Israel Aerospace Industries

Israel Aircraft Industries (Bedek Aviation 1953) on israelilainen lentokoneenvalmistaja, joka tarjoaa myös muunnoksia ja järjestelmiä vanhoihin sotilaslentokoneisiin. Yhtiö perustettiin 1953 pääministeri David Ben-Gurionin, puolustusministeriön kansliapäällikkö Shimon Peresin myötävaikutuksella amerikanjuutalaisen Al Schimmerin johdolla. Vuonna 2005 yhtiöllä oli 14 000 työntekijää.lähde?

Yhtiö sovittaa Israelin ilmavoimien pääasiassa Yhdysvalloista hankkimia lentokoneita ja tarjoaa uudistuksia entisiin neuvostoliittolaisiin sotilaslentokoneisiin. Se valmistaa myös miehittämättömiä tiedustelulennokkeja.lähde?

Viimeisimmät suuret muunnokset liittyvät F-15I- ja F-16I-hävittäjiin ja uudistukset Israelin ilmavoimien F-4-hävittäjiin sekä Yasur 2000 ja CH-53-helikoptereihin sekä Dvora-vartiolaivoihin.lähde?

Yhtiö valmistaa myös Gabriel-merimaaliohjuksia sekä Phalcon Early Warning -lentokoneita sekä Arrow-torjuntaohjuksia.lähde?

Israel Aerospace Industries Ltd.
Israel Aerospace Industries logo
Yritysmuoto valtionyhtiö
Perustettu 1953
Toimitusjohtaja Joseph Weiss
Kotipaikka Israel Lod, Israel
Toimiala ilmailu- ja puolustusteollisuus
Henkilöstö 16 000
Kotisivu www.iai.co.il

IAI:n tuotteet Suomessa

Suomessa käytetään RUAG Aerospacen Israel Aircraft Industriesilta hankkimalla lisenssillä SF:n, Swiss Aircraft and System Enterprisesin ja Oerlikon-Contravesin valmistamaa miehittämätöntä lentotiedustelujärjestelmää RUAG Rangeria. Suomen lainsäädännössä on rajoituksia puolustusvälineiden kauppaan sotaa käyvien maiden kanssa.lähde?

Aiheesta muualla

AMOS-6

AMOS-6 oli israelilaisen Spacecomin geostationaarinen tietoliikennesatelliitti, joka oli tarkoitus laukaista 3. syyskuuta 2016 SpaceX:n Falcon 9 Full Thrust -raketilla. Raketti ja tietoliikennesatelliitti tuhoutuivat raketin laukaisua edeltävän maakoekäytön yhteydessä sattuneessa räjähdyksessä 1. syyskuuta 2016.Onnettomuuden syy paikannettiin raketin toisen vaiheen nestehappitankin sisällä olevaan paineistusjärjestelmään ja sen COPV-heliumsäiliöön. Säiliön hiilikuitupinnoitteeseen pääsi syntymään kiinteää happea. Oletettavasti nestemäinen happi olisi puristunut pois pinnoittesta, mutta kiinteässä olomuodossa ollut happi alkoi paineen alla palamaan hiilikuidusta valmistetun pinnoitteen kanssa. Tämän seurauksena toisen vaiheen sisälle vapautui nopeasti suuri määrä korkeapaineista heliumia, mikä sai aikaan sen räjähtämisen.Vaikka onnettomuuden syy sijoittui toisen vaiheen heliumjärjestelmään samoin kuin lennossa tuhoutuneella SpaceX CRS-7:llä, ei vikamekanismeilla ollut SpaceX:n mukaan yhteyttä.

Be'er Ya'akov

Be'er Ya'akov on kaupunki Israelin Keski-Israelin hallintoalueella. Kaupungin perustivat vuoristojuutalaiset siirtolaiset Venäjän Dagestanista vuonna 1907. Vuoden 2017 lopussa kaupungin asukasluku oli 22 851.

Beresheet

Beresheet oli israelilaisen SpaceIL:n ja Israel Aerospace Industriesin 2019-02-2222. helmikuuta 2019 Kuuhun laukaistu avaruusluotain. Luotain laukaistiin sekundäärisenä kuormana yhdessä primaarikuorma tietoliikennesatellitti PSN-6:n kanssa Falcon 9 -raketilla. Beresheet lensi Kuuhun epäsuorasti tehden lukuisia lentoja ensin Maan ja sitten Kuun ympäri. Lopulta luotain saapui Kuun kiertoradalle onnistuneesti. Kuuhun laskeutuminen 11. huhtikuuta 2019 kuitenkin epäonnistui. Laskeutumisvaiheessa luotaimen päämoottorin hallinta menetettiin ja luotain törmäsi suurella nopeudella Kuun pintaan.

SpaceIL-taho syntyi alun perin osallistumaan Google Lunar X Prize kilpailuun, jossa tavoite oli lähettää ensimmäisenä yksityisesti rahoitettu luotain Kuuhun. Kilpailu päättyi voittajatta 2018. Beresheet on ensimmäinen pääosin yksityisesti rahoitettu kuulento. SpaceIL:llä on jäseniä yli 200, joista 95% vapaaehtoisia/talkoolaisia. Israel Aerospace Industries toimi pääurakoitsijana.

13. huhtikuuta 2019 julkaistiin Beresheet-2 hanke, joka yrittää laskeutumista toisen kerran.Sana ”Beresheet” on hepreaa ja tarkoittaa alkua. Se on Ensimmäisen Mooseksen kirjan ensimmäinen sana. Tieteellisten mittalaitteiden lisäksi luotaimen lastina oli Toora, Israelin lippu, karhukaisia, englanninkielisen Wikipedian koko sisältö, ihmisen DNA:ta sekä holokaustista selvinneen juutalaisen muistelmat.

CubeSat

CubeSat on yhdysvaltalainen nanosatelliitti-tyyppi. Nimitystä CubeSat käytetään usein myös sitä käyttävistä satelliiteista. Monet CubeSatit ovat amatöörien, kuten yliopisto-opiskelijoiden, rakentamia.

Cubesat-satelliitti on yleensä osa teknillisen korkeakoulun tai ammattikorkeakoulun opiskelijoiden opintoja ja lopputöitä. Se on myös uudenlainen opetuskeino, jossa opiskelija oppii akateemisen opiskelunsa ohessa työelämän kansainvälistä projektitoimintaa monipuolisesti.Cubesatit ovat luoneet laajemman kansainvälisen opiskelijayhteisön kuin mikrosatelliitit 1980-luvulla. Tämän puitteissa järjestetään kansainvälisiä konferensseja , joissa opiskelijoilla on mahdollisuus pitää puheita. Alalle on syntynyt yliopistojen spin-off-yrityksiä, jotka pyrkivät kaupallistamaan Cubesatien suunnittelussa syntyneitä teknologioita.Radioamatöörit ovat ottaneet Cubesatin käyttöönsä kuten mikrosatelliitit 1980-luvulla. Satelliittien maa-asemille on luotu globaali verkosto.Cubesatit ovat herättäneet paljon julkista kiinnostusta ja pohdintoja, ovatko ne käyttökelpoisia eri avaruustieteissä , esimerkiksi planeettalennoilla. Yhdysvaltain asevoimat on alkanut tutkia niiden käyttöä sotatekniikassa ja siksi se sponsoroi yhdysvaltalaisten yliopistojen Cubesat-tutkimusta.

IAI Kfir

Israel Aircraft Industries Kfir (hepr. ‏כפיר‎‎, "Leijonanpentu") on israelilainen suihkuhävittäjä, jonka prototyyppi lensi ensilentonsa 19. lokakuuta 1970. Koneen pystyy helposti erottamaan muista malleista (muut Mirage-tuoteperheen koneet) etenkin canard-siipiensä ja sivuvakaimen lavan ansiosta. Kfir pohjautui ranskalaiseen Mirageen, ja siinä yhdistyvät General Electricin J79 -suihkumoottori ja israelilaisvalmisteinen avioniikka ja aseistus.

Kfir kykeni ilmataistelujen ohella myös rynnäköintitoimintaan ja pommitukseen maamaaleja vastaan. Koneessa oli kaksi 30 mm tykkiä ja AIM-9 Sidewinder-, Python- tai Shafir-ohjukset, ilmeisesti israelilais-valmisteiset. Kone saattoi käyttää maamaaleja vastaan myös pommeja

2,3 Machia (2 440 km/h) saavuttamaan kyennyt IAI Kfir siirrettiin Israelin ilmavoimien (IAF) reservikalustoksi vuonna 2001.Yhdysvaltain laivasto ja merijalkaväki vuokrasi vuosina 1985–1989 Israelilta 25 Kfiriä, joita käytettiin niin sanottuna Aggressor-hävittäjänä tunnuksella F-21. Vuokrauksen päätyttyä koneet palautettiin takaisin Israeliin.

IAI Lavi

IAI Lavi (hepr. לביא , suom. Leijona, tark. Nuori leijona) on suihkukäyttöinen sotilaslentokone, jota valmisti Israel Aerospace Industries (IAI).

Konetyyppi tarkoittiin lähinnä korvaamaan Israelin ilmavoimien vanhentuneita konetyyppejä, kuten F-4E Phantom II:ta ja A-4 Skyhawkia, ja Kfiriä. Mallin jatkosuunnittelu peruutettiin todennäköisesti Yhdysvaltain keskushallinnon painostuksesta. Prototyyppikoneita valmistui kolme kappaletta.Erään arvion mukaan Yhdysvalloissa pelättiin Israelin tekemän sen hävittäjäkoneita paremman mallin. Toisen, ja ehkä uskottavamman selityksen mukaan kehitystyöhön vaadittujen määrärahoja oli vain niukasti. Tuotantotarve olisi ollut 300 konetta. Israel päätyi hankkimaan yhdysvaltalaisia F-15- ja F-16-koneita ja tekemään F-4 Phantom II:een käyttöikää pidentäneitä päivityksiä.lähde?Konetyypin kiinteänä aseistuksena oli yksi 30 mm DEFA-lentokonetykki. Ulkopuolisissa ripustimiin voitiin sijoittaa noin 7 000 kilogrammaa pommeja ja ohjuksia.lähde?Kiinalaisen Chengdu J-10 -monitoimihävittäjän on esitetty perineen joitakin IAI Lavin ominaisuuksia.lähde?

Luettelo Falcon-rakettiperheen laukaisuista

Tämä on luettelo Falcon-rakettiperheen laukaisuista. Mukaan luetaan Falcon 1, Falcon 9 (F9 v1.0, F9 v1.1, Full Thrust) ja Falcon Heavy. Tarkempaa tietoa kustakin laukaisusta voi löytyä lento- tai hyötykuorma-sarakkeen linkistä.

Rautakupoli

Rautakupoli (engl. Iron Dome, hepr. ‏ כִּפַּת בַּרְזֶל‬‎kippat barzel) on nimitys Israelissa käytössä olevalle ohjuspuolustusjärjestelmälle. Järjestelmä torjuu israelin armeijan mukaan noin

kuudesosan-viidesosan Israeliin ammutuista raketeista.

Järjestelmän on kehittänyt israelilainen asevalmistaja Rafael Advanced Defense Systems ja Israel Aerospace Industries, ja se otettiin käyttöön vuoden 2011 alussa. Vuonna 2014 Yhdysvaltain presidentti Barack Obama hyväksyi aloitteen "H.J. Res. 76", joka antoi 225$ miljoonaa dollaria Israelille Rautakupolin kehittämiseen. Rautakupolia on käytetty ainakin Beersebaissa, Ashkelonissa, Ashdodissa ja Eilatissa. Rautakupoli tuhoaa lähinnä Gazasta ammuttuja raketteja.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.