Minho

Minho (Miño galegoksi ja espanjaksi) on Galician pisin joki. Se on 340 kilometriä pitkä.lähde? Joki virtaa 80 kilometriä Espanjan ja Portugalin rajalla.

Minhon alkulähde sijaitsee noin 50 kilometriä pohjoiseen Lugosta. Joki laskee Atlantin valtamereen lähellä Caminhaa.

Minho River map
Minhon sijainti kartalla
Minho
Minho Tuissa Galiciassa.

Minho Tuissa Galiciassa.
Alkulähde Sierra de Meira
Laskupaikka Atlantti
Maat Espanja, Portugali
Pituus 340 km
Virtaama 340 /s
Valuma-alue 12 486 km²
9. joulukuuta

9. joulukuuta on gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden 343. päivä (344. päivä karkausvuonna). Vuodesta on jäljellä 22 päivää.

Alentejo

Alentejo on alue Algarven pohjoispuolella Portugalissa. Sen suurimpia kaupunkeja ovat Évora, Portalegre, Beja ja Sines. Alueen väkiluku on 757 302 (2011) ja pinta-ala 31 152 km²lähde?.

Alentejon alue jakautuu Alto Alentejoon, Alentejo Centraliin, Alentejo Litoraliin ja Baixo Alentejoon.

Alue on yhä varsin maatalouspainotteista. Sen nimi viittaa alueen sijaintiin suhteessa Portugalin halki virtaavaan Tejojokeen.

Bragan piiri

Bragan piiri sijaitsee Portugalin luoteisosassa. Piirin pääkaupunki on Braga. Pohjoisessa rajana on Viana do Castelon piiri, idässä Vila Realin piiri ja etelässä Porton piiri. Piirin kokonaispinta-ala on 2 706,2 km² ja väkiluku 839 634 (vuonna 2014).Piiri koostuu neljästätoista kunnasta:

Amares

Barcelos

Braga

Cabeceiras de Basto

Celorico de Basto

Esposende

Fafe

Guimarães

Póvoa de Lanhoso

Terras de Bouro

Vieira do Minho

Vila Nova de Famalicão

Vila Verde

Vizela

Luettelo Portugalin laivaston partioaluksista

Luettelo Portugalin laivaston partioaluksista sisältää Portugalin laivaston partioalukset sekä (ulko)vartiolaivat.

Luettelo kelttiläisistä heimoista

Tämä on luettelo kelttiläisistä heimoista.

Minho-Lima

Minho-Lima on Portugalin Região Norteen kuuluva osa-alue. Se sijoittuu Minho- ja Lima-jokien väliin. Sen pinta-ala on 2 210 km² ja väkiluku noin 244 836 (2011).

Minho (maakunta)

Minho on entinen Portugalin maakunta (port. província). Se perustettiin vuonna 1936 ja lakkautettiin vuonna 1976. Maakunta sijaitsi maan luoteisosassa, ja sen pääkaupunki oli Braga. Nykyisin Minhon maakunnan alue kuuluu Bragan ja Viana do Castelon piireihin.

Aikoinaan aluetta hallitsivat keltit ja roomalaiset. Roomalaisten jäljiltä on yhä nähtävissä useiden linnavuorten raunioita (port. castra).

Minhon yliopisto

Minhon yliopisto (port. Universidade do Minho, lyhennys UMinho) on portugalilainen yliopisto, jolla on kampukset Bragassa ja Bragan piirin Guimarãesissa. Yliopisto perustettiin vuonna 1973.Minhon yliopistossa on noin 19 500 opiskelijaa. Opetushenkilökuntaan kuuluu noin 1 300 tohtoria, jonka ohella yliopistolla on töissä 800 muuta ihmistä.Vuonna 2017 kansainvälinen Shanghain Jiao Tong -yliopiston ARWU-yliopistoranking luokitteli Minhon yliopiston sijaluokkaan 401.-500. maailmassa. Se oli tässä vertailussa Portugalin 3.-5. parhaimmaksi arvostettujen yliopistojen ryhmässä. Verkkonäkyvyyttä korostavassa espanjalaisessa Webometrics-yliopistorankingissa yliopisto ylsi vuonna 2018 Portugalin 5. parhaaksi yliopistoksi ja maailmanlistan sijalle 420.

NRP Rio Minho (P370)

NRP Rio Minho (runkonumero P370) on Portugalin laivaston partioalus.

Portugalin laivasto

Portugalin laivasto (port. Marinha Portuguesa tai port. Marinha de Guerra Portuguesa) on meripuolustuksesta vastaava Portugalin asevoimien puolustushaara. Laivasto osallistuu myös kansainväliseen puolustusyhteistyöhön kuten Naton toimintaan sekä erilaisiin siviilihankkeisiin. Laivastolla on kaksi erilaista päätehtävää maan itsemääräämisoikeuden ylläpito ja kansainvälisten sitoumuksien täyttäminen sekä aluevesillä merivartiostona toimiminen.

Póvoa de Lanhoso

Póvoa de Lanhoso on kunta Bragan piirissä, Portugalissa. Sen pinta-ala on 134,65 neliökilometriä ja väkiluku noin 21 900.

Póvoa de Lanhoson nykyinen pormestari on Avelino Silva. Kunnan juhlapäivä on 19. maaliskuuta.

Região Centro

Região Centro on Keski-Portugalin suuralue, yksi mannermaan viidestä EU:n NUTS II -alueesta. Sen pääkaupunki on Coimbra. Alueen pinta-ala on 28 462 km²lähde? ja väkiluku 2 327 755 (2011).

Região Norte

Região Norte on Portugalin pohjoisin hallintoalue. Sen suurin kaupunki on Porto. Alueen pinta-ala on 21 278 km² ja väkiluku 3 689 682 (2011).

Região Norte on yksi NUTS II:n määrittelemistä Manner-Portugalin viidestä alueesta. Se jaetaan edelleen pienempiin alueisiin:

Alto Trás-os-Montes

Ave

Cávado

Douro

Entre Douro e Vouga

Grande Porto

Minho-Lima

Tâmega

Shinee

Shinee (kor. 샤이니, tyyliteltynä SHINee) on eteläkorealainen poikayhtye. Yhtyeen muodosti levy-yhtiö SM Entertainment vuonna 2008, ja se esittää lähinnä popia ja R&B:tä. Yhtyeen jäsenet ovat Onew, Key, Minho ja Taemin. Yhtyeen päävokalisti Jonghyun menehtyi häkämyrkytykseen 18. joulukuuta 2017.

SHINee on julkaissut neljä albumia, kolme mini-albumia ja useita singlejä. Yhtye on myös voittanut monia palkintoja, pitänyt konserttikiertueita Etelä-Koreassa ja Japanissa sekä esiintynyt omissa televisio-ohjelmissaan.

Tiago Mendes

Tiago (oik. Tiago Cardoso Mendes, s. 2. toukokuuta 1981, Viana do Castelo, Minho-Lima, Região Norte, Portugali) on portugalilainen jalkapalloilija. Hänen pelipaikkansa oli keskikentällä. Tiago lopetti pelaajauransa kauden 2016–2017 jälkeen.

183 senttimetriä pitkä Tiago on edustanut urallaan Sporting Bragaa ja Benficaa kotimaassaan sekä englantilaista Chelseaa, johon hänet hankki maanmies José Mourinho 12 miljoonan euron siirtosummalla. Aiemmin Benfica oli maksanut Tiagosta Bragalle 10 miljoonaa. Viimeiset vuotensa hän pelasi espanjalaisessa Atlético Madridissa.

Tiagon seurajoukkueuran parhaita saavutuksia ovat Portugalin Cupin voitto (2004), Englannin mestaruus (2005), Englannin Liigacupin voitto (2005), FA Community Shieldin voitto (2005) sekä Ranskan mestaruus (2006).

Portugalin maajoukkueessa Tiago debytoi vuonna 2002. Yhteensä 26 maaottelua pelannut keskikenttämies oli mukana myös MM-kisoissa 2006.

To the Beautiful You

To the Beautiful You (kansainvälinen nimi, suom. Kauniille Sinulle, alun perin kor. 아름다운 그대에게) on televisioyhtiö SBS:n esittämä eteläkorealainen TV-sarja. Sen päärooleissa ovat Sulli, Choi Minho ja Lee Hyun-woo.

Vieira do Minho

Vieira do Minho on kunta Bragan piirissä, Portugalissa. Sen pinta-ala on 218,05 km² ja väkiluku noin 13 000.lähde?Vieira do Minhon nykyinen pormestari on António Cardoso . Kunnan juhlapäivä on 4. lokakuuta.

Vihreä viini

Vihreä viini (port. vinho verde) on Luoteis-Portugalissa valmistettava viinityyppi. Yleisin ja tunnetuin vihreistä viineistä on valkoviini, mutta Portugalissa valmistetaan myös vihreää puna- ja roséviiniä.

Vihreät viinit ovat maultaan kevyitä, pehmeän happoisia ja usein hieman poreilevia, väriltään hieman keltaiseen tai vihreään vivahtavia. Ne nautitaan nuorina, yleensä noin vuoden ikäisinä ja tarjoillaan erittäin kylminä. Alkoholipitoisuus on alhaisempi kuin viinien yleisesti. Vihreä viini sopii erityisen hyvin salaattien ja muiden kevyiden ruokien kanssa sekä seurustelujuomaksi.

Nimensä vihreä viini on saanut siitä, että rypäleet poimitaan hieman raakoina. Portugalinkielinen nimi, vinho verde, tarkoittaakin suomeksi sekä vihreää että raakaa viiniä.

Vuodesta 1908 vihreän viinin valmistus on lain nojalla rajoitettu luoteiseen Portugaliin. Viinialue ulottuu Porton kaupungin eteläpuolelta ylös pohjoiseen Minho-jokeen asti. Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes (”Vihreän viinin alueen viinikomissio”) valvoo vihreän viinin tuottamisen alueellisia rajoja, laatuvaatimuksia ja viinin ominaispiirteitä sekä kauppasäädöksiä. Aidon vihreän viinin tunnistaa viinipullon Denominação de Origem -tarrasta.

Vihreän viinin alueella viininviljelyllä on pitkät perinteet. Jo 1100-luvulla viinistä tuli tärkeä alueen vientituote, ja se olikin ensimmäinen Euroopan markkinoille myyty portugalilainen viini.

Vímara Peres

Vímara Peres (n. 820–873) oli iberialainen sotapäällikkö. Hän oli Leónin kuninkaan vasalli.

Vuonna 868 Peres nousi Minho- ja Dourojokien välisen Portucalen kreivikunnan kreiviksi. Karkotettuaan maurit alueelta hän perusti Vimaranisin kaupungin, josta myöhemmin kehittyi Guimarães. Peresin kuoleman 873 jälkeen kreivikunnan johtoon nousi hänen poikansa Lucídio Vimaranes.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.