Länsi-Eurooppa

Länsi-Eurooppa on alue Euroopassa. Yhdistyneiden kansakuntien tilastoinnissa siihen kuuluvat Ranska, Saksa, Itävalta, Alankomaat, Belgia, Luxemburg, Sveitsi, Liechtenstein ja Monaco.[1]

Kylmän sodan aikana poliittisella Länsi-Euroopalla tarkoitettiin kaikkia ei-sosialistisia Euroopan maita vastineena sosialistiselle itäblokille.

Location-Europe-UNsubregions, Kosovo as part of Serbia
Maat, jotka kuuluvat YK:n tilastoinnissa Länsi-Eurooppaan ovat merkitty kartalle vaaleansinisellä.

Lähteet

  1. Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings 20.9.2011. Yhdistyneet kansakunnat. Viitattu 23.5.2012. (englanniksi)
1346

1346 oli juliaanisen kalenterin vuosi 1300-luvulla. Euroopan historiassa se sijoittuu myöhäiskeskiajalle. Aasiassa musta surma iski vuonna 1346 Kultaisen ordan kaanikunnan joukkoihin ja tauti levisi myös genovalaisiin kauppiaisiin, joita vastaan joukot hyökkäsivät, ja myöhemmin muualle Eurooppaan. Keski- ja Itä-Aasiassa oli useita kapinoita sen jälkeen, kun kaani Qazan sai surmansa kansannousussa, ja Tšagatain kaanikunta alkoi horjua. Kiinassa alkaneet kapinat johtivat lopulta Yuan-dynastian kaatumiseen. Intialainen Vijayanagaran valtakunta sai vuoden aikana useita voittoja pohjoisen muslimivalloittajista.

Itäisessä Euroopassa Dusan Silni julistettiin Serbian tsaariksi 16. huhtikuuta (pääsiäisenä). Viereisessä Bysantin valtakunnassa turkkilainen prinssi Orhan meni naimisiin prinsessa Theodoran kanssa, sillä hän halusi solmia liiton turkkilaisten ja Bysantin välille. Useita vuosia aiemmin alkaneet sisällissodat jatkuivat sekä Bulgariassa että Bysantissa. Tanska myi osan pohjoisesta Virosta saksalaiselle ritarikunnalle kukistettuaan lopulta Yrjönpäivän yön kansannousun. Keski-Euroopassa Luxemburgin Kaarle IV valittiin Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijaksi 11. heinäkuuta. Italia kärsi nälänhädästä ja useat pankkisuvut, kuten Bardi, menivät vuoden 1346 aikana vararikkoon. Länsi-Euroopassa Ranskan ja Englannin välinen satavuotinen sota jatkui, ja Englannin kuningas Edvard III johti hyökkäystä mantereelle ja saavutti useita voittoja.

Australaasia

Australaasia on eliömaantieteellinen alue, johon kuuluu Australia, Oseania, Uusi-Guinea ja Indonesian itäiset saaret. Sen erottaa orientaalisesta eläinmaantieteellisestä alueesta niin sanottu Wallacen linja, joka kulkee Filippiinien eteläpuolitse Borneon ja Sulawesin sekä Balin ja Lombokin välistä.Poliittisissa ja kulttuurisissa yhteyksissä termiä Australaasia käytetään harvoin, sillä alueeseen kuuluu hyvin erilaisia valtioita. Aiemmin Australaasiaksi kutsuttiin Australian ja Uuden-Seelannin muodostamaa yhteisjoukkuetta eräissä urheilukilpailuissa.

Etelä-Eurooppa

Etelä-Eurooppa on Euroopan eteläinen osa-alue. Yhdistyneiden kansakuntien tilastoinnissa siihen kuuluvat Portugali, Espanja, Gibraltar, Andorra, Italia, San Marino, Vatikaanivaltio, Malta, Slovenia, Kroatia, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Serbia, Albania, Pohjois-Makedonia ja Kreikka.

Eteläinen Afrikka

Eteläinen Afrikka on Afrikan eteläiset osat käsittävä maantieteellinen alue. Siihen kuuluvat seuraavat valtiot:

Angola

Botswana

Etelä-Afrikka

Lesotho

( Madagaskar ?)

Malawi

Mauritius

Mosambik

Namibia

Sambia

Swazimaa

ZimbabweAlueen tärkeimpiä vientituotteita ovat muun muassa timantit, kulta ja uraani.

Eteläinen Afrikka on maailman pahinta AIDS-aluetta ja joissakin sen valtioissa yli 20 prosenttia väestöstä on HIV-positiivisia.

Eurooppa

Eurooppa on maanosa, jota rajaavat Atlantin valtameri lännessä, Pohjoinen jäämeri pohjoisessa, Uralvuoret ja Uraljoki idässä, Kaspianmeri, Kaukasusvuoret ja Mustameri kaakossa sekä Välimeri etelässä. Eurooppa muodostaa Aasian kanssa laajan Euraasian mantereen, jonka läntisen viidenneksen se käsittää. Pinta-alaltaan (noin 10,3 miljoonaa neliökilometriä) Eurooppa on maailman toiseksi pienin maanosa, hieman suurempi kuin Oseania. Euroopassa asuu hieman yli 700 miljoonaa ihmistä, joten se on asukasluvultaan kolmanneksi suurin maanosa Aasian ja Afrikan jälkeen. Euroopassa on 51 valtiota.

Eutelsat

Eutelsat (The European Telecommunications Satellite Organization) on eurooppalainen tietoliikennesatelliitti-organisaatio.

Hexagon

Hexagon AB on ruotsalainen, vuonna 1975 perustettu, paikkatietoalaan ja teollisuuden mittauksiin keskittynyt pörssiyritys. Osakeyhtiön kotipaikka on Tukholma. Sillä on runsas 16 000 työntekijää. Yrityksellä on oma toimipiste ja aktiivinen läsnäolo noin 50 valtiossa. Hexgonin osake kuului helmikuussa 2016 OMX:n pohjoismaiseen osakeindeksiin (OMXN40).Hexagonin liikevaihdosta noin puolet tulee yritysmaailman paikkatietosovelluksista (mittalaitteet ja sensorit sekä georeferoidun mittausaineiston käsittelyohjelmistot) ja toinen puoli teollisista yrityssovelluksista (sensorit ja ohjelmistot tuotannon optimointiin sekä teollisuus-ja offshore-laitosten suunnittelu-, rakentamis- ja operointiohjelmistot). Markkina-alueista tärkeimmät ovat Pohjois-Amerikka (31 % liikevaihdosta; yli 4 000 työntekijää), Länsi-Eurooppa (30 %; yli 5 500 hlöä) ja Kiina (noin 15 %; yli 2 300 hlöä).Eräs tunnetuimpia Hexagonin tytäryrityksiä on Sveitsin Heerbruggissa kotipaikkaansa pitävä maanmittausalan tuotteita tarjoava Leica Geosystems-osakeyhtiö.

Intian valtameri

Intian valtameri on maailman kolmanneksi suurin vesialue, joka sijaitsee Afrikan, Aasian, Australian ja Eteläisen jäämeren välissä. Bab el Mandeb yhdistää sen Punaiseenmereen, Hormuzinsalmi on reitti Persianlahdelle, Malakansalmi on tärkeä reitti Indonesiassa Tyynellemerelle, Suezin kanavaa pääsee Välimerelle ja Lombokin salmesta Tyynellemerelle.

Itä-Afrikka

Itä-Afrikka on maantieteellinen alue, joka käsittää itäisen Afrikan. Yhdistyneiden kansakuntien jaottelun mukaan Itä-Afrikkaan katsotaan sisältyvän seuraavat valtiot ja alueet:

Burundi

Djibouti

Eritrea

Etiopia

Kenia

Komorit

Madagaskar

Malawi

Mauritius

Mayotte

Mosambik

Réunion

Ruanda

Sambia

Seychellit

Somalia

Tansania

Uganda

ZimbabweItä-Afrikan itäisimmät osat muodostaa Afrikan sarvi, jossa sijaitsevat Somalia, Djibouti, Etiopia ja Eritrea.

Itä-Eurooppa

Itä-Eurooppa on Euroopan maanosan itäinen osa. Varsinkin kylmän sodan aikana termiä käytettiin viittaamaan maihin, joiden järjestelmä oli tuolloin sosialistinen. Itä-Eurooppaan luettiin tällä perusteella Itä-Saksa, Venäjän Euroopan puoleiset osat, Baltian maat, Puola, Valko-Venäjä, Ukraina, Unkari, Tšekki, Slovakia, Romania, Moldova, Georgia, Bulgaria, Albania ja entisen Jugoslavian maat.

Keski-Afrikka (alue)

Keski-Afrikka on maantieteellinen alue Afrikan keskiosissa. Se koostuu seuraavista valtioista:

Angola

Gabon

Kamerun

Keski-Afrikan tasavalta

Kongon demokraattinen tasavalta

Kongon tasavalta

Päiväntasaajan Guinea

São Tomé ja Príncipe

TšadKeski-Afrikka rajoittuu pohjoisessa Saharaan. Keski-Afrikassa virtaa Kongo-joki sivujokineen, joihin kuuluu muun muassa Ubangi.

Keski-Amerikka

Keski-Amerikalla tarkoitetaan tavallisesti Pohjois-Amerikan valtioita, jotka sijaitsevat Meksikon etelärajan ja Kolumbian luoteisrajan välissä.

Väli-Amerikka on laajempi käsite: siihen kuuluu Keski-Amerikan lisäksi Meksiko ja Länsi-Intian saaristo Karibianmerellä.

Keski-Eurooppa

Keski-Eurooppa on alue keskellä Eurooppaa. Aluetta ei ole määritelty mitenkään yksiselitteisesti, mutta usein siihen sisällytetään Itävalta, Liechtenstein, Puola, Slovakia, Slovenia, Saksa, Sveitsi, Tšekki ja Unkari sekä Venäjän Kaliningradin alue. Nämä kaikki mukaan lukien Keski-Euroopan asukasluku on yli 165 miljoonaa.

Latinalainen Amerikka

Latinalainen Amerikka on maantieteellis-kulttuurillinen alue, johon kuuluu Amerikan mantereella ja Karibialla sijaitsevia, Yhdysvaltain eteläpuolisia, itsenäisiä espanjan- ja portugalinkielisiä maita. Joskus siihen lasketaan kuuluvaksi kokonaan tai osittain myös ranskankielinen Amerikka sekä mahdollisesti Karibian englanninkieliset valtiot. Mikäli halutaan tarkentaa tarkoitettavan nimenomaan Espanjalle ja Portugalille aikanaan kuuluneita siirtomaita, käytetään tavallisesti termiä Ibero-Amerikka. Sana ”latinalainen” viittaa latinan kieleen pohjautuviin romaanisiin kieliin, joihin kuuluvat muun muassa espanja, portugali ja ranska.

Länsi-Afrikka

Länsi-Afrikka on Afrikan läntiset osat käsittävä maantieteellinen alue. Siihen kuuluvat ensisijaisesti seuraavat valtiot:

Benin

Burkina Faso

Gambia

Ghana

Guinea

Guinea-Bissau

Kamerun

Liberia

Mali

Niger

Nigeria

Norsunluurannikko

Senegal

Sierra Leone

TogoJoskus Länsi-Afrikkaan sisällytetään myös seuraavat valtiot:

Gabon

Kap Verde

Länsi-Sahara

Mauritania

Päiväntasaajan Guinea

São Tomé ja Príncipe

TšadLänsi-Afrikka rajoittuu lännessä ja etelässä Atlantin valtamereen. Länsi-Afrikasta pohjoiseen sijaitsee Sahara, joka tosin on osittain muutamien Länsi-Afrikan valtioiden alueella. Sahel sijaitsee Länsi-Afrikan pohjoisosissa.

Merkittävimmät levottomuudet Länsi-Afrikassa ovat olleet Sierra Leonen ja Liberian sisällissodat 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, jotka ajoivat satojatuhansia pakolaisiksi.

Pohjois-Eurooppa

Pohjois-Eurooppa tarkoittaa Euroopan pohjoisosia.

Siihen lasketaan yleensä:

Pohjoismaat, johon kuuluu Norja, Ruotsi, Tanska, Suomi ja Islanti.

Baltian maat, joka sisältää Viron, Latvian ja Liettuan. Nämä luokitellaan usein myös Itä-Eurooppaan.Termiin voidaan sisällyttää määritelmästä riippuen muitakin maita. YK laskee Pohjois-Eurooppaan lisäksi Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin.Tähän liittyvä termi Itämeren maat sisältää myös Saksan, Puolan ja Venäjän.

Kansainvälisen autoliiton Pohjois-Euroopan alueeseen (NEZ) kuuluu Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi Venäjä.

Tartuntatauti

Tartuntatauti eli infektiotauti (morbus contagiosus) on infektiosairaus, joka voi tarttua aiheuttajamikrobin siirtyessä eliöstä toiseen joko suoraan tai välillisesti. Myös virukset aiheuttavat tartuntatauteja.Tartuntataudit voivat levitä suun ja hengitysteiden kautta pisaratartuntana tai kosketustartuntana esimerkiksi ihokosketuksessa. Tällaisia tauteja ovat monet bakteeri- (esimerkiksi hinkuyskä, tulirokko ja tuberkuloosi) alkueläintaudit (esimerkiksi amebiasis) ja virustaudit (esimerkiksi tuhkarokko, myyräkuume, rabies, vesirokko, sikotauti ja influenssa) sekä sienitaudit.

Sukupuolitaudit voivat levitä seksuaalisen kanssakäymisen seurauksena ihoon eritteinä, ihossa olevista vaurioista tai limakalvoihin. Tällaisia tauteja ovat bakteeritaudeista esimerkiksi kuppa, tippuri ja klamydia sekä virustaudeista esimerkiksi kondylooma ja HIV.

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on yksi Yhdistyneiden kansakuntien päättävistä elimistä. Turvallisuusneuvosto on YK:n elimistä ainoa, jonka päätöksenteko sitoo kaikkia jäsenmaita, mikä tekee turvallisuusneuvostosta korkeimman auktoriteetin kansainvälisellä areenalla.Turvallisuusneuvoston toiminta määräytyy YK:n peruskirjan mukaan ensisijaisesti maailmanrauhan ja turvallisuuden suojelemisessa. Neuvoston päätehtävä on tutkia kansainvälisiä kriisejä koskevia tilanteita, arvioida niinden uhkia ja päättää niihin reagoimisesta ensi sijaisesti rauhanomaisin keinoin. Turvallisuusneuvosto päättää sotilaallisen voiman käytöstä kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaisesti ennen kuin kriisiin voidaan vastata tai puuttua voiman käytöllä ulkopuolelta. Turvallisuusneuvosto päättää näin ollen YK:n rauhanoperaatioiden käynnistämisestä konfliktialueella. Turvallisuusneuvoston pääasiallinen tehtävä on taivutella kiistojen osapuolet noudattamaan neuvoston katsomia päätöksiä konfliktien laajenemisen välttämiseksi. Neuvoston pyrkimys on saada sodassa keskenään olevat jäsenvaltiot tukemaan päätöksiä ensisijaisesti rauhanomaisin keinoin kuten talouspakotteiden avulla.Turvallisuusneuvosto on myös mukana YK:n pääsihteerin vallinnassa. Neuvoston pysyvät jäsenvaltiot antavat suosituksen YK:n yleiskokoukselle heidän ehdokkaasta pääsihteeriksi ja siltä pohjalta yleiskokous äänestää pääsihteerin valinnasta. Turvallisuusneuvoston jäsenvaltiot voivat veto-oikeudella kuitenkin estää pääsihteerin valinnan ja estää myös hänen valintansa mahdolliselle jatkokaudelle. Turvallisuusneuvosto yhdessä yleiskokoukseen kanssa on päättämässä Kansainvälisen tuomioistuimen tuomareiden nimittämisessä. Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenvaltiot esittelevät ehdokkaansa yleiskokoukselle, joka tekee lopullisen päätöksen tuomareiden valinnasta. Neuvosto voi estää yleiskokouksen tuomarinimitykset veto-oikeudella samalla tavalla kuin pääsihteerin valinnassa.

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen puheenjohtaja

Yhdystyneiden kansakuntien yleiskokouksen puheenjohtaja johtaa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen istuntojen puhetta kaikissa istuntokauden istunnoissa sekä hätä- ja erityisistunnoissa.

Yleiskokouksen alussa, yleensä kolme kuukautta ennen yleiskokouksen alkua, valitaan puheenjohtaja sekä 21 varapuheenjohtajaa ja pääkomiteoiden puheenjohtajat joistakin jäsenvaltioista.

Yleiskokouksen puheenjohtajuus kiertää vuosittain kunkin jäsenmaan ryhmittymältä toiselle. Ryhmittymät ovat Afrikka, Aasia, Itä-Eurooppa, Latinalainen Amerikka ja Karibia, Länsi-Eurooppa ja muut .

Maapallo

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.