Riutta

Riutta on meressä oleva harjanne, joka kohoaa vain vähän tai ei lainkaan merenpinnan yläpuolelle. Tunnettu erikoistapaus riutasta on koralliriutta. Koralliriuttoja on muodoltaan erilaisia, kuten pitkähkö ja rannan suuntaisesti kulkeva valliriutta tai muodoltaan sulkeutuva, joskus rengasmainen atolli.

GreatBarrierReef-EO
Satelliittikuva Isosta valliriutasta
Australian osavaltiot ja territoriot

Australian osavaltiot ja territoriot muodostavat Australian liittovaltion.

Osavaltiot ovat Uusi Etelä-Wales, Queensland, Etelä-Australia, Tasmania, Victoria ja Länsi-Australia. Tärkeimmät territoriot ovat Pohjoisterritorio (NT) ja Australian pääkaupunkiterritorio (ACT). ACT hallinnoi myös erillistä aluetta Uudessa Etelä-Walesissa, joka tunnetaan nimellä Jervis Bay Territory, jossa on laivastotukikohta ja pääkaupungin satama.

Australialla on myös useita asuttuja saaria, joilla on territorio-asema: Norfolkinsaari, Joulusaari ja Kookossaaret. Tämän lisäksi on joukko asumattomia saaria: Korallimeren saarten territorio, Heard ja McDonaldinsaaret ja Australian Antarktiksen alue.

Guam

Guam (tšamorroksi Guåhån) on Tyynellämerellä sijaitsevan Mariaanien saariryhmän suurin, 48 kilometriä pitkä ja 14 kilometriä leveä saari, joka on kuulunut Yhdysvaltain hallintaan Espanjan ja Yhdysvaltain välisestä vuoden 1898 sodasta alkaen. Saaren pääkaupunki on Hagåtña (aiemmin Agaña).

Iso-Riutta

Iso-Riutta on Pirkanmaalla Lempäälässä sijaitseva metsäjärvi.

Kataloistenjärvi

Kataloistenjärvi on Kanta-Hämeessä Hämeenlinnassa Kataloisten kylän lähellä sijaitseva järvi.

Kauttisjärvi

Kauttisjärvi on Päijät-Hämeessä Padasjoella ja Hämeenlinnassa sijaitseva järvi.

Kingmanin riutta

Kingmanin riutta on yhden hehtaarin suuruinen Yhdysvalloille kuuluva asumaton koralliriutta, joka sijaitsee pohjoisella Tyynellä valtamerellä suunnilleen puolessa välissä Havaijia ja Amerikan Samoaa, 920 meripeninkulmaa etelään Honolulusta.

Riutta on veden alla suurimman osan vuodesta, sillä sen korkeus merenpinnasta ei ole edes yhtä metriä.lähde? Sen takia se on vaarallinen merenkulkijoille. Pan American Airways hyödynsi syvää laguunia välipysähdyspaikkana Havaijin ja Amerikan Samoan välillä 1937–1938 käyttäessään lentoveneitä. Alueella ei ole maakasvillisuutta, mutta riutan merieläimistö on monipuolinen.Luodon löysi Betsey-laiva kapteeninaan Edmund Flanning vuonna 1789.

Kivikarinjärvi

Kivikarinjärvi on Pirkanmaalla Oriveden keskustaajaman lähellä Pehulassa sijaitseva järvi.

Kolu (Juupajoki)

Kolu on Pirkanmaalla Juupajoella ja Orivedellä Torkkelissa sijaitseva lampi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistöön.

Kotkijärvi

Kotkijärvi on Kanta-Hämeessä Hämeenlinnassa sijaitseva järvi.

Mallasveden ja Pälkäneveden alue

Mallasveden ja Pälkäneveden alue (vesistöaluetunnus 35.71) on Längelmäveden ja Hauhon reittien valuma-alueessa sijaitseva toisen jakovaiheen alue, jonka pinta-ala on 568,05 neliökilometriä. Alueen järvisyys on 29,33 %. Vesistön alueen alarajana on Valkeakosken kanavan voimalaitos, jonka yläpuolisen valuma-alueen pinta-ala on 4 449,79 neliökilometriä ja sen järvisyys on 18,7 %. Reitin vedet laskevat seuraavaksi Vanajaveden alaosan alueeseen (35.22).

Mallasvesi

Mallasvesi on Pirkanmaalla Pälkäneellä ja Valkeakoskella Pälkäneen keskustaajaman lähellä sijaitseva järvi. Toisen tulkinnan mukaan se on vain järvenosa, sillä se liittyy Hausalon kummallakin puolella olevien salmien kautta pohjoisempana olevaan Roineeseen, jonka vedenpinta on samalla tasolla kuin Mallasvedellä. Yhdessä Roineen kanssa se on 42. suurin suomalainen järvi.

Midwaysaaret

Midwaysaaret on 6,2 neliökilometrin kokoinen Yhdysvalloille kuuluva atolli pohjoisella Tyynellämerellä, Luoteisten Havaijisaarten saariketjussa. Se sijaitsee noin kolmasosan matkaa Honolulusta Tokioon ja Aasian ja Amerikan puolivälissä, mistä saarten nimikin tulee. Saarilla on laivasto- ja lentotukikohta.

Atolli kuuluu Yhdysvaltain pieniin erillissaariin.Saaret koostuvat rengasmaisesta koralliriutasta ja useista pienistä hiekkasaarista. Suurimmat saaret ovat Sand Island ja Eastern Island. Alue on kansallinen villieläinten suojelualue, ja sitä hallinnoi United States Fish and Wildlife Service.Midwaylla käytiin toisen maailmansodan aikana 4.–7. kesäkuuta 1942 Yhdysvaltojen ja Japanin välinen Midwayn taistelu.

Nelijärvi

Nelijärvi on Pirkanmaalla Kangasalla Savon kylässä sijaitseva metsäjärvi.

Nuottajärvi (Kangasala)

Nuottajärvi on Pirkanmaalla Kangasalla sijaitseva järvi.

Osatunlammi

Osatunlammi on Pirkanmaalla Orivedellä Lauttakulma itäpuolella sijaitseva lampi.

Rimatara

Rimatara on saari Ranskan Polynesiassa. Kapteeni Samuel Pinder Henry löysi sen vuonna 1822. Rimatara on ympyrän muotoinen vulkaaninen saari, joka kuuluu Australsaariin. Se on saariryhmän pienin saari.

Rimataraa ympäröi riutta, jonka syvyys on 8–10 metriä. Saaren suurin kylä on Amaru, muita kyliä ovat Anaputo ja Mutua ura. Siellä on myös lentokenttä (IATA: RMT), josta pääsee Air Tahitin lennoilla Tahitille, Rurutulle ja Tubuaille. Kentän kiitotie on noin 1 500 metriä pitkä.

Matkaa naapurisaarelle Rurutulle on 150 kilometriä ja Ranskan Polynesian pääsaarelle Tahitille 550 kilometriä. Rahtilaiva Tuhaa Pae III käy saarella 2–3 viikon välein tuoden sinne elintarvikkeita ja muita tarvikkeita.lähde? Rimataralla käy joskus harvoin turisteja, joskaan saarella ei ole hotelleja.lähde? Rimataran korkein kohta on 83 metriä korkea Mount Uhau.

Vuonna 2012 saaren asukasluku oli 873.

Riutta-akvaario

Riutta-akvaario on akvaario, johon on luotu pala koralliriuttaa. Riutan rungon muodostaa elävä kivi, huokoinen kalkkikivi, jonka onkaloissa elää mikro- ja makroeliöstöä. Elävän kiven päälle rakennetaan riuttamaisemaa koralleista asettelemalla ne huolellisesti kunkin lajin tarvitsemiin valaistus- ja virtausoloihin. Korallien välissä mönkii, huojuu ja puikkelehtii erilaisia selkärangattomia ja mahdollisesti myös kaloja.

Monien korallien ja selkärangattomien energiantarpeesta osan hoitavat läpikuultavan isäntäeliön sisällä elävät symbioottiset levät. Näiden levien hyvinvoinnin vuoksi meriakvaario vaatii varsin voimakkaan valaistuksen. Veden virtauksen täytyy olla riittävä liikuntakyvyttömien eliöiden aineenvaihdunnan takia, mutta se ei saa olla liian rajua, etteivät hennot oliot murskautuisi. Myös veden kemiallisen koostumuksen ja bakteerikasvuston pitämiseksi halutunlaisena tarvitaan erilaisia laitteita ja hoitotoimenpiteitä.

Riutta-akvaarion katseleminen on kiehtovaa, koska ensi vilkaisulla ei näe kuin murto-osan sen elämästä. Edes akvaarion omistaja ei yleensä tunne kaikkia asukkaita, koska elävän kiven mukana tulee kotiloiden mätiä, korallieläinten alkuja ja muiden selkärangattomien lajien pienikokoisia yksilöitä. Monet lajit vilkastuvat vasta hämärän tullen, ja valojen sammuttua osa niistä hohtaa pimeässä.

Vähä-Riutta

Vähä-Riutta on Pirkanmaalla Lempäälässä ja Kangasalla sijaitseva metsälampi.

Yhdysvaltain saarialueet

Yhdysvaltain saarialueet ovat Yhdysvalloille kuuluvia erillisiä Karibianmerellä ja Tyynellämerellä sijaitsevia saarialueita, jotka eivät kuulu mihinkään osavaltioon.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.