1. srpnja

1. srpnja (1. 7.) 182. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (183. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 183 dana.

Događaji

Rođenja 1. srpnja

Smrti 1. srpnja

Blagdani i spomendani

  • Dan obitelji, Dan beba i djece i Dan života[6]

Izvori

  1. Stjepan Beretić, Povijesni kutak - Razvojačenje u Somboru, Zvonik, br. 183
  2. Darko Pavičić, Aziz Hasanović novi hrvatski muftija!, Večernji list, 9. lipnja 2012.
  3. Hrvatska postala punopravna članica EU!, Vijesti.hr, 30. lipnja 2013. (u 23:45)
  4. GALERIJA: Otvorena najveća zgrada na svijetu, Croenergo.eu, 7. srpnja 2013.
  5. BBC. Nasa's Hubble telescope discovers new Neptune moon, preuzeto 18. srpnja 2013.
  6. Radio Subotica na hrvatskom Uskoro...: Devetnica u čast bl. Marije Petković. Najava za 1. srpnja 2012., pristupljeno stranicama 26. lipnja 2012.
1. srpnja u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 1. srpnja u Domovinskom ratu.

1991.

- Stjepan Mesić postao Predsjednik Predsjedništva Jugoslavije.

- Hans van Den Broek imenovan predsjedateljem Ministarskog vijeća EZ-a.

- Ubijen šef osječke policije Josip Reihl Kir.

- General JNA Života Avramović imenovan komandantom Pete vojne oblasti JNA.

- Jedinice JNA u Sloveniji započinju povlačenje u svoje kasarne.

- M. Vukas ubijen na terorističkoj blokadi u Ogulinu.

- Tri člana jugoslavenske obavještajne službe KOS-a uhićeni u Virovitici.

- Raspušten Varšavski pakt.

1992

- U Zagrebu potpisan protokol o diplomatskim odnosima Hrvatske i Grčke.

- Unatoč UNPROFOR-u, nastavljen teror u okupiranoj obrovačkoj općini.

- Oko 200 Hrvata zatražilo od UNPROFOR-a da ih zaštiti odnosno izbavi iz okupirane Baranje.

- U Kljajićevu, selu kraj Sombora, premlaćivanjem ubijen čuvar župnog ureda Johann Raab. Vojvodinu napustilo 17.000 Hrvata.

- Srpski lobby u Americi tiskao kartu gdje se velika Srbija prostire od Ohrida, a obuhvaća BiH i tzv. SAO krajinu.

- Nastave li Srbi ovako u BiH, Europa će dobiti dva milijuna gnjevnih, prognanih europskih Palestinaca, izjavio je Tilman Zulch, predsjednik Društva za ugrožene narode iz Goetingena.

1993.

- Plotunima iz teških haubica četnici razarali Skradin, Raslinu, Pakovo Selo i Dubravice u šibenskoj općini.

- U napadima na Zadar i Biograd jedan civil ubijen a jedan ranjen.

- Poslije napada na mostarsku vojarnu "Tihomir Mišić" i hrvatska naselja u Bijelom Polju jake borbe između muslimanskih i hrvatskih postrojbi vođene u sjevernom dijelu Mostara i uskom pojasu uz rijeku Neretvu.

- Slovenski nacionalisti oštro reagirali na slovensko-hrvatsko zbližavanje odnosa.

- Odbor visokih dužnosnika KESS-a potvrdio već poznato stajalište te organizacije da se trajno rješenje sukoba u BiH mora naći na temelju njezine teritorijalne cjelovitosti i odgovarajuće zaštite ljudskih prava.

- Mađarski list "Magyar Hirlap" došao do podataka iz kojih se vidi da ruski vojnici dolaze u Bosnu boriti se za srpske interese, za što ih "SRJ" nagrađuje sa 25 dolara mjesečno.

1994.

- Danas su hrvatski prognanici započeli potpunu blokadu punktova UNPROFOR-a, koji time žele upozoriti svjetsku javnost na neučinkovitost "plavih kaciga".

- U Hrvatskom Saboru počela Druga konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa na kojoj sudjeluje oko 450 delegata iz 30-ak zemalja svijeta.

- U Vojvodini je živjelo oko 120.000 Hrvata, od kojih je od 1991. godine protjerano između 35.000 i 40.000, a također je Beograd i užu Srbiju od 40.000 Hrvata napustio velik broj hrvatske manjine, rekao za "Večernji list" saborski zastupnik Đuro Vidmarović.

- Srpski mediji pišu o zemljovidima kontaktne skupine u BiH tvrde da su Rusi "obećali" Miloševiću kako će "srpska strana zadržati kopneni koridor kroz Posavinu".

1995.

- Helsinška udruga za nadzor ljudskih prava "Human Rights Watch" sa sjedištem u New Yorku, u svom najnovijem izvješću, ističe kako nije bilo kršenja ljudskih prava nad Srbima prigodom oslobađanja zapadne Slavonije.

- Danski ministar obrane Hans Haekkerup izjavio kako su pobunjeni hrvatski Srbi danskim pripadnicima mirovnih snaga, smještenih u Hrvatskoj, ukrali jedan protutenkovski raketni sustav.

1996.

- Biljana Plavšić izjavila da je Karadžić i dalje predsjednik srpskog entiteta i da je ponovno izabran na čelo SDS-a.

2004.

2004. je bila prijestupna godina prema gregorijanskom kalendaru, a započela je u četvrtak.

Ova godina bila je obilježena kao:

Međunarodna godina riže (Ujedinjeni narodi).

Međunarodna godina počasti borbi protiv ropstva i njegovom ukidanju (UNESCO).

3. srpnja

3. srpnja (3.7.) 184. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (185. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 181 dan.

7. srpnja

7. srpnja (7.7.) 188. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (189. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 177 dana.

8. srpnja

8. srpnja (8.7.) 189. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (190. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 176 dana.

9. srpnja

9. srpnja (9.7.) 190. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (191. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 175 dana.

Europska unija

Europska unija (kratica EU), ekonomska je i politička unija, jedinstvena međuvladina i nadnacionalna zajednica europskih država, nastala kao rezultat procesa suradnje i integracije koji je započeo 1951. godine između šest država (Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga i Nizozemske). Europska unija formalno je uspostavljena 1. studenoga 1993. godine stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji (poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta). Europska Unija je jedina organizacija ove vrste na svijetu, i zbog toga ju je ponekad teško definirati. To je organizacija koja stalno mijenja i nadograđuje politike u kojima djeluje. Trenutno se može definirati kao federacija u monetarnim odnosima, poljoprivredi, trgovini i zaštiti okoliša; konfederacija u društvenoj i gospodarskoj politici, zaštiti potrošača, unutarnjoj politici; i kao međunarodna organizacija u vanjskoj politici.

Europska unija danas ima 28 država članica. Prostire se na 4.381.324 km2, a ima oko 508 milijuna stanovnika.

Prva država koja će vjerojatno izaći iz Europske unije je Ujedinjeno Kraljevstvo čija vlada je 29. ožujka 2017., nakon referenduma održanog u lipnju 2016., podnijela zahtjev za razdruživanje Ujedinjenog Kraljevstva od Europske unije.

Europsko prvenstvo u nogometu - Poljska i Ukrajina 2012.

Europsko prvenstvo u nogometu 2012. (popularno kao UEFA Euro 2012) natjecanje je koje se održavalo u Poljskoj i Ukrajini. Ovo je bilo 14. muško europsko prvenstvo, i zadnje koje se sastojalo od 16 momčadi; naime od 2016. igra se u formatu sa 24 momčadi. Za natjecanje je izgrađeno ili renovirano osam stadiona u isto toliko gradova, po četiri u Poljskoj i Ukrajini.

Prvenstvo se igralo između 8. lipnja i 1. srpnja 2012, sa utakmicom otvorenja u Varšavi i finalom u Kijevu. Branitelj naslova bila je reprezentacija Španjolske. Nijedan od domaćina nije se plasirao u četvrtfinale, drugi put u povijesti nakon Eura 2008. s Austrijom i Švicarskom.

Pobjednikom je postala Španjolska, pobjedivši Italiju u finalu rezultatom 4:0. Osvajanjem ovog naslova, Španjolska je postala prva reprezentacija koja je osvojila dva europska prvenstva zaredom, te prva koja je postala pobjednikom tri velika natjecanja zaredom, nakon europskog 2008. i Svjetskog prvenstva 2010. Kako su Španjolci kao svjetski prvaci već osigurali nastup na Konfederacijskom kupu 2013. u Brazilu, umjesto njih kvalificirala se drugoplasirana Italija.

NGC 6200

NGC 6200 je otvoreni skup u zviježđu Oltaru.

Patrick Kluivert

Patrick Stephan Kluivert (Amsterdam, 1. srpnja 1976.), je bivši nizozemski nogometaš i trener surinamskog podrijetla. Njegov otac, bivši profesionalni nogometaš, rođen je u Surinamu, a njegova majka u Curaçaou. Trenutačno je Kluivert trener nogometne reprezentacije Curaçaoa.

Ruud van Nistelrooij

Rutgerus Johannes Martinius van Nistelrooy (ili van Nistelrooij, prema nizozemskom pravopisu), (Oss, 1. srpnja 1976.) je nizozemski bivši nogometaš koji je trenutačno pomoćni trener u Nizozemskoj reprezentaciji i kao trener juniora u PSV-u.

Karijeru je započeo 1993. u nizozemskom klubu Den Bosch, da bi ju nastavio u Heerenveenu i PSV-u. Zatim odlazi u inozemstvo, odnosno u Manchester United, gdje je ostavio najzapaženiji trag u karijeri, za tada rekordnih 19 milijuna funti. Nakon uspješnih pet godina u Engleskoj, Fabio Capello ga dovodi u Real Madrid, al je zbog ozljeda vrlo malo igrao. Zato odlazi iz Reala, najprije u njemački HSV, pa se vraća u Španjolsku, točnije u Málagu. Drugi je najbolji strijelac svih vremena u povijesti natjecanja Lige prvaka s 60 postignutih pogodaka. Triput je bio najbolji strijelac Lige prvaka. Također je bio najbolji strijelac u trima različitim europskim ligama.

Svjetska zdravstvena organizacija

Svjetska zdravstvena organizacija, SZO (engl. World Health Organization, WHO) posebna je organizacija Ujedinjenih naroda koja djeluje kao koordinirajuće tijelo međunarodnog javnog zdravstva. Sjedište joj je u Ženevi u Švicarskoj. SZO su osnovali UN 7. travnja 1948. godine. Dokumente o osnivanju organizacije potpisale su 63 države. Prvi predsjednik skupštine SZO-a bio je prof. Andrija Štampar. Trenutačni generalni direktor je Tedros Adhanom koji je svoj petogodišnji mandat započeo 1. srpnja 2017. SZO je nasljednica Zdravstvene organizacije (engleski Health Organisation), agencije Lige naroda.

mjeseci i dani u godini

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.