Pariisin klubi

Pariisin klubi on vuonna 1956 perustettu epävirallinen julkisten velkojien yhteistyöelin, jonka tarkoituksena on etsiä koordinoituja ja kestäviä ratkaisuja velallisvaltioiden maksuvaikeuksiin. Klubin päätökset tehdään yksimielisesti ja sihteeristönä toimii Ranskan valtiovarainministeriö. Pariisin klubissa on 19 pysyvää jäsentä sekä tarpeen mukaan kutsuttavia velkojamaita.[1]

Pariisin klubi on epävirallinen ryhmä, eikä sillä ole kansainvälisoikeudellista perustaa. Silti sen päätöksentekoa ohjaamaan on luotu lukuisia sääntöjä ja periaatteita. Järjestelyissä pyritään eri velkojamaiden tasapuoliseen kohteluun, joten velallismaa ei voi taata jollekulle velkojalle edullisempaa kohtelua kuin klubissa on sovittu. Lainan saajalta edellytetään, että sillä on Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tukema ohjelma ja velkajärjestely perustuu ohjelmassa arvioituun rahoitusvajeeseen.

Pysyviä Pariisin klubin jäsenmaita ovat Alankomaat, Australia, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Japani, Kanada, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska, Venäjä, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat. Pariisin klubin sihteeristönä toimii Ranskan valtiovarainministeriö.

Map of Paris Club
Pariisin klubin pysyvät jäsenmaat.

Lähteet

  1. Valtiovarainministeriön esittely Pariisin klubista

Aiheesta muualla

21. marraskuuta

21. marraskuuta on gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden 325. päivä (326. päivä karkausvuonna). Vuodesta on jäljellä 40 päivää.

Suomen ulkopolitiikka

Suomen ulkopolitiikka on Suomen suhde muihin valtioihin ja kansainvälisiin järjestöihin.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.