Šimun (pleme)


Šimun (heb שִׁמְעוֹן Šim'on; samaritanski hebrejski: Šem'un; grč. Συμεών i Σεμεών; eng. Tribe of Simeon) ime je za izraelsko pleme čiji je rodozačetnik, prema biblijskom izvještaju, bio Jakovljev sin Šimun. Pleme Šimun kasnije se asimilirano u pleme Juda.

Biblija ne donosi posebne granice plemena Šimun. Popis gradova koji su uključeni u područje Šimunovo u Knjizi Jošuinoj (Jš 19,1-9), vjerojatno predstavlja mnogo kasniju administrativnu podjelu Kraljevstva Jude. Ti se gradovi nalaze na krajnjem jugu Judinog teritorija.

Karta Zidovska plemena
Karta rasporeda 12 izraelskih plemena, kako ga prikazuje Biblija

Etimologija

Biblija donosi narodnu etimologiju koja izvodi značenje imena Šimun iz glagola šma‘ (slušati, čuti). Druga je mogućnost da ovo ime dolazi iz riječi koja u arapskom zvuči sim‘, a znači „hijena“, gdje bi ona „šimon“ bio umanjenica. Takvo oblikovanje imena nije rijetkost kod drevnih semita. Ipak do danas nije jasno koji je pravi izvor ovog imena.

Šimun i Juda

Izraelski arheolog Aharoni pretpostavlja da je postojao plemenski savez između Jude, Šimuna, Kalebovaca i još nekih klanova. Biblijska Knjiga o Sucima spominje poseban savez što je postojao između Jude i Šimuna u slučaju opasnosti. Šimun je, prema tim izvještajima, doista i pomogao Judi protiv kanaanskih naroda (usp. Suci 1,4.17). S druge strane, nema izvještaja o Judinu pomaganju Šimunu, što bi mogao biti još jedan dokaz o ovisnosti toga plemena o Judi.

U Bibliji nema mnogo drugih vijesti o događajima vezanim za ovo pleme, a Šimun se ne spominje nigdje u izvanbiblijskim tekstovima.

Šimun

Šimun može značiti:

Šimun (ime)

Šimun (praotac), jedan od sinova izraelskog praoca Jakova

Šimun (pleme), jedno od 12 izraelskih plemena

sveti Šimun Kanaanac ili sv. Šimun Revnitelj, jedan je od Isusovih dvanaest apostola

sveti Šimun Jeruzalemski, drugi jeruzalemski biskup i jedan od sedamdeset učenika

sveti Šimun Stock, svećenik, redovnik i mistik iz 12. stoljeća

sveti Šimun Pravednik ili sv. Šimun Bogoprimac, novozavjetni starac koji je primio Isusa u Hramu

12 izraelskih plemena
Menorah7a.png

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.