Wightsaari

Wightsaari (engl. Isle of Wight) on Yhdistyneelle kuningaskunnalle kuuluva saari Southamptonin edustalla, Englannin etelärannikolla. Saari on yksi Euroopan tärkeitä paleontologisia tutkimuskohteita, sillä sieltä on löydetty runsaasti dinosaurusten fossiilisia jäänteitä. Saarella on vuosina 1968–1970 sekä taas vuodesta 2002 alkaen pidetty Isle of Wight Festival -rockfestivaali, joka keräsi vuonna 1970 yleisöä 500 000 henkeä.

Wightsaari
Wight

Wightsaari satelliittikuvassa

Sijainti
Vesialue
Merialue
Pinta-ala
384 km²
Väestö
Asukasluku
141 000 (2017)
Suurin kaupunki
Newport

Historia

Vuonna 686 saaresta tuli viimeinen Britannian osa, jonka asukkaat käännytettiin kristinuskoon.

Viktoriaaniselta ajalta lähtien suosittuna lomakohteena toiminut saari tunnetaan vuosittaisesta purjehduskilpailusta, regatasta. Saarella asui suosittu englantilainen runoilija Alfred Tennyson, naapurinaan 1860-luvulla valokuvauksen pioneeri Julia Margaret Cameron. Saarella sijaitsi kuningatar Viktorian suuresti rakastama kesäasunto Osborne House, jossa kuningatar myös kuoli.[1] Saaren historiaa siivittää laivanrakennus ja purjehdus, ja saarella on valmistettu myös lentoveneitä sekä maailman ensimmäinen ilmatyynyalus.

Ennen Rutlandin, Englannin pienimmän kreivikunnan, perustamista uudelleen vuonna 1997, Wightsaari oli Englannin pienin county. Saarella oli vuonna 2012 arviolta 138 700 asukasta, sen pinta-ala on 384 km2 ja hallinnollinen keskus Newport. Yhdellä kansanedustajallaan se on pienin kreivikunta, jolla on edustusta Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentissa.

Elinkeino

Wightsaaren tärkein elinkeino on matkailu, mutta saarella on myös vahvat perinteet maanviljelyssä. Ilmasto on suotuisampi kuin muualla Englannissa ja kasvukauden pituus on etu paikallisille maanviljelijöille, joiden on myytävä tuotteitaan kalliimmalla muualle maahan korkeiden kuljetuskustannusten vuoksi. Nykyisin saarella vietetään jopa valkosipulifestivaalia menestyneen sadon ja myynnin vuoksi. Wightsaarella on myös yksi Britteinsaarten vanhimpia viinitiloja.[2] [3]

Lähteet

  1. osborne House English Heritage
  2. Gardens Wight Link
  3. Adgestone Wineyard

Aiheesta muualla

Britteinsaaret

Britteinsaaret ovat ryhmä Luoteis-Euroopan saaria, jotka jakautuvat Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin tasavallan valtioihin. Nämä saaret muodostavat Euroopan länsirannikolle 315 134 neliökilometrin kokoisen saariston, joka käsittää seuraavat saaret:

Iso-Britannia

Irlanti

Mansaari

Wightsaari

Pohjoiset saaret:

Orkneysaaret

Shetlandinsaaret

Fair Isle

Hebridit

Rockall

Anglesey

Lindisfarne

Lorn-vuonon saaret:

Mull

Jura

Islay

Clyde-vuonon saaret:

Arran

Bute

Scillynsaaret

Lundy

Kanaalisaaret

Sekä muita, pienempiä saaria

Didier Pironi

Didier Pironi ( 26. maaliskuuta 1952 Villecresnes, Ranska – 23. elokuuta 1987 Southampton, Englanti, Iso-Britannia) oli ranskalainen kilpa-autoilija ja kilpaveneilijä. Hän opiskeli yliopistossa ennen F1-uraansa ja kuului yliopiston uintijoukkueeseen.

Englannin kanaali

Englannin kanaali (engl. English Channel, ransk. La Manche ’hiha’) on Koillis-Atlantin salmi, joka erottaa Ison-Britannian saaren Pohjois-Ranskasta ja yhdistää Atlantin valtameren Pohjanmereen. Kanaalin pituus on 562 kilometriä ja se on kapeimmillaan vain 32,3 kilometriä leveä, leveimmillään noin 240 kilometriä.lähde?

Geoffrey Hughes

Geoffrey Hughes (2. helmikuuta 1944 Wallasey, Cheshire, Yhdistynyt kuningaskunta – 27. heinäkuuta 2012 Wightsaari) oli englantilainen näyttelijä, joka näytteli useissa televisiosarjoissa. Hänen tunnettuja roolejaan olivat muun muassa Pokka pitää -televisiosarjan laiska nahjus Onslow, liikemies Vernon Scripps sarjassa Sydämen asialla sekä Eddie Yeats sarjassa Coronation Street.

Island Games

Island Games on International Island Games Associationin joka toinen vuosi järjestämä kesäurheilutapahtuma, joka ottaa mallia olympialaisista.

Island Line

Island Line on noin 13,7 kilometriä pitkä rautatie Wightsaarella Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Se on saaren ainoa säännöllisessä matkustajakäytössä oleva rautatielinja. Matkustajaliikenteestä vastaa South Western Railway -yhtiö, joka käyttää linjalla brändinimeä Island Line Trains.Island Line kulkee Ryden kaupungista saaren pohjoisosasta Shankliniin saaren itälaidalle. Ryde Pier Headin rautatieasemalta on lauttayhteys Portsmouthiin. Liikennöinnissä käytettävät junat ovat vanhoja Lontoon metron sähköjunia 1930-luvulta. Junat kulkevat 30 minuutin välein. Lisäksi linjalta on yhteys Isle of Wight Steam Railway -museorautatielle.

J. Samuel White and Company

J. Samuel White and Company oli brittiläinen viktoriaanisen ajalta periytyvä laivanrakennusyritys, joka otti nimensä John Samuel Whitelta (1838–1915). Yritys keskittyi 1900-luvulla hävittäjien valmistamiseen sekä Kuninkaalliselle laivastolle että vientiin.

Jeremy Irons

Jeremy John Irons (s. 19. syyskuuta 1948 Cowes, Wightsaari) on englantilainen Oscar-palkittu näyttelijä.

John Nash (arkkitehti)

John Nash (1752 Lontoo – 13. toukokuuta 1835 Cowes, Wightsaari) oli brittiläinen arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija. Hän oli uusklassisen tyylin huomattavimpia edustajia Isossa-Britanniassa ja suunnitteli monia Lontoon tunnettuja rakennuksia, puistoja ja aukioita. Hänen tunnetuin työnsä on Lontoon Regent’s Park -puisto ja sitä ympäröivät asuinalueet.

Kaakkois-Englanti

Kaakkois-Englanti (engl. South East England) on yksi Englannin yhdeksästä hallintoalueesta (region). Se luotiin vuonna 1994 alueuudistuksen yhteydessä. Hallintoalue koostuu yhdeksästä kreivikunnasta, jotka ovat Berkshire, Buckinghamshire, East Sussex, Hampshire, Wightsaari, Kent, Oxfordshire, Surrey ja West Sussex. Lisäksi alueseen kuuluu viisi yhtenäishallintopiiriä: Brighton & Hove, Medway, Milton Keynes, Portsmouth ja Southampton.

Kaakkois-Englannin väkiluku oli vuoden 2011 väestönlaskennassa 8 635 000, mikä tekee siitä väkirikkaimman hallintoalueen. Alueen korkein kohta on 297 metrin korkuinen Walbury Hill Berkshiressa. Pinta-alaltaan 19 096 neliökilometrin suuruinen Kaakkois-Englanti on Englannin kolmanneksi suurin hallintoalue. Sen hallinnollinen pääkaupunki on Guildford.

Hallinto on jakautunut useisiin alayksiköihin. Kreivikunnilla on omat hallintoyksikkönsä, ja ne jakautuvat usein vielä alayksiköihin, jolloin päätöksiä tehdään lopulta aivan paikallistasolla.

Kelly Sotherton

Kelly Sotherton (s. 13. marraskuuta 1976 Newport, Wightsaari) on brittiläinen yleisurheilija, jonka päälaji oli seitsenottelu.

Olivia Manning

Olivia Mary Manning (2. maaliskuuta 1908 Portsmouth, Hampshire, Englanti – 23. heinäkuuta 1980 Ryde, Wightsaari, Englanti) oli brittiläinen kirjailija, runoilija ja kriitikko. Hän kirjoitti romaaneja paitsi elämästään ja henkilökohtaisista kokemuksistaan, myös mielikuvituksellisista kertomuksista.

Phill Jupitus

Phill Jupitus (synt. Phillip Swan, 1962 Newport, Wightsaari) on brittiläinen koomikko ja näyttelijä. Jupitus on ollut toisena kapteenina BBC:n televisiovisailussa Never Mind the Buzzcocks vuodesta 1996 alkaen, jonka lisäksi hän on esiintynyt vierailevana kilpailijana muun muassa visailuissa QI ja I'm Sorry I Haven't a Clue.

Ruth Winch

Ruth Isabel Winch (25. elokuuta 1870 Ryde, Wightsaari – 9. tammikuuta 1952 Beaumaris, Anglesey) oli brittiläinen tennispelaaja ja olympiamitalisti. Hän osallistui Lontoon olympialaisissa 1908 kaksinpeliin, josta hän sai pronssia. Winch pääsi turnauksessa välieriin saakka pelaamatta otteluakaan, ja hävisi tuolloin brittiläiselle Dorothea Douglass Chambersille.

Sandown

Sandown on suosittu virkistyspaikka Wightsaaren kaakkoisrannikolla Etelä-Englannissa. Sen naapuri on etelässä Shanklin. Ne sijaitsevat Sandown Bayn poukamassa Englannin kanaalissa ja ovat kuuluisia upeasta rannastaan. Sandownin lähettyvillä sijaitsi ennen Sandownin linna.

Sandownin ystävyyskaupungit ovat Tonnay-Charente Ranskassa ja St. Pete Beach Floridassa, Yhdysvalloissa.

Asukkaita Sandownin kaupunkialueella on vajaat 12 000. Lahden rannalla olevien kaupunkien (the Bay cluster) yhteinen asukasluku vuonna 2010 oli 21 800.

Thomas J. Clarke

Thomas J. (Tom) Clarke (11. maaliskuuta 1857 Wightsaari, Englanti – 3. toukokuuta 1916 Dublin, Irlanti) oli irlantilainen vallankumousjohtaja. Hän kuului pitkään Irlannin tasavaltalaisveljeskunnan (Irish Republican Brotherhood, IRB) johtoon ja oli yksi huhtikuun 1916 pääsiäiskapinan tärkeimmistä suunnittelijoista ja johtajista. Hänet tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin kapinan kukistamisen jälkeen.

Triffidien kapina (vuoden 1981 televisiosarja)

Triffidien kapina (engl. The Day of the Triffids) on vuonna 1981 tehty brittiläinen televisiosarja, joka perustuu John Wyndhamin samannimiseen tieteisromaaniin. Sarja esitettiin myös Suomen televisiossa.

Televisiosarja käsitti kuusi 26 minuutin jaksoa. Sarjan tuottaja oli David Maloney, ohjaaja Ken Hannam ja käsikirjoittaja Douglas Livingstone. Alkuperäismusiikista vastasi Christopher Gunning. Sarjan ensiesitys oli samaan aikaan Britannian BBC One -kanavalla ja Australian ABC-televisioverkossa. Ensiesitys oli 10. syyskuuta 1981, ja viimeinen jakso lähetettiin 15. lokakuuta 1981.

Tarinassa ilmeisesti viljelykokeiden aikaansaamia noin parimetrisiä lihansyöjäkasveja, triffidejä, tarhataan valvotusti, sillä kasvit kykenevät liikkumaan kolmen juurensa (tästä nimi triffidi) varassa. Sekasorto pääsee valloilleen, kun eräänä iltana valtaosa ihmisistä sokeutuu katseltuaan maailmanlaajuista meteorikuuroa, ”vihreitä välähdyksiä”. Tappavien kasvien valvonta pettää, ja ne hyökkäävät puolustuskyvyttömien ihmisten kimppuun. Kaiken lisäksi hirviökasvit ovat jossakin määrin kykeneviä kommunikoimaan keskenään. Sarjan päähenkilö on kasvitieteilijä ja triffidi-asiantuntija Bill Masen, joka makaa ”vihreiden välähdysten” aikana sairaalassa pää paketissa ja säilyttää näin näkökykynsä. Hän joutuu yhdessä pienen perheensä kanssa pakenemaan yrittäen vältellä niin kammottavia kasveja kuin näkeviä orjuuttavia sokeitakin. Turvapaikaksi löytyy Englannin etelärannikolla sijaitseva Wightsaari, jossa ryhmä ihmisiä muodostaa uudenlaisen yhteisön.

Wightinsaaren lippu

Wightinsaaren lippu otettiin käyttöön tammikuussa 2009. Lippu muodostuu valkoisesta timantista, joka leijuu aaltojen yllä. Timantti kuvaa Wightinsaarta ja sen yläosassa oleva lovi kuvaa saaren suurinta jokea Medinaa.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.