19. rujna

19. rujna (19.9.) 262. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (263. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 103 dana.

Događaji

Rođenja 19. rujna

Smrti 19. rujna

Blagdani i spomendani

Imendani

Izvori

  1. Tuđman, Miroslav: Vrijeme krivokletnika, Zagreb: Detecta, 2006., str. 447., ISBN 953-99899-8-1
19. rujna u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 19. rujna u Domovinskom ratu.

1990.- Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, kao najviši organ vlasti, jasno se opredijelila za BiH kao suverenu, demokratsku republiku u sklopu federativno uređene Jugoslavije.

1991.

- Predsjednik Tuđman u svojstvu vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske za junačku obranu pohvalio grad Vukovar.

- U Haagu održan treći krug Mirovne konferencije o Jugoslaviji.

- Hrvatska vojska porazila jugovojsku i srpske teroriste u bitci za Šibenik.

- Jugovojska i srpski teroristi napadaju Karlovac.

- Osvojena treća kasarna JNA na području Ogulina. Hrvatske snage u Kamenici oborile neprijateljski borbeni zrakoplov.

- Kasarne JNA sa sto i sedamdeset vojnika, 35 oficira i 30 civila, u Varaždinu i Čakovcu, predale se Hrvatskoj vojsci.

- Hrvatski ministar prosvjete i kulture Vlatko Pavletić apelira za zaštitu hrvatskog kulturnog nasljeđa.

1992.- Novi zločin srpskog zrakoplovstva u BiH: u bombardiranju Brčkog poginule 42 osobe, a 86 ih je ranjeno.

- Teški topnički napadi iz Bosne na Slavonski Brod i posavska sela, gdje traje 170. dan stalne opće opasnosti.- Uhvaćena radio-poruka Radovan Karadžića upućena generalu Mladiću: "Sravni Jajce!"

- Vijeće sigurnosti UN izglasovalo Rezoluciju 777., kojom isključuje tzv. Jugoslaviju iz rada Generalne skupštine i odriče pravo "SRJ" da je automatski naslijedi.

1993.- U Splitu završeni razgovori Tuđmana, Bobana, Owena i Stoltenberga - muslimanska republika može dobiti od hrvatske države goleme koncesije - slobodne zone u lukama Ploče i Rijeka. Svi drugi muslimanski zahtjevi su iracionalni, rekao novinarima predsjednik HR Herceg-Bosne Mate Boban.

1994.

- Hrvatski veleposlanik pri UN dr. Mario Nobilo uputio "New York Timesu" pismo u povodu izvještavanja o nedavnom Papinom posjetu Hrvatskoj.

- Srpske snage zatočile skupinu od 30 francuskih vojnika u njihovoj vojnoj bazi u Polinama nedaleko Sarajeva, rekao glasnogovornik Zaštitnih snaga UN-a Tim Spicer.

- U najnovijem valu etničkog čišćenja, Srbi su ovih dana protjerali 2.000 nesrpskog pučanstva iz sjeveroistočne Bosne, a UNHCR procjenjuje da će se protjerivanje nastaviti, te da bi broj novih prognanika mogao premašiti 30.000 osoba.

1995.

- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima britanskog ministra vanjskih poslova Malcoma Rifkinda i tom prigodom istaknuo da su posljednji zajednički vojni uspjesi hrvatskih snaga i Armije BiH doveli do novih realnosti i da vjeruje kako je sada pravo vrijeme za završetak rata i postizanje pravednog mira.

- Trajni mir i stabilnost mogu se postići samo ako mirovni dogovor bude sveobuhvatan, te uz principe unutarnjeg uređenja BiH uključi i što bržu mirnu reintegraciju okupiranih istočnih dijelova Hrvatske, istaknuo hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić svom britanskom kolegi Malcomu Rifkindu, primajući ga u Zagrebu.

- U Predsjedničkim dvorima u Zagrebu počeli službeni razgovori državnih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike i Federacije BiH te izaslanstva SAD, koja predvode dr. Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Krešimir Zubak te pomoćnik državnog tajnika SAD Richard Holbrooke. Razgovaralo se o situaciji u regiji, o nastavku mirovne inicijative i daljnjoj provedbi sporazuma o Federaciji BiH i njezinoj konfederaciji s Hrvatskom.

- Hrvatska vojska u protuudaru uspjela protjerati četnike iz dijelova središta Bosanskog Novog i Bosanske Dubice. Bosanski Srbi dignuli u zrak dijelove mostova preko Une.

- U sarajevskom stožeru zaštitnih snaga potvrđuju da HVO i Armija BiH nadziru 48 posto ukupnog teritorija BiH.

- Bosanski Srbi za posljednjih sukoba s Hrvatima namjerno granatirali bazu danskih pripadnika mirovnih snaga u Dvoru na Uni, te ubili jednog vojnika a devetoricu ranili, priopćio danski potpukovnik Kurt Moesgaard.

- Snage UN, smatra Boutros Ghali, mogu i dalje igrati ulogu čuvara mira u Hrvatskoj i Makedoniji. S tim će u vezi dati svoje preporuke prije istjecanja mandata UNCRO-a i UNPREDEP-a 30. studenoga. Promatrači upozoravaju da je riječ o prvom koraku zamjenjivanja UNPROFOR-a snagama NATO-a.

- U Banju Luku, izvješćuje UNCHR, posljednjih dana stiglo 87.000 srpskih izbjeglica iz sjeverozapadne i središnje Bosne.

1996.- Hrvatska odbacuje optužbe ICTY-a prema kojima je njezina vojska bila umiješana u sukob s Muslimanima 1993. u srednjoj Bosni.

- U Sarajevu uspostavljen Vrhovni sud Federacije BiH.

2005.

2005. je bila godina prema gregorijanskom kalendaru koja nije bila prijestupna, a započela je u subotu.

Ova godina bila je obilježena kao Svjetska godina fizike, čime se odalo priznanje stotoj godišnjici niza velikih znanstvenih otkrića Alberta Einsteina.

Antonin Pio

Antonin Pio, lat. Titus Aurelius Fulvius Boionius Arrius Antoninus Pius (Lanuvium, 19. rujna 86. - Lanuvium, 7. ožujka 161.), rimski car od 138. do smrti 161. i četvrti iz perioda Pet dobrih careva. Adoptivni sin cara Hadrijana. U suradnji sa senatom proveo administrativne reforme koje je započeo Hadrijan. Zbog osiguranja državnih granica dao izgraditi u Britaniji, između današnjeg Firth of Fortha i Firth of Clydea , utvrđenu liniju (vallum Antonini) i pojačati limes u Germaniji i Reciji.

Državna cesta D537

Državna cesta D537 je državna cesta u Hrvatska. ukupna duljina je 21,98 km

Državna cesta D538

Državna cesta D538 je državna cesta u Hrvatska. ukupna duljina je 12,91 km

Formoz

Formoz, papa od 19. rujna 891. do 4. travnja 896. godine.

Nedovršeni članak Formoz koji govori o papi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

NFL sezona 1926.

NFL sezona 1926. je 7. po redu sezona nacionalne lige američkog nogometa.

U sezoni 1926. natjecalo se ukupno 22 momčadi. Sezona je počela 19. rujna, a završila je 19. prosinca 1926. Prvacima su proglašeni Frankford Yellow Jacketsi.

NFL sezona 1927.

NFL sezona 1927. je 8. po redu sezona nacionalne lige američkog nogometa.

U sezoni 1927. natjecalo se samo 12 momčadi zbog odluke lige da eliminira momčadi s financijskim problemima. Sezona je počela 19. rujna, a završila je 19. prosinca 1927. Prvacima su proglašeni New York Giantsi.

NGC 6508

NGC 6508 je eliptična galaktika u zviježđu Zmaju.

NGC 6532

NGC 6532 je spiralna galaktika u zviježđu Zmaju.

NGC 7378

NGC 7378 je prečkasta spiralna galaktika u zviježđu Vodenjaku.

NGC 7708

NGC 7708 je zvjezdana skupina u zviježđu Cefeju.

Return of the Champions

Return of the Champions je dvostruki live album sastava "Queen + Paul Rodgers". Album je snimljen 9. svibnja 2005. godine u "Hallam FM Arena" Sheffield, U.K., objavljen je 19. rujna 2005. godine. Kao vokal grupe pojavljuje se Paul Rodgers.

Sveti Kristofor i Nevis

Sveti Kristofor i Nevis je otočna država u Karipskom moru. Pripada skupini Malih Antila. Nalazi se zapadno od Antigve i Barbude i jugoistočno od Nizozemskih Antila.

Teheran

Teheran (perz. تهران; Tehrān, IPA: [teɦˈrɔːn]) je glavni i najveći grad Irana, sjedište Teheranske pokrajine i jedan od najvećih gradova svijeta.

Smješten je na južnim obroncima gorja Alborz, dok je na jugoistoku izložen pustinji Dašt-e Kavir. Klima u gradu je polusuha (stepska) i kontinentalna, a prosječna godišnja temperatura je 17,3°C. Iako se nalazi na istoj zemljopisnoj širini kao i sjever Sahare, njegova nadmorska visina od 1000-1800 m i utjecaj sjevernih planina zimi rezultiraju dvomjesečnim zadržavanjem snijega. U odnosu na druge svjetske gradove slične veličine Teheran je vrlo zelen grad s obzirom da se u njemu nalazi između 700-800 dobro održavanih parkova.

Teheran je multikulturalan grad u kojem osim većinskih Perzijanaca žive i na stotine tisuća pripadnika etničkih manjina poput Azara, Kurda, Mazanderana, Paštunaca, Beludža, Turkmena, Armenaca, Asiraca, Arapa i Židova, a u gradu se nalazi i 37 crkava, 29 sinagoga i pet zoroastrijskih hramova vatre. Prema posljednjem službenom popisu stanovništva iz 2006. godine Teheran je imao 7,088.287 žitelja, no njegova anglomeracija koja uključuje velegrad Karadž i brojna naselja izvan njegove administrativne zone (865 km²) ima oko 12 milijuna ljudi.

Povijest Teherana kao grada relativno je kratka s obzirom da je tisućama godina bio maleno naselje, no usko je vezana uz Raj koji je kontinuirano naseljen od oko 6000. pr. Kr. i s kojim je neprekidno bio u bliskoj interakciji. Stanovnici ovog grada naselili su teheranske plodne vrtove nakon razarajuće mongolske invazije u 13. stoljeću, a danas je Raj sastavni dio teheranskog gradskog područja. Teheran se kao grad prvi put pojavljuje u tekstovima arapskih i europskih putopisaca iz kasnog srednjeg vijeka, a razvijao se kao važna strateška točka tijekom vladavine safavidske i zandijske dinastije. Nakon uspona dinastije Kadžara, odlukom Muhamed-hana iz 1786. godine Teheran postaje (38. po redu) glavnim gradom Irana.

Danas je Teheran daleko najvažnije političko, gospodarsko, obrazovno, prometno i kulturno središte Irana. U njegovoj okolici nalazi se 50% iranskih industrijskih postrojenja, a odlikuje se i kvalitetnom gradskom odnosno razvijenom izvangradskom prometnom mrežom. Zahvaljujući malim stopama poreza, niskim cijenama energenata i relativno visokim plaćama, troškovi života u Teheranu vrlo su niski i prema zapadnim procjenama najjeftinija je metropola svijeta. Teheransko sveučilište najstarije je u Iranu, a uz njega aktivno je i 50-ak drugih većih sveučilišta i fakulteta. Uz ostale visoke škole, akademije i razne institute, Teheran ima više od 300 visokoobrazovnih ustanova. Grad također obiluje i brojnim kulturnim objektima poput palača iz kadžarske i pahlavijske epohe, odnosno 60-ak raznih muzeja.

Neke od znamenitosti ovog megalopolisa po kojima se ističe na svjetskoj razini su najveći bazar, jedna od najdužih ulica, jedna od najprometnijih podzemnih željeznica odnosno najviših i najdužih žičara, najveće zbirke kraljevskih dragulja i djela zapadnih umjetnika u Aziji, neka od najposjećenijih šijitskih svetišta, džamija s najvišim minaretima, šesti najviši najviši betonski toranj, četvrti najveći nogometni stadion, najpopularniji azijski nogometni klub, najveće privatno sveučilište, jedno od najkvalitetnijih tehničkih sveučilišta, najveći azijski sajam knjiga, itd.

Tyreke Evans

Tyreke Evans (Chester, Pennsylvania, 19. rujna 1989.) američki je profesionalni košarkaš. Igra na poziciji razigravača, a trenutačno je član NBA momčadi New Orleans Pelicansa. Izabran je u 1. krugu (4. ukupno) NBA drafta 2009. od strane Sacramento Kingsa.

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.