Wikisanakirja

Wikisanakirja (engl. Wiktionary) on Wikipedian sisarhanke, jonka tavoitteena on luoda wikipohjainen kaikkien kielten välinen vapaa sanakirja.

Wikisanakirjaa voi käyttää:

  • sanojen, termien ja lyhenteiden selitysteoksena
  • sivistyssanakirjana
  • murresanakirjana
  • synonyymisanakirjana
  • käännössanakirjana

Wikisanakirjan artikkeleina on erikielisiä sanoja sisältäen tiedon sanan luokittelusta ja merkityksestä. Artikkelissa annetaan sanalle muiden muassa synonyymejä ja käännöksiä. Englanninkielinen Wikisanakirja aloitti 12. joulukuuta 2002, ja ensimmäiset muunkieliset Wikisanakirjat (ranska ja puola) 29. maaliskuuta 2004.

Wiktionary-logo-fi
Suomenkielisen Wikisanakirjan logo.

Suomenkielinen Wikisanakirja

Suomenkielisen Wikisanakirjan artikkeleissa kerrotaan vieras- ja suomenkielisistä sanoista suomeksi. Suomenkielinen versio aloitti 2. toukokuuta 2004 Wiktionaryna. Sen nimi suomennettiin Wikisanakirjaksi 9. syyskuuta 2004 suomenkielisessä Wikipediassa päättyneessä äänestyksessä. 19. maaliskuuta 2005 kirjoitettiin suomenkielisen Wikisanakirjan tuhannes artikkeli. 26. syyskuuta 2005 suomenkielinen Wikisanakirja alkoi eritellä suuria ja pieniä kirjaimia sanan ensimmäisen kirjaimen osalta. Tämä oli toteutettu joissakin muissa Wikisanakirjoissa, kuten englanninkielisessä, jo aiemmin. 23.5.2016 suomenkielisessä Wikisanakirjassa on yli 304 000 artikkelia. Suomenkielinen Wikisanakirja on 20. suurin eri kielten Wikisanakirjojen joukossa artikkelimäärällä mitattuna.[1]

Lähteet

  1. List of Wiktionaries (englanniksi)

Aiheesta muualla

12. joulukuuta

12. joulukuuta on gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden 346. päivä (347. päivä karkausvuonna). Vuodesta on jäljellä 19 päivää.

Baskienrottaterrieri

Baskienrottaterrieri (ratonero vasco) on Encartacionesin (Vizcaya), Cantabrian ja Burgosin provinssin pohjoisosien alueille tyypillinen koirarotu. Tästä johtuu myös sen toinen nimitys villanuco de las encartaciones, "pieni Encartacionesin kyläläinen".

Ersän kieli

Ersä on kieli, joka kuuluu uralilaisten kielten suomalais-ugrilaisen haaran volgalaiseen haaraan. Sitä puhuu noin puoli miljoonaa ihmistä. Ersän lähin sukukieli on mokša. Aikaisemmin näitä kieliä pidettiin mordvan murteina, mutta ne ovat keskenään niin erilaisia, että ne on luontevaa luokitella omiksi kielikseen.

Venäjällä ersän ilmoitti vuoden 2010 väestönlaskennassa äidinkielekseen 36 726 ihmistä.

Eteläsaame

Eteläsaame on uralilainen kieli, jota puhuvat eteläsaamelaiset. Se kuuluu saamelaiskielten länsisaamelaiseen haaraan. Sen lähin sukukieli on uumajansaame, ja hieman etäämpänä siitä ovat pohjoissaame, luulajansaame ja piitimensaame. Eteläsaamen suurin ero muihin saamenkieliin on astevaihtelun puuttuminen. Murteita on kaksi, pohjoinen ja eteläinen. Murteet poikkeavat toisistaan vain vähän.

Hollannin kieli

Hollannin kieli (Nederlandse taal, suom. alankomaan kieli) on indoeurooppalaisen kielikunnan germaanisen haaran länsigermaaniseen ryhmään kuuluva kieli. Se on läheistä sukua muille länsigermaanisille kielille (englanti, saksa ja friisi) ja kaukaisempaa sukua pohjoisgermaanisille kielille.

Udmurtin kieli

Udmurtti (aiemmin votjakki) on kieli, joka kuuluu suomalais-ugrilaisten kielten permiläiseen haaraan. Udmurtin lähimpiä sukukieliä ovat muut permiläiset kielet eli komi ja komipermjakki. Permiläiset kielet ovat melko lähellä toisiaan, joten udmurtintaitoinen voi ymmärtää melko hyvin komia ja komipermjakkia.

Uncyclopedia

Uncyclopedia on Wikipediasta tehtynä parodiana alkanut wiki-hanke, jonka artikkelit satirisoivat kohteitaan, Wikipediaa, ajankohtaisia asioita tai muuta.

Uncyclopedian perusti Jonathan Huang, joka tunnetaan internetissä nimillä ”Chronarion” ja ”stillwaters” 5. tammikuuta 2005. Uncyclopedia ilmoittaa etusivulla olevansa ”sisältövapaa” (content-free) tietosanakirja siinä missä Wikipedia on ”vapaa” (free) tai ”vapaasisältöinen” (free-content) tietosanakirja. Suomenkielinen versio Hikipedia kuvailee itseään ”älyvapaaksi luulosanakirjaksi” ja ”vangituksi tietosanakirjaksi”. Uncyclopedian käyttäjiä kehotetaan kirjoittamaan hauskoja artikkeleita. Jotkin sivut ovat puhtaasti huumoria, eikä niiden aiheilla ei ole käytännössä mitään vastinetta todellisessa maailmassa.

Englanninkielinen Uncyclopedia perustettiin tammikuussa 2005. Tähän mennessä sinne on kirjoitettu lähes 32 000 artikkelia. Uncyclopedia on saatavilla tällä hetkellä 36 kielellä, muiden muassa englanniksi, ranskaksi, saksaksi, puolaksi, italiaksi, ruotsiksi, suomeksi, norjaksi, japaniksi, espanjaksi, katalaaniksi, kreikaksi, venäjäksi, hepreaksi, arabiaksi, viroksi ja latinaksi. Eri kielisten Uncyclopedioiden nimet ovat hyvinkin erilaisia, esimerkiksi suomenkielinen versio on nimeltään Hikipedia ja ruotsinkielinen versio Psyklopedin. Hikipedia perustettiin vuoden 2005 huhtikuussa. Hikipedian ei alun perin pitänyt olla Uncyclopedian suomenkielinen vastine. Vuoden 2011 lopussa Hikipediassa oli artikkeleita yli 7 000 ja sivuja yli 38 000. Nytmilloin? Hikipediassa on lähes 7 300 artikkelia. Hikipedian etusivulla ollaan käyty yli 4,6 miljoonaa kertaa.

Englanninkielisessä Uncyclopediassa on yli 7 000 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.milloin?

Vatja

Vatja on kieli, joka kuuluu uralilaisen kielikunnan suomalais-ugrilaiseen haaran itämerensuomalaiseen haaraan. Vatjan kieltä puhuvat vatjalaiset. Vatja luokitellaan omaksi kielekseen, mutta esimerkiksi Paul Aristen mukaan se on vain viron kielen murre.

Wikiaineisto

Wikiaineisto on Wikimedia Foundationin hallinnoima hanke, joka on tarkoitettu kaikenlaisille aiemmin julkaistuille teksteille, kuten romaaneille, kirjeille, puheille, historiallisille dokumenteille tai lakiteksteille. Edellytys on, että aineisto on tekijänoikeusvapaata joko siksi että sen tekijänoikeudet ovat rauenneet iän vuoksi tai koska se on julkaistu GNU Free Documentation Licensen alla.

Alun perin Wikiaineiston nimeksi kaavailtiin Project Sourcebergiä (Project Gutenbergin mukaan), mutta 6. joulukuuta 2003 pidetyn äänestyksen jälkeen hankkeen nimeksi valittiin Wikisource, joka suomennettiin Wikiaineistoksi.

Hanke aloitettiin 24. marraskuuta 2003. Maaliskuussa 2005 englanninkielisessä Wikiaineistossa oli yhteensä yli 13 000 artikkelia. Suomenkielisessä wikiaineistossa on yli 10 000 artikkelia.

Wikidata

Wikidata on Wikimedia Foundationin omistama yhteisesti muokattava Wikipediaa tukeva tietokanta. Saksan Wikimedia-yhdistyksen aloittaman hankkeen tarkoitus on toimia keskitettynä paikkana erilaisille tiedoille, esimerkiksi henkilöiden syntymäajoille. Palvelu avattiin virallisesti 30. lokakuuta 2012. Se on ensimmäinen Wikimedian uusi hanke vuoden 2006 jälkeen.Hanketta ovat rahoittaneet Allen Institute for Artificial Intelligence, Gordon and Betty Moore Foundation sekä Google, yhteensä 1,3 miljoonalla eurolla. Kesäkuussa 2013 Jandeks lahjoitti projektille 150 000 euroa.

Wikikirjasto

Wikikirjasto (Wikibooks) on ilmainen internetissä julkaistava kokoelma vapaita kirjoja. Se perustuu wiki-tekniikkaan. Wikikirjastoa kirjoitetaan useilla kielillä. Sen sisältö on vapaaehtoisten kirjoittama, ja se tulee aina olemaan vapaata GNU Free Documentation -lisenssin mukaisesti. Aatteellinen Wikimedia-säätiö ylläpitää mutta ei omista Wikikirjastoa. Wikikirjaston tunnetuin sisarhanke on Wikipedia.

Wikikirjasto aloitettiin 10. heinäkuuta 2003. Suomenkielinen Wikikirjasto aloitettiin 27. elokuuta 2004. Englanninkielinen Wikikirjasto on suurin ja suomenkielinen 12:nneksi suurin.

Wikikirjasto tarjoaa laajat siteerausoikeudet: kuka tahansa voi käyttää sen sisältöä ilmaiseksi ja joitakin kuvia lukuun ottamatta myös kaupallisesti, kunhan samat oikeudet tarjotaan edelleen ja alkuperäinen lähde mainitaan. Wikikirjaston kuvituksen tärkeimpänä lähteenä toimii media-arkisto Wikimedia Commons, joka sisältää 200 000 tekijänoikeuksista vapaata tai vapaasti levitettävää kuvaa ja muuta mediatiedostoa.

Suomenkielisessä Wikikirjastossa on tällä hetkellä noin 3 300 sivua (2016). Wikikirjastosta voi ladata kirjoja myös PDF-muodossa. Suomenkielinen Wikikirjasto käyttää yleisten kirjastojen kymmenluokittelua. Wikijunior on Wikikirjaston alahanke.

Wikimatkat

Wikimatkat (engl. Wikivoyage) on internetissä oleva matkaopas, jota muokkaavat vapaaehtoiset käyttäjät. Tällä hetkellä se on saatavissa 21 eri kielellä.Sivusto aloitti toimintansa vuonna 2006, jolloin Wikitravelin italian- ja saksankielisistä versioista kopioitiin sisältö Wikivoyageen. Tämä johtui siitä, että Internet Brands -yhtiö osti Wikitravelin alkuperäisiltä kehittäjiltään eivätkä käyttäjät halunneet jatkaa toimintaansa kaupallisella sivustolla. Marraskuussa 2012 Wikivoyagesta tuli osa Wikimediaa ja muiden Wikimedia-projektien tapaan myös Wikivoyage on mainokseton. Palvelun virallinen avauspäivä oli 15. tammikuuta 2013, jolloin Wikipedia täytti 12 vuotta. Suomenkielinen Wikimatkat-versio avattiin yleisölle 1. joulukuuta 2016.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons on Wikimedia-säätiön omistama erityinen säilytyspaikka vapaille kuville, äänille ja muille multimediatiedostoille. Wikimedia Commonsissa olevia tiedostoja voi käyttää muissa Wikimedian palvelimilla toimivissa projekteissa, kuten Wikipediassa, Wikikirjastossa tai Wikisanakirjassa.

Kaikkien Wikimedia Commonsin tiedostojen tulee olla lisensoitu vapaalla lisenssillä, esimerkiksi Creative Commonsilla. Tiedostot voivat olla myös public domainissa. Wikimedia Commonsin kieli on englanti, mutta käyttöliittymän kielen voi vaihtaa haluamakseen.

Wikimedia Foundation

Wikimedia Foundation Inc. (Wikimedia-säätiö) on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen organisaatio, joka hallinnoi Wikipediaa ja muita sisällöltään vapaita hakuteosmaisia hankkeita. Se rahoittaa toimintansa lahjoituksilla. Organisaation päätoimisto sijaitsee San Franciscossa, Kaliforniassa, ja sen toiminta perustuu Floridan osavaltion lakeihin. Foundationissa ei ole jäseniä, vaan ainoastaan säädökset ja johtokunta.

Wikimedia Foundationin hallinnoimia wiki-hankkeita ovat Wikipedia, Wikidata, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks (ml. Wikijunior), Wikisource, Wikimedia Commons, Wikispecies, Wikinews, Wikiversity, Wikimedia Incubator ja Meta-Wiki. Englanninkielinen Wikipedia sijoittuu kymmenen eniten vieraillun nettisivun joukkoon maailmanlaajuisesti.

Wikiopisto

Wikiopisto (engl. Wikiversity) on Wikimedia Foundationin hallinnoima hanke, joka sai alkunsa Wikikirjastossa ja on laajentunut omaksi hankkeekseen.

Wikiversityn tarkoitus on luoda vapaa ja avoin oppimis- ja tutkimusympäristö. Hanke luo yhteistyönä kursseja wiki-periaatteen pohjalta. Hanke on jo käynnissä muutamilla valtakielillä ja suomenkielinen Wikiversity Beta toteutus on käynnistety nimellä Wikiopisto.

Wikipedia

Wikipedia on Internetissä julkaistava ilmainen vapaan sisällön tietosanakirja, joka perustuu MediaWiki-tekniikkaan. Tietosanakirja on virtuaalinen, eikä sitä julkaista painettuna versiona. Wikipediaa kirjoitetaan 291 kielellä. Wikipedian sisältö on vapaaehtoisten kirjoittama, ja se on vapaa GNU Free Documentation -lisenssin mukaisesti. Wikipediaa ylläpitää Wikimedia Foundation, joka ei kuitenkaan omista Wikipedian sisältöä. Wikipedian palvelimet sijaitsevat Virginiassa, Floridassa ja Amsterdamissa.

Wikipedian perustajan Jimmy Walesin mukaan Wikipedia on ”pyrkimys luoda ja levittää jokaiselle planeetan asukkaalle heidän omalla kielellään mahdollisimman laadukas vapaa tietosanakirja”. Wikipedia tarjoaa laajat siteerausoikeudet: kuka tahansa voi käyttää sen sisältöä ilmaiseksi ja joitakin kuvia lukuun ottamatta myös kaupallisesti, kunhan samat oikeudet tarjotaan edelleen ja alkuperäinen lähde mainitaan. Wikipedian kuvituksen tärkeimpänä lähteenä toimii media-arkisto Wikimedia Commons, joka sisältää yli 30 miljoonaa tekijänoikeuksista vapaata tai vapaasti levitettävää kuvaa ja muuta mediatiedostoa.

Wikisitaatit

Wikisitaatit (engl. Wikiquote) on Wikimedia Foundationin hallinnoima Wikipedian sisarhanke. Se käyttää samaa MediaWiki-alustaa kuin muutkin Wikimedia Foundationin hankkeet. Wikisitaattien tarkoituksena on yhteistoiminnallisesti koota kattava valikoima eri henkilöiden sitaatteja, puheita ja kirjoituksia sekä sananlaskuja ja anekdootteja. Ajatuksen Wikisitaateista esitti Daniel Alston ja Brion Vibber toteutti asian käytännössä.

Alun perin hanke aloitettiin englannin kielellä, mutta heinäkuussa 2004 muunkieliset Wikisitaatit aloittivat toimintansa. Suomenkielinen versio avattiin 5. elokuuta 2004.

Wikispecies

Wikispecies on Wikimedia Foundationin ylläpitämä projekti, josta on tarkoitus kehittyä avoin ja vapaa eliölajien tietokanta. Se tulee kattamaan eläimet, kasvit, sienet, bakteerit, arkeonit, alkueliöt ja kaikki muut tunnetut elämänmuodot niin perusteellisesti kuin käyttäjät haluavat. Wikispeciesin motto on: "Wikispecies on vapaa, koska elämä on yhteistä omaisuutta!"

Wikiuutiset

Wikiuutiset (engl. Wikinews) on Wikimedia Foundationin hallinnoima vapaan sisällön uutislähde. Wikiuutiset soveltaa wikiperiaatetta uutistuotantoon.

Wikiuutisten suomenkielinen versio avattiin 25. marraskuuta 2007.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.