Maanvyöry

Maanvyöry on massaliikunto, jossa maa-aines ja kivet liikkuvat rinnettä alaspäin painovoiman vaikutuksesta. Massaliikunto tapahtuu, jos painovoima on suurempi kuin ainesta paikallaan pitävä kitka- tai koheesiovoima. Rinteen jyrkkyys, maamassan koostumus ja vetisyys ovat tärkeimpiä maanvyöryjen aiheuttajia. Lisäksi eroosio, maanrakentamisella aikaan saadut rinteen rasitukset ja rinteen alaosan vastavoimien häviäminen (esimerkiksi joen tai meren aaltojen aiheuttama eroosio) toimivat maanvyöryä lisäävänä tekijänä. Myös maanjäristykset tai liikenteen aiheuttama tärinä edistävät maanvyöryä.

Massojen liikkelle saamiseksi rinteen jyrkkyydeksi riittää kuitenkin jopa yhden asteen kaltevuus.[1]

Maan massaliikunnot jaetaan kahteen päätyyppiin: hetkellisiin massaliikuntoihin ja hitaasti liikkuviin massaliikuntoihin.

Hangrutsch Sanna2
Maanvyöry Sannajoen tulvan jälkeen Itävallassa.
ElSalvadorslide
Maanjäristyksen aiheuttama maanvyöry San Salvadorissa.

Hetkelliset massaliikunnot

Maanvyöryt ovat hetkellisiä massaliikuntoja. Maanvyöryssä yleensä muodoltaan lapiomainen kaistale kiinteää tai juoksevaa maa-ainesta valuu tai vyöryy rinnettä alas, esimerkiksi runsaiden sateiden vaikutuksesta. Maanvyöryssä myös kasvillisuuden sitoma pintakerros (20–40 cm) voi valua alas alla olevan roudan toimiessa liukupintana. Maanvyöryt jättävät maastoon vieremäarven, josta maanvyöry voi levitä. Yleensä leviäminen tapahtuu sivusuunnassa.

Hitaasti liikkuvat massaliikunnot

Hitaasti liikkuvat maan massaliikunnot tarkoittavat maamassojen hidasta valumista alaspäin. Hitaan maanvieremän huomaa esimerkiksi pystytetyistä rakenteista (esimerkiksi sähkötolpista), jotka kallistuvat vinoon, tai puista, joiden runko on käyristynyt hitaan massaliikunnon takia. Hitaan massaliikunnon yksi muoto on solifluktio, jossa vettynyt maa valuu hitaasti alas muodostaen solifluktioterasseja ja -kielekkeitä.

Isot maanvyöryt Suomessa

Maanvyory 1770-luvulla
1770-luvulla tapahtuneen maanvyöryn jälki pellolla Uskelassa keväällä 2019.
Varoitusmerkki maanvyörymästä, Salo, Kiikala, Kärkelä
Varoitusmerkki maanvyörymästä Rekijoen varrella Kiikalan Kärkelässä Salossa.

1770-luvulla iso osa pellosta vieri Uskelanjokeen Varsinais-Suomessa.[2] Toukokuussa 1919 suuri peltoalue vajosi useita metrejä Halikon Vessilän kylässä tukkien maamassoillaan vähäksi aikaa Uskelanjooen. Toukokuussa 1924 tapahtui Muolaan Jaarilan kylässä maanvieremä joka tuhosi 250 metriä pitkän ja 70 metriä leveän niityn sekä niityllä olleet kolme latoa. [3]

Vuotomaa Suomen Lapissa

Suomen Lapissa esiintyy roudan vaikutuksesta tapahtumaa maan valumista tuntureiden rinnettä alas. Ilmiö on yleinen arktisilla alueilla Saanan länsirinteessä routa ja sen sulaminen ajavat yhdessä painovoiman kanssa kiviä alaspäin 2–6 senttimetrin vuosivauhtia[4]. Vuotomaille syntyy vuotomaahyllyjä, joissa on paksu lumi. Näin vuotomaalla voi kasvaa muualla tunturissa harvinaisia kasveja, muun muassa saniaisia[5].

Katso myös

Lähteet

  1. WSOY Iso tietosanakirja 6, s. 28. WSOY, 1997. ISBN 951-0-20163-4.
  2. http://fi.wikisource.org/wiki/Maamme_kirja:_24._Maanvierem%C3%A4_Askelassa
  3. Muolaan mullistus merkillinen vain laajuudessaan, Uusi Suomi 07.05.1924, nro 105, s. 1, Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
  4. Suurtuntureiden luonto, Järvinen-Lahti 2004, s 69
  5. järvinen-lahti 2004, s 69

Aiheesta muualla

1977

1977 (MCMLXXVII) oli normaalivuosi (ei karkausvuosi), joka alkoi lauantaista.

Argon maanvyöry

Argon maanvyöry tapahtui 2. toukokuuta 2014 Argon piirikunnassa Koillis-Afganistanissa Badahšanin maakunnassa. Maanvyöry tapahtui syrjäisellä ja vuoristoisella seudulla. Arviot kuolleiden määrästä vaihtelivat sadoista muutamiin tuhansiin. Noin tuhat taloa vaurioitui, 300 niistä jäi suoraan mutavyöryn alle.

Armeron onnettomuus

Armeron onnettomuus oli maanvyöry Armeron kaupungissa Kolumbiassa, joka tapahtui hieman ennen puoltayötä 13. marraskuuta 1985. Se sai alkunsa kello 15.05 paikallista aikaa, kun Nevado del Ruiz -tulivuori alkoi purkautua vapauttaen ilmaan tuhkaa, joka satoi kello 17 Armeroon. Vuorella tapahtui kello 21.08 räjähdys, joka irrotti ja sulatti kaksi prosenttia vuoren jääpeitteestä. Purkaus voimistui kello 21.30, ja vuoren rinteiltä valuva vesi aiheutti maanvyöryjä ja synnytti mutavirtoja. Virrat kertyivät Gualí- ja Lagunilla-jokien laaksoihin muodostaen 45 metriä syvän nopeasti liikkuvan massan.Kello 11.30 mutavirta ja sen mukaansa keräämä aines saavutti Armeron kaupungin 65 kilometrin päässä tulivuoresta. Virtauksen loppunopeus oli 300 kilometriä tunnissa, ja se kuljetti mukanaan 350 miljoonaa kuutiometriä mutaa ja muuta ainesta. Virta tuhosi kaupungin täysin ja peitti Toliman tasangosta lähes 20 000 hehtaaria neljän metrin mutakerroksella. Kaupungin 26 000 asukkaasta yli 23 000 kuoli onnettomuudessa.

Chūetsun maanjäristys 2004

Chūetsun maanjäristys 2004 oli Japanissa 23. lokakuuta 2004 sattunut maanjäristys, joka ravisteli Honshūn saarta. Se oli voimakkuudeltaan 6,6 MW. Maanjäristyksen keskus oli lähellä Honshun länsirannikkoa 85 km Naganosta ja 195 km Tokiosta. 39 ihmistä sai surmansa, 3 000 loukkaantui ja 100 000 joutui jättämään kotinsa.

Derborencen vuorensortumat

Derborencen vuorensortumat tapahtuivat vuosina 1714 ja 1749 Bernin Alpeilla Les Diablerets -vuoren eteläpuolella. Paikka sijaitsee nykyisen Sveitsin alueella Valais’n kantonissa Contheyn kunnassa.Sortumissa kuoli 14 (tai 15) ihmistä, ja ne tuhosivat kymmeniä yläniittyjen rakennuksia. Vuoden 1749 sortuma oli Sveitsin historiallisen ajan suurin maanvyöry, kun noin 50 miljoonaa kuutiometriä kiveä vyöryi kolmen kilometrin korkeudesta alas Lizernejoen laaksoon.

Eteläisen Leyten mutavyöry 2006

Eteläisen Leyten mutavyöry oli 17. päivänä helmikuuta 2006 kello 10.45 (10.46) Filippiinien Leyten saaren eteläosassa, Southern Leyten provinssissa tapahtunut maanvyöry (tarkemmin rockslide-debris avalanche -luokiteltu maanvyöry) ja suuronnettomuus. Kivisen mutavyöryn alle jäi suurin osa sortuneen vuorenrinteen alla sijainneesta Guinsahugonin kylästä (Barangay Guinsaugon). Onnettomuudessa menehtyi 1 126 ihmistä (toisen lähteen mukaan 1 221) ja tapahtuman johdosta 19 000 ihmistä joutui siirtymään kodeistaan. Suurin osa uhreista hautautui elävältä.

Getån rautatieonnettomuus

Getån rautatieonnettomuus oli maanvyöryn aiheuttama junaonnettomuus Getåssa, joka on nykyään osa Norrköpingiä. Se on Ruotsin kaikkien aikojen pahin raideliikenneonnettomuus.

Maa petti raiteiden alta, minkä vuoksi veturi ja kymmenen vaunua suistuivat alapuoliselle tielle. Onnettomuudessa kuoli 42 ihmistä ja loukkaantui 41. Monet kuolivat tulipalossa puisissa matkustajavaunuissa, jotka syttyivät suistumisen jälkeen.

Guatemalan maanvyöry 2015

Guatemalan maanvyöry 2015 tapahtui Santa Catarina Pinulan kunnassa Guatemalassa 1. lokakuuta 2015. Rankkasateen aiheuttama maanvyöry surmasi noin 280 ihmistä. Onnettomuuspaikka sijaitsee noin 15 kilometriä itään maan pääkaupungista Guatemala Citystä.

Havaijin maanjäristys 1868

Havaijin maanjäristys 1868 oli 77 ihmisen kuolemaan 2. huhtikuuta 1868 johtanut maanjäristys, joka on voimakkain tunnettu Havaijin historiassa. Jälkijäristysten sarja on jatkunut 140 vuoden ajan tähän päivään asti.

Järistystä seurasi maanvyöry ja tsunami.

Järvi

Järvi on merestä erillään oleva maaston muotojen rajaama yhtenäinen vesialue. Järven vesi ei virtaa tiettyyn suuntaan, ainakaan jatkuvasti. Järveä pienempi seisova vesi on lampi ja virtaavia vesimuodostumia ovat joet ja purot. Useimmat järvet ovat suolattomia. Suolaisia järviä kutsutaan suolajärviksi. Yleensä järveen johtaa ja siitä laskee pois joki. Osa järvistä saa vetensä lähteistä. Erikoistapauksia ovat jäätikön alla olevat järvet, esimerkiksi Vostok Antarktiksella.

Laskujoettomissa järvissä vettä poistuu ainoastaan haihtumalla. Siksi ne ovat usein erittäin suolaisia. Tällaisia ovat esimerkiksi maailman suolaisimmat järvet Kuollutmeri ja Iso Suolajärvi sekä maailman suurin järvi Kaspianmeri. Tällaiset järvet ovat usein merenpinnan alapuolella.

Kirjallisuusvuosi 1967

Kirjallisuusvuosi 1967 käsittelee vuoden 1967 tärkeitä kirjallisuuden tapahtumia, uutisia ja julkistuksia.

Longarone

Longarone on kunta Pohjois-Italiassa Bellunon maakunnassa Veneton alueella. Kunta perustettiin vuonna 2014, kun Castellavazzon kunta liitettiin Longaronen kuntaan.

Lumivyöry

Lumivyöry eli laviini on luonnonilmiö, jossa lumimassa vyöryy alas rinnettä. Useimmat lumivyöryt laukeavat itsestään sään vaikutuksesta, mutta ihmiselle vaaraa aiheuttavat lumivyöryt ovat usein heidän itsensä laukaisemia.

Suuri lumivyöry voi tuhota niin metsää kuin ihmisen rakennelmiakin. Lumivyöryyn joutunut ihminen voi hautautua tai ruhjoutua. Suomessa tuhoisat lumivyöryt ovat melko harvinaisia, mutta etenkin taajaan asutetuissa vuoristoissa, kuten Alpeilla, ne ovat yleinen uhkatekijä niin asutukselle kuin infrastruktuurillekin. Ihmiselle vaarallisia lumivyöryjä syntyy yleisesti vain rinteissä, joiden jyrkkyys on 25–45°, mutta jopa 15° rinne voi vyöryä sopivissa olosuhteissa. Sen sijaan 45° jyrkemmille rinteille satanut lumi valuu itsestään pois, ennen kuin sitä kertyy vaarallisen paksu kerros.

Pyhän Marian kirkko (Whitby)

Pyhän Marian kirkko (engl. Church of Saint Mary, Whitby) on anglikaaninen seurakuntakirkko, joka on alun perin rakennettu noin vuonna 1110. Whitbyssä North Yorkshiressa sijaitsevan kirkon vanhin osa on torni, joka on normanniaikaista arkkitehtuuria. Sisäosat ovat 1700-luvulta ja yksi parhaiten säilyneitä esimerkkejä viktoriaanista aikakautta edeltävästä sisustuksesta. Sivukappelissa on Cholmleyn suvun haudat.Bram Stokerin romaanissa Dracula eräs tärkeä kohtaus tapahtuu kirkon hautausmaalla. Maanvyöry aiheutti vahinkoja hautausmaalle alkuvuodesta 2013, ja luita nousi maan pintaan.

Rio de Janeiron tulvat ja maanvyöryt 2010

Rio de Janeiron tulvat ja maanvyöryt 2010 alkoivat jatkuvilla rankkasateilla Rio de Janeiron osavaltiossa, Brasiliassa, vuoden 2009 viimeisinä päivinä. Rankkasateet aiheuttivat tulvia ja maanvyöryjä, joissa oli uuteen vuoteen mennessä kuollut 18 ihmistä. Maanantaina 4. tammikuuta 2010 sateiden lakattua lähes 80 ihmistä oli saanut surmansa. Yli neljä tuhatta alueen asukasta jouduttiin evakuoimaan.Maanvyöryt iskivät pahimmin Angra dos Reisin kuntaan, joka sijaitsee 150 kilometriä lounaseen Rio de Janeiron kaupungista. Pelkästään kunnan alueella sijaitsevalla Ilha Granden saarella menetettiin ainakin 35 ihmishenkeä, kun maanvyöry tuhosi hienostohotellin saaren rannalla. Myös kunnan alueella sijaitsevat Brasilian ainoat ydinvoimalat joutuivat vaaraan, ja niiden sulkemista harkittiin varotoimenpiteenä.

Saint Anthonyn putous

Saint Anthonyn putous oli Mississippi-joen ainoa merkittävä luonnollinen vesiputous. Luonnollinen putous on nyt korvattu betonisella padolla ja sulkujen sarjalla, joka mahdollistaa joella kulkemisen putouskohdan yli.

Putouksen tuottama vesivoima oli tärkeä tekijä Minneapolisin kaupungin kehityksessä 1800-luvulla. Vuosina 1880–1930 Minneapolis mainosti olevansa "maailman viljamyllyjen pääkaupunki".Ennen eurooppalaisten tuloa paikalliset asukkaat pitivät Saint Anthonyn putousta melko pyhänä paikkana.lähde? Euroopassa putouksesta kuultiin 1680, kun belgialainen Louis Hennepin kirjoitti siitä matkakuvauksessaan.Vuonna 1848 Franklin Steele patosi osan putousten itäosasta ja perusti vesivoimalla toimivan sahan. Minneapolisin kasvaessa putouksiin lisättiin patoja ja vesivoimalaitteita. Padot kavensivat uomaa ja pahensivat eroosiota. 1869 tapahtui suuri maanvyöry, ja putousten niskalta lohkesi isoja lohkareita. Insinöörit suosittelivat murtumakohdan korjaamista ja vahvistamista keinotekoisella padolla, joka valmistui 1884. Vuosina 1930–1963 rakennettiin kanavien, sulkujen ja patojen sarja, joiden avulla laivat voivat ohittaa putouskohdan.

San Salvador

San Salvador on El Salvadorin pääkaupunki ja maan suurin kaupunki. Vuoden 1992 väestönlaskennassa sen asukasluku oli 415 346; laskennallinen arvio vuodelle 2010 on 553 525 asukasta. San Salvador sijaitsee laaksossa San Salvador -tulivuoren juurella.

Kaupunki tuottaa olutta (Industrias La Constancian panimo), tupakkatuotteita, tekstiilejä ja saippuaa.

San Salvadorin keskeisin maamerkki on Catedral Metropolitana, johon kesken messua (24. maaliskuuta 1980) salamurhattu El Salvadorin arkkipiispa Óscar Romero on haudattu.Kaupungissa on myös maan ainoa julkinen yliopisto, Universidad de El Salvador, joka on perustettu 16. helmikuuta 1841. Se on samalla maan suurin ja vanhin. Yliopistossa on kaksitoista tiedekuntaa sekä kolme erillistä tutkimusinstituuttia. Universidad de El Salvadorilla on toimintoja tosin myös muissakin kaupungeissa.

Storeggan vyöry

Storeggan vyöry oli Norjanmerellä noin vuonna 6 200 eaa. tapahtunut suuri merenalainen maanvyöry. Sitä pidetään kaikkien aikojen suurimpana maanvyörynä, jonka yhteydessä liikkui arviolta 2 500 – 3 500 km³ verran maamassoja noin 290 kilometrin levyisellä alueella. Storeggan vyöry oli viimeinen jääkauden aikaisen mannerjäätikön sulamisen jälkeen alueella tapahtunut suuri maanvyöry.Euroopan mannerjalustan reunalla nykyisen Norjan ja Islannin välissä tapahtunut vyöry aiheutti Pohjois-Atlantin rannikoille tuhoisan tsunamin, joka iski Shetlandinsaarille jopa 30 metrin korkuisena. Storeggan vyöryn syynä oli todennäköisesti maanjäristys, mutta sen laukeamista edisti ilmeisesti myös mannerjalustan rinteen yläpäässä tapahtunut merenpohjan metaanihydraattiesiintymien purkautuminen.Storeggan vyöryn aiheuttama tsunami iski tuhoisasti useiden metrien korkuisena myös muualle Pohjanmeren rannikoille muun muassa nykyisten Britannian, Belgian ja Hollannin alueille. Tsunamin arvellaan tuhonneen lopullisesti muinaisella Doggerlandin saarella vaikuttaneen neoliittisen kulttuurin.

Ugandan maanvyöry 2010

Ugandan maanvyöry 2010 tapahtui 1. maaliskuuta 2010 Bududan piirikunnassa, Ugandassa. Yli sata ihmistä kuoli, kun maanvyöry tuhosi kokonaisen kylän Elgon-vuoren rinteillä. Ugandan viranomaiset kertoivat seuraavana päivänä ainakin 300 ihmisen olevan edelleen kateissa.Normaalisti alkuvuosi on Ugandassa ja naapurimaassa Keniassa kuivaa kautta, mutta poikkeuksellisen rankat sateet olivat jatkuneet kahden kuukauden ajan ja pehmentäneet maaperää.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.