1. studenog

1. studenog (1.11.) 305. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (306. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 60 dana.

Događaji

Rođenja 1. studenog

Smrti 1. studenog

Blagdani i spomendani

Imendani

Izvori

  1. Posljednje pojavljivanje bolesnog dr. Franje Tuđmana u javnosti
Hrvatska kuglačka liga za žene 2014./15.

Prvu hrvatsku kuglačku ligu za žene za sezonu 2014./15. je osvojila ekipa "Mlaka" iz Rijeke

Josip Lang

Josip Lang (Lepšić kraj Ivanić Grada, 25. siječnja 1857. - Zagreb, 1. studenog 1924.), zagrebački biskup, sluga Božji, kandidat za sveca, dobrotvor.

New York Knicks

New York Knicks je američka profesionalna košarkaška momčad iz grada New Yorka. Natječe se u Istočnoj konferenciji NBA lige, u diviziji Atlantik.

Naziv Knicks je skraćeno od Knickerbockers, prema liku Father Knickerbockera, glave prve društveno prominentne obitelji u New Yorku u priči Washingtona Irvinga. Inače se naziv Knickerbockers primjenjivao na prve nizozemske naseljenike New Yorka, tadašnjeg Nieuw Amsterdama.Momčad New York Knicksa odigrala je svoju prvu utakmicu 1. studenog 1946. godine u BAA ligi te je počela igrati u NBA ligi odmah nakon njezina nastanka 1949. (nakon spajanja BAA i NBL lige). Osvojili su dva naslova prvaka, 1970. i 1973. godine.

Novi svijet

Novi svijet je jedno od imena koje se koristi za Ameriku. Ovaj termin se počeo koristiti krajem 15. stoljeća, kada su Ameriku otkrili Europljani. Prije ovog otkrića, Europljani su smatrali da se svijet sastoji od Europe, Azije i Afrike, tj. Stari svijet. Ovaj izraz se koristi za kopneno područje Amerike, a ne za povijesni period.

Kada se Kristofor Kolumbo vratio u Europu 1493. sa svoga prvog putovanja, 1. studenog te godine Pietro Martire D'anghiera ga je u pismu nazvao "otkrivačem Novog svijeta" (lat. novi orbis). Martire je ovaj izraz koristio i u drugom pismu, kao i u knjizi Na novom svijetu (De orbe novo).

Ovaj izraz je koristio i Giovanni da Verrazano, 1524. u svom dnevniku putovanja uzduž Sjeverne Amerike.

Budući da se izraz "Novi svijet" smatra izrazito europskim, njegova upotreba je bitno smanjena zadnjih desetljeća. Danas se ovaj izraz koristi većinom u povijesnom kontekstu, kao i u biologijskom, npr. vrste Starog i Novog Svijeta.

Dok se obično Amerika smatra Novim Svijetom, Australazija se može smatrati Starim, Novim ili Najnovijim svijetom, zavisno od konteksta. Budući da je flora i fauna ovog područja bitno drugačija od one u Starom i Novom svijetu, ovo se smatra zasebnim područjem.

Severo Ochoa

Severo Ochoa (Luarca, 24. rujna 1905. - Madrid, 1. studenog 1993.), španjolsko-američki biokemičar.

Otac mu je bio odvjetnik i poslovni čovjek, a umro je kada je Severu bilo samo 7 godina. Majka je s njim tada preselila u Málagu.

Sa fakulteta diplomira 1921. u 16. godini, a već 1923. ide na madridski medicinski fakultet gdje mu je cilj bio rad sa Santiagom Ramonom y Cajalom, ali se Cajal povukao u mirovinu. Godine 1929. dobiva titulu doktora s počastima, a već 1931. se ženi. Do 1941. je u Španjolskoj, putuje na razna mjesta, upoznaje ljude i obnaša funkcije, a onda odlazi u SAD.

Godine 1956. postaje američki državljanin, a u SAD-u je obnašao mnoge prestižne funkcije, čak je bio pročelnik Odjela za biokemiju na jednom američkom sveučilištu. Za svoja postignuća, posebice sintetiziranje RNK, dobio je Nobelovu nagradu 1959. Nakon pada Francovog režima, vraća se u domovinu, gdje i umire u 88. godini.

Studeni

Studeni (lat. November) jedanaesti je mjesec godine po gregorijanskom kalendaru. On ima 30 dana.

Velika Gospa

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj je dan i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta.

Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom.

Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi "uznesenje".

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.