León (Espanja)

León on kaupunki Luoteis-Espanjassa, Kastilia ja Leónin itsehallintoalueessa Leónin maakunnassa. Kaupungissa on 127 817 asukasta (2015)[2], neljännes maakunnan väestöstä ja se on siten maakunnan suurin kaupunki.

Leónin maamerkkejä ovat goottilainen katedraali, Real Colegiata de San Isidoro ja Casa de Botines, joka on yksi arkkitehti Antoni Gaudín varhaisimpia töitä.

León
Leónin katedraali

Leónin katedraali
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

León

Koordinaatit: 42°36′20″N, 5°34′12″W

Valtio Espanja
Itsehallintoalue Kastilia ja León
Maakunta León
Perustettu 68
Hallinto
 – Pormestari Emilio Gutiérrez Fernández
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 39,03 km²
Korkeus 837 m
Väkiluku (2015) 127 817[1]
 – Tiheys 3300 as./km²

Ilmasto

Leónissa on Köppenin ilmastoluokituksen mukaan lauhkea meri-ilmasto. Vuoden keskilämpötila on noin 11 °C ja keskimääräinen sademäärä 560 millimetriä. Heinäkuu on lämpimin kuukausi. Silloin vuorokauden keskilämpötila on noin 20 °C. Viilein kuukausi on tammikuu, jolloin keskilämpötila on noin 3 °C. Sateisin kuukausi on marraskuu, jolloin sataa keskimäärin noin 70 millimetriä. Maaliskuu puolestaan on kuivin kuukausi. Silloin keskimääräinen sadanta on 23 millimetriä.[3]

Historia

León perustettiin vuonna 68 roomalaisen Legio VII Geminan tukikohdaksi ja sitä kutsuttiin nimellä Legio (suom. legioona), josta tulee myös kaupungin nykyinen nimi.[4][5]

Visigoottikuningas Leovigild valloitti kaupungin 500-luvulla ja muslimit vuonna 712. Vuonna 856 kuningas Ordoño I asutti kaupungin uudelleen ja Ordoño II teki siitä Leónin kuningaskunnan pääkaupungin 914. Al-Mansur Ibn Abi Aamir ryösti kaupungin vuonna 987, mutta kuningas Alfonso V rakensi sen uudelleen.

León oli pysähdyspaikka pyhiinvaeltajille matkalla Santiago de Compostelaan. 1500-luvulta lähtien kaupungin tärkeys alkoi vähentyä.

Espanjan sisällissodassa León liittyi kesäkuussa 1936 taisteluun tasavaltalaisia vastaan.

1980-luvulta lähtien León on ollut leonilaisen nationalismin polttopiste, kansallismieliset ovat pyrkineet eroamaan Kastilia ja Leónista ja luomaan oman autonomisen alueen, jopa oman valtion, joka muodostettaisiin Leónin, Salamancan ja Zamoran maakunnista.lähde?

Juhlapäiviä

Paikallisia juhlapäiviä ovat: 24. kesäkuuta, 29. heinäkuuta ja 5. lokakuuta.

Lähteet

  1. http://www.ine.es/jaxiT3/Datos.htm?t=2877
  2. http://www.ine.es/jaxiT3/Datos.htm?t=2877
  3. Climate León climate-data.org: Climate-Data.org. Viitattu 23.3.2019. (englanniksi)
  4. Jona Lendering: Legio VII Gemina Livius.org. Viitattu 7.9.2011. (englanniksi)
  5. Adrian Room: Placenames of the world: origins and meanings of the names for 6,600 countries, cities, territories, natural features, and historic sites, s. 216. McFarland, 2006. ISBN 9780786422487. Teoksen esikatselu Google Books -palvelussa (viitattu 7.9.2011). (englanniksi)

Aiheesta muualla

Amancio Ortega

Amancio Ortega Gaona (s. 28. maaliskuuta 1936) on espanjalainen yritysjohtaja, joka perusti vaatetusalan yritys Inditexin edesmenneen vaimonsa Rosalia Meran kanssa 1975 ja on edelleen sen pääomistaja. Yritys tunnetaan muun muassa Zara-myymäläketjustaan.

Talouslehti Forbesin vuoden 2018 listauksen mukaan Amancio Ortega oli maailman kuudenneksi rikkain ja Euroopan toiseksi rikkain henkilö noin 70 miljardin dollarin omaisuudellaan. Syyskuussa 2016 hänen omaisuutensa arvioitiin jopa maailman suurimmaksi.

Buenaventura Durruti

José Buenaventura Durruti Dumange (14. heinäkuuta 1896 León, Espanja – 20. marraskuuta 1936 Madrid, Espanja) oli espanjalainen anarkisti, joka taisteli maan sisällissodassa. Hän oli 1900-luvun alkuvuosikymmenten keskeisiä vaikuttajia Espanjan ja koko Euroopan anarkistisessa liikkeessä. Durruti oli perustamassa muun muassa Los Solidarios -nimistä aseellista ryhmittymää, joka murhasi kardinaali Juan Soldevilla y Romeron. Hän taisteli sisällissodassa tasavaltalaisten puolella kenraali Francon joukkoja vastaan ja kuoli Madridissa käydyissä taisteluissa.

CD Mirandés

Club Deportivo Mirandés on jalkapalloseura, joka tulee Miranda de Ebron kaupungista Kastilia ja Leónin alueelta Espanjasta. Seura perustettiin 3. toukokuuta 1927, ja sen edustusjoukkue pelaa maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Segunda División B:ssä. Seuran kotistadion on 6 000 -paikkainen Estadio Municipal de Anduva.Mirandés on pelannut suurimman osan historiastaan, yhteensä 50 kautta, Tercera Divisiónissa, joka oli alun perin maan kolmanneksi korkein sarjataso ja vuodesta 1977 alkaen neljänneksi korkein. Seura on saavuttanut Tercerassa lohkovoiton neljästi. Segunda División B:ssä Mirandés teki ensiesiintymisensä sarjan ensimmäisellä kaudella 1977–1978. Kaudella 2011–2012 seura saavutti poikkeuksellista menestystä yltämällä välieriin cup-kilpailu Copa del Reyssä, jossa se pudotti muun muassa korkeimmalla sarjatasolla Primera Divisiónissa pelanneet Villarrealin, Racingin ja Espanyolin. Se oli Figueresin jälkeen vasta toinen näin pitkälle kilpailussa päässyt kolmanneksi korkeimman sarjatason seura. Välierissä Mirandés kärsi kuitenkin selvän 8–3-tappion Athleticille.

César Rodríguez Álvarez

César Rodríguez Álvarez yleensä vain César (s. 29. kesäkuuta 1920 León, Espanja – k. 1. maaliskuuta 1995 Barcelona, Espanja) oli espanjalainen jalkapalloilija. Hän pelasi suurimman osan seurajoukkueurastaan Barcelonassa, sekä edusti Espanjan maajoukkuetta että epävirallista Katalonian maajoukkuetta. César pelasi Barcelonassa yhteensä 423 ottelua ja teki niissä 294 maalia, joka on neljänneksi eniten seuran historiassa, edellä ovat Paulino Alcántara, Josep Samitier ja Lionel Messi. Espanjan pääsarjan historiassa vain viisi pelaajaa ovat tehneet enemmän maaleja, jotka ovat Zarra, Hugo Sánchez, Alfredo di Stéfano, Raúl ja Lionel Messi. Hänen avustuksellaan Barcelona voitti viisi pääsarjamestaruutta ja itse hän voitti 28 maalillaan kaudella 1948–1949 pääsarjan maalikuninkuuden eli Pichichi-palkinnon. Pelaajauransa lopetettuaan hän siirtyi valmentajaksi ja valmensi muun muassa Real Zaragozaa sekä Barcelonaa.

Diego Bardanca

Diego Bardanca Flores (s. 20. maaliskuuta 1993 León, Espanja) on espanjalainen jalkapalloilija. Pelipaikaltaan hän on keskuspuolustaja.

Diego Costa

Diego da Silva Costa (s. 7. lokakuuta 1988 Lagarto, Brasilia) on espanjalainen jalkapalloilija. Hän edustaa Espanjan Primera Divisiónissa pelaavaa Atlético Madridia ja on pelipaikaltaan hyökkääjä.

Hän aloitti ammattilaisuransa vuonna 2006 edustaen Bragaa sekä Penafielia. Seuraavana vuonna hän siirtyi Atlético Madridiin, josta hänet kuitenkin lainattiin takaisin Bragaan. Tämän jälkeen hän pelasi kaksi seuraavaa vuotta yhden kauden lainasopimuksilla Celtassa ja Albacetessa. Vuonna 2009 hänet myytiin Valladolidiin, mutta hyvin sujuneen kauden jälkeen madridilaisseura hyödynsi takaisinosto-oikeutensa ja Costa palasi takaisin Atléticoon. Kausi 2013–2014 sujui niin pelaajalta itseltään kuin koko joukkueeltakin erinomaisesti, kun Atlético juhli sarjakauden päätteeksi maan pääsarjamestaruutta. Costa teki sarjakauden aikana yhteensä 27 maalia. Seuraavana kesänä hän siirtyi Chelsean riveihin 38 miljoonan euron siirtokorvauksella.

Costa edusti Brasiliaa kahdessa ystävyysottelussa vuonna 2013. Saatuaan Espanjan kansalaisuuden syyskuussa 2013, hän ilmoitti halustaan edustaa Espanjan maajoukkuetta. Hän pelasi ensimmäisen maaottelunsa Espanjan paidassa maaliskuussa 2014. Hän kuului myös Espanjan kokoonpanoon vuoden 2014 MM-kilpailuissa.

Emilio Zapico

Emilio Rodríguez Zapico (27. toukokuuta 1944 León, Espanja – 6. elokuuta 1996 Huete, Espanja) oli espanjalainen kilpa-ajaja. Hän osallistui yhteen ainoaan Formula 1:n Grand Prix'hin Espanjassa 1976, muttei selviytynyt aika-ajoista osakilpailuun. Zapicon ajama Williams oli viime vuoden malli, eikä pärjännyt uudemmille autoille. Sittemmin Zapicon ajamaa autoa ajoi Brian McGuire.

Pääasiassa Zapico ajoi koko uransa vakioautoja, kunnes lopetti 1980-luvulla. Hän menehtyi auto-onnettomuudessa Hueten kunnassa Espanjassa 1996.

José Pedrosa Galán

José Antonio Pedrosa Galán (s. 2. helmikuuta 1986 León, Espanja) on espanjalainen jalkapalloilija. Pelipaikaltaan hän on keskikenttäpelaaja.Galán pelasi keväällä 2014 kaksi ottelua Itävallan Erste Ligassa edustaen St. Pölteniä. Syksyllä 2015 hän pelasi kaksi ottelua Kyproksen liigassa edustaen Aris Limassolia. Keväällä 2016 Galán edusti Ceahlăul Piatra Neamția neljässä Romanian Liga II:n ottelussa.

Juan Pablo Colinas

Juan Pablo Colinas Ferreras, yleensä vain Juan Pablo (s. 2. syyskuuta 1978, León, Espanja) on espanjalainen jalkapallomaalivahti. Hän edustaa Espanjan Primera Divisiónissa pelaavaa Sporting Gijónia.

Juan Ponce de León

Juan Ponce de León (noin 1460 San Servas, León, Espanja – heinäkuussa 1521 Kuuba) oli espanjalainen konkistadori. Hän oli ensimmäinen eurooppalainen, joka saapui nykyisten Yhdysvaltojen alueelle, ja – ilmeisesti viikinkien jälkeen – ensimmäinen eurooppalainen Pohjois-Amerikan mantereella astuessaan maihin Floridassa 1513.

Ponce de León oli ollut mukana espanjalaisten Granadan valloitussodassa. Hän seurasi Kristoffer Kolumbusta tämän toisella matkalla Amerikkaan ja asettui asumaan Espanjan tuohon aikaan tärkeimpään siirtokuntaan, Hispaniolan saarelle. Hän kiinnostui läheisestä Puerto Ricon saaresta ja saikin kruunulta luvan sen kolonisointiin. Vuonna 1508 Ponce de León perusti Puerto Ricon ensimmäisen siirtokunnan, Caparran, jota siirrettiin myöhemmin, ja siitä tuli nykyinen San Juan. Tyytyväinen kruunu nimitti hänet saaren kuvernööriksi 1509. Kolme vuotta myöhemmin hän kuitenkin kiinnostui Kuuban pohjoispuolisista alueista.

Juan Ponce de León näki ensi kerran Pohjois-Amerikan 27. maaliskuuta 1513. Hän piti sitä ensin taas uutena saarena. Ponce de Leónin kolme laivaa kulkivat Kuuban pohjoispuolelta Floridansalmesta aina nykyisen Floridan koillisosaan saakka nopeasti Golfvirran myötä, ja hän teki merkintöjä tästä voimakkaasta virrasta. Joitakin päiviä myöhemmin, 2. huhtikuuta, laivat laskivat maihin. Ponce de León antoi maalle nimen La Florida – ”kukkiva”.

Suositun tarinan mukaan Ponce de León tutki Floridaa, koska hän oli etsimässä nuoruuden lähdettä, mutta tämä tarina on keksitty vasta vuosikymmeniä jälkeenpäin. Todellisuudessa hän lienee ollut matkassa samasta syystä kuin muutkin konkistadorit, kullan ja maineen perässä. Lisäksi häntä innostivat puertoricolaisten alkuasukkaiden kertomukset Bahamasaarilta ja etenkin Biminiltä tiettävästi löytyvistä rikkauksista, joten hänen Floridan-matkojensa voidaan sanoa olleen tämän sivutuotetta.

Juan Ponce de León palasi Espanjaan vuonna 1514 ilmoittaen löydöstään. Kruunu antoi hänelle tehtäviksi lyödä Guadeloupen karibit sekä tehdä ”Floridan saaresta” Espanjan siirtokunta. Retki Guadeloupelle epäonnistui, ja hän oleskeli Puerto Ricolla seuraavat kuusi vuotta. Vuonna 1521 Ponce de León varusti retkikunnan, lähti matkaan ja laski maihin Floridan lounaisrannikolla. Vihamieliset alkuasukkaat hyökkäsivät viidakossa espanjalaisten kimppuun, ja retkikunnan johtaja haavoittui myrkytetystä nuolesta. Ponce de León palasi joukkoineen Kuuban Havannaan, missä hän kuoli vammoihinsa. Hänet haudattiin San Juaniin Puerto Ricoon.

León (maakunta)

León on maakunta luoteisessa Espanjassa, Kastilia ja Leónin itsehallintoalueen luoteisosassa. Sen rajanaapureita ovat Zamoran, Ourensen, Lugon, Asturian, Cantabrian, Palencian ja Valladolidin maakunnat. Noin neljännes maakunnan 468 316 (vuonna 2017) asukkaasta asuu pääkaupungissa Leónissa.

Maakunnassa vallitsee kansanliike, jonka mielestä Leónista pitäisi tehdä oma itsehallintoalueensa.lähde?León jakaa Picos de Europan kansallispuiston Cantabrian ja Asturian kanssa.

Leóninpaimenkoira

Leóninpaimenkoira (Perro de carea Leonés) on espanjalainen koirarotu, josta on kaksi karvamuunnosta. FCI ei ole tunnustanut sitä virallisesti roduksi, mutta Espanjan Kennelliitto Real Sociedad Canina de España on, ja viimeksi mainittu on myöskin julkaissut sille rotumääritelmän.

Luettelo kelttiläisistä heimoista

Tämä on luettelo kelttiläisistä heimoista.

Manuel Alexandre

Manuel Alexandre Abarca (11. marraskuuta 1917 Madrid, Espanja – 12. lokakuuta 2010 Madrid, Espanja) oli espanjalainen näyttelijä.

Manuel Alexandre opiskeli alun alkaen lakia, mutta näytteleminen meni pian sen edelle. Hän pääsi teatterikouluun Madridiin ja teki ensiesiintymisensä ammattiteatterissa 1945 ja elokuvassa 1947. Hänet palkittiin vuonna 1996 Gijónin kansainvälisillä elokuvajuhlilla parhaana miesnäyttelijänä elokuvasta El angel de la guarda.

Alexandre esiintyi espanjalaisten elokuvien ohella televisiossa, ja hänen uransa jatkui aina 2000-luvulle saakka. Hänelle myönnettiin vuonna 2003 Goya-palkinto elämäntyöstä.

Pico de Almanzor

Pico de Almanzor on Kastilian rajavuorten korkein huippu, yltäen 2 592 metrin korkeuteen. Se sijaitsee Ávilan maakunnassa, Kastilia ja Leónin alueella, Espanjan keskiosassa. Vuoren huipulle kiivettiin ensimmäisen kerran vuoden 1899 syyskuussa, jolloin sinne nousivat M. González de Amezúa ja José Ibrián.

Rodrigo Ríos Lozano

Rodrigo Ríos Lozano eli Rodri (s. 6. kesäkuuta 1990, Soria, Kastilia ja León, Espanja), on espanjalainen jalkapalloilija, joka edustaa Espanjan Primera Divisiónissa pelaavaa Almeríaa lainalla Segunda Divisiónissa pelaavasta FC Barcelona B:stä. Rodri on pelipaikaltaan hyökkääjä. Ennen Barcelona B:hen siirtymistään hän pelasi Sevilla Atléticossa.

SD Ponferradina

Sociedad Deportiva Ponferradina on espanjalainen jalkapalloseura Ponferradasta Kastilia ja Leónin alueelta. Seura perustettiin vuonna 1922, ja sen edustusjoukkue pelaa Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Segunda División B:ssä.

Suurimman osan historiastaan – kaikkiaan 46 kautta – Ponferradina on pelannut Tercera Divisiónissa, joka on kaudesta 1977–1978 lähtien ollut Espanjan neljänneksi korkein sarjataso. Parhaimmillaan se on pelannut toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Segunda Divisiónissa kausilla 2006–2007 ja 2010–2011.

Óscar González Marcos

Óscar Javier González Marcos (s. 12. marraskuuta 1982 Salamanca, Salamancan maakunta, Kastilia ja León, Espanja) on espanjalainen jalkapalloilija. Hän edustaa Espanjan Primera Divisiónissa pelaavaa Real Valladolidia ja on pelipaikaltaan keskikenttäpelaaja.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.