Länsi

Länsi on yksi neljästä pääilmansuunnasta. Se on etelän ja pohjoisen välissä. Kompassissa se on 270 asteen kohdalla. Taivaankappaleet näyttävät vuorokauden kuluessa nousevan idästä ja laskevan länteen.

Antiikin Kreikassa tunnettu maailma loppui lännessä Gibraltarinsalmeen Herakleen pylväisiin. Filosofi Platon kertoi dialogeissaan Timaios ja Kritias legendan salmesta länteen sijainneesta, luonnonmuollistuksissa uponneesta Atlantiksen saaresta.

Mahayana-buddhalaisuudessa paratiisimainen Puhdas maa sijaitsee lännessä. Monessa mytologiassa kuolleiden onnellinen maa on lännessä.

La salle dAkhenaton (1356-1340 av J.C.) (Musée du Caire) (2076972086)
Monien muiden muassa muinaiset egyptiläiset uskoivat, että kuolleet menevät Auringon kulkusuuntaan länteen, parempaan maahan. Suomalaisenkin sanonnan mukaan Aurinko laskee mailleen.

Maantieteellisiä ja historiallisia käyttöyhteyksiä

Muiden ilmansuuntanimien tavoin lännellä voidaan tarkoittaa myös tiettyä aluetta maapallolla. Usein sillä tarkoitetaan länsimaita tai länsimaista kulttuuria, jonka piiriin yleensä luetaan Eurooppa, Venäjää toisinaan lukuun ottamatta, sekä eurooppalaisperäisen väestön asuttamat alueet Amerikassa ja Australiassa.

Kylmän sodan aikana lännellä tarkoitettiin poliittisissa yhteyksissä Nato-maita. Laajemmassa mielessä länteen luettiin usein kuuluviksi myös Euroopan puolueettomat ei-sosialistiset maat.

Läntisellä pallonpuoliskolla tarkoitetaan varsinaisesti nollameridiaanin länsipuolella olevaa osaa maapallosta. Täten siihen kuuluu myös läntisin osa Eurooppaa ja Afrikkaa, mutta käytännössä nimityksellä tarkoitetaan usein nimenomaan Pohjois- ja Etelä-Amerikkaa. Yhdysvaltojen historiassa Lännestä puhuttaessa tarkoitetaan maan länsiosia, varsinkin Mississipin länsipuolisia alueita, jotka vielä 1800-luvulla olivat hyvin harvaan asuttuja. Tähän liittyy erityisesti myös käsite Villi länsi. Nykyään termillä Keskilänsi tarkoitetaan suunnilleen Mississipin ja Kalliovuorten välistä aluetta.

Eri yhteyksissä voidaan lännellä tarkoittaa muunkin maan tai alueen länsiosaa.

Sanan alkuperä

Suomen kielen sanan länsi alkuperä on hyvin epävarma. Suomessa on paikoin sanottu illan tullessa, että päivä länttää. Länsi voisi erään tulkinnan mukaan tarkoittaa suuntaa, johon aurinko päivän jälkeen läntätään (litistetään, mätetään). Läntistynyt tarkoittaa samaa kuin litistynyt. Muitakin mahdollisia etymologioita on esitetty, muun muassa sukulaisuus sanaan lenseä ’leuto, lempeä’ tai sanaan lansi ’alava maa’.

Ilmansuunnat PääilmansuunnatVäli-ilmansuunnat
pohjoinenkoillinen
itäkaakko
etelälounas
länsiluode

Lähteet

  • Erkki Itkonen (toim.): Suomen sanojen alkuperä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1992–2000. ISBN 951-717-692-9.
Haukilammi (Ylöjärvi, Länsi-Teisko)

Haukilammi on Pirkanmaalla Ylöjärvellä Länsi-Teiskon kylän lähellä sijaitseva lampi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistöön.

Iso Kivijärvi (Ylöjärvi, Länsi-Aure)

Iso Kivijärvi on Pirkanmaalla Ylöjärvellä Länsi-Aureessa sijaitseva järvi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistössä Ikaalisten reitin valuma-alueen Sipsiönjärven valuma-alueeseen. Iso Kivijärvi on osa Liesijoen aluetta ja se kuuluu osittain Seitsemisen kansallispuistoon.

Itä–Länsi-ottelu

Itä–Länsi-ottelu on perinteinen pesäpallon arvo-ottelu, joka pelataan vuosittain Suomen itä- ja länsipuoliskon seurojen parhaista pelaajista koottujen joukkueiden kesken. Ensimmäinen Itä–Länsi-ottelu pelattiin vuonna 1932, ja ensimmäinen naisten Itä–Länsi vuonna 1961. Tapahtumaa ei järjestetty sotavuosina 1941, 1942 ja 1944. Nykyisin pelataan viisi eri Itä–Länsi-ottelua: miesten ja naisten otteluiden lisäksi A- ja B-poikien sekä B-tyttöjen Itä–Länsi.

Miehissä Itä johtaa Länttä lukemin 38–36 vuoden 2018 ottelun jälkeen. 10 peliä on päättynyt tasan. Naisissa Länsi johtaa Itää lukemin 29–25. Kolmesti on pelattu tasan.

Karibia

Karibia, myös Karibian saaret tai Länsi-Intia, on Pohjois- ja Etelä-Amerikan välissä sijaitseva saariryhmä, joka ulottuu 3 200 kilometrin mittaisena kaarena Floridasta Venezuelan rannikolle. Siihen kuuluvat Bahama, Isot Antillit (Kuuba, Jamaika, Hispaniola ja Puerto Rico), Pienet Antillit (Leeward- ja Windwardsaaret) sekä Etelä-Amerikan pohjoisrannikon tuntumassa sijaitsevat pienet saaret. Saaristoon kuuluu ainakin 7 000 saarta ja luotoa, joista suurimmat ovat Kuuba ja Hispaniola. Karibian ja Väli- sekä Etelä-Amerikan väliin jää Karibianmeri; saariston pohjoispuolella sijaitsee Atlantin valtameri (Sargassomeri) ja luoteessa taas Meksikonlahti. Nimi Länsi-Intia tulee löytäjänsä Kristoffer Kolumbuksen harhaolettamasta, jonka mukaan hän oli löytänyt läntisen tien Intiaan saavuttuaan Bahamasaarille vuonna 1492.Tuliperäinen saariryhmä koostuu merenalaisen vuorijonon huipuista, jotka ovat kohonneet pinnan ylle. Korkein huippu on Pico Duarte (3 085 metriä) Dominikaanisessa tasavallassa, joka jakaa Hispaniolan saaren Haitin kanssa. Pienet-Antillit koostuvat useista pikkuvaltioista ja epäitsenäisistä alueista.

Kreikan alueyksiköt

Kreikan alueyksiköt (kreik. περιφερειακές ενότητες, perifereiakés enótites; yksikössä περιφερειακή ενότητα, perifereiakí enótita) eli periferiayksiköt muodostavat aluejaon, joka jakaa Kreikan valtion 74 hallinnolliseen alueeseen.Kreikan hallinnollisten alueiden jaossa kukin alueyksikkö kuuluu johonkin 13 alueesta eli periferiasta ja alueet edelleen johonkin hajautetun hallinnon alueeseen. Alueyksiköt otettiin käyttöön Kallikrates-suunnitelmana tunnetun aluehallintouudistuksen myötä vuoden 2011 alusta. Tuolloin entiset prefektuurit lakkautettiin. Monet alueyksiköt vastaavat alueeltaan ja nimeltään jotain entistä prefektuuria. Toiset alueyksiköt taas on muodostettu pilkkomalla aiempi prefektuuri osiin. Alueyksiköt jakautuvat kuntiin.

Kreikan hajautetun hallinnon alueet

Kreikan hajautetun hallinnon alueet (kreik. αποκεντρωμένη διοίκηση, apokentroméni dioíkisi) muodostavat aluejaon, joka jakaa Kreikan valtion seitsemään hallinnolliseen alueeseen. Jokainen niistä koostuu yhdestä tai useammasta alueesta eli periferiasta.Hajautetun hallinnon alueet otettiin käyttöön Kallikrates-suunnitelmana tunnetun aluehallintouudistuksen myötä vuoden 2011 alusta.

Lehmijärvi (Ylöjärvi, Länsi-Teisko)

Lehmijärvi on Pirkanmaalla Ylöjärvellä Länsi-Teiskon kylän lähellä sijaitseva järvi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistöön.

Leppäjärvi (Ylöjärvi, Länsi-Teisko)

Leppäjärvi on Pirkanmaalla Ylöjärvellä Länsi-Teiskon kylän lähellä sijaitseva järvi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistöön.

Luettelo Ruotsin kunnista

Tämä artikkeli on luettelo Ruotsin kunnista. Kunnat on lueteltu alla olevassa taulukossa lääneittäin, ja läänien sisällä kunnat on lueteltu siinä kuntakoodien mukaisesta järjestyksessä, jossa Ruotsin tilastokeskus Statistiska centralbyrån ne tilastoissaan esittää. Kuntien keskustaajamien (ruots. centralort) nimet on katsottu kunkin kunnan artikkelisivulta ruotsinkielisestä Wikipediasta. Suurkaupunkialueiden tapauksessa kuntien keskustaajamat eivät tosin aina muodosta omaa taajamaansa, vaan kuuluvat osana johonkin suurempaan taajamaan. Oikeanpuolimmaisessa sarakkeessa on ilmoitettu kunnan väkiluku. Kuntien vaakunat ovat artikkelissa Ruotsin kuntavaakunat.

Ruotsissa on tällä hetkellä 290 kuntaa.

Lähi-itä

Lähi-itä on lähimpänä Eurooppaa sijaitseva Aasian alue, johon lasketaan yleensä myös Egypti Pohjois-Afrikassa.

Lähi-itään kuuluvia maita ovat Turkki, Syyria, Jordania, Israel, Libanon, Afganistan, Iran, Irak, Saudi-Arabia, Jemen, Oman, Arabiemiirikuntien liitto, Qatar, Bahrain ja Kuwait. Poliittisena terminä käytettynä Lähi-itään luetaan myös Egypti ja Kypros.Termin määrittely ei ole yksiselitteinen, mutta seuraavat maat katsotaan yleensä osaksi Lähi-itää:

Kypros kuuluu maantieteellisesti Lähi-itään, mutta historia ja kulttuuri ovat pääosin kreikkalais-turkkilaista, joten se lasketaan historiallisesti ja kulttuurillisesti Eurooppaan ja Aasiaan. Egypti kuuluu maantieteellisesti Afrikan mantereeseen, mutta historiallisesti ja kulttuurisesti se on pikemmin Lähi-idän kuin Afrikan osa.

Suurelta osin yhtenäisen kulttuurin takia Lähi-itä ulotetaan joskus kattamaan myös koko Pohjois-Afrikan eli Maghrebin maat.

Lähi-idän keskiosa Egyptin ja Iranin välissä jakautuu kolmeen erilaiseen alueeseen. Näistä Arabian niemimaalla ovat Saudi-Arabia, sen naapurimaat Jemen ja Oman sekä Persianlahden maat Arabiemiirikunnat, Qatar, Bahrain ja Kuwait. Mesopotamia vastaa lähinnä nykyistä Irakia, ja Levanttiin kuuluvat Välimeren itärannikon maat Syyria, Libanon, Israel ja Palestiina sekä Jordania.

Poliittisissa yhteyksissä Lähi-idällä tarkoitetaan usein erityisesti niitä valtioita, jotka ovat osallisina arabien–Israelin konfliktissa.lähde?

Länsi-Afrikka

Länsi-Afrikka on Afrikan läntiset osat käsittävä maantieteellinen alue. Siihen kuuluvat ensisijaisesti seuraavat valtiot:

Benin

Burkina Faso

Gambia

Ghana

Guinea

Guinea-Bissau

Kamerun

Liberia

Mali

Niger

Nigeria

Norsunluurannikko

Senegal

Sierra Leone

TogoJoskus Länsi-Afrikkaan sisällytetään myös seuraavat valtiot:

Gabon

Kap Verde

Länsi-Sahara

Mauritania

Päiväntasaajan Guinea

São Tomé ja Príncipe

TšadLänsi-Afrikka rajoittuu lännessä ja etelässä Atlantin valtamereen. Länsi-Afrikasta pohjoiseen sijaitsee Sahara, joka tosin on osittain muutamien Länsi-Afrikan valtioiden alueella. Sahel sijaitsee Länsi-Afrikan pohjoisosissa.

Merkittävimmät levottomuudet Länsi-Afrikassa ovat olleet Sierra Leonen ja Liberian sisällissodat 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, jotka ajoivat satojatuhansia pakolaisiksi.

Länsi-Saksa

Länsi-Saksa (saks. Westdeutschland) on epävirallinen termi, jolla Saksan liittotasavaltaa (saks. Bundesrepublik Deutschland) kutsuttiin vuosina 1949–1990. Tällöin valtioon ei kuulunut Saksan demokraattisen tasavallan aluetta. Saksojen yhdistyessä vuonna 1990 Saksan demokraattisen tasavallan alueet liittyivät Saksan liittotasavaltaan, minkä seurauksena liittotasavaltaa on siitä lähtien kutsuttu lyhyesti Saksaksi.

Pahalammi (Ylöjärvi, Länsi-Aure)

Pahalammi on Pirkanmaalla Ylöjärvellä Länsi-Aureessa sijaitseva lampi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistössä Ikaalisten reitin valuma-alueen Aurejärven valuma-alueeseen. Pahalammi on osa Pitkäjärven valuma-aluetta.

Pahalammi (Ylöjärvi, Länsi-Teisko)

Pahalammi on Pirkanmaalla Ylöjärvellä Länsi-Teiskon kylän lähellä sijaitseva lampi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistöön.

Parainen

Parainen (ruots. Pargas; vuosina 2009–2011 Länsi-Turunmaa, ruots. Väståboland) on nykymuodossaan vuonna 2009 perustettu Suomen kaupunki Varsinais-Suomen maakunnassa.

Paraisten asukasluku on 15 174 asukasta, joista noin 55,6 prosenttia on ruotsinkielisiä. Paraisten naapurikunnat ovat Brändö, Sottunga, Kökar, Kemiönsaari, Sauvo, Kaarina, Turku, Naantali ja Kustavi.

Ennen nykyisen Paraisten kaupungin perustamista oli toiminnassa alueeltaan suppeampi Paraisten kaupunki, joka vuonna 2009 lakkautettiin, kun sen sekä siihenastisten Houtskarin, Iniön, Korppoon ja Nauvon kuntien alueista muodostettiin uusi Länsi-Turunmaan kaupunki, joka vuoden 2012 alusta lukien otti uudelleen käyttöön nimen Parainen.Nimi Parainen on alueen vanha suomenkielinen nimi joka on johdettavissa sanasta Parka. Paraisten paikannimistä monet ovat myös aluperin suomenkielisiä, mutta ne ovat saaneet alueelle myöhemmin muuttaneilta ruotsalaisilta ruotsinkielisen kieliasun. Näitä nimiä ovat Ålön (Ahlainen), Birsala (Pirttisalo), Lapplax (Lapinlaksi), Sydmo (Sydänmaa), Muddais (Mutainen) ja Kassor (Kaskisaari).Parainen on Kaskisten lisäksi Suomen ainoa kokonaan veden ympäröimä kaupunki. Sitä kutsutaankin usein saariston pääkaupungiksi. Suomen kunnista Paraisilla on eniten kesämökkejä. Vuoden 2009 alussa niiden luvuksi ilmoitettiin 8 300 kappaletta.Paraisten meripinta-ala on Suomen kunnista suurin, 4 654,88 neliökilometriä.

Pasila

Pasila (ruots. Böle, ennen Fredriksberg) on Helsingin kantakaupunkiin kuuluva keskinen kaupunginosa ja peruspiiri, joka sijaitsee noin 3 km keskustasta pohjoiseen. Pasila jaetaan neljään osa-alueeseen, jotka ovat Keski-Pasila, Itä-Pasila, Länsi-Pasila ja Pohjois-Pasila.

Pasilassa on asukkaita runsaat 9 000, joista Itä-Pasilassa noin 4 000 ja Länsi-Pasilassa 5 000 (1.1.2014). Työpaikkoja alueella sijaitsee yli 25 000 (31.12.2012).Pasilassa on käynnissä voimakas rakentaminen, ja kaupunginosan työpaikkamäärän on arvioitu kaksinkertaistuvan vuoteen 2040 mennessä noin 50 000:een. Myös alueen asukasmäärä lähes kolminkertaistuu 30 000:een.

Pikkulammi (Ylöjärvi, Länsi-Aure)

Pikkulammi on Pirkanmaalla Ylöjärven Länsi-Aureella sijaitseva lampi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistössä Ikaalisten reitin valuma-alueen Sipsiönjärven valuma-alueeseen. Pikkulammi on osa Liesijoen aluetta ja se kuuluu Seitsemisen kansallispuistoon.

Pitkäjärvi (Ylöjärvi, Länsi-Aure)

Pitkäjärvi on Pirkanmaalla Ylöjärven Länsi-Aureella sijaitseva järvi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistössä Ikaalisten reitin valuma-alueen Sipsiönjärven valuma-alueeseen. Pitkäjärvi on osa Liesijoen aluetta ja se kuuluu Seitsemisen kansallispuistoon.

Salmijärvi (Ylöjärvi, Länsi-Aure)

Salmijärvi on Pirkanmaalla Ylöjärvellä Länsi-Aureessa sijaitseva järvi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistössä Ikaalisten reitin valuma-alueen Aurejärven valuma-alueeseen. Salmijärvi on osa Pitkäjärven valuma-aluetta.

Virginia

Virginia on Yhdysvaltojen osavaltio ja yksi kolmestatoista ensimmäisestä osavaltiosta. Sen virallinen nimi on Commonwealth of Virginia. Virginian pääkaupunki on Richmond.

Yhdysvaltojen perustamisen aikaan Kentucky ja Länsi-Virginia kuuluivat Virginiaan. Kentucky erosi siitä 1792 ja Länsi-Virginia Yhdysvaltojen sisällissodan jälkeen.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.