Vara-amiraali

Vara-amiraali (lyhenne v-amir[1]) on useiden maiden merivoimissa käytössä oleva korkea sotilasarvo, joka on amiraalia alempana, mutta kontra-amiraalia ylempänä. Vara-amiraali vastaa yleensä maa- ja ilmavoimien kenraaliluutnanttia.

Vara-amiraali on puhuteltaessa amiraali (etuliitettä ei käytetä).

Vara-amiraali olkalaatta
Suomen merivoimien vara-amiraalin olkalaatta.
Suomen merivoimien
sotilasarvot
Upseerit
Amiraali
Vara-amiraali
Kontra-amiraali
Lippueamiraali
Kommodori
Komentaja
Komentajakapteeni
Kapteeniluutnantti
Yliluutnantti
Luutnantti
Aliluutnantti
Aliupseerit
Sotilasmestari
Ylipursimies
Pursimies
Ylikersantti
Kersantti
Alikersantti
Miehistö
Ylimatruusi
Matruusi

Lähteet

  1. Teres.fi
Amiraali

Amiraali (lyhenne amir. tai sotilaskäytössä amir) on korkea sotilasarvo, jota käytetään korkeimpana arvona eri maiden merivoimissa. Se vastaa yleensä maavoimien täyttä kenraalia. Kenraalin tavoin sana amiraali voi viitata paitsi täyden amiraalin arvoon, myös alempiin amiraalin arvoihin. Sana amiraali tulee arabian kielen termistä أمير البحر ’amīr-al-baḥr (merten komentaja). Ristiretkeilijät oppivat termin, ja sitä alettiin käyttää Euroopassa jo 1000-luvulla.

Suomen merivoimissa on neljä amiraalin arvoa, ylimmästä alimpaan amiraali, vara-amiraali, kontra-amiraali ja lippueamiraali.

Suomen puolustusvoimissa aktiivipalveluksessa voi olla kerrallaan vain yksi täyden amiraalin tai kenraalin arvoinen upseeri, joka toimii puolustusvoimien komentajana. Koska puolustusvoimien komentaja on useimmiten tullut maavoimista, on itsenäisessä Suomessa ollut toistaiseksi vain kaksi täyttä amiraalia: Jan Klenberg ja Juhani Kaskeala. Merivoimien komentaja Suomessa on yleensä joko kontra-amiraali tai vara-amiraali.

Monien maiden laivastossa on vielä amiraalia ylempi, maavoimien marsalkkaa vastaava sotilasarvo, joka Saksassa on ollut nimeltään suuramiraali ja useissa muissa maissa laivastoamiraali. Lisäksi jotkin historialliset laivastot ovat käyttäneet amiraalia korkeampaa kenraaliamiraalin arvoa; Saksan laivastossa se oli suuramiraalia alempi ja maavoimien kenraalieverstiä vastaava arvo. Itsenäisessä Suomessa amiraalia korkeampaa merivoimien sotilasarvoa ei ole kuitenkaan koskaan ollut.

Anders Wirenius

Anders Wirenius (ven. Андрей Андреевич Вирениус, Andrei Andrejevitš Virenius; 29. huhtikuuta 1850 Pietari – 29. elokuuta 1919 Hatsina) oli keisarillisessa Venäjän laivastossa palvellut suomalainen vara-amiraali.

Wireniuksen isä oli suomalainen kauppa-asiamies Pietarissa. Wirenius aloitti merikadettikoulutuksensa 1865 saavuttaen luutnantin arvon 1874. Hän toimi useiden sota-alusten päällikkönä vuosina 1886–1901 (risteilijä Afrika, risteilijä Pamjatj Asova, eskaaderipanssarilaiva Pobeda, panssarilaiva Orel). Hänestä tuli pääesikunnan merisotatieteellisen osaston johtaja 1901 yleten kontra-amiraaliksi 27. huhtikuuta 1902. Muita tehtäviä sen jälkeen olivat laivaston pääesikunnanpäällikön apulainen, esikuntapäällikkö ja meriministeri. Hänelle myönnettiin ero palveluksesta vara-amiraalina 2. marraskuuta 1908.

Vara-amiraali Anders Wireniukselle alkoi tämän jälkeen 10. lokakuuta 1909 ura Suomen suuriruhtinaskunnan venäläistyneessä senaatissa, jossa hän toimi ensin kuukauden päivät talousosaston vt. varapuheenjohtajana ennen kenraaliluutnantti Vladimir Markovin nimitystä. Wirenius itse toimi Markovin senaatissa ensin kirkollisasian toimituskunnan päällikkönä 1909–1911, sen jälkeen kauppa- ja teollisuustoimituskunnan päällikkönä 1911–1912 ja uudelleen kirkollisasian toimituskunnan päällikkönä 1912–1917 Markovia seuranneessa Borovitinovin senaatissa. Mihail Borovitinov samoin kuin kenraalikuvernööri F. A. Seyn vangittiin 16. maaliskuuta 1917, jonka jälkeen Anders Wirenius toimi talousosaston vt. puheenjohtajana aina parlamentaarisen suomalaisen Tokoin senaatin nimittämiseen asti eli 26. maaliskuuta 1917.

Australian kuninkaallinen laivasto

Australian kuninkaallinen laivasto (engl. Royal Australian Navy, RAN) on Australian puolustusvoimien merellinen puolustushaara. Australian itsenäistyttyä 1901 aiemmat siirtomaalaivastot yhdistettiin muodostettaessa Brittiläisen kansainyhteisön laivastoa. Tästä varhaisesta laivastosta muodostettiin 1913 varsinainen Australian laivasto. Kuninkaallinen laivasto tuki edelleen sitä ja tarjosi Tyynellä valtamerellä lisäsuojaa läsnäolollaan toisen maailmansodan alkuvuosiin saakka, kunnes Japanin laajeneminen esti Kuninkaallisen laivaston toiminnan alueella.

Toisen maailmansodan aikana Australian laivasto laajeni voimakkaasti sen saadessa käyttöönsä lentotukialuksia, raskaita laivastoyksiköitä sekä rakennuttaessa useita sotalaivoja sekä keveitä partioaluksia.

Nykypäivän Australian laivasto on yksi suurimmista ja parhaiten varustetuista laivastoista Tyynenmeren alueella ja sillä on merkittävä rooli myös Intian valtamerellä sekä mahdollisuus toimia kaikkialla maailmassa tukemassa sotatoimia ja rauhanturvaoperaatioita.

Australian laivaston komentajana on vara-amiraali Russell Crane, joka vapautti 4. heinäkuuta 2008 edellisen komentajan vara-amiraali Russ Shaldersin tehtävästä.

Chilen laivasto

Chilen laivasto (esp. Armada de Chile) on Chilen asevoimien merellinen osa.

Falklandinsaarten taistelu

Falklandinsaarten taistelu käytiin Etelä-Atlantilla 8. joulukuuta 1914 Saksan ja Britannian laivastojen välillä osana ensimmäistä maailmansotaa. Saksalainen risteilijäosasto, joka oli aiemmin Tyynellä valtamerellä nöyryyttänyt britit tuhoisassa Coronelin meritaistelussa, joutui nyt itse tuhon omaksi.

Vara-amiraali, kreivi Maximilian von Speen komentama saksalainen risteilijäosasto siirtyi Coronelin taistelun jälkeen Kap Hornin editse Etelä-Atlantille saatuaan käskyn palata Saksaan. Kaapatusta brittiläisestä aluksesta saatu hiili ratkaisi saksalaisten polttoaineongelmat. Vara-amiraali von Spee päätti kuitenkin paluumatkan yhteydessä hyökätä Stanleyn satamaan Falkandinsaarilla aavistamatta, että satamassa odotti häntä etsimään lähetetty, murskaavan ylivoimainen vihollisen laivasto-osasto. Saksalaiset kääntyivät kiireesti pakoon tunnistettuaan vihollisen taisteluristeilijät, mutta nämä olivat liian nopeita. von Spee päätti uhrata panssariristeilijänsä Scharnhorstin ja Gneisenaun ja kääntyi taisteluun antaakseen kolmelle kevyelle risteilijälleen mahdollisuuden paeta. Loppujen lopuksi vain kevyt risteilijä Dresden onnistui pakenemaan. Yli 1800 saksalaista kaatui, näiden joukossa vara-amiraali von Spee kaksine poikineen. 215 saksalaista pelastettiin merestä sotavankeuteen. Brittien tappiot jäivät pieniksi.

Hans Holmström

Hans Vilhelm Holmström (s. 14. kesäkuuta 1949 Helsinki) on eläkkeellä oleva suomalainen upseeri ja vara-amiraali.

Jaakko Smolander

Jaakko Ilmari Smolander (s. 27. marraskuuta 1945 Vaasa) on suomalainen upseeri ja vara-amiraali evp. Hän toimi Rajavartiolaitoksen päällikkönä 19. huhtikuuta 2004 – 30. marraskuuta 2008. Hän oli ensimmäinen meriupseeri kyseisessä virassa.

Juha Rannikko

Juha Sakari Rannikko (s. 23. joulukuuta 1955 Hämeenlinna) on suomalainen vara-amiraali. Rannikko on entinen Pääesikunnan päällikkö. Hän työskenteli aiemmin Suomen merivoimien komentajana 1.7.2009 – 31.8.2011 välisen ajan.

Kari Takanen

Kari Juhani Takanen (s. 12. toukokuuta 1957 Tampere) on suomalainen upseeri. Hän toimi Pääesikunnan päällikkönä 2016–2017.

Hän on tämän hetkiseltä sotilasarvoltaan vara-amiraali.

Kenraaliluutnantti

Kenraaliluutnantti (lyhenne kenr.luutn. tai kenrl) on useiden maiden maa- ja ilmavoimissa käytössä oleva korkea sotilasarvo. Yleensä kenraaliluutnantti on täyden kenraalin alapuolella ja kenraalimajurin yläpuolella. Vastaava arvo laivastossa on vara-amiraali.Suomen maa- ja ilmavoimissa kenraaliluutnantti on toiseksi korkein sotilasarvo. Suomessa kenraaliluutnantti on ylimmän johdon tehtävissä.

Leytenlahden taistelu

Leytenlahden taistelut Tyynenmeren sodassa toisessa maailmansodassa käytiin Yhdysvaltain ja Japanin välillä 20. lokakuuta 1944 alkaen Filippiinien saariryhmän itäpuolella.

Luettelo Suomen merivoimien komentajista

Luettelo Suomen laivaston ja Suomen merivoimien komentajista.

Operaatio Soihtu

Operaatio Soihtu (engl. Operation Torch) oli toisen maailmansodan aikana toteutettu maihinnousu Pohjois-Afrikkaan. Suunnitteluvaiheessa sen nimenä oli operaatio Gymnast. 8. marraskuuta 1942 alkaneessa operaatiossa Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat hyökkäsivät Ranskan Marokon protektoraattiin ja Ranskan Algeriaan, jotka olivat Vichyn Ranskan hallinnassa. Ranskalaisten puolustus murtui helposti, ja liittoutuneet pääsivät etenemään sisämaahan.

Josif Stalin ja Neuvostoliiton sodanjohto painostivat länsiliittoutuneita avaamaan Eurooppaan toisen rintaman, jotta itärintaman tilanne helpottuisi ja neuvostojoukot pystyisivät iskemään takaisin. Stalin vaati uutta rintamaa mieluiten Ranskaan, mutta länsivaltojen sodanjohto piti tätä ainakin alkuun liian haastavana tehtävänä. Maihinnousu sinne olisi asettanut merivoimille liian suuria vaatimuksia, jotka saksalaisten sukellusvenetoiminta Atlantilla teki mahdottomiksi.

Näiden ongelmien takia Franklin D. Roosevelt teki ehdotuksen läntisten liittoutuneiden maihinnoususta Pohjois-Afrikkaan. Valtaamalla Pohjois-Afrikan takaisin akselivalloilta merenkulku Välimerellä sekä maihinnousu Italiaan olisivat mahdollisia. Operaatiolla sidottaisiin myös paljon akselivaltojen sotilaita, mikä helpottaisi Neuvostoliiton tilannetta itärintamalla ja tekisi myös maihinnousun Ranskaan mahdolliseksi.

Ratkaisevana tekijänä Pohjois-Afrikan operaatioiden onnistumiselle on pidetty puolalaisen vakoojan Mieczysław Słowikowskin toimintaa Pohjois-Afrikassa. Hänet lähetti sinne Lontoossa toiminut Puolan pakolaishallitus, ja hän esiintyi kauratehtailijana kierrellessään Tunisiassa, Algeriassa ja Marokossa.

Otto Henrik Nordenskiöld

Otto Henrik (Hindric) Nordenskiöld (1747–1832) oli ruotsalainen meriupseeri, vara-amiraali 1790. Hän johti tosiasiallisesti. Ruotsin laivastoa Kustaa III:n sodassa 1788–1790. Hän oli vastuussa niin sanotusta Viipurin kujanjuoksusta. Nordenskiöld sai Ruotsissa vapaaherran arvon 1815 nimellä Nordenskjöld. Hänen isänsä oli Carl Fredrik Nordenskiöld.

Reichsmarine

Reichsmarine oli Saksan merivoimien nimitys Weimarin tasavallan aikana 1919–1933 ja natsi-Saksan kahden ensimmäisen vuoden aikana. Reichsmarine oli alkuun Weimarin ajan puolustusvoimien Reichswehrin merivoimat. Kun Adolf Hitler aloitti Saksan uudelleenvarustamisen, siitä tuli vuonna 1935 natsi-Saksan asevoimiin Wehrmachtiin kuulunut Kriegsmarine.

Sakari Visa

Jouko Sakari Visa (s. 1. toukokuuta 1940 Helsinki) on suomalainen upseeri ja vara-amiraali evp. Visa työskenteli mm. Suomen merivoimien komentajana vuosina 1990–1996.

Trafalgarin taistelu

Trafalgarin taistelu oli lokakuussa 1805 ranskalais-espanjalaisen laivaston ja Britannian laivaston välillä käyty meritaistelu. Napoleonin sotiin kuuluvassa taistelussa amiraali Pierre-Charles Villeneuven johtama Ranskan laivasto kohtasi vara-amiraali Horatio Nelsonin komentaman Britannian laivaston. Taistelu on eräs maailman historian kuuluisimmista meritaisteluista ja yksi Napoleonin sotien tärkeimmistä taisteluista.Trafalgarin taistelussa amiraali Nelson voitti ranskalais-espanjalaisen laivaston, mutta kaatui itsekin taistelun aikana. Trafalgarinniemen edustalla käydyn taistelun johdosta Nelsonista tuli yksi Britannian suurimmista sotasankareista. Samalla keisari Napoleon I:n johtama Ranska menetti mahdollisuutensa suurvalta-asemaan merellä. Taistelun jälkeen Britannialle ei enää löytynyt potentiaalista vastustajaa merillä, mikä mahdollisti Brittiläisen imperiumin synnyn.

Vapaan Ranskan laivasto

Vapaan Ranskan laivasto (ransk. Les Forces Navales Françaises Libres, FNFL) oli toisessa maailmansodassa liittoutuneiden puolella taistelleen Vapaan Ranskan asevoimien merellinen osa. Laivaston komentajana oli amiraali Émile Muselier.

Ranskan ja Saksan aselevon astuessa voimaan 18. kesäkuuta Charles de Gaulle perusti Vapaan Ranskan asevoimat (Forces Françaises Libres, FFL), joka sisälsi muun muassa laivaston. Vara-amiraali Émile Muselier liittyi de Gaullen joukkoihin 30. kesäkuuta Gibraltarilla ollen ainoa ranskalainen lippu-upseeri, joka noudatti de Gaullen kutsua. Ranskan laivaston kalusto oli hyvin hajallaan. Osa oli Ranskan satamissa ja osa oli paennut liittoutuneiden valvomiin satamiin, joista tärkeimpiä olivat Aleksandria Egyptissä sekä Plymouth ja Portsmouth Britteinsaarilla. Vapaan Ranskan laivasto liitettiin 3. elokuuta 1943 uuteen Ranskan laivastoon, ja sen alukset jatkoivat sotaa liittoutuneiden rinnalla Ranskan laivastona. Ne jatkoivat kuitenkin edelleen Lorrainen ristillä varustetun lippunsa käyttämistä.

Yhdysvaltain laivastoakatemia

Yhdysvaltain laivastoakatemia (virallisesti United States Naval Academy, myös Annapolis, urheilumedia käyttää nimitystä Navy eli "Laivasto") on kadettikoulu, joka kouluttaa upseereita Yhdysvaltain laivastolle ja merijalkaväelle. Se sijaitsee Annapolisissa Marylandin osavaltiossa Chesapeakenlahden rannalla.Laivastoakatemia on perustettu vuonna 1845. Sen entisistä oppilaista on tullut useita astronautteja, presidentti Jimmy Carter ja entinen presidenttiehdokas, senaattori John McCain. Akatemiaa johtaa superintendentti (tarkastaja), joka on suoraan vastuussa laivasto-operaatioiden komentajalle. Vuodesta 2010 superintendentti on ollut vara-amiraali Michael H. Miller.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.