Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja

Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja on Euroopan unionin hallinnossa virka, joka vastaa unionin yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Hänellä on apunaan Euroopan ulkosuhdehallinto eli EEAS tai EUH [1][2]. Nykyinen viranhaltija on Federica Mogherini. [3]

Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja
Federica Mogherini daticamera
Nykyinen
Kauden pituus Viisi vuotta
Kotisivut http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/mogherini_en

Historia

Euroopan unionin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan virka perustettiin vuonna 1999 Amsterdamin sopimuksella. Viran otti maaliskuussa väliaikaisesti haltuunsa saksalainen Jürgen Trumpf, kunnes viralliseksi haltijaksi valittiin Euroopan sosialidemokraattisen puolueen (PES) jäsen, espanjalainen Javier Solana. Virka oli tuolloin yhdistettynä Euroopan unionin neuvoston pääsihteerin virkaan.

Sopimuksella Euroopan perustuslaista, jota kutsutaan usein myös Euroopan perustuslaiksi, yritettiin luoda unionin ulkoasiainministerin virka. Sopimus ei astunut kuitenkaan koskaan voimaan. Siitä huolimatta media käyttää toisinaan nimitystä EU:n ulkoministeri tarkoittaessaan korkeaa edustajaa. Lissabonin sopimuksessa korkean edustajan tehtäviä uudistettiin ja nimi muutettiin nykyiseksi. Vuonna 2009 korkeaksi edustajaksi nimitettiin Catherine Ashton. Sitä ennen hän oli ollut Euroopan unionin kauppakomissaarina.[3]

Tehtävät

Korkean edustajan virkaan kuuluvat myös Euroopan komission varapuheenjohtajuus, puheenjohtajuus EU:n ulkoministerikokouksissa ja Euroopan puolustusviraston ja EU:n turvallisuusalan tutkimuslaitoksen johtajan tehtävät. Lisäksi hän osallistuu Euroopan neuvoston kokouksiin. Hän edustaa Euroopan unionia tärkeissä kansainvälisissä yhteyksissä, kuten Yhdistyneissä kansakunnissa. [3]

Mid East Quartet
Korkea edustaja Catherine Ashton (äärimmäisenä oikealla) YK:ssa 2010.

Lähteet

  1. Euroopan unionin ulkosuhdehallinto: EUH:n organisaatio ja rakenne eeas.europa.eu. Viitattu 3.12.2013.
  2. Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Euroopan unionin neuvosto. Viitattu 3.12.2013.
  3. a b c Ulkoasiainministeriö: Euroopan unionin ulkosuhdehallinto formin.finland.fi. Viitattu 23.11.2014.
Bulgarian sosialistinen puolue

Bulgarian sosialistinen puolue (bulg. Българска социалистическа партия, БСП; Bulgarska sotsialisticheska partiya, BSP, myös nimellä Stoletnitsata) tunnettu puolue on bulgarialainen sosiaalidemokraattinen ja keskustavasemmistolainen puolue.

Demokraattisen vasemmiston liitto

Demokraattisen vasemmiston liitto (puol. Sojusz Lewicy Demokratycznej, lyh. SLD) on puolalainen sosiaalidemokratiaa edustava puolue, joka on perustettu vuonna 1999. Demokraattisen vasemmiston liitto menetti kaikki paikkansa parlamentissa vuoden 2015 vaaleissa. Ensimmäistä kertaa kommunismin jälkeisessä Puolassa maan parlamentissa ei ole edustettuna yhtään vasemmistopuoluetta.

EU INTCEN

EU INTCEN (European Union Intelligence and Situation Centre) on Brysselissä sijaitseva Euroopan unionin tiedusteluvirasto, jonka tehtäviin kuuluu analysoida EU:n jäsenmaiden tiedustelupalveluiden tuottamaa vakoiluaineistoa. EU INTCEN toimii Euroopan ulkosuhdehallinnon ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan alaisuudessa.

Espanjan sosialistinen työväenpuolue

Espanjan sosialistinen työväenpuolue (esp. Partido Socialista Obrero Español, lyh. PSOE) on espanjalainen sosiaalidemokraattinen puolue, joka on nykyisin toinen Espanjan kahdesta suuresta valtakunnallisesta poliittisesta puolueesta.

Euroopan puolustusvirasto

Euroopan puolustusvirasto (EDA) on Euroopan unionin neuvoston alaisuudessa toimiva virasto, jonka tehtävänä on avustaa neuvostoa ja jäsenvaltioita niiden pyrkiessä parantamaan unionin puolustusvoimavaroja kriisinhallinnan alalla ja tukea sen yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.

Virasto sijaitsee Brysselissä ja sen palveluksessa oli 2014 noin 130 henkeä. Virasto perustettiin 12. heinäkuuta 2004 EU-maiden puolustusministereiden neuvoston kokouksessa.

Euroopan ulkosuhdehallinto

Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) on Euroopan unionin elin, joka perustettiin Lissabonin sopimuksella 2009. Ulkosuhdehallinnon toiminta alkoi virallisesti 1. joulukuuta 2010. EUH toimii EU:n "ulkoministeriönä", jolla on oma diplomaattikuntansa. EUH toteuttaa EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa (YUTP) ja edustaa EU:ta suhteissa muuhun maailmaan. Ulkoasiainhallintoa johtaa unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja eli "EU:n ulkoministeri", jonka virka perustettiin samoin Lissabonin sopimuksella. Ensimmäinen viranhaltija viisivuotiskaudella on Catherine Ashton. EUH toimii yhteistyössä Euroopan komission kanssa niillä aloilla, joilla sillä on toimivaltaa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja ja Euroopan ulkosuhdehallinto voivat ehdottaa ulkopolitiikkaa ja ne toimeenpanevat sitä. Ulkopolitiikasta päättää kuitenkin EU:n ulkoasiainneuvosto, johon kuuluvat puheenjohtajana toimivan korkean edustajan lisäksi jäsenvaltioiden ulkoministerit.

Gianni Pittella

Gianni Pittella (s. 19. marraskuuta 1958 Lauria, Potenzan maakunta) on italialainen poliitikko ja Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 1999. Hän toimi parlamentin varapuhemiehenä 2009–2014 ja on ollut sosialistien ja demokraattien ryhmän puheenjohtaja heinäkuusta 2014. Pittella edustaa Italian Demokraattista puoluetta.Vuosina 1999–2002 Pittella oli Euroopan parlamentin Armenian, Azerbaidžanin ja Georgian parlamentaarisen yhteistyövaliokunnan valtuuskunnan varapuheenjohtaja. Hän on ollut budjettivaliokunnan (1999–2009), sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan (2009–2012) sekä kulttuurivaliokunnan (2012–2014) jäsen.

Hannes Swoboda

Hannes Swoboda (s. 10. marraskuuta 1946) on itävaltalainen poliitikko. Hän nousi Euroopan parlamenttiin ensimmäisen kerran vuonna 1996, ja hänet valittiin uudelleen vuosien 1999, 2004 ja 2009 vaaleissa. Hän on Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmän puheenjohtaja

Junckerin komissio

Junckerin komissio on Jean-Claude Junckerin johtama Euroopan komissio, jonka toimikausi kestää 1. marraskuuta 2014 – 31. lokakuuta 2019. Se seurasi tehtävässä Barroson komissiota.Euroopan parlamentti valitsi Junckerin Euroopan komission puheenjohtajaksi 15. heinäkuuta 2014. Hän esitteli uuden komission kokoonpanon ja komissaarien salkut 10. syyskuuta.

Kroatian sosiaalidemokraattinen puolue

Kroatian sosiaalidemokraattinen puolue (kroatiaksi Socijaldemokratska partija Hrvatske, lyh. SDP) on Kroatiassa toimiva keskusta-vasemmistolainen sosiaalidemokraattinen puolue.

Liettuan sosiaalidemokraattinen puolue

Liettuan sosiaalidemokraattinen puolue (liett. Lietuvos socialdemokratų partija, LSDP) on liettualainen sosiaalidemokraattinen puolue. Puolueen nykyisenä puheenjohtajana toimii Algirdas Butkevičius. LSDP on Euroopan sosiaalidemokraattisen puolueen ja Sosialistisen internationaalin jäsen. 15 600 jäsenellä se on Liettuan suurin puolue.

Parti socialiste (Belgia)

Parti socialiste (suom. Sosialistipuolue) on belgialainen sosiaalidemokraattinen puolue, jonka puheenjohtaja on Paul Magnette.

Puolue on perustettu 1978, jolloin Belgian sosialistipuolue jakautui kahtia, hollannin- ja ranskankielisiksi puolueiksi

Partido Socialista

Partido Socialista (suom. Sosialistinen puolue) on portugalilainen sosiaalidemokraattinen puolue ja toinen maan pääpuolueista keskusta-oikeistolaisen Sosiaalidemokraattisen puolueen ohella. Partido Socialista perustettiin 19. huhtikuuta 1973 saksalaisessa Bad Münstereifelin kaupungissa. Puolue on Sosialistisen internationaalin ja Euroopan sosialidemokraattisen puolueen jäsen.

Partido Socialista voitti vuoden 2009 parlamenttivaalit, saaden 37 prosenttia äänistä ja 96 parlamenttipaikkaa, mutta menetti kuitenkin enemmistöaseman parlamentissa.

Poul Nyrup Rasmussen

Poul Nyrup Rasmussen (s. 15. kesäkuuta 1943) on tanskalainen poliitikko. Hän oli Tanskan pääministeri vuosina 1993–2001. Vuosina 2004–2011 Rasmussen toimi Euroopan sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtajana.

Robin Cook

Robert "Robin" Finlayson Cook (28. helmikuuta 1946 – 6. elokuuta 2005) oli Yhdistyneen kuningaskunnan ulkoministeri vuosina 1997–2001 ja parlamentin alahuoneen puhemies. Hän oli aluksi Tony Blairin luottomies mutta erimielisyys Irakin sodasta johti Cookin eroon hallituksesta. Skotlantilaissyntyinen Cook edusti Työväenpuoluetta.Elokuussa 2005 Cook putosi kalliokielekkeeltä ollessaan kiipeilemässä Ben Stack -vuorella Skotlannissa. Hänen epäillään murtaneen niskansa pudotessaan. Onnettomuuten saattoi liittyä sydänkohtaus.

Social Democratic and Labour Party

Social Democratic and Labour Party (SDLP, iiriksi Páirtí Sóisialta Daonlathach an Lucht Oibre) on pohjoisirlantilainen puolue. SDLP on nationalistinen puolue, jonka tavoitteena on yhdistynyt Irlanti.

Työväenpuolue (Alankomaat)

Työväenpuolue (holl. Partij van de Arbeid, lyh. PvdA) on hollantilainen keskusta-vasemmistolainen puolue ja maan johtava sosiaalidemokraattinen puolue.

Työväenpuolue (Irlanti)

Työväenpuolue (engl. Labour Party, iiriksi Páirtí an Lucht Oibre) on irlantilainen sosiaalidemokraattinen puolue. Työväenpuolue kuuluu Sosialistiseen internationaaliin ja Euroopan sosialidemokraattiseen puolueeseen.

Työväenpuolue perustettiin vuonna 1912 Irlannin ammattiyhdistysliikkeen keskusjärjestön Irish Trade Union Congressin poliittiseksi siiveksi. Irlannin vapaavaltion perustamisen jälkeen vuodesta 1921 puolue on ollut hallituksessa useasti, ja ollut aina pienempänä hallituspuolueena.

Työväenpuolue (Norja)

Työväenpuolue (norj. Det norske arbeiderpartiet, Arbeiderpartiet, AP) on norjalainen sosiaalidemokraattinen puolue. AP on Sosialistisen internationaalin jäsen. Työväenpuolue perustettiin vuonna 1887, ja se pääsi ensi kertaa suurkäräjille vuonna 1903. Se on ollut suurkäräjien suurin puolue vuodesta 1927 alkaen. Puolue on useasti saanut suurkäräjillä ehdottoman enemmistön.

Vuoden 2013 vaalitulos oli Työväenpuolueelle huonohko, vaikkakin se pysyi suurimpana puolueena 55 paikallaan. Norjan neljä porvaripuoluetta saavat halutessaan aikaan enemmistöhallituksen, koska niillä on 169 paikasta kaikkiaan 96. Työväenpuolueen johtaja Jens Stoltenberg lupasi vuonna 2013 työväenpuolueen olevan rakentava oppositiopuolue.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.