Microsoft Windows

Microsoft Windows on PC:lle tarkoitettujen graafisten käyttöliittymien ja käyttöjärjestelmien perhe, jonka Microsoft esitteli vuonna 1985. Se on maailman käytetyin henkilökohtaisten tietokoneiden käyttöjärjestelmä, ja se toimitetaan tavallisesti tietokonelaitteiston mukana valmiiksi asennettuna. Sen markkinaosuus oli 88,12 prosenttia henkilökohtaisten tietokoneiden käyttöjärjestelmistä vuonna 2014.[4]

Microsoft Windows
Windows logo and wordmark - 2012 (dark blue)
Kehittäjä Microsoft
Ohjelmointikielet Assembly, C ja C++ [1]
Tuoteperhe Windows NT ja MS-DOS
Toiminnallinen tila Viimeisin
Julkaistu Windows 1.0
20. marraskuuta 1985
Viimeisin vakaa versio Windows 10 (29. heinäkuuta 2015)
Tuetut kielet 137 kieltä, myös suomi.[2]
Ytimen tyyppi Windows NT perhe: Hybridiydin
Windows 9x ja aikaisemmat: Monoliittinen ydin (MS-DOS)
Suoritintuki ARM
IA-32
Intel Itanium
AMD64
Käyttöliittymä Graafinen käyttöliittymä
Lisenssi Microsoft EULA
Kotisivu windows.microsoft.com
Käyttöjärjestelmien markkinaosuudet työpöytäkäytössä
Windows
  
81,8 %
macOS
  
13,36 %
Linux
  
1,61 %
Chrome OS
  
1,22 %
Muut
  
2,01 %
Käyttöjärjestelmien markkinaosuudet työpöytätietokoneissa kesäkuussa 2018 StatCounterin ilmoittamana. Mukaan ei ole laskettu palvelimien eikä mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiä.[3]

Historia

Windows kehitettiin alun perin MS-DOSin käyttöliittymäksi, ohjelmaksi, jolla pyrittiin helpottamaan IBM:n valmistamien IBM PC -koneiden ja yhteensopivien henkilökohtaisten tietokoneiden käyttöä. Ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1985. Tarkoituksena oli parantaa niiden kilpailumahdollisuuksia Applen Macintosh-koneita vastaan. Yhteistyötä tehtiin paljon IBM:n kanssa, ja Microsoft oli kehittämässä IBM:n OS/2-käyttöjärjestelmää. Windows 3.0:n julkaisun jälkeen Microsoft sanoutui irti OS/2-yhteistyöstä.[5]

Windows tarkoittaa ikkunoita. Graafisista käyttöjärjestelmistä käytettiin 1980-luvulla monesti nimeä ikkunointijärjestelmä (engl. windowing system), koska niissä oli siirreltäviä ”ikkunoita”. Windowsin kehitysvaiheessa siitä käytettiin nimityksiä Interface Manager ja Interface Office Manager, kunnes nimeksi valittiin Microsoft Windows.[6]

Microsoft oli lisensoinut graafisen käyttöliittymän elementtejä Xeroxilta Windowsiin.[7] Myöhemmin Microsoft sai varhaisen version Macintoshista ennen sen julkaisua.[7] Windows 1.0:n käyttöliittymässä oli useita elementtejä, jotka olivat identtisiä Macintoshin vastaaviin.[7] Seurauksena Apple Computer haastoi Microsoftin oikeuteen käyttöliittymänsä ulkoasun kopioinnista maaliskuussa 1988.[7] Juttu päättyi Microsoftin eduksi vuonna 1993.[7] Kesken jutun Xerox haastoi Applen oikeuteen graafisen käyttöliittymän kopioinnista.[8]

Windows mahdollisti myös tietokoneen koko muistin hyödyntämisen MS-DOSin 640 kiB:n rajoituksen sijaan. Vähitellen DOS-ohjelmat alkoivat siirtyä graafiseen ympäristöön. Vuonna 1995 julkaistu Windows 95 oli seuraava askel: se uudisti muun muassa käyttöliittymän ja mahdollisti pitkien (yli 8-merkkisten) tiedostonimien käytön. Windows 95:lle julkaistu DirectX-rajapinta mahdollisti viimein myös pelien siirtymisen Windows-ympäristöön. Windows-käyttöjärjestelmäpakettiin lisättiin uusien versioiden myötä kiinteästi kytkettyjä sovellusohjelmia, kuten Internet Explorer ja Windows Media Player.

Microsoft aloitti vuonna 1988 Windows NT:n kehityksen: käyttöjärjestelmä perustui paljolti VMS-käyttöjärjestelmään DEC:lta palkatun pääsuunnittelija David Cutlerin ja hänen ryhmänsä johdosta.[5] Windows NT julkaistiin huhtikuussa 1993.[5] Ensimmäisen version versionumeroksi tuli suoraan 3.1, koska OS/2 oli tuolloin jo versiossa 3. Ensimmäiset versiot eivät menestyneet, ja laajalti käytetty tuli vasta Windows NT 4.0:sta. NT suunniteltiin vakautta vaativiin työasemiin ja palvelimiin. Koska se ei tarvinnut alleen 16-bittistä DOS-käyttöjärjestelmää, se pystyi käyttämään täysipainoisesti hyväkseen Intelin 32-bittisten x86-suorittimien muistinsuojaus- ja moniajo-ominaisuuksia. Käyttöjärjestelmä siirrettiin myös MIPS-, Alpha- ja PowerPC-suorittimille. NT tuki myös moniprosessorointia.

Microsoft oli jo pitkään yrittänyt sulauttaa yritys- ja kotikäyttäjien Windowseja yhteen, mutta se tapahtui vasta vuonna 2001, kun julkaistiin Windows Me:n ja Windows 2000:n seuraaja, NT-teknologiaan pohjautuva Windows XP. Sen jälkeen pidettiin muutaman vuoden tauko, kunnes julkaistiin Windows Vista vuonna 2007. Kaksi vuotta myöhemmin julkaistiin Windows 7. Vuonna 2012 julkaistiin Windows 8 ja seuraavana vuonna päivitys Windows 8.1. Uusin Windows-versio on nimeltään Windows 10.

Windowsista julkaistiin ensimmäinen kannettaviin pienlaitteisiin tarkoitettu Windows CE -versio vuonna 1996.

Windowsin versiot ja jakelut

MS-DOS:iin pohjautuvat

Windows NT

Windows CE

Emulointi

Emulointi, yhteensopivuusrajapinnat ja virtuaalikoneiden käyttö mahdollistaa joidenkin Windows-sovelluksien käytön ilman Microsoft Windowsia jopa muilla kuin PC-yhteensopivilla koneilla.

Lähteet

  1. http://technet.microsoft.com/library/cc767881.aspx
  2. Listing of available Windows 7 language packs (englanniksi)
  3. Desktop Operating System Market Share Worldwide StatCounter. 2018. gs.statcounter.com. Viitattu 2.6.2018. (englanniksi)
  4. Top 7 Desktop OSs on Nov 2014 1.11.2014. StatCounter. Viitattu 29.12.2014. (englanniksi)
  5. a b c Mark Russinovich: Windows NT and VMS: The Rest of the Story 30.11.1998. ITPro Today. Viitattu 11.8.2019. (englanniksi)
  6. Leppänen, Timo: Merkilliset nimet. Tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016. ISBN 978-952-222-720-1.
  7. a b c d e The Apple vs. Microsoft GUI Lawsuit (englanniksi)
  8. COMPANY NEWS; Xerox Sues Apple Computer Over Macintosh Copyright (englanniksi)
  9. Mannila, Marko: Windows 7 myyntiin lokakuussa Digitoday. Viitattu 3.6.2009.
  10. Windows Phone 7.8 update now on Zune, regardless of carrier and model (englanniksi)

Aiheesta muualla

Arial

Arial on sans serif -kirjasintyyppi, joka on yleinen etenkin tietokoneissa. Se tulee Microsoft Windows -käyttöjärjestelmän ja useiden Microsoft-sovellusten, sekä Apple Mac OS X -käyttöjärjestelmän mukana. Arial perustuu Monotype Grotesque -kirjasintyypille. Se muistuttaa paljon Helveticaa, mutta on sitä pyöreämpi. Microsoft otti Arialin käyttöön ensimmäistä kertaa Windows 3.1:een

Bugbear Entertainment

Bugbear Entertainment on suomalainen videopelejä kehittävä yritys, joka on tunnettu erityisesti ajopelien kehittäjänä. Yritys on perustettu vuonna 2000, ja sen kotipaikka on Helsinki.

Yrityksen tuotteisiin kuuluu FlatOut -pelisarja, jota julkaisi Empire Interactive. Oikeudet sarjan immateriaalioikeuksiin ja sarjan kehitys ovat siirtyneet toisille kehittäjille Empiren mentyä konkurssiin.Vuonna 2012 julkaistiin Bugbearin kehittämä Ridge Racer Unbounded, joka on osa Namcon Ridge Racer -pelisarjaa. Yritys on kehittänyt usean vuoden ajan Wreckfest-ajopeliä, joka on julkaistu Steam-palvelussa early access -nimikkeenä vuonna 2014. Vuonna 2016 yritys julkaisi ensimmäisen pelattavan version Stuntfest pelistä early access -julkaisuna.

Wreckfest on julkaistu virallisesti kesäkuussa 2018. Loppuvuodesta 2018 ilmoitettiin THQ Nordicin ostaneen enemmistöosuuden Bugbearin osakkeista.

CryEngine

CryEngine on pelimoottori, jonka kehitti saksalainen videopelikehittäjä Crytek. He käyttivät CryEngineä ensimmäisen kerran vuonna 2004 julkaistussa Far Cry-pelissä. Nykyään myös muut kuin Crytekin omat pelit käyttävät CryEngineä.

Ubisoftilla on CryEnginen pohjalta rakennettu Dunia Engine-pelimoottori, jota käytetään heidän uudemmissa peleissään.

Crytek

Crytek GmbH on vuonna 1999 perustettu videopelien kehittämiseen erikoistunut yritys eli pelitalo. Yhtiön perustivat saksanturkkilaiset veljekset Cevat, Avni ja Faruk Yerli. Crytekin pääkonttori sijaitsee Frankfurtissa ja yhtiön kaksi muuta studiota ovat Kiovassa ja Budapestissa. Crytek tunnetaan kehittämästään Far Cry -pelistä ja Crysis-pelisarjasta, sekä kehittämästään CryEngine-pelimoottorista.

Digital Illusions CE

EA Digital Illusions Creative Entertainment AB (DICE) on ruotsalainen vuonna 1992 perustettu pelitalo.Pelitalon perustivat demoskeneryhmä The Silentsin neljä jäsentä:

Andreas Axelsson

Olof Gustafsson

Markus Nyström

Fredrik LiliegrenYrityksen ensimmäinen julkaisu oli flipperipeli Pinball Dreams vuonna 1992. Omiin toimitiloihin yritys muutti vasta vuonna 1995.

DirectX

DirectX on Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmälle ja Xbox-pelikonsoleille kehittämä, erityisesti peleihin tarkoitettu ohjelmointirajapinta tietokoneohjelman ja laitteiston välille. DirectX tarjoaa yhtenäisen rajapinnan mm. 3D-grafiikkaa, ääntä ja ohjauslaitteita varten.

Ohjelmointirajapinnat ohjaavat matalan tason toimintoja, jotka ovat yhteydessä laitteistoon tai korvaavat puuttuvia toimintoja emuloimalla niitä. Alun perin DirectX:n kehittivät kolme Microsoftilla työskennellyttä henkilöä: Craig Eisler, Alex St. John ja Eric Engstrom.Tarve rajapinnan kehittämiseen oli se, että Windows 95 -käyttöjärjestelmässä suora pääsy laitteistoresursseihin oli suojattua, toisin kuin sitä edeltäneessä DOS-käyttöjärjestelmässä. Tarvittiin laitteistorajapinta (eng. hardware abstraction layer), jolla päästiin käyttämään laitteistoa matalammalla tasolla kuin mitä Windowsin perusfunktiot olisivat mahdollistaneet. Tämä oli tärkeää pelejä varten, jotta saatiin hyvä suorituskyky ja sulava pelikokemus.

Milestone

Milestone S.r.l. on vuonna 1994 perustettu italialainen videopelien kehittämiseen ja julkaisuun keskittynyt yritys.

Rebellion Developments

Rebellion Developments (lyhyesti Rebellion) on Oxfordissa Englannissa sijaitseva videopelien kehittäjä.

Yhtiöllä on myös sarjakuvien julkaisua sen ostettua 2000 AD yhtiön.

Yhtiö osti Core Design studion vuonna Eidos Interactivelta, mutta tuoteoikeudet kuten Tomb Raider jäivät Eidosille.

Red Storm Entertainment

Red Storm Entertainment on vuonna 1996 perustettu pelitalo, jonka ovat perustaneet Tom Clancy, Doug Littlejohns ja Steve Reid. Ubisoft osti yhtiön vuonna 2000.

Yhtiö on tehnyt lukuisia pelejä perustuen Tom Clancyn kirjoihin ja ideoihin.

Windows 1.0

Microsoft Windows 1.0 on Microsoftin 20. marraskuuta 1985 julkaisema 16-bittinen graafinen käyttöliittymä IBM PC -yhteensopivien tietokoneiden MS-DOS-käyttöjärjestelmille. Se oli ensimmäinen Windows -versio. Se vaati toimiakseen 512 kilotavua muistia ja kaksi levyasemaa. Kaikki tapahtui käsinkirjoitetuilla komennoilla, jotka olivat yleensä monimutkaisia.Windows 1.0:n seuraaja oli Windows 2.0, joka julkaistiin joulukuussa 1987.

Windows 2000

Windows 2000 (joskus myös Win2k) on 32-bittinen yrityskäyttöön suunnattu graafinen käyttöjärjestelmä. Microsoft julkisti Windows 2000:n 17. helmikuuta 2000.Windows 2000 -käyttöjärjestelmän Professional-versio suunniteltiin ensisijaisesti yritysten työasemakäyttöön. Versiot Server, Advanced Server ja Datacenter Server on tarkoitettu käytettäviksi palvelimina toimivissa tietokoneissa. Microsoft on julkaissut Windows 2000-käyttöjärjestelmään neljä päivityspakettia, joista uusin on 26. kesäkuuta 2003 julkaistu SP4 (Service Pack 4).Windows 2000:n extended-tuki päättyi 13. heinäkuuta 2010. Tietoturvapäivitykset ja Microsoftin maksullinen tuki ovat loppuneet.

Windows 2000:n työasemaversion seuraaja on Windows XP. Palvelinversion seuraaja on Windows Server 2003.

Windows 8

Windows 8 on käyttöjärjestelmä, joka on Windows 7:n seuraaja ja osa Microsoft Windows -käyttöjärjestelmäsarjaa. Windows 8 tuli yleisesti saataville 26. lokakuuta 2012.Windows 8 sisälsi uuden taulutietokoneille optimoidun aloitusnäytön, joka esiteltiin virallisesti ensi kertaa D9-konferenssissa kesäkuussa 2011. Ulkonäöltään se muistuttaa Windows Phonen käyttöliittymää. Käyttöliittymän "tapahtumaruutuihin" (live tiles) lukeutuvat mm. Windows Store, Internet Explorer 10 sekä työpöytätila, joka on yhteensopiva perinteisten Windows-sovellusten kanssa.

Windows 8:a pidetään Windows Vistan ohella yhtenä Microsoftin suurimmista flopeista.Vuonna 2013 julkaistiin Windows 8:lle ilmainen päivitys Windows 8.1. Tämä versio palautti käynnistä-painikkeen, ja oletusasetuksilla käyttöjärjestelmä siirtyy sisäänkirjautumisen jälkeen suoraan työpöytänäkymään aloitusnäytön sijaan. Windows 8.1 sisälsi myös monia muita käytettävyyttä helpottavia/parantavia ominaisuuksia, joita alkuperäisessä Windows 8:ssa on kritisoitu.

30. syyskuuta 2014 Microsoft järjesti kutsuvierastilaisuuden, jossa se julkisti Windows 8.1:n seuraajan olevan Windows 10 (tunnettiin aikaisemmin nimillä Threshold ja Windows 9).

Windows Embedded Compact

Windows Embedded Compact (aikaisemmin Windows Embedded CE tai Windows CE) on Microsoftin luoma pienitehoisiin ja laiteresursseiltaan vaatimattomiin laitteisiin suunniteltu käyttöjärjestelmä. Sen ydin eroaa huomattavasti työpöytäkoneiden Windowseista ja tarvitsee toimiakseen alle megatavun muistia. CE:n käyttämiseksi ei tarvita myöskään levytallennustilaa. Käyttöjärjestelmän tukemia suoritinarkkitehtuureja ovat MIPS, ARM, Intelin x86 ja Hitachin SuperH, ja ohjelmistot on useimmiten käännetty kahdelle ensimmäiselle.

Windows CE:tä käytetään etenkin kämmentietokoneissa, kuten Pocket PC:ssä sekä muutamissa matkapuhelimissa (Windows Mobile -jakelut). Se toimii myös Sega Dreamcastissa ja Xboxissa, joskaan Xboxin normaali käyttöjärjestelmä ei ole CE vaan ominaisuuksiltaan riisuttu Windows 2000.

Windows Mobile

Windows Mobile on Microsoftin CE-jakelu erityyppisille kannettaville laitteille kuten älypuhelimille. Se perustuu Windows CE 5.2-käyttöjärjestelmään, joka on Windowsin versio pienitehoisille laitteille. Käyttöjärjestelmästä on pyritty tekemään ulkonäöltään ja ohjelmarajapinnoiltaan samankaltainen kuin vastaavat pöytäkoneissa käytettävät Windowsin versiot. Windows Mobileen on saatavilla kolmannen osapuolen kehittämiä ohjelmia Windows Marketplace for Mobile -sivuston kautta.

Windows Mobilen edeltäjänä voi pitää Pocket PC 2000:ta, joka julkaistiin vuonna 2000 muistikirjatyyppisiä Pocket PC -laitteita varten. Uusin versio Windows Phone julkaistiin helmikuussa 2010. Vanhoja puhelimia ei pysty päivittämään uuteen versioon vaadittavien laitteistoresurssien vuoksi.

Windows Presentation Foundation

Windows Presentation Foundation eli WPF on .NET Framework 3.0:ssa esitelty kirjasto (aiemmin koodinimeltään Avalon) joka muodostaa Windows Vistan ja myöhempien Windows-versioiden graafisen rajapinnan. WPF toimii käyttöliittymän pohjana ja grafiikan, tekstin, animaatioiden ja videon piirron rajapintana. Se muodostuu XML:ään, .NET:iin ja vektorigrafiikkaan liittyvistä teknologioista.

WPF käyttää grafiikan piirtoon DirectX:ää ja näytönohjaimen 3D-ominaisuuksia. Vektoripohjaisuuden vuoksi se voi olla huomattavasti perinteistä grafiikan piirtoa hitaampi.

Se korvaa aikaisemmin Windows-käyttöjärjestelmissä käytetyt GDI ja GDI+-järjestelmät.

Windows Server 2003

Windows Server 2003 on Microsoftin huhtikuussa 2003 julkaistu palvelinkäyttöjärjestelmäohjelmisto. Se korvasi Windows 2000 Server -käyttöjärjestelmän.

Käyttöjärjestelmästä on useita versiota:

Small Business Server

Web Edition

Standard Edition

Enterprise EditionNämä eroavat lähinnä lisensoinniltaan ja hinnaltaan. Eri versioissa on rajoituksia muistin, suorittimien ja käyttäjien määrälle.

Windows Vista

Windows Vista on Microsoftin graafinen käyttöjärjestelmä PC-tietokoneille. Laitteisiin, joissa Vistaa käytetään, lukeutuvat koti- ja yritystyöpöytäkoneet, kannettavat tietokoneet sekä multimediatietokoneet. Ennen julkistamistaan 22. heinäkuuta 2005, Vista tunnettiin koodinimellä Longhorn.

Windows Vista valmistui 8. marraskuuta 2006, jolloin sen RTM-versio (release to manufacturing) laskettiin jakeluun. Vista julkaistiin maailmanlaajuisesti 30. tammikuuta 2007. Eräät myyntipaketit tulivat saataville MSDN- ja TechNet -tilaajille jo marraskuun 2006 aikana. Windows Vista julkaistiin yli viisi vuotta edellisen Windows-käyttöjärjestelmän, Windows XP:n julkaisun jälkeen, mikä on toistaiseksi pisin aika kahden peräkkäisen Windows-julkaisun välillä.

Windows Vistan tukiaika päättyi lopullisesti huhtikuussa 2017, joten käyttöjärjestelmään ei saa enää edes tietoturvapäivityksiä.

Vistaa pidetään yhtenä Microsoftin suurimmista epäonnistumisista. Järjestelmä ei ikinä yleistynyt niin laajasti kuin Microsoft olisi toivonut, ja käyttäjät hylkäsivät sen nopeasti. Vuotta ennen tukiajan päättymistä sen osuudeksi pöytäkoneissa arvioitiin 1,4 prosenttia. Jo vuonna 2001 julkaistua Windows XP -käyttöjärjestelmää käytettiin tuolloin vielä yli kymmenessä prosentissa pöytäkoneista.

Windows XP

Windows XP on Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmä henkilökohtaisiin koti- ja yritystietokoneisiin, kannettaviin tietokoneisiin sekä multimediatietokoneisiin. Se julkaistiin 25. lokakuuta 2001.

Windows XP, joka tunnettiin ennen julkaisuaan koodinimellä Whistler, oli jatkoa Windows NT -käyttöjärjestelmälle. Se toimi Windows Me ja Windows 2000 -käyttöjärjestelmien seuraajana samalla yhdistäen nämä kaksi keskenään täysin erilaista Windows-tuoteperhettä. XP on samalla Microsoftin ensimmäinen kotitietokoneisiin suunnattu käyttöjärjestelmä, jonka perusta on NT-pohjainen. Nimitys XP tulee englannin kielen sanasta experience (suom. elämys, kokemus).

Microsoft Windows

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.