Selänne

Selänne on ympäristöään korkeampi alue, jossa korkeuskäyrät eivät muodosta suljettuja silmukoita vaan vain mutkan. Selänteen ja kukkulan muotoero on sama kuin niemen ja saaren.

Starorobociański Wierch a3
Selänne

Aiheesta muualla

Anaheim Ducks

Anaheim Ducks on yhdysvaltalainen jääkiekkojoukkue, jonka kotikaupunki on Anaheim Kalifornian osavaltiossa. Joukkue pelaa NHL-liigan Läntisen konferenssin Tyynenmeren divisioonassa. Vuoteen 2006 asti joukkueen nimi oli Mighty Ducks of Anaheim, ja se pelasi ensimmäisen kautensa NHL:ssä kaudella 1993–1994. Anaheim Ducks on perustamisestaan alkaen pelannut kotiottelunsa yleisökapasiteetiltaan 17 174 katsojan kokoisella Honda Center -areenalla, joka on tunnettu myös lempinimestään The Pond..

Mighty Ducks of Anaheimin perusti The Walt Disney Company, joka nimesi seuran elokuvansa Mestarit (The Mighty Ducks, 1992) mukaan. Vuonna 2005 seuran omistus myytiin Henry ja Susan Samuelille, ja omistajanvaihdoksen myötä seuran nimi lyheni nykyiseen muotoonsa ennen kautta 2006–2007.Historiansa aikana seura on voittanut kaksi konferenssimestaruutta, kuusi divisioonamestaruutta ja yhden Stanley Cupin (2007).

AHL-liigassa pelaava Anaheimin farmijoukkue on San Diego Gulls.

Calder Memorial Trophy

Calder Memorial Trophy on NHL-liigan vuosittain jaettu palkinto, joka myönnetään kauden parhaalle tulokkaalle. Voittajan valitsevat Professional Hockey Writers' Associationin jäsenet NHL:n runkosarjan lopuksi. Palkinto on nimetty NHL:n ensimmäisen presidentin Frank Calderin mukaan. Vuoden tulokas -titteliä on jaettu aina kaudesta 1932–1933 lähtien, mutta Calder Trophy esiteltiin ensimmäisen kerran kaudelle 1936–1937. Frank Calderin äkillisen kuoleman jälkeen palkinto nimettiin Calder Memorial Trophyksi hänen muistokseen.Jotta pelaaja voi olla ehdolla Calder Memorial Trophyn saajaksi, hän ei saa olla pelannut enemmän kuin 25 NHL-ottelua edeltävällä kaudella tai 6 ottelua kummallakaan kahdella edeltävällä kaudella. Lisäksi pelaaja ei saa olla yli 26-vuotias 15. syyskuuta ennen kyseessä olevan kauden alkua. Ikäraja tuli voimaan sen jälkeen, kun Neuvostoliiton viranomaisten NHL:ään päästämä Sergei Makarov voitti Calderin 31-vuotiaana vuonna 1990.Suomalaiset Calder Memorial Trophy -voittajat ovat Pentti Lund vuonna 1949 ja Teemu Selänne vuonna 1993. Joukkueittain eniten Calder Memorial Trophyja on voittanut Toronto Maple Leafs (10).Frank Calderin mukaan on nimetty myös AHL:n voittajalle jaettava Calder Cup.

Calgary Hitmen

Calgary Hitmen on Western Hockey Leaguessa pelaava juniorijääkiekkoseura.

Seuran kotikaupunki on Calgary Albertassa. Kaudella 2013-2014 Teemu Selänteen poika Eetu Selänne liittyi joukkueen harjoitusleirille.

Hockey Hall of Fame

Hockey Hall of Fame (HHOF) on jääkiekon historiaa ja kuuluisia pelaajia sekä lajin vaikuttajia esittelevä galleria, joka sijaitsee Torontossa Kanadassa. Myös Stanley Cup -pokaalia ja muita, pienempiä palkintoja (kuten Lady Byng Memorial Trophy ja Maurice 'Rocket' Richard Trophy) säilytetään samassa rakennuksessa.

Pelaaja, tuomari tai seura- tai sarjatoiminnassa mukana oleva toimitsija tai vaikuttaja voi uransa jälkeen päästä Hockey Hall of Famen jäseneksi, jos hän on yltänyt uransa aikana johonkin suureen saavutukseen, ollut merkittävä pelaaja tai on edistänyt jollakin tavalla jääkiekon kehittymistä. Suomalaisista Hockey Hall of Fameen ovat toistaiseksi päässeet Jari Kurri ja Teemu Selänne.

Kesäkuussa vuonna 2010 yhdysvaltalainen Cammi Granato ja kanadalainen Angela James valittiin ensimmäisinä naisjääkiekkoilijoina mukaan Hockey Hall of Fameen.

Jääkiekko talviolympialaisissa 1992

Jääkiekon olympiaturnaukseen Albertvillen talviolympialaisissa 1992 osallistui 12 joukkuetta. Isäntämaa Ranskan lisäksi turnaukseen osallistuivat kaikki 8 jääkiekon MM-kilpailujen 1991 A-sarjan joukkuetta sekä 2 parasta B-sarjan joukkuetta. Viimeisestä kisapaikasta järjestettiin karsinta B-sarjan neljännen joukkueen ja C-sarjan voittajan välille. Olympiaturnauksen pelijärjestelmää oli uudistettu. Joukkueet jaettiin kahteen lohkoon, jotka pelasivat yksinkertaisen sarjan. Molempien lohkojen neljä parasta selviytyivät puolivälieriin, jotka pelattiin pudotuspelityylisesti. Myös alkulohkojen viidenneksi ja kuudenneksi sijoittuneet joukkueet pelasivat omat pudotuspelinsä, missä ratkaistiin sijat 9–12. Ottelut pelattiin 8.–23. helmikuuta 1992, Méribelin jääpalatsissa.Neuvostoliiton hajoamisen johdosta hallitseva olympiavoittaja Neuvostoliitto ei osallistunut kisoihin. Neuvostoliiton seuraajavaltioiden muodostama Itsenäisten valtioiden yhteisö osallistui Albertvillen kisoihin Yhdistyneenä joukkueena, joka käytti lippunaan olympialippua ja kansallislaulunaan olympiahymniä. Yhdistynyt joukkue koostui yhtä pelaajaa lukuun ottamatta venäläisistä pelaajista. Kisojen loppuottelussa Yhdistynyt joukkue voitti Kanadan.

Jääkiekko talviolympialaisissa 2014 – miesten turnaus

Jääkiekon miesten turnaus talviolympialaisissa 2014 pelattiin 12.–23. helmikuuta Sotšin Adlerissa. Finaali pelattiin Bolšoi-areenalla. Turnauksessa joukkueet saivat nimetä maksimissaan 22 kenttäpelaajaa ja 3 maalivahtia joukkueeseen. NHL ja KHL -liigat pitivät olympiaturnauksen ajan taukoa, jolloin liigojen pelaajat pääsivät osallistumaan turnaukseen.

Olympiamestaruuden voitti Kanada, joka kukisti finaalissa Ruotsin maalein 3–0. Suomi voitti pronssia kaatamalla pronssiottelussa Yhdysvallat maalein 5–0.

Jääkiekon SM-liigakausi 1991–1992

Kausi 1991–1992 oli jääkiekon SM-liigan 17. kausi. Kauden päätteeksi Helsingin Jokerit nappasi mestaruuden, toiseksi sijoittui JyP HT ja pronssia sai HIFK Helsingistä. Pudotuspeleissä pistepörssin kärkisijat miehitti Jokerikolmikko Teemu Selänne (10+7), Otakar Janecky (2+11) ja Keijo Säilynoja (5+6). Runkosarjan voitti JyP HT (nyk. JYP) ja pistepörssin kärjessä oli TPS-kaksikko Mikko Mäkelä (25+45) ja Esa Keskinen (24+45).

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut 2003

Vuoden 2003 jääkiekon maailmanmestaruuskisat olivat järjestyksessään 67. mestaruuskisat ja ne pelattiin 26. huhtikuuta – 11. toukokuuta 2003 Suomessa, Helsingissä Hartwall-areenalla, Turussa Elysée Arenalla ja Tampereella Tampereen jäähallissa.

Turnauksen voittaja oli Kanada, Ruotsi sai hopeaa ja Slovakia pronssia. Suomen sijoitus oli viides. Suomi ehti johtaa puolivälieräottelua Ruotsia vastaan jo 5-1, mutta hävisi sen lopulta 5-6. 1. divisioonaan putosivat Valko-Venäjä ja Slovenia. Vaikka Japani sijoittui turnauksessa viimeiseksi, Kaukoidän kiintiöpaikan turvin se vältti putoamisen 1. divisioonaan, ja pelasi paikastaan Kaukoidän karsinnassa.

Loppuottelussa Anson Carterin ratkaisumaalia tarkastettiin videolta useita minuutteja, kunnes ottelun päätuomari Vladimir Šindler hyväksyi maalin.

Korkeapaine

Korkeapaineessa ilmanpaine on korkeampi kuin ympäröivillä alueilla. Ei ole mitään tiettyä ilmanpainearvoa, jonka yläpuolella sanotaan korkeapaineen vallitsevan, vaan paine on suhteellista (analogia maastokartan mäkeen).Korkeapaineeseen liittyvät heikot tuulet ja ilman laskeva liike, joka kuivattaa ja lämmittää ilmaa. Siksi varsinkin kesäpuolella vuotta sää on korkeapaineen alueella usein kaunis ja aurinkoinen. Laskevan liikkeen pilviä hävittävä vaikutus ei yleensä ulotu matalalle, alle 500-1500 metrin korkeuteen. Siksi talvipuolella vuotta korkeapaineen alueella voi olla sitkeä sumupilvikerros. Talvella voi nimittäin käydä niin, että säteilyjäähtyminen luo maanpinnan läheiseen ilmakerrokseen inversion, ilman lämpenemisen ylöspäin mentäessä. Maanpinta jäähtyy voimakkaasti ja viileämmäksi kuin ylhäällä oleva korkeapaineessa alas laskeutuva, lämpenevä ilma, johon jää kaikki maanpinnalta ilmakehään nouseva: pakokaasut, saasteet ja vesihöyry, jotka puolestaan helposti muodostavat sumua, kumpukerrospilveä tai sumupilveä. Korkeapaineen aikana voi sataa hieman lunta tai tihkua. Jos talven korkeapaineessa on niin kuivaa, että pilviä ei synny, ulossäteily voi olla voimakasta ja sää voi olla hyvin kylmää. Kesällä, jos korkeapaine on meren yläpuolella, lämpö voi haihduttaa merivettä kumpupilvimäiseen muotoon, minkä seurauksena voi tulla lyhytaikainen ukkossadekuuro, joka ei kuitenkaan vaikuta korkeapaineen toimintaan.

Korkeapainetta sanotaan antisykloniksi ja siihen liittyvää virtausta antisyklonaaliseksi, koska korkeapaineessa ilma kiertää laskeutuessaan tai laskeuduttuaan vastakkaiseen suuntaan kuin matalapaineessa.

Korkeapaineen tuulet ovat yleensä heikompia kuin matalapaineen ja laajoilla alueilla on miltei tyyntä. Korkeapaineet ovat pysyvämpiä kuin matalapaineet.

Lomonosovin harjanne

Lomonosovin harjanne on vedenalainen vuorijono Pohjoisella Jäämerellä. Se ulottuu 1 800 kilometrin matkan Uuden-Siperian saarista yli Jäämeren keskiosien Ellesmerensaarelle Kanadan arktisessa saaristossa. Vuorijono jakaa Pohjoisen jäämeren kahteen pääaltaaseen: Ameraasian- ja Euraasian altaisiin. Harjanteen leveys vaihtelee välillä 60–200 kilometriä ja se kohoaa 3 300–3 700 metriä ympäröivästä merenpohjasta. Korkein huippu on 954 metriä merenpinnan alapuolella. Rinteet ovat suhteellisen jyrkkiä, kanjoneiden rikkomia ja sedimenttikerroksen peitossa.

Harjanteen löysi neuvostoliittolainen pohjoisten alueiden tutkimusretkikunta vuonna 1948 ja se nimettiin Mihail Lomonosovin mukaan.

Maurice ”Rocket” Richard Trophy

Maurice ”Rocket” Richard Trophy on palkinto, joka annetaan vuosittain NHL:n runkosarjan parhaalle maalintekijälle. Liigan uusimpiin kuuluvaa palkintoa on jaettu kaudesta 1998–1999, jolloin Montreal Canadiens lahjoitti sen NHL:lle.Palkinto on nimetty Montrealin entisen hyökkääjän Maurice Richardin mukaan. Richard voitti NHL:n maalipörssin viisi kertaa ja oli ensimmäinen pelaaja, joka teki enemmän kuin 50 maalia NHL-kauden aikana.Palkinnon ensimmäinen voittaja oli Teemu Selänne, joka voitti NHL:n maalintekijätilaston 47 maalillaan kaudella 1998–1999. Kaudella 2003–2004 palkinto jaettiin kolmen pelaajan kesken, kun Jarome Iginla, Ilja Kovaltšuk ja Rick Nash jakoivat tilaston kärkipaikan 41 maalillaan. Aleksandr Ovetškin on voittanut palkinnon ennätykselliset kahdeksan kertaa, Pavel Bure, Jarome Iginla, Sidney Crosby ja Steven Stamkos kahdesti. Ovetškin voitti ensimmäisenä pelaajana samalla kaudella sekä Hart Memorial Trophyn että Maurice ”Rocket” Richard Trophyn. Ovetškin on myös ensimmäinen Maurice ”Rocket” Trophyn neljä kertaa voittanut pelaaja.

NHL-kausi 1992–1993

Kausi 1992–1993 oli National Hockey Leaguen historian 76. kausi. Sarjaan kuului 24 joukkuetta, joista jokainen pelasi runkosarjassa 84 ottelua. Stanley Cupin voitti Montreal Canadiens, joka saalisti jo 24:nnen mestaruutensa. Loppuottelussa vastassa oli Los Angeles Kings, joka hävisi lopulta otteluvoitoin 4–1. Tämä kausi on edelleenkin viimeisin, jolloin kanadalainen NHL-joukkue on pystynyt voittamaan Stanley Cupin.

Kauden yllätysnimiin lukeutui tulokkaiden maaliennätyksen tehnyt Winnipeg Jetsin Teemu Selänne, joka voitti maalipörssin yhdessä Aleksandr Mogilnyin kanssa 76 osumallaan. Kauden ehdoton tähti oli kuitenkin Mario Lemieux, joka ylsi pistepörssin selvään voittoon 160 tehopisteellä, vaikka oli useita kuukausia ja kymmeniä otteluita pelaamatta hänellä diagnosoidun imusolmukesyövän vaatimien rankkojen hoitotoimenpiteiden vuoksi.

Kaudella 1992–1993 aloittivat uudet joukkueet Ottawa Senators ja Tampa Bay Lightning.

NHL-kausi 1998–1999

Kausi 1998–99 oli National Hockey Leaguen historian 82. kausi. Sen aikana 27 joukkuetta pelasi kukin 82 runkosarjaottelua. Dallas Stars voitti lopulta Stanley Cupin kukistettuaan loppuottelussa Buffalo Sabresin. Ensimmäisen kerran jaettiin myös Maurice 'Rocket' Richard Trophy palkinnoksi kauden parhaalle maalintekijälle. Sen sai Teemu Selänne. Saman palkinnon olisi aikanaan saanut myös Suomen Jari Kurri voitettuaan maalipörssin kaudella 1985–86.

Lisäksi kausi muistetaan legendaarisen Wayne Gretzkyn uran päätöskautena. Hän pelasi tuolloin New York Rangersin joukkueessa.

San Jose Sharks

San Jose Sharks on yhdysvaltalainen jääkiekkoseura, jonka kotikaupunki on San José Kalifornian osavaltiossa. Joukkue pelaa NHL-liigan Läntisen konferenssin Tyynenmeren divisioonassa.

Joukkue on perustettu 1991; sen paras pudotuspelisijoitus oli kaudella 2015–2016, jolloin se voitti konferenssifinaaleissa St. Louis Bluesin.

San Josessa pelaa muun muassa kauden 2005–2006 paras pistemies Joe Thornton. Suomalaisista joukkueen historian aikana Sharksissa ovat pelanneet Vesa Toskala, Ville Peltonen, Ville Nieminen, Miikka Kiprusoff, Jarmo Myllys, Petri Skriko, Peter Ahola, Hannes Hyvönen, Teemu Selänne, Joonas Donskoi ja Antti Suomela. Seuraan siirtyivät myös ennen 2010–2011 kauden alkua maalivahdit Antero Niittymäki, Harri Säteri sekä Antti Niemi.

Suomen jääkiekkomaajoukkue

Suomen jääkiekkomaajoukkue on Suomen Jääkiekkoliiton hallinnoima joukkue, joka edustaa Suomea kansainvälisissä otteluissa. Se on vuoden 2019 Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n ranking-listalla kolmannella sijalla. Suomen jääkiekkomaajoukkuetta kutsutaan usein nimellä Leijonat Suomen vaakunassa esiintyvän leijonan mukaan. Joukkueen suurimpia saavutuksia ovat kolme maailmanmestaruutta, kaksi olympiahopeaa ja maailmancup-hopea.

Suomen päävalmentajana toimii Jukka Jalonen. Maajoukkueen manageri on Jere Lehtinen.

Maajoukkueen kotiareena on Hartwall Arena, mutta toisinaan Leijonat pelaavat kotiotteluitaan myös Tampereen Hakametsän jäähallissa ja Turun Gatorade Centerissä

Teemu Selänne

Teemu Ilmari Selänne (s. 3. heinäkuuta 1970 Helsinki) on suomalainen jääkiekkoilija, Stanley Cup -voittaja sekä olympia- ja MM-mitalisti. Hän pelasi mittavan uran Pohjois-Amerikan NHL-liigassa, ja häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista jääkiekkoilijoista.Juniorivuotensa Selänne jääkiekkoili Espoon alueella, EPS:ssa yhden vajaan kauden, 1978–1979, ja pelasi EJK:ssa 1979–1984, ennen kuin hän siirtyi mukaan Helsingin Jokerien junioritoimintaan. Jokereiden edustusjoukkueessa hän pelasi ensi kertaa jääkiekon I-divisioonassa, ja hän oli Jokerien merkittävimpiä pelaajia joukkueen noustessa Jääkiekon SM-liigaan. Selänne edusti Jokereita SM-liigassa neljä kautta voittaen muun muassa Suomenmestaruuden, kunnes hän siirtyi NHL:n Winnipeg Jetsiin, joka oli varannut Selänteen vuoden 1988 varaustilaisuudessa numerolla 10, kaudeksi 1992–1993. Winnipegin ohella Selänne edusti NHL-urallaan Anaheim Ducksia, San Jose Sharksia ja Colorado Avalanchea.Selänne on NHL:n runkosarjassa historian kaikkien aikojen paras suomalainen maalintekijä ja pistemies tehopistein 1 457. Hän on ainoana suomalaisena ylittänyt 1 400 tehopisteen rajan NHL:n runkosarjassa. Selänne on myös kaikkien aikojen toiseksi tehokkain eurooppalainen jääkiekkoilija NHL:ssä, sillä hänen edelleen tehopisteiden määrässä yltää ainoastaan tšekkiläinen Jaromír Jágr. Selänne on voittanut NHL:n maalitilaston kolmesti, ja hänet on äänestetty NHL:n tähdistöotteluun 11 kertaa. NHL:n Stanley Cup-mestaruuden Selänne on voittanut Anaheim Ducksissa keväällä 2007. Marraskuussa 2017 hänet valittiin arvostettuun jääkiekon kunniagalleriaan, Hockey Hall of Fameen.Suomen jääkiekkomaajoukkuetta Selänne on edustanut aikuisten tasolla viidesti MM-kilpailuissa, kuudesti talviolympialaisissa, kahdesti maailmancupissa ja kerran Kanada-cupissa. Hän on saavuttanut neljä olympiamitalia ja kaksi MM-mitalia, toisen sijan maailmancupissa ja kolmannen sijan Kanada-cupissa. Selänne on pistein 24+19=43 kaikkien aikojen tehokkain olympialaisissa pelannut jääkiekkoilija. Kaukalon ulkopuolella hänet on palkittu Suomen Leijonan ansioristillä vuonna 2010. Suomalainen kiekkoyleisö on myös äänestänyt hänet kaikkien aikojen suomalaispelaajaksi.

Winnipeg Jets (1972–1996)

Winnipeg Jets oli vuosina 1972–1996 toiminut kanadalainen ammattilaistason jääkiekkoseura, joka pelasi Winnipegin kaupungissa Manitoban provinssissa. Seura perustettiin vuonna 1972, jolloin se liittyi vasta perustettuun WHA-liigaan. Kun WHA lakkautettiin vuonna 1979, liittyi Winnipeg Jets kolmen muun WHA-seuran kanssa kilpailevaan NHL-liigaan. NHL:ssä Jets pelasi vuodet 1979–1996. Kauden 1995–1996 jälkeen organisaatio muutti taloudellisten ongelmien takia Kanadasta Yhdysvaltain puolelle Arizonan Phoenixiin ja muutti nimensä Phoenix Coyotesiksi.

Viimeinen NHL:ssä pelannut Winnipeg Jetsiä edustanut pelaaja on Shane Doan, joka lopetti pelaajauransa kauden 2016-2017 jälkeen eikä edustanut koskaan muita organisaatioita.

Jetsin NHL-vuosien aikana seurassa pelasi yhteensä kahdeksan suomalaista, minkä lisäksi WHA-vuosina joukkueeseen kuuluivat Veli-Pekka Ketola ja Heikki Riihiranta. Teemu Selänne teki Jetsissä kaudella 1992–93 NHL-tulokkaiden piste- ja maaliennätyksen, joista kumpaakaan ei ole vielä rikottu.

NHL:ssä on kaudesta 2011–2012 lähtien pelannut jälleen Winnipeg Jets -niminen seura, kun Atlanta Thrashers myytiin 31. toukokuuta 2011 Winnipegiin.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.