19. ožujka

19. ožujka (19.3.) 78. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (79. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 287 dana.

Događaji

Rođenja 19. ožujka

Smrti 19. ožujka

Blagdani i spomendani

Imendani

  • Josip
  • Josipa
  • Joso

Izvori

  1. Radio Subotica, program na hrvatskom Uskoro... (19. ožujka 2012.) Obilježavanje Blagdana svetog Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda, pristupljeno 16. ožujka 2012.
19. ožujka u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 19. ožujka u Domovinskom ratu.

1991.

- Štab Vrhovne komande oružanih snaga SFRJ izdao dvosmisleno priopćenje - da se neće miješati u političke sporazume o budućnosti zemlje, ali i da neće dopustiti građanski rat ili međurepubličke sukobe.

- Hrvatska Vlada u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o Vladi, kojom će moći raspustiti općinsku skupštinu ako krši Ustav i zakone RH.

- Na predstojećem sastanku republičkih predsjednika predložit ću ili savez suverenih država ili razlaz republika, rekao na konferenciji za strane novinare u Zagrebu hrvatski predsjednik dr. Tuđman.

- Jović, na nagovor Miloševića, povukao svoju ostavku u Predsjedništvu SFRJ.

- Predsjednici Hrvatske i Slovenije, Tuđman i Kučan, uputili pozive predsjednicima republika na zajednički dijalog.

1992.

- Predsjednik Tuđman u pismu srpskom patrijarhu Pavlu odgovorio na neargumentirane optužbe.

- Nastavljeni pregovori u Mađarskoj o zamjeni ratnih zarobljenika.

- Promovirana knjiga "Vukovarski dobrovoljac", potresno svjedočanstvo o krvavom ratu protiv Hrvatske.

- U Petrinji minirana i do temelja srušena Crkva Svetog Trojstva i kapelica sv. Roka, u neposrednoj blizini spomenute crkve.

- Diplomatski odnosi između Rusije i Hrvatske, prema najavi agencije Interfax, uspostavit će se najvjerojatnije do kraja ožujka.

- Talijanska policija na tragu mreže krijumčara droge i oružja, u koju je upletena i "Jugobanka" iz Beograda.

1993.

- U višednevni posjet Hrvatskoj stigla skupina od 11 novinara vodećih ruskih listova, radio i televizijskih stanica, kako bi se upoznali sa zbivanjima u Hrvatskoj.

- U Osijeku osnovana Zajednica prognanika Hrvatske, a cilj joj je povrataka svih prognanih na svoja ognjišta.

- U općini Knin četnici i pobunjeni Srbi, od 3.886 Hrvata koliko ih je do rata tamo živjelo, prognali 3.650 Hrvata.

- U Zadar stigla dosad najveća skupina prognanih Hrvata iz benkovačke općine, njih 250.

- To što Srbi rade u istočnoj Bosni prešlo je svaku granicu - pred licem cijelog svijeta ponižavaju međunarodnu zajednicu, zgražaju se njemački mediji.

- Britanija ne pristaje i neće pristati na borbenu ulogu britanskih snaga u BiH, izjavio u Londonu njezin ministar obrane Malcolm Rifkind.

- Najutjecajniji britanski filozof, sir Karl Popper, pozvao svoju zemlju i međunarodnu zajednicu da vojnom intervencijom zaustave rat u BiH.

1994.

- Sadašnjoj hrvatsko-muslimanskoj federaciji u BiH treba pripasti 51 posto teritorija, a nastavit će se razgovori u pogledu muslimanskih zahtjeva da se taj teritorij poveća, izjavio dr. Franjo Tuđman u intervjuu Hrvatskoj radioteleviziji.

- Danas je dan kada se Hrvatska pridružila zapadnom svijetu, izjavio američki potpredsjednik Al Gore, komentirajući Washingtonske sporazume, a kraj ožujka dogovoreni posjeti Zagrebu zapovjednika Združenog vojnog stožera SAD Johna Shalikasvilia i američke veleposlanice pri UN Madelein Albright.

1995.

- Promet auto-cestom kroz okupirano područje zapadne Slavonije i proteklog se vikenda odvijao bez zastoja, bilo je, međutim, opet kamenovanja automobila.

- Lider srpskih radikala dr. Vojislav Šešelj održao u Kninu miting na kojem je srbijanskog predsjednika Miloševića nazvao "izdajnikom i kriminalcem", te pozvao sve Srbe da se ujedine i sruše Miloševićev režim, a na kraju je nazočne pozdravio - "živjela velika Srbija".

1996.

- U sarajevsko naselje Grbavica danas ušla muslimanska, a ne federalna, policija i zapravo se ponovilo isto ono što se dogodilo s prijenosom vlasti na Ilidži, u Vogošći, Ilijašu i Hadžićima. Ulaskom Grbavice u sastav Sarajeva i službeno završen proces reintegracije glavnog grada BiH, sukladno Daytonskom sporazumu.

Alessandro Nesta

Alessandro Nesta (Rim, 19. ožujka 1976.), je bivši talijanski nogometaš. Nesta je bio obrambeni igrač, stoper, a trenutno je umirovljen. Nesta je dvostruki osvajač lige prvaka sa Milanom, te osvajač Svjetskog prvenstva s Italijom, juniorskom i seniorskom reprezentacijom. Zbog svojih vještina, Nesta je smatran jednim od najboljih stopera svijeta. Izuzev visine, Nestu odlikuju vrhunske tehničke sposobnosti, snaga, brzina te savršeno pozicioniranje. Pelé ga je 2006. godine uvrstio u listu 125 živućih nogometaša. Na konferenciji za novinare 10. svibnja 2012. najavio je da napušta Milan jer ne može više igrati tako često.

Grgur IX.

Grgur IX. (pravo ime Ugolino di Segni) (Anagni, kraj Frosinonea, o. 1170. - Rim, 22. kolovoza 1241.) je bio papa od 19. ožujka 1227. do 22. kolovoza 1241..

Još kao kardinal podupirao je nove prosjačke redove - franjevce i dominikance, te laičke vjerske pokrete. Pontifikat mu je obilježio sukob s carem Fridrikom II., kojega je dvaput ekskomunicirao.

Promicao je misije, izdao zbirku dekretala 1234. godine i organizirao je inkviziciju.

Neuspjeh rata protiv Albižana potaknuo je Grgura IX. da se vrati pravnom postupku vezano za suzbijanje krivovjerja. Od 1231. postavio je inkvizitore sa dalekodosežnim pravima za pojedine crkvene provincije, koji nisu imali samo inkvizitorsku funkciju već i pravnu. Po papinskom nalogu postavljeni inkvizitori, bili su i tužitelji i sudci u jednoj sobi. Na osnovu papinske jurisdikcijske svenadležnosti, papa Grgur IX. predao je inkvizitorima i snagu presuđivanja. Očigledni pravni prekršaji, prekoračenja kompetencije i najokrutnija inkvizitorska praksa u potrazi kao i osuđivanju krivovjernika prouzrokovala je pobunu u širokim krugovima koji su doveli do krize novonastale papinske inkvizicije između 1238. i 1241.Kako je bio izrazito vješt i obrazovan u pravu, pripremio je dekret Nova Compilatio decretalium (1234.), u kojemu je skupio i sistematizirao mnoštvo proglasa papa koja su se skupila još od ranog srednjeg vijeka, a nije bilo uređeno još od Gratiana iz 1140. godine. Time je osigurao temelje za papinsko pravo.

Svojom bulom Parens scientiarum iz 1231. godine riješio je razmirice između sveučilišnih znanstvenika iz Pariza i lokalnih vlasti. Njegovo rješenje bilo je u duhu Inocenta III.: izdao je pravilnik kojega smatramo magna cartom visokih škola. Grgur IX. je transformirao kapelu Djevice Marije u crkvu Svete Marije u Rimu.

Grgur IX. je poticao Sjevrnjačke križarske pohode i Teutonski viteški red u njihovom pokušaju da poraze pravoslavnu Rusiju (posebno republike Pskov i Novgorod). Godine 1232., Grgur IX. je tražio od "Livonijanske braće mača" da pošalju vojsku u obranu Finske, čija su se polupoganska plamena borila protiv Republike Novgorod u Finsko-Novgorodskim ratovima.

Klement XI.

Klement XI., lat. Clemens PP. XI. (Urbino, 23. srpnja 1649.- Rim, 19. ožujka 1721.), rođen kao Giovanni Francesco Albani, 243. nasljednik apostola Petra, papa od 23. studenog 1700. do smrti 1721.

Mario Monti

Mario Monti (Varese, 19. ožujka 1943.) je talijanski ekonomist, akademik i senator. Obnašao je funkciju premijera republike Italije od 16. studenog 2011. do 28. travnja 2013.

NGC 3299

NGC 3299 je prečkasta spiralna galaktika u zviježđu Lavu.

NGC 3300

NGC 3300 je lećasta galaktika u zviježđu Lavu.

NGC 3325

NGC 3325 je eliptična galaktika u zviježđu Sekstantu.

NGC 3338

NGC 3338 je spiralna galaktika u zviježđu Lavu.

NGC 3345

NGC 3345 je dvojna zvijezda u zviježđu Lavu.

NGC 3352

NGC 3352 je lećasta galaktika u zviježđu Lavu.

NGC 3367

NGC 3367 je prečkasta spiralna galaktika u zviježđu Lavu.

NGC 4605

NGC 4605 je prečkasta spiralna galaktika u zviježđu Velikom medvjedu.

NGC 5007

NGC 5007 je eliptična galaktika u zviježđu Velikom medvjedu.

NGC 6018

NGC 6018 je spiralna galaktika u zviježđu Zmiji.

Ride This Train

Ride This Train je osmi album Johnnyja Casha. Originalno je objavljen u rujnu 1960., a 19. ožujka 2002. je objavljeno reizdanje s četiri bonus pjesme. Smatra se jednim od prvih konceptualnih albuma u povijesti popularne glazbe.

Walter Norman Haworth

Sir Walter Norman Haworth (19. ožujka 1883, Chorley, Lancashire – 19. ožujka 1950, Barnt Green, Worcestershire) bio je britanski kemičar najpoznatiji po istraživanju askorbinske kiseline (vitamin C) na Birminghamskom sveučilištu.

Godine 1937. je primio Nobelovu nagradu "za istraživanje ugljikohidrata i vitamina C". Nagradu je podijelio sa švicarskim kemičarom Paulom Karrerom koji je radio na drugim vitaminima.

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.