Punainen

Punainen on yksi perusväreistä. Punaisen valon aallonpituus on noin 630–740 nanometriä.[1] Sillä on kaikista näkyvän valon väreistä suurin aallonpituus, sillä pitkäaaltoisempi säteily on näkymätöntä infrapunasäteilyä.

Punainen liitetään mielikuvissa Aasiassa iloon, Euroopassa voimaan, rakkauteen, jopa intohimoon, vereen, aggressiivisuuteen tai jopa vaaraan ja kuolemaan. Punaista käytetään yleensä yhteyksissä, joissa halutaan herättää huomiota.

 
aallonpituus: 700 nm
RGB: 255,0,0
elintarvikeväri: alluranpunainen (E129)
amarantti (E123)
atsogeraniini (E128)
atsorubiini (E122)
erytrosiini (E127)
kokkiini (E120)
uuskokkiini (E124)
värit: englanninpunainen
intianpunainen
italianpunainen
karmiininpunainen
sinoberinpunainen
krapinpunainen
marspunainen
venetsianpunainen
maalit: punamulta

Varoitusväristä vallankumoukselliseksi väriksi

Lar9 philippo 001z
Pariisin kumouksellinen punainen lippu 1848.

Aatteellisesti se on ollut Pariisin kommuunista alkaen poliittisen radikalismin tai jopa vallankumouksen väri. Myöhemmin se vakiintui sosialismin väriksi. Vasemmistolaisuuden tai vallankumouksen tunnuksensa on ollut erityisesti punainen lippu, mikä juontuu Ranskan suuren vallankumouksen ajoilta 1791. Tuolloin Pariisin pormestari Bailly käytti sitä varoituksen kolmatta säätyä edustaville porvarillisille mielenosoittajille siitä, että kansalliskaarti voi hajottaa mielenosoituksen väkivalloinlähde?. Mielenosoittajat ottivat punaisia varoituslippuja omaan käyttöönsä osoittaakseen, että valta kuuluukin kansallelähde?. Kun mielenosoituksessa kansalliskaarti ampui noin 50 mielenosoittajaa, tuli punaisesta varoituslipusta vastarinnan vertauskuva, jona sitä käytettiin 1848 mielenosoituksissalähde?.

Punainen tähti on puolestaan 1900-luvulla vakiintunut Puna-armeijan tunnuksesta kommunismin symboliksi.

Punainen väri on tunnusomainen myös yhteiskunnallisesti radikaalille kansallissosialismille. Fasistit ja anarkistit sen sijaan suosivat mustaa. Urheilussa punainen on myös aggressiivinen väri. Se on myös urheiluautojen ja huulipunan väri.

Esteettistä elinvoimaa

Esteettisesti punainen liitetään kauneuteen ja naisellisuuteen. Esimerkiksi Venäjän federaation pääkaupungissa, Moskovassa sijaitseva, Kremlin pohjoispuolella sen ja GUM:n välissä oleva Punainen tori on alun perin Venäjän keisarikunnan aikana tarkoittanut kaunista toria, koska kauneus on yhdistetty kalpean vastakohtana terveyteen ja elinvoimaisuuteen.

Käyttö ja symboliikka

Ampelmaenner
Punaista käytetään liikennevaloissa merkkinä odottamisvelvollisuudesta.
 • Punainen väri liitetään yleensä voimaan, rakkauteen, intohimoon tai aggressioon.
 • Ohjausvärinä punainen merkitsee vaaraa tai asiaa, johon on kiinnitettävä huomiota: palosammuttimet, paloautot, hätäkatkaisijat tai kuuman linjan puhelimet ovat olleet tai niiden on esitetty viihteessä olevan väriltään punaiset. Varoitusvärinä punaista on käytetty mm. ampumaratojen varoituslippuna suoritettavassa olevasta ammunnasta. Britanniassa säädettiin 1800-luvulla laki, jonka mukaan jokaisen auton edellä tuli kulkea henkilön jalkaisin punaista lippua heiluttaen. Hätäraketin väri on punainen, minkä vuoksi punaisia raketteja ei saa ampua muussa kuin hätätarkoituksessa. Palo- ym. hälytysten yhteydessä syttyvät valot ovat usein punaisia.
 • Toisaalta monissa yhteyksissä keltainen merkitsee varoitusta ja punainen kieltoa tai määräystä. Näin esimerkiksi liikennevaloissa ja kielto- ja varoitusmerkeissä pysäytysmerkkinä sekä auton takavaloissa. Myös jalkapallossa on käytössä samassa merkityksessä keltainen ja punainen kortti.
 • Punainen on yksi neljästä heraldisesta perusväristä. Heraldiikan yhteydessä punaisesta väristä käytetään nimitystä gules tai gueules.
 • Erityisesti länsimaisessa symboliikassa punainen on synnin väri, minkä takia puhutaan punaisten lyhtyjen kaduista, kun viitataan prostituutioon keskittyviin kaupunginosiin. Samasta syystä punaista mekkoa pidetään erityisen epäsopivana esimerkiksi häämekoksi tai nuoren tytön debytanttimekoksi. Kuitenkin esimerkiksi Kiinassa, Intiassa ja Japanissa punainen on ilon väri, ja häämekot ovat nimenomaan punaisia. Kiinassa punainen on myös hyvän onnen symboli.
 • Kristillisessä symboliikassa punainen on yksi liturgisista väreistä. Tässä yhteydessä se symboloi muun muassa Pyhää Henkeä, tulta ja verta. Väri liittyy helluntaihin ja marttyyrien muistopäiviin. Toisaalta punainen on yhdistetty myös paholaiseen ja pirut kuvataan usein punaisina.
 • Politiikassa punainen väri yhdistetään sosialismiin, kommunismiin ja yleisimminkin vasemmistolaisuuteen. Tämä johtuu siitä, että Pariisin kommuuni käytti punaista väriä tunnuksenaan, koska punainen väri oli Pariisin kaupungin hälytystilasta kertova väri, jonka kapinalliset ottivat tunnuksekseen. Suomen sisällissodan toista osapuolta kutsuttiin punaisiksi. Yhdysvalloissa punainen tosin on konservatiivisen republikaanipuolueen tunnusväri.
 • Nykyään punainen on tapana yhdistää myös jouluun.
 • Britannian armeija (ja sitä ennen Englannin armeija) käytti 1800-luvulle asti punaisia univormuja, mistä johtuen brittisotilaita kutsuttiin punatakeiksi. Englantilaisiksi kansallissymboleiksi ovat muodostuneet myös punaiset puhelinkopit ja kaksikerroksiset bussit. Ennen kuin vasemmistolaiset poliittiset ryhmät alkoivat käyttää punaista, punainen oli monarkioiden symboli. Punainen yhdistetään Englannissa vieläkin monarkiaan, esimerkiksi Britannian parlamentin ylähuone, House of Lords, jonka jäsenet tulevat Britannian aatelistosta käyttää tunnusvärinään punaista ja sen kammio, jossa ylähuone kokoontuu, käyttää punaisia penkkejä, toisin kuin alahuone, joka käyttää vihreitä penkkejä. Punainen on myös Englannin kansallisväri, johtuen luultavasti siitä, että Englannin lippu on punaristilippu, ja Englannin vaakuna on myös punainen.

Punainen lipuissa

Punainen on käytetyin väri valtioiden lipuissa.[2] Lippuja joissa on punaista on esimerkiksi:

Vaikutukset

 • Vanhan uskomuksen mukaan härkä menettäisi malttinsa nähdessään jotakin punaista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä härkä hyökkää kaiken liikkuvan perään ja on värisokea.[3]
 • Punainen on ihmisen silmän kautta näköhermoon kaikkein voimakkaimman ärsykkeen antava väri. Se ei kuitenkaan pitkän aallonpituutensa ansiosta keskeytä silmän hämäränäköä auttavan näköpurppuran tuotantoa, minkä takia se soveltuu käytettäväksi esimerkiksi auton takavaloissa. Punaista valoa käytetään myös filmikehittämössä.
 • On tutkittu, että punaisen värin näkeminen nostaa sykettä.lähde?
 • Pienikin punaisen värin pilkahdus heikentää koehenkilöiden suoriutumista koetehtävistä ja saa heidät valitsemaan helpompia tehtäviä. Punainen väri tekee ihmisistä arkoja. Ihmiset välttävät punaista väriä.[4][5]
 • Punainen edistää suoriutumista yksityiskohtaisista tehtävistä kun taas sininen parantaa luovuutta.[4][6]
 • Suoritustilanteissa punainen merkitsee vaaraa, mikä johtaa välttelyyn, kun taas romanttisissa tilanteissa punainen merkitsee seksuaalista houkutusta.[4]
 • Punainen väri saa miehet pitämään samoja naisia entistä viehättävämpinä ja seksuaalisesti haluttavampina.[7]

Etua urheilussa

Punaista pidetään todennäköisempänä voittajana fyysisessä kamppailussa, aggressiivisempana ja dominoivampana kuin sinistä. [8]

Kamppailulajeissa

Punainen vaatetus parantaa ottelijan menestystä kamppailulajeissa kuten taekwondossa tai painissa. Tutkijat arvelivat, että tämä johtuu punaisen vaatetuksen myönteisestä psykologisesta vaikutuksesta ottelijaan itseensä.[9]

Toiset tutkijat uskoivat, että punainen vaikuttaa pikemminkin negatiivisesti ottelijan vastapuoleen.[10] [11] [12]

Muut arvelivat, että ero johtuu punaisen paremmasta näkyvyydestä. [13]

Tutkijat, jotka järjestivät kokeen videomanipulaation avulla, tulivat siihen tulokseen, että havaittava ero on kokonaan tuomareiden syytä. Taekwondo-otteluissa punainen varustus saa tuomarit antamaan ottelijalle muuten samanlaisessa tilanteessa keskimäärin 13 % enemmän pisteitä. Tasaväkisessä ottelussa tuomarin sana, ja sitä kautta punainen vaatetus, saattaa olla ratkaiseva tekijä. Niinpä ottelusääntöjä pitäisikin muuttaa.[14]

Joukkuelajeissa

Punaisiin pukeutuvat englantilaiset jalkapallojoukkueet ovat menestyneet muita värejä käyttäviä paremmin [15].

Eräässä tutkimuksessa jalkapallomaalivahdit kokivat olonsa itsevarmemmaksi puolustautuessaan valkoisia paitoja käyttäviltä pelaajilta kuin punaisia paitoja käyttäviltä[16].

Värikoordinaatit

Tietokoneen kuvaruudun RGB-värivalojen sinisen maksimiarvot skaalalla 0-255 ovat seuraavat:

Lähteet

 1. Thomas J. Bruno, Paris D. N. Svoronos. CRC Handbook of Fundamental Spectroscopic Correlation Charts. CRC Press, 2005.
  Spectral colors
 2. Flags of the World: Statistics on Flags Flags of the World.
 3. Smith, Larry II: How Texas Longhorns See the World and Reducing the Stress of Handling International Texas Longhorn Association (ITLA). Viitattu 3.2.2014. (englanniksi)
 4. a b c http://www.newscientist.com/article/mg20327232.400-winners-wear-red-how-colour-twists-your-mind.html?full=true
 5. Elliot, Andrew J.; Maier, Markus A.; Moller, Arlen C.; Friedman, Ron; Meinhardt, Jörg: Color and psychological functioning: The effect of red on performance attainment. Journal of Experimental Psychology: General. Vol 136(1), Feb 2007, 154-168. http://psycnet.apa.org/?fa=main.doiLanding&doi=10.1037/0096-3445.136.1.154
 6. Ravi Mehta and Rui (Juliet) Zhu : Blue or Red? Exploring the Effect of Color on Cognitive Task Performances. Science 27 February 2009: Vol. 323. no. 5918, pp. 1226 - 1229 http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/323/5918/1226
 7. Elliot, Andrew J.; Niesta, Daniela: Romantic red: Red enhances men's attraction to women. Journal of Personality and Social Psychology. Vol 95(5), Nov 2008, 1150-1164. http://psycnet.apa.org/journals/psp/95/5/1150/
 8. Anthony C. Little & Russell A. Hill: Attribution to red suggests special role in dominance signalling. Journal of Evolutionary Psychology. Volume 5, Numbers 1-4/March 2007 s. 161-168 http://www.akademiai.com/content/k34lv3n881178213/fulltext.pdf
 9. Hill, R.A., & Barton, R.A. (2005). Red enhances human performance in contests. Nature, 435, 293
 10. Cuthill, I.C., Hunt, S., Cleary, C., & Clark, C. (1997). Colour bands, dominance, and body mass regulation in male zebra finches (Taeniopygia guttata). Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 264, 1093–1099.
 11. Milinski, M., & Bakker, T.C.M. (1990). Female sticklebacks use male coloration in mate choice and hence avoid parasitized males. Nature, 344, 330–333.
 12. Setchell, J.M., & Wickings, E.J. (2005). Dominance, status signals and coloration in male mandrills (Mandrillus sphinx). Ethology, 111, 25–50.
 13. Rowe, C., Harris, J.M., & Roberts, S.C. (2005). Sporting contests: Seeing red? Putting sportswear in context. Nature, 437, E10.
 14. Psychological Science, Volume 19, Issue 8, Pages 769-771 http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/121389363/HTMLSTART
 15. Journal of Sports Sciences, Volume 26, Issue 6 April 2008 , pages 577 - 582 http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02640410701736244
 16. Greenlees & Leyland & Thelwell & Filby: Soccer penalty takers' uniform colour and pre-penalty kick gaze affect the impressions formed of them by opposing goalkeepers. Journal of Sports Sciences, Volume 26, Issue 6 April 2008 , pages 569 - 576 http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02640410701744446

Aiheesta muualla

Frequency vs. wave length
1. marraskuuta

1. marraskuuta on gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden 305. päivä (306. päivä karkausvuonna). Vuodesta on jäljellä 60 päivää.

Belgradin Punainen tähti

Belgradin Punainen tähti eli Fudbalski klub Crvena zvezda (Фудбалски клуб Црвена звезда) on vuonna 1945 perustettu belgradilainen, Jugoslavian ja myöhemmän Serbia ja Montenegron menestyksekkäin jalkapalloseura yhdessä verivihollisensa, paikallisvastustaja FK Partizanin kanssa. Crvena Zvezda on Serbian suosituin jalkapalloseura. Seuralla on myös joukkueet muun muassa jääkiekossa ja koripallossa.

Punainen tähti voitti Euroopan cupin vuonna 1991 ja pelasi vuonna 1979 Borussia Mönchengladbachia vastaan UEFA Cupin loppuottelussa. Maansa (Jugoslavia / Serbia ja Montenegro / Serbia) mestaruuden se voitti 25. kerran ja cupin 22. kerran vuonna 2007.

Monet myöhemmin Euroopan korkeimmissa sarjoissa menestyneet pelaajat, kuten esimerkiksi Dejan Savićević, Vladimir Jugovic, Siniša Mihajlović, Dejan Stanković ja Dragan Stojković, ovat uransa aikana pelanneet Punaisessa tähdessä.

Seuran kannattajat tunnetaan nimellä Delije.

FCI-roturyhmä

FCI eli Fédération Cynologique Internationale on jakanut koirarodut rakenteen peruspiirteiden eli "tyypin" ja käyttötavan perusteella roturyhmiin. Koiranäyttelyissä rotukohtaisten kilpailujen jälkeen ROP-koirat (rotunsa paras) kilpailevat näissä ryhmissä, ja ryhmänsä voittaja (RYP eli ryhmänsä paras) edustaa ryhmäänsä näyttelyn parhaan koiran (BIS eli Best In Show) valinnassa. Näyttelyt voidaan myös rajata tietylle roturyhmälle.

Fosfori

Fosfori on yksi maapallon yleisimmistä alkuaineista. Sen kemiallinen merkki on P (lat. phosphorus) ja järjestysluku 15. Se on moniarvoinen epämetalli, jota löytyy yleisesti epäorgaanisena fosfaattina ja kaikista elävistä soluista, mutta sitä ei koskaan tavata luonnossa vapaana alkuaineena. Fosforin löytänyt alkemisti Hennig Brand löysi aineen sattumalta, kun hän haihdutti tynnyreissä virtsaa ja keräsi pohjalle jääneen sakan ja tiivisti tislauksessa syntyneen nesteen kylmässä vedessä kiinteäksi.

Vapaana alkuaineena esiintyvä valkoinen fosfori on erittäin myrkyllistä, mutta eräät sen yhdisteet ovat elämälle välttämättömiä.

Japanin kieli

Japanin kieli (jap. 日本語, nihongo, nippongo kuuntele ääntämys (ohje)) on japanilaisiin kieliin kuuluva kieli, jota puhutaan pääasiassa Japanissa. Mahdollisista sukukielistä on useita teorioita, muun muassa korean kieltä ja altailaisia kieliä on pidetty mahdollisina sukulaiskielinä. Japanin kieltä puhuu äidinkielenään noin 128 miljoonaa ihmistä. Se muodostaa okinawan kielen ja muiden Ryūkyū-saarilla puhuttujen kielten kanssa japanilaisten kielten kielikunnan. Jotkut tutkijat pitävät japanilaisia kieliä vain toistensa murteina ja näin ollen yhtenä kielenä ja tällöin japanista tulee maailman suurin isolaattikieli. Morfologialtaan japanin kieli on agglutinoiva kieli kuten suomen kielikin.

Länsimaalaisille japanin kielessä lienee vaikeinta oppia kiinalaisperäiset kanji-kirjoitusmerkit, joita on jopa kymmeniä tuhansia. Japanin opetusministeriö on kuitenkin määritellyt yleisimmät kanjit (jap. 常用漢字, jōyō kanji, sananmukaisesti "kiinalaiset merkit yleiseen käyttöön"), joihin kuuluu 2 136 kirjoitusmerkkiä. Japanissa näistä 1 006 opetetaan peruskoulun ensimmäisen kuuden oppivuoden aikana ja loput 1 130 toisen asteen koulutuksessa seuraavan kuuden oppivuoden aikana.

Jupiter

Jupiter (symboli: ) on Aurinkokunnan viides planeetta Auringosta päin lukien. Jupiter on enimmäkseen nestemäisestä vedystä ja heliumista koostuva jättiläisplaneetta, jonka kaasukehässä on valtavia virtauksia ja pyörremyrskyjä. Jupiter on selvästi Aurinkokunnan suurin planeetta. Sen massa on 2,5 kertaa suurempi kuin kaikkien muiden planeettojen yhteensä.

Jupiterista nähdään ainoastaan sen pilvien yläosa. Siinä havaitaan vaaleita ja tummia raitoja sekä suuri punainen pilkku, joka on valtava pysyvä pyörremyrsky. Pilkun halkaisija on leveimmillään kolme kertaa Maan halkaisijan kokoinen. Jupiter näkyy Maasta hyvin paljain silmin ja sen suuret kuut erottuvat jopa tavallisella kiikarilla. Avaruusluotain Voyager 1 löysi Jupiterin ympäriltä ohuet renkaat, jotka eivät näy Maahan asti. Jupiter on tunnettu jo muinaisista ajoista lähtien. Roomalaiset nimesivät sen Juppiter-jumalan mukaan.

Jupiterin läpimitta on noin 11 kertaa Maan läpimitta ja sen massa on 318 Maan massaa ja se on tilavuudeltaan 1 300 kertaa Maata suurempi. Painovoima Jupiterin pinnalla on 2,3 kertaa niin suuri kuin Maan pinnalla. Jupiterilla on 79 tunnettua kuuta, joista neljää suurinta nimitetään Galilein kuiksi. Aurinkokunnan massiivisimpana planeettana Jupiter vaikuttaa vetovoimahäiriöillään monien komeettojen ja asteroidien ratoihin, ja on kyennyt sieppaamaan itselleen suuren kuuperheen. Voidaan sanoa että Jupiter kuineen on kuin pienoismalli aurinkokunnasta.

Puna-armeija

Työläisten ja talonpoikien punainen armeija (ven. Рабоче-крестьянская Красная армия, Rabotše-krestjanskaja Krasnaja armija), lyh. puna-armeija oli Venäjän ja sittemmin Neuvostoliiton asevoimat 1918–1946. Punainen viittasi puna-armeijan nimessä ensimmäisen sosialistisen valtion tunnusväriin sekä marraskuussa 1917 bolševikkien suorittaman lokakuun vallankumouksen hyväksi vuodatettuun vereen. Vuonna 1946 armeijan nimi muutettiin Neuvostoliiton asevoimiksi.

Punainen jättiläinen

Punainen jättiläinen on pääsarjan tähti, joka on tiivistynyt keskiosastaan ja laajentunut ulko-osastaan sen jälkeen, kun tähden ytimestä on loppunut vety. Tähden läpimitta kasvaa noin satakertaiseksi. Kevyen punaisen jättiläisen ulko-osasta tulee planetaarinen sumu ja keskuksesta jää jäljelle valkea kääpiö, kun taas raskaat punaiset jättiläiset räjähtävät supernovana. Omasta Auringostamme tulee punainen jättiläinen noin 4–5 miljardin vuoden päästä.

Tähtityypiltään punaisia jättiläisiä ovat esimerkiksi Arcturus ja Epsilon Bootis.

Punainen kääpiö

Punainen kääpiö on himmeä punainen tähti, joka on Aurinkoa kevyempi, pienempi, viileämpi ja himmeämpi. Noin neljä viidesosaa Linnunradan tähdistä on punaisia kääpiöitä. Tällöin punaiset kääpiöt ovat Linnunradan yleisin tähtityyppi, ja moni Auringon lähitähti on punainen kääpiö.

Punaisen kääpiön spektriluokka on M, lisämääre V. Punaisen kääpiön läpimitta on 10–50 % Auringon läpimitasta eli noin 140 000–695 000 kilometriä.lähde? Pieni punainen kääpiö on suunnilleen Jupiterin kokoinen. Viileytensä vuoksi punainen kääpiö säteilee runsaasti infrapunasäteilyä. Monissa punaisissa kääpiöissä tapahtuu voimakkaita purkauksia, flareja. Lisäksi on suuria tähdenpilkkuja. Punaiset kääpiöt ovat pitkäikäisiä, koska ne viileytensä takia polttavat vetyä hitaasti. Punaisia kääpiöitä kevyemmät tähdet ovat ruskeita kääpiöitä. Yhä kiistellään, missä määrin punaisilla kääpiöillä voisi olla elinkelpoisia planeettoja.

Proxima Centauri on Aurinkoa lähin tähti, joka sijaitsee 4,22 valovuoden päässä Auringosta. Se on punainen kääpiö jonka spektrityyppi on M5.5 eV ja magnitudi 15,45 MV. Proximan pintalämpötila on 3 040 K ja luminositeetti 0,000138 L☉ sekä säde 0,145 R☉ ja massa 0,123 M☉.

Punainen tori

Punainen tori (ven. Красная площадь, Krasnaja ploštšad) on Venäjän pääkaupungin Moskovan keskusaukio ja yksi maailman tunnetuimmista aukioista. Torin länsilaidalla on Moskovan Kreml, joka on ollut Venäjän ja Neuvostoliiton hallintokeskus vuodesta 1919 ja myös aiemmin ennen vuotta 1712, jolloin pääkaupunki muutti Pietariin. Moskovan pääkadut lähtevät säteittäisesti Punaiselta torilta ja muuttuvat myöhemmin valtateiksi, joten Punaista toria voidaan pitää Moskovan ja koko Venäjän keskuksena. Torin nimi tulee sanan krasnyi / krasnaja (”punainen”) vanhasta merkityksestä, joka on ”kaunis”, ja jolla viitattiin alkujaan torin laidalla olevaan Vasilin katedraaliin.

Punainen tori on kuuluisa myös Leninin mausoleumista ja valtakunnallisista sotilasparaateista. Torin etelälaidalla sijaitsee koristeellinen Pyhän Vasilin katedraali eli Pokrovan Jumalanäidin kirkko, yksi Moskovan maamerkeistä. Kremliä vastapäätä, torin itälaidalla, historiallisessa Kitai-gorod -kauppiaskorttelissa sijaitsee tavaratalo GUM.

Tori on jokseenkin suorakaiteen muotoinen, sen pituus on 330 metriä, leveys 70 metriä ja pinta-ala noin 2,3 hehtaaria.

Vuonna 1987 Mathias Rust läpäisi Neuvostoliiton ilmatilanvalvonnan ja laskeutui pienkoneella Punaisen torin lähelle Suurelle Moskvajoen sillalle.

Punainenmeri

Punainenmeri on Afrikan ja Arabian niemimaan rajoittama pitkähkö ja kapea vesialue, joka kuuluu Intian valtamereen. Punaisenmeren länsipuolella olevat valtiot ovat pohjoisesta lukien Egypti, Sudan, Eritrea ja Djibouti sekä itäpuolella Egypti, Israel, Jordania, Saudi-Arabia ja Jemen. Pohjoisessa on strategisesti tärkeä Egyptin hallinnassa oleva Suezin kanava, josta on kulkuyhteys Välimerelle. Etelästä Punainenmeri on Bab el Mandebin salmen (suom. Kyynelten portti) kautta yhteydessä Adeninlahteen ja siitä edelleen Arabianmeren kautta Intian valtamereen.

Punaisenmeren nimi johtuu siellä havaittavasta Trichodesmium erythraeum -nimisestä levästä, joka "kukkiessaan" muuttuu punertavan ruskeaksi. Meren punaisuutta lisää auringonlaskun aikaan sen pinnasta heijastuvat punasävyiset vuoret sekä toisinaan punaisena hehkuva taivaanranta.

Punainenmeri on suolaisimpia ja lämpimimpiä kaikista merielämää sisältävistä vesistöistä. Suotuisista merivirroista ja runsaasta haihtumisesta johtuva meren korkea suolapitoisuus ovat luoneet erinomaiset edellytykset rikkaalle eläimistölle ja satumaisille koralliriutoille. Punaisessameressä on yli 1 100 erilaista kalalajia ja sieltä on tavattu yli 200 erilaista korallityyppiä.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liike

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liike on maailman suurin humanitaarinen liike. Sen muodostavat:

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC).

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC).

190 eri maiden Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansallista yhdistystä.Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liikkeen toimintaan osallistuu noin 97 miljoonaa jäsentä ja 20 miljoonaa aktiivista vapaaehtoista. Yksin Punaisen Ristin katastrofiapu tavoittaa vuosittain yli 30 miljoonaa apua tarvitsevaa eri puolilla maailmaa. Liikkeen tehtävänä on antaa apua kaikkein heikoimmassa asemassa oleville ihmisille, välittämällä apua ihmiseltä ihmiselle. Punaisen Ristin seitsemän perusperiaatetta, jotka näkyvät sen kaikessa toiminnassa, ovat inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus, riippumattomuus, vapaaehtoisuus, yleismaailmallisuus ja ykseys.

Alun perin Punainen Risti toimi vain sodan uhrien auttamiseksi. Vähitellen 1900-luvun kuluessa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liike alkoi antaa apua myös katastrofi- ja onnettomuustilanteissa. Useissa maissa Punainen Risti vastaa muun muassa veripalvelutoiminnasta, antaa ensiapukoulutusta, tekee kehitysyhteistyötä, harjoittaa valistustoimintaa ja ylläpitää auttamisvalmiutta.

Punaisen Ristin toiminta perustuu Geneven sopimuksiin, joissa määritellään esimerkiksi se, että kussakin valtiossa voi olla vain yksi joko Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun kansallinen yhdistys.

Serbian Superliiga

Superliiga (serb. Суперлига Србије, Superliga Srbije) on Serbian jalkapallon pääsarja.

Superliiga perustettiin vuonna 2006. Sitä edelsi vuonna 1992 perustettu Jugoslavian liittotasavallan/Serbia ja Montegron ykkösliiga, kunnes Montenegro irtautui valtioliitosta.

Sarjassa pelaa 16 joukkuetta. Joukkueet pelaavat keskenään kaksinkertaisen sarjan. Sarjan mestari pääsee Mestarien liigan toiselle karsintakierrokselle. Toiseksi ja kolmennakesi sijoittuneet joukkueet pääsevät Eurooppa-liigan toiselle karsintakierrokselle.

Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti – Finlands Röda Kors (lyhenne SPR / FRK, engl. Finnish Red Cross) on Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liikkeen Suomessa toimiva kansallinen yhdistys. Suomen Punaiseen Ristiin kuuluu yli 80 000 jäsentä ja 30 000 vapaaehtoista, jotka toimivat 12 piirissä ja 493 osastossa eri puolilla maata.Yleiskokouskaudella 2017–2020 Punaisen Ristin hallituksen puheenjohtaja on tehtävässä vuodesta 2014 toiminut Pertti Torstila ja valtuuston puheenjohtajana Pirkko-Liisa Ollila. SPR:n pääsihteeri on Kristiina Kumpula.

Järjestön ylin päättävä elin on joka kolmas vuosi kokoontuva yleiskokous, joka koostuu osastojen edustajista. Kesällä 2017 yleiskokous järjestettiin Helsingissä. Sitä ennen yleiskokoukset järjestettiin vuonna 2014 Turussa, vuonna 2011 Lahdessa, vuonna 2008 Oulussa, vuonna 2005 Porissa, vuonna 2002 Jyväskylässä sekä vuonna 1999 Haminassa. Vuoden 2020 yleiskokous järjestetään Vaasassa.

Yleiskokouksessa valitaan SPR:n valtuuston ja hallituksen jäsenet. Yleiskokousten välillä korkeinta päätösvaltaa käyttää puheenjohtajasta, varapuheenjohtajasta ja 23 jäsenestä koostuva valtuusto.

Vuonna 2017 Punaisen Ristin keskushallinnon henkilöstön määrä oli yhteensä 841 työntekijää, joista Veripalvelussa työskenteli 527, keskustoimistossa 284, Kontti-toiminnassa 87 ja Nuorten turvataloissa 48 henkilöä.

Suomen sisällissota

Suomen sisällissota käytiin Suomen senaatin eli hallituksen ja sitä vastaan kapinoineen Suomen kansanvaltuuskunnan johtamien joukkojen välillä 27. tammikuuta – 15. toukokuuta 1918. Senaatin asevoimina olivat valkoiset joukot ja kansanvaltuuskunnan joukkoina Suomen Punainen Kaarti eli punaiset. Saksan keisarikunnan armeija tuki valkoisia valtaamalla Helsingin, Lahden ja muita eteläsuomalaisia kaupunkeja. Neuvosto-Venäjä tuki punaisia lahjoittamalla heille aseita.

Sisällissota oli osa ensimmäisen maailmansodan aiheuttamaa valtiollista ja yhteiskunnallista murrosvaihetta Euroopassa. Vuonna 1917 maailmansota johti Venäjän keisarikunnan hajoamiseen ja poliittiseen taisteluun vallasta sekä lopulta Venäjän sisällissotaan. Venäjän romahduksen seurauksena keisarikunnan osa, Suomen suuriruhtinaskunta, julistautui itsenäiseksi Suomeksi 6. joulukuuta 1917, mutta suomalaisen yhteiskunnan sisäisten jännitteiden korostuminen ja purkautuminen johti valtiovallan hajoamisen kautta vuoden 1917 kuluessa valtapoliittiseen ja sotilaalliseen kriisiin, jonka seurauksena maahan muodostui kaksi aseistetuilla joukoilla varustautunutta valtakeskusta.Kriisi huipentui tammikuun lopussa vuonna 1918 sisällissotaan punaisten ja valkoisten välillä. Punaiset hallitsivat Etelä-Suomea, valkoiset Keski- ja Pohjois-Suomea. Molempien osapuolten sotilaallinen vahvuus oli noin 80 000 sotilasta. Valkoisia saapui tukemaan lisäksi Saksan armeijan 13 000 sotilaan vahvuiset joukot. Venäjä tuki punaisia pääosin luovuttamalla punakaarteille aseita.

Sodan ratkaisutaistelut käytiin maalis–huhtikuussa 1918. Tampereen taistelu alkoi 16. maaliskuuta ja päättyi 6. huhtikuuta C. G. Mannerheimin johtamien valkoisten joukkojen voittoon. Kenraalimajuri Rüdiger von der Goltzin johtama Saksan armeijan Itämeren divisioona oli noussut 3. huhtikuuta maihin Etelä-Suomeen noin 13 000 sotilaan vahvuisin joukoin, jotka valtasivat saman kuun aikana Helsingin, Lahden ja muita eteläsuomalaisia kaupunkeja. Valkoiset valtasivat huhtikuun lopussa vielä Viipurin.lähde?Helmikuussa 1918 alkanut punaisten hyökkäysvaihe päättyi lähes täydelliseen epäonnistumiseen. Saksan liittyminen Suomen sisällissotaan lyhensi sotaa ja pelasti muun muassa Helsingin tuhoisilta taisteluilta.Sisällissota päättyi valkoisen Suomen ja Saksan armeijan voittoon. Venäjän valtakausi päättyi Suomessa, mutta maa siirtyi keisarillisen Saksan valtapiiriin maailmansodan loppuajaksi. Saksan hävittyä suursodan suomalaisten joulukuussa 1917 saama itsenäisyys astui täysimääräisenä voimaan. Tällöin luovuttiin myös hankkeista muuttaa Suomi kuningas­kunnaksi; maan valtiomuodoksi tuli tasavaltainen demokratia Euroopan läntisten suurvaltojen myötävaikutuksella.Sisällissota on Suomen historian ristiriitaisin tapahtuma, jonka vaikutukset suomalaisiin ja suomalaiseen yhteiskuntaan ovat olleet poikkeuksellisen pitkäkestoiset. Kuten usein käy kansojen sisäisissä valtataisteluissa, sodan aikana ja sen jälkeen esiintyi laajamittaista terroria. Sotatoimien ollessa käynnissä molemmat osapuolet syyllistyivät poliittiseen terroriin ja raakuuksiin. Sodan kuluessa punaisten käsissä kuoli 1 424 valkoista teloitettuna, 4 kuoli vankileirillä. Valkoisten käsissä kuoli 7 370 punaista teloitettuna, 11 652 kuoli vankileirillä, suurin osa sotatoimien jo päätyttyä, sillä punaisten tai punaisiksi epäiltyjen vangitseminen ja teloittaminen jatkui laajamittaisesti vielä viimeisten taistelijoiden antauduttua. Kaikkiaan sisällissota vaati noin 38 000 uhria. Heistä noin 75 prosenttia oli punaisia, joita kuoli eniten teloituksissa sodan aikana ja sodan päätyttyä vankileireillä nälkään ja tauteihin. Varsinaisissa taistelutoimissa kuoli lähes yhtä paljon sekä punaisia että valkoisia. Terrorin uhreista vähemmistö oli valkoisia, ja myös Venäjän kansalaisia teloitettiin. Sodan muut uhrit olivat lähinnä taisteluissa kaatuneita saksalaisia ja venäläisiä sotilaita.Sisällissota syvensi Suomen kansan kahtiajakoa. Voittanut osapuoli katsoi yhteiskunnan huonoimman aineksen nousseen Venäjän tuella kapinaan laillista hallitusta vastaan, joten hävinneisiin suhtauduttiin pitkälti kriminaaleina. Ensimmäisen maailmansodan lopputulos vahvisti kuitenkin maltillisten ja laaja-alaiseen kansalliseen ajatteluun suuntautuneiden väestöryhmien asemaa yhteiskunnassa. Tämä mahdollisti hitaan eheytymisen väestöryhmien kesken.

Tähden metallipitoisuus

Tähden metallipitoisuus tai tähden metallisuus (engl. metallicity) on vetyä ja heliumia raskaampien aineiden suhteellinen osuus tähdessä. Tähtitieteessä kaikkia heliumia raskaampia alkuaineita kutsutaan metalleiksi, vaikka ne eivät varsinaisia metalleja olisikaan. Tähtien alkuainekoostumus muuttuu niiden ikääntyessä ja erityisesti metallipitoisuus laskee tähden vanhetessa . Voidaan myös havaita, että saman massaisille tähdille metallipitoisuus on sitä pienempi, mitä voimakkaampi on tähden punasiirtymä . Eri metallipitoisuudet omaavien tähtien kemiallisesta koostumuksesta saatavaa dataa käytetään galaksien evoluution tutkimiseen, erityisesti Linnunradan ja kääpiögalaksien tapauksissa . Metallipitoisuus vaikuttaa merkittävästi tähden rakenteeseen ja sitä kautta useisiin astronomisiin ilmiöihin aina tähtipopulaatioista planeettojen muodostumiseen . Jättiläisplaneettoja on huomattu löytyvän yleisemmin tähdiltä, joiden metallipitoisuus on korkea. Pienempien planeettojen esiintymisen ei sen sijaan ole todettu olevan riippuvainen tähden metallisuudesta. Tähtien metallipitoisuuksien skaala on laaja. Vanhojen tähtien metallipitoisuudet voivat olla suuruusluokkaa 10-5 massaprosenttia, koska ne ovat muodostuneet ennen vetyä ja heliumia raskaampien aineiden syntymistä. Skaalan toisessa ääripäässä ovat valkoiset kääpiöt ja neutronitähdet, joista lähes kaikki vety ja helium ovat tähden evoluution saatossa kuluneet loppuun. Auringon metallipitoisuus on noin 1,6 massaprosenttia.

Tähden nimi

Tähdille antaa nykyään nimiä vain Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU. Monilla kirkkaimmista paljain silmin nähtävistä tähdistä on perinteellinen nimi, joka on monesti arabien tai kreikkalaisten antama, esimerkiksi Sirius. Useimmilla tähdillä ei ole nimeä, tai niihin viitataan vain luettelonimillä.

Yleensä melko kirkkaasta tähdestä käytetään Bayerin nimeä tai Flamsteedin numeroa. Bayerin nimessä on tavallisimmin kreikkalainen aakkonen, joka on valittu tähden kirkkauden mukaan ja lisäksi tähdistön nimen genetiivi. Flamsteedin numerossa on numero ja tähdistön nimen genetiivimuoto. Bayerin nimeä muistuttaa Proxima Centauri, joka on "Kentaurin tähdistön lähin tähti". Kirkkaudeltaan muuttuvat tähdet nimetään kirjaimilla tai V999-tyyliin (V ja numero) sekä lisätään tähdistön nimen genetiivi. Joillakin tähdillä on nimi henkilön mukaan, esimerkiksi Barnardin tähti.

Tähtien nimeämisessä on runsaasti epäselvyyksiä. Monesti sama nimi kirjoitetaan monin eri tavoin esimerkiksi Almach, Almaach, Almak ja Alamak ovat sama tähti. Lisäksi samaa tähteä kutsutaan muutenkin monin eri nimin, esimerkiksi Otavassa on Alkaid tai Benetnasch. Aina ei olla myöskään varmoja, onko vanhan tähtiluettelon tähti juuri se mitä sillä nykyisin tarkoitetaan. Samaa nimeä käytetään monesti eri tähdistä, esimerkiksi nimeä Algenib käytetään sekä Perseuksen että Pegasuksen tähdistöissä sijaitsevasta tähdestä.

Maailmalla toimii yhtiöitä, jotka nimeävät tähtiä maksua vastaan, mutta näitä nimiä eivät käytä muut kuin nimen rekisteröinyt yhtiö ja asiakas. Tähtitieteilijät eivät tunnusta eivätkä käytä näitä nimiä.

Tähti

Tähti on painovoimansa koossa pitämä ja kasaan puristama plasmapallo, jonka jossakin kehitysvaiheessa tapahtuu ydinfuusiota. Maata lähin tähti on nimeltään Aurinko. Yötaivaalla on nähtävissä myös useita muita tähtiä, mutta yhdenkään niistä kirkkaus ei vedä vertoja Auringolle johtuen niiden erittäin suurista etäisyyksistä Maahan. Perinteisesti tähtiä on ryhmitelty erilaisiin tähdistöihin ja tähtikuvioihin.

Tähdet syntyvät pääasiassa vedystä koostuvien kaasusumujen romahtaessa kasaan painovoiman vaikutuksesta. Kun tähden ydin on muodostunut, se alkaa hiljalleen muuttaa vetyä heliumiksi ydinfuusiossa. Prosessissa syntyvä energia virtaa tähden keskustasta sen pinnalle ja säteilee myöhemmin ulkoavaruuteen. Tähti on tasapainotilassa, sillä sen sisäinen säteilynpaine estää painovoimaa romahduttamasta sitä enemmän kasaan. Kun tähden vetypolttoaine on kulunut loppuun, sen lopullinen kohtalo riippuu sen massasta: pienimmät tähdet hiipuvat hiljalleen, kun taas massiivisemmat laajenevat punaisiksi jättiläisiksi. Lopulta punaiset jättiläiset räjähtävät supernovana levittäen avaruuteen erilaisia alkuaineita. Räjähdyksen jäänteeksi voi jäädä esimerkiksi neutronitähti tai musta aukko riippuen räjähtäneen tähden massasta.

Havainnoimalla tähden liikettä, luminositeettia ja spektriä on mahdollista selvittää sen muita ominaisuuksia, kuten massa, ikä ja metallipitoisuus. On olemassa useita erilaisia tähtityyppejä. Yleisin työkalu niiden luokittelemiseksi on Hertzsprungin–Russellin kaavio.

Gravitationaalisesti sitoutuneet kahden tai useamman tähden tähtijärjestelmät ovat varsin yleisiä. Suuressa mittakaavassa tähdet ovat merkittävä osa galaksien rakennetta yhdessä tähtienvälisen kaasun ja pimeän aineen kanssa.

Uhanalaisuusluokitus

Uhanalaisuusluokitus on menetelmä, jolla kuvataan eri eliölajien (kasvit, eläimet, jne.) todennäköisyyttä kuolla sukupuuttoon tietyllä aikavälillä. Mitä korkeampi lajin uhanalaisuusluokka on, sitä suurempi on sukupuuton riski ilman suojelutoimia. Uhanalaisuusluokitus voidaan tehdä joko kansainvälisesti tai tietyllä alueella.

Kansainvälisesti tunnetuimman uhanalaisuusluokituksen on määritellyt Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN). IUCN:n kriteereihin perustuva luokitusmenetelmä on yhdenmukainen kaikkialla maailmassa ja etukäteen määriteltyjen, yksityiskohtaisten arviointikriteerien vuoksi sillä saadaan jokseenkin puolueeton kuva arvioitavien lajien häviämisriskistä. Luokitus ei kuitenkaan ota huomioon lajikohtaisia erityispiirteitä ja saattaa siksi johtaa yksittäisten lajien uhanalaisuuden yli- tai aliarviointiin.

Lajin uhanalaisuutta arvioitaessa huomioidaan populaation koko, tunnetut uhat, lisääntymisen onnistuminen, lajin esiintymisalueiden pirstoutuneisuus sekä muita lajia uhkaavia tekijöitä.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.