godine rata na Balkanu jest Hrvatska", piše španjolski dnevnik "El Pais".- Samoproglašena "republika srpska' pokušava ilegalno naplatiti "porez" od Srba koji žive u Australiji, priopćila australska vlada.

1996.

- Jedini razlog otezanja primanja Hrvatske u Vijeće Europe bio je taj što još nismo imali normalizaciju odnosa s Jugoslavijom i neizvjesnost kretanja u BiH, izjavio predsjednik Tuđman u razgovoru s glavnim urednicima i novinarima javnih glasila u Predsjedničkim dvorima.

- Privremena izborna komisija jednoglasno donijela odluku da se općinski izbori u BiH, predviđeni za 23. i 24. studenoga, odgađaju za prvu polovicu sljedeće godine, priopćio u Sarajevu povjerenik OESS-a Robert Frowick.

Albert Szent-Györgyi

Albert Szent-Györgyi de Nagyrápolt (Budimpešta, Austro-Ugarska 16. rujna, 1893. – 22. listopada, 1986. Woods Hole, Massachusetts, SAD) bio je mađarski fiziolog koji je 1937. g. dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu. Također je bio aktivan u mađarskom otporu za vrijeme Drugog svjetskog rata i sudjelovao je u mađarskoj politici nakon rata.

Formula 1 - sezona 2006.

Sezona 2006. je bila 57. sezona po redu. Vozilo se 18 utrka u periodu od 12. ožujka do 22. listopada 2006. godine. Svjetski prvak je po drugi puta u karijeri postao Fernando Alonso, a momčadski prvak je postao Renault F1. Ovo je ujedno bila i posljednja sezona sedmerostrukog svjetskog prvaka Michaela Schumachera koji se na kraju sezone oprostio od aktivne vozačke karijere u F1.

Franz Liszt

Franz Liszt (na mađarskom: Liszt Ferenc), (Rajnof, 22. listopada 1811. - Bayreuth, 31. srpnja 1886.), mađarski skladatelj.

Muž njegove kćeri Richard Wagner proriče mu da će propasti zbog svog viteškoga duha. No, Liszt je proživio vrlo buran i dug stvaralački vijek, doprijevši u sam vrh krune najistaknutijih majstora glazbene romantike. Taj skladatelj, pijanist, dirigent i glazbeni pisac, rođenjem Mađar, odgajan u Beču i Parizu, jedan je od najkontroverznijih umjetnika što ih je povijest glazbe poznavala. Iako iskreno zabrinut za spas duše, Liszt nije prezao od mnogih skandaloznih veza s udatim damama Europe. Divio se velikim glazbenim klasicima, ali pisao je i djela koja revolucioniraju glasovirsko umijeće i simfonijsku formu. U Lisztovu opusu devetnaest Mađarskih rapsodija zacijelo ide među njegova najpopularnija djela.

Koncertirao je od svoje devete godine, pretežno u Parizu gdje se kretao i formirao u krugu istaknutih ličnosti. Na koncertnim turnejama po Europi fascinirao je svojim virtuozitetom, muzikalnošću i umjetničkim temperamentom. Godine 1849. prihvaća službu dvorskog glazbenog ravnatelja u Weimaru, a kao skladatelj i pedagog postaje vodeća ličnost kruga učenika i pristaša predstavnika tzv. novonjemačke škole. Neko vrijeme djelovao je i u Rimu, gdje studira teologiju, prima niže duhovne redove i sklada pretežno crkvenu glazbu. Kao pijanist začetnik je nove ere virtuoziteta i stvaratelj moderne klavirske tehnike i sloga. U orkestralnoj glazbi izgradio je novi oblik - simfonijsku pjesmu. Inspirirao se najčešće literarnim sadržajima tražeći tematiku u kojoj ima stvarne ili simboličke srodnosti s njegovim životom i romantičkom prirodom.

George Wells Beadle

George Wells Beadle (Wahoo, 22. listopada 1903. - Pomona, 9. lipnja 1989.), američki biolog (genetičar).

Otkrio je da geni djeluju tako da upravljaju specifičnim kemijskim procesima. Jedan je od trojice dobitnika Nobelove nagrade za medicinu za 1958. godinu.

Ivan Aleksejevič Bunjin

Ivan Aleksejevič Bunjin, (rus. Ива́н Алексе́евич Бу́нин, Voronjež, 22. listopada 1870. - Pariz, 8. studenog 1953.), ruski književnik .

Bio je ruski pripovedač i pjesnik; počeo je kao pjesnik duboko doživljenog ruskog pejzaža, nastavljajući tradiciju ruske lirike iz sredine XIX v. U prozi je obrađivao propadanje plemstva i njegove kulture u tradiciji Turgenjeva i Lava Tolstoja, a u malom žanru ugledao se na Čehova. Emigrirao je 1919.; u tom periodu vratio se uspomenama i tami propadanja i plemstva. Izvanredan stilist, u strogim ritmovima i originalnim metaforama ostvario je plastičnu fakturu stiha i prozne rečenice. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1933. godine.

Kosmos 2358

Kosmos 2358, ruski izviđački satelit, fotoizviđač visoke razlučivosti, iz programa Kosmos. Vrste je Jantar-4K2 (Kobaljt br. 550).

Lansiran je 24. lipnja 1998. godine u 18:29 s kozmodroma Pljesecka u Rusiji. Lansiran je u nisku orbitu oko planeta Zemlje raketom nosačem Sojuz-U 11A511U. Orbita mu je bila 175 km u perigeju i 335 km u apogeju. Orbitna inklinacija bila mu je 67,12°. Spacetrackov kataloški broj je 25373. COSPARova oznaka je 1995-038-A. Zemlju je obilazio u 89,60 minuta. Pri lansiranju bio je mase kg.

Na povratku je donio film, u dvjema malim kapsulama SpK tijekom misije i u glavnoj kapsuli na okončanju misije. Dva dijela satelita odbačena su odnosno otpala nešto prije i vratili su se u atmosferu prije slijetanja glavnog tijela satelita.

Sletio je na Zemlju 22. listopada 1998. godine.

NGC 6443

NGC 6443 je spiralna galaktika u zviježđu Herkulu.

Popis hrvatskih veleposlanika u Gabonu

Republika Hrvatska i Gabonska Republika održavaju diplomatske odnose od 22. listopada 2001. Sjedište veleposlanstva je u Rabatu.

Sankt-Peterburg

Sankt-Peterburg (rus. Санкт-Петербу́рг, MFA [ˈsankt pʲɪtʲɪrˈburk], od 1914. do 1924. Petrograd, rus. Петроград, MFA [pʲɪtrɐˈgrat], od 1924. do 1991. Lenjingrad, rus Ленинград, MFA [lʲɪnʲɪnˈgrat]) je grad i federalni subjekt (savezni grad) u Rusiji, smješten na rijeci Nevi na vrhu Finskog zaljeva na Baltičkom moru. Često se pojednostavljeno naziva Peterburg (rus. Петербург) dok je neformalno poznat i kao Piter (rus. Питер, MFA [ˈpitʲɪr]), kako ga zovu njegovi stanovnici.

Relativno je mlad grad, nastao početkom 18. stoljeća, nakon što je Rusija od Švedske osvojila Ingriju. Osnovao ga je 27. svibnja 1703. car Petar I. Veliki, te je bio glavni grad Ruskog Carstva više od dvjesto godina (1713.–1728. i 1732.–1918.), do ruske revolucije 1917., kada je prijestolnica preseljena natrag u Moskvu. Sankt Peterburg je s 4,6 milijuna stanovnika drugi najveći ruski grad, i četvrti u Europi nakon Istanbula, Londona i Moskve. Grad je značajno europsko kulturno središte i važna ruska luka na Baltičkom moru.

Sankt Peterburg često se naziva najzapadnijim ruskim gradom. Među svjetskim gradovima s više od milijun stanovnika, Sankt Peterburg je najsjeverniji. Povijesni centar Sankt Peterburga i pripadajući ansambl, tvore mjesto svjetske baštine UNESCO-a. Grad je također sjedište muzeja Ermitaž, najveće umjetničke galerije u svijetu. Kao rusko političko i kulturno središte tijekom više od 200 godina, često se smatra ruskom "sjevernom prijestolnicom", te je tijekom svoje povijesti nazivan i Venecijom sjevera ili sjevernom Palmirom. U gradu je veliki broj stranih konzulata, sjedišta međunarodnih kompanija, banaka i drugih poslovnih subjekata.

Tomislav Erceg

Tomislav Erceg (Split, 22. listopada 1971.), hrvatski umirovljeni nogometaš. Sin Nedjeljka Špira Ercega, bivšeg predsjednika Skupštine Hajduka.

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.