Soturi

Soturi on henkilö, jonka elämäntapaan kuuluu sotiminen, tai joka on taitava sotimaan. Useissa yhteiskunnissa soturit ovat olleet erillinen yhteiskuntaluokka, jolla on monesti ollut korkea yhteiskunnallinen asema. Soturiksi kutsutaan myös varhaiskantaisten kansojen sodankävijöitä. Joidenkin heimojen ja päällikkökuntien elämäntavassa sodankäynti on ollut niin keskeistä, että lähes kaikki miespuoliset olivat tarvittaessa sotureita.

Suomen soturi-sanaan liittyy usein alkeellisesti aseistautuneen tai alkeellisesti järjestäytyneen merkitys, mutta sana voi olla myös romantisoiva ja sankaruutta ihannoiva. Esimerkiksi Suomen talvi- ja jatkosotaan osallistuneita sotilaita kutsuttiin ihannoivasti korpisotureiksi.

Soturin käytösohjeet

Monissa historiallisissa yhteiskunnissa, joissa oli soturiluokka, oli myös erityisiä sotureita koskevia käytösohjeita. Näiden tarkoitus saattoi olla estää soturiluokkaa aiheuttamasta vahinkoa muulle yhteiskunnalle. Usein soturin sääntöihin kuuluivat ankara uskollisuus (hallitsijalle), itsehillintä, kunniallisuus, rohkeus ja rehellisyys. Soturien säännöistä tunnetuimpia ovat eurooppalainen ritarius ja Japanin samuraiden seuraama bushido. Ankarista käytöskoodeista huolimatta soturit rasittivat toisinaan muita yhteiskuntaluokkia tuntuvasti. Myös moderneihin armeijoihin kuuluvilta edellytetään usein erityistä kunnollisuutta ja hyviä käytöstapoja.

13. soturi

13. soturi on vuonna 1999 ensi-iltansa saanut toimintaelokuva, joka perustuu Michael Crichtonin romaaniin Eaters of the Dead. Sen on ohjannut John McTiernan sekä anonyymisti Crichton, pääosanesittäjinä Antonio Banderas ja Vladimir Kulich. 13. soturi oli taloudellisessa mielessä pettymys, tuottaen maailmanlaajuisesti vain 61 miljoonaa dollaria.

23. huhtikuuta

23. huhtikuuta on gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden 113. päivä (114. päivä karkausvuonna). Vuodesta on jäljellä 252 päivää.

Asajj Ventress

Asajj Ventress on kuvitteellinen hahmo Tähtien sodan maailmassa. Hänet tunnetaan parhaiten useista esiintymisistään Star Wars: The Clone Wars -animaatiosarjassa, missä hän taisteli Anakin Skywalkeria ja Obi-Wan Kenobia vastaan useaan otteeseen.

Ventress oli Voimalle herkkä soturi (Expanded Universessa musta jedi) ja saanut koulusta kreivi Dookulta. Aseenaan hän käytti kahta punaista valosapelia. Asajj Ventressin ääninäyttelijänä ovat toimineet Grey DeLisle ja Nika Futterman.

Asterix

Asterix on ranskalaisten käsikirjoittaja René Goscinnyn (1926–1977) ja piirtäjä-käsikirjoittaja Albert Uderzon (s. 1927) luoman Asterix seikkailee-sarjakuvan päähenkilö.

Asterix on pienikokoinen, mutta älykäs gallialainen soturi, joka ystävänsä, hiidenkivien toimitusmies Obelixin kanssa seikkailee Rooman valtakunnan aikana Julius Caesarin hallituskaudella noin vuonna 50 ennen ajanlaskun alkua. Asterix omistaa siivellisen kypärän joka vaihtaa siipien asentoa omistajan mielialan mukaan sarjakuvissa. Asterixin kotikylä on Gallian viimeinen maa-alue, jota Rooma ei ole valloittanut. Asterix saa itselleen yli-inhimilliset voimat juomalla tietäjä Akvavitixin tekemää taikajuomaa, jota hän kuljettaa mukanaan pienessä pullossa. Obelixissa taikajuoma vaikuttaa pysyvästi, koska hän putosi pienenä taikajuomapataan. Asterixin ja Obelixin lempipuuhiin kuuluu roomalaisten löylyttäminen sekä villisikojen metsästys.

Obelix on Asterixin aisapari, apurihahmo, jonka Uderzo keksi sen jälkeen, kun Goscinny vaati päähenkilön olevan pieni kooltaan. Uderzo olisi itse halunnut Asterixin olevan päinvastainen; suuri ja vahva soturi, joten Obelixin liittäminen mukaan tarinoihin oli eräänlainen kompromissi.

Asterix kumppaneineen ilmestyi ensimmäisen kerran 29. lokakuuta 1959, jolloin sarjaa alettiin julkaista ranskalaisessa Pilote-lehdessä. Käsikirjoittajana toimi René Goscinny ja piirtäjänä Albert Uderzo. Goscinnyn kuoltua vuonna 1977 Uderzo jatkoi sarjan tekemistä yksin vuoteen 2009 asti. Vuonna 2012 julkistettiin Uderzon valitsemat uudet tekijät, käsikirjoittaja Jean-Yves Ferri ja kuvittaja Didier Conrad. Heidän ensimmäinen Asterix-albuminsa Asterix ja Piktit julkaistiin vuonna 2013. Asterix on esiintynyt myös kahdeksassa piirroselokuvassa, neljässä näytellyssä elokuvassa ja yhdessä televisioelokuvassa. Sarjakuvan pohjalta on lisäksi julkaistu muun muassa useita video- ja lautapelejä, kuva- ja pelikirjoja sekä lukuisia oheistuotteita. Asterix-teemainen huvipuisto Parc Astérix avattiin Ranskan Plaillyssä vuonna 1989.

Charlton Heston

Charlton Heston (alk. John Charles Carter; 4. lokakuuta 1923 – 5. huhtikuuta 2008) oli yhdysvaltalainen Oscar-palkittu elokuvanäyttelijä. Hänet tunnettiin sankarirooleista ja poliittisesta toiminnasta 1950- ja 1960-luvuilla, jolloin hän muun muassa vastusti rotuerottelua ja Vietnamin sotaa. Poliittisen kantansa muututtua myöhemmin konservatiivisemmaksi Heston toimi Yhdysvaltain perustuslaillista aseenkanto-oikeutta puolustavan National Rifle Associationin puheenjohtajana vuosina 1998–2003.

Hänen kuuluisimpia elokuviaan olivat Kymmenen käskyä (1956), jossa hän näytteli Moosesta, Pahan kosketus (1958), Suuri maa (1958), Ben-Hur (1959) – 11 Oscarin elokuva, josta Heston sai parhaan miespääosan Oscarin, El Cid – kuninkaan soturi (1961), Mies Nasaretista (1965), jossa hän näytteli Johannes Kastajaa sekä Apinoiden planeetta (1968). Myöhemmällä urallaan hän siirtyi televisioon näytellen muun muassa vuosina 1985–1987 Dynastian sisarsarjassa Colbyt.

Combaticon

Combaticons ovat kuvitteellisia robotteja alkuperäisestä The Transformers -sarjasta, "Generation 1" ja sarjakuvasta. He esiintyvät myös Robots in Disguise-sarjassa.

Combaticonit ovat pahojen Decepticonien alaryhmä, johon kuuluu viisi jäsentä: Brawl, Vortex, Swindle, Blast Off ja heidän johtajansa Onslaught.

Combaticonit ovat Decepticonien sotureiden eliittiä ja jokainen soturi on oma yhden miehen armeija. Tästä syystä jokainen heistä on myös erittäin itsenäinen. Tämä usein johtaa siihen että jokainen heistä on antamassa käskyjä tai ohjastamassa ryhmää. Combaticonit muuntautuvat sotilasajoneuvoiksi. Yhdessä he muodostavat jättiläisrobotin, nimeltä Bruticus, joka on ns. täydellinen soturi.

El Cid – kuninkaan soturi

El Cid – kuninkaan soturi (El Cid) on Anthony Mannin ohjaama elokuva vuodelta 1961. Elokuvassa Charlton Heston näyttelee 1000-luvulla elänyttä El Cidiä. Elokuva oli ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi parhaasta lavastuksesta, musiikista ja laulusta.

Elokuvavuosi 1999

Tässä artikkelissa käsitellään vuoden 1999 aikana julkaistuja elokuvia ja elokuvamaailman merkittäviä tapahtumia.

Hot Shot

Hot Shot on fiktiivinen hahmo Transformers-universumissa.

Hot Shot on nopea, itsepäinen ja paljon puhuvat nuori soturi. Hän on hahmoltaan sekoitus Generation 1:n hahmoja Bumblebee ja Hot Rod. Hot Shot rakastaa kovaa ajamista ja Decepticoneja vastaan taistelemista.

Hot Shot muuntautuu urheiluautoksi.

Miekkavala

Miekkavala oli C. G. E. Mannerheimin Antrean asemalla 23. helmikuuta 1918 luettu päiväkäsky Vaasan senaatin johtamille Suomen virallisille joukoille.Päiväkäskyssä Mannerheim lausui muun muassa seuraavaa:

”En pane miekkaani tuppeen ennen kuin kaikki linnoitukset ovat meidän käsissämme, ennen kuin laillinen järjestys vallitsee maassa, ennen kuin viimeinen Leninin soturi ja huligaani on karkotettu niin hyvin Suomen kuin Vienan Karjalastakin...”Mannerheim suunnitteli kansainvälisen ”ristiretken” kokoamista Pietarin vapauttamiseksi bolševikeistä. Hanke kuitenkin kaatui valtiollisen tuen puutteeseen. Miekkavala nostatti Suur-Suomi- ja heimoaatetta ja rohkaisi suomalaisia heimosotiin.

1920- ja 1930-luvuilla Mannerheim joutui lunastamatta jääneen lupauksensa vuoksi heimoaktivistien ja oikeistoradikaalien kritiikin kohteeksi. Varsinkin IKL:n kansanedustaja Elias Simojoki kritisoi Mannerheimia voimakkaasti.

Jatkosodan aikana vuonna 1941 antamassaan Miekantuppipäiväkäskyssä Mannerheim viittasi tähän puheeseensa. Tällä käskyllään hän halusi vastata kritiikkiin ja lupasi toteuttaa Miekkavalassa antamansa lupauksen.

Obelix

Obelix (ransk. Obélix) on hahmo Asterix-sarjakuvassa. Hän on päähenkilön Asterixin paras ystävä ja aisapari. Obelix on apuhahmo, jonka piirtäjä Albert Uderzo keksi sen jälkeen, kun käsikirjoittaja René Goscinny vaati päähenkilön olevan pieni kooltaan. Uderzo olisi itse halunnut Asterixin olevan päinvastainen, suuri ja vahva soturi, joten Obelixin liittäminen mukaan tarinoihin oli eräänlainen kompromissi. Goscinnyn alkuperäisenä ajatuksena oli käyttää vain yhtä päähenkilöä ilman apuhahmoja. Obelix esiintyy jo sarjan ensimmäisessä albumissa Asterix gallialainen, mutta hänen roolinsa Asterixin apurina vakiintui vasta seuraavassa albumissa Kultainen sirppi.Obelixin nimi viittaa tietynmallista kulmikasta pylvästä tarkoittavaan sanaan obeliski, ranskaksi obélisque. Nimi viittaa myös obeliski-nimiseen typografiseen merkkiin, joka on kuin pidempi versio asteriski-merkistä, jonka mukaan Asterix on vuorostaan nimetty. Sarjan muista hahmoista poiketen Asterixin ja Obelixin nimet ovat samat lähes kaikissa erikielisissä käännöksissä.

Obelix on pudonnut lapsena tietäjä Akvavitixin taikajuomapataan ja saanut pysyvästi yli-inhimilliset voimat. Neuvokkaan Asterixin ohella voimakas Obelix on tärkein gallialaista kylää suojeleva soturi. Obelixille ei lähes koskaan anneta lisää taikajuomaa, koska tietäjä ei tiedä, miten se vaikuttaisi Obelixiin. Tästä hän aina suuttuu ja mutisee sen olevan epäreilua. Tarinassa Asterix ja Kleopatra Obelix saa kuitenkin kolme tippaa taikajuomaa, jotta voisi murtaa seinämän kun hän on Asterixin ja Akvavitixin kanssa kiipelissä pyramidin sisällä. Juodessaan seuraavan kerran taikajuomaa (tosin väärää) tarinassa Obelixin kaleeri hän muuttuu kiveksi ja sen jälkeen lapseksi.

Obelix on ammatiltaan ”hiidenkivien” eli alkutekstissä menhir-kivien toimitusmies ja hänellä on kylän laidalla oma avolouhos. Todellisuudessa Ranskan menhir-megaliitit ovat peräisin tuhansia vuosia varhaisemmalta ajalta kuin mihin Asterix sijoittuu. Obelix rakastaa paistettua villisikaa ja yli-inhimillisten voimien ohella hänellä on lähes yli-inhimillinen ruokahalu. Hänen lempiharrastuksensa ovat villisikojen metsästys sekä roomalaisten löylyttäminen ja siinä ohessa näiden kypärien keräily. Obelix taistelee ja metsästää aina paljain käsin ilman aseita. Obelixin vakiohokema on ”Hulluja nuo roomalaiset”. Hän käyttää vastaavaa ”Hulluja nuo...” -lausahdusta kaikista vieraista kansoista aina kun ei ymmärrä näiden tapoja tai jonkun yksittäisen henkilön käytöstä.

Obelix pukeutuu aina sinivalkoraidallisiin housuihin ja kulkee ylävartalo paljaana. Hänen punaiset hiuksensa on letitetty ja lettien päässä on pienet rusetit. Asterix gallialaisessa Obelix käytti sarvikypärää, mutta myöhemmissä tarinoissa kypärän sarvet on typistetty. Ensimmäisen albumin alussa Obelix myös kantoi mukanaan sotakirvestä, joka kuitenkin jäi pian pois, koska Goscinny ja Uderzo halusivat hahmosta vähemmän sotaisalta vaikuttavan.Obelixilla on lemmikkinä Idefix-koira, joka harrastaa luonnonsuojelua ja rakastaa puita. Se liittyi hänen seuraansa tarinassa Asterix lyö vetoa.

Obelix on paitsi kokonsa myös teräväpäisyyden puolesta Asterixin vastakohta, sillä hän on hidasälyinen ja lapsellisen naiivi. Hän on kuitenkin pelastanut Asterixin monta kertaa heidän seikkailuissaan. Obelix on myös melko herkkä. Hän suuttuu, jos häntä sanotaan pulskaksi, paksukaiseksi tai lihavaksi. Omasta mielestään hän ei ole lihava, vaan ”hieman ylikehittynyt”.

Tarinassa Kuinka Obelix putosi pienenä tietäjän taikajuomapataan esitellään Obelixin vanhemmat, Obedalix ja Gelatine, jotka esiintyivät myöhemmin vielä kahdessa muussa tarinassa. Näiden tarinoiden mukaan Asterix ja Obelix ovat syntyneet samana päivänä. Obelixilla on pikkuserkku Amerix, joka esiintyy pelkästään albumissa Kultainen sirppi.

Soturi Matiaksen miekka

Soturi Matiaksen miekka -romaani on Brian Jacquesin Redwallin taru -kirjasarjan aloitusosa. Se julkaistiin suomeksi vuonna 1998.

Teloittaja (sarjakuvahahmo)

Teloittaja, eli Skurge on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä asgardilainen soturi. Teloittajan ensiesiintyminen tapahtui Journey into Mystery -julkaisun numerossa 103 (1964). Hahmon loivat käsikirjoittaja Stan Lee ja piirtäjä Jack Kirby.

Ulik

Ulik on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto, Asgardia asuttavien kivipeikkojen mahtavin soturi. Ulikin loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Thor-lehden numerossa 137 (helmikuu 1967). Ulik on pääasiallisesti Thorin vihollinen. Ulikin nimi saattaa olla peräisin hurrilaisesta mytologiasta, jossa esiintyy kivinen hirviö nimeltään Ullikummi.

Voltron – Universumin soturi

Voltron – Universumin soturi (engl. Voltron: Legendary Defender) on amerikkalainen internetissä julkaistu piirrossarja, jonka on tuottanut DreamWorks Animation ja World Events Productions, sekä animoinut Studio Mir. Sarja on uudelleenkäynnistys sekä Beast King GoLion -animelle että Voltron: Defender of the Universen mediafranchiselle, ja sen animaatiossa yhdistyvät animevaikutteiset hahmot ja tausta sekä Voltronin tietokoneanimoidut toimintakohtaukset. Ensimmäinen kausi esitettiin maailmanlaajuisesti Netflixissä 10. kesäkuuta 2016, ja se sisälsi 11 jaksoa. Toinen kausi alkoi Netflixissä 20. tammikuuta 2017, ja kolmas 4. elokuuta 2017. Neljäs kausi on tulossa 13. lokakuuta 2017. Viides kausi on tulossa 2. maaliskuuta 2018. Kuudes kausi on tulossa 15. kesäkuuta 2018. Seitsemäs kausi on tulossa 10. elokuuta 2018, ja kahdeksas kausi on tulossa 14. joulukuuta 2018.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.