Ensimmäisen persoonan ammuntapeli

Ensimmäisen persoonan ammuntapeli (myös FPS-peli, engl. First Person Shooter) on videopelilajityyppi, jossa pelimaailma esitetään pelihahmon näkökulmasta ja joka vahvasti painottaa taistelua.[1] Tyypillisesti kuvassa näkyy myös hahmon kädessä oleva ase, jolla ammutaan ympäristössä liikkuvia vihollisia tai muita esineitä. Näytössä saattaa olla myös pelaamiselle tärkeitä tietoja, kuten pelihahmon tavaravalikoima, pelihahmon elinvoiman tai energiatason kuvaaja, tekstitietoa ympäröivästä pelimaailmasta, erilaisia pistetaulukoita tai kartta.

Ensimmäisen persoonan ammuntapelit simuloivat kokemusta kolmiulotteisesta ympäristöstä ja äänimaailmasta. Muissa pelityypeissä näkökulma on yleensä ulkopuolinen, lukuun ottamatta simulaatio- ja ajopelejä. Myös elokuvissa hahmon ensimmäisen persoonan näkökulmaa on käytetty ajoittain tehokeinona, mutta kokonaisen elokuvan kuvaaminen tästä näkökulmasta on harvinaista.

Pelien juoni on usein vihollishahmoille ohjelmoidun tekoälyn ja niiden toiminnan sekä erilaisten taustakertomusten varassa. Tavoitteena on useimmiten pelimaailmassa liikkuminen, erilaisten tehtävien suorittaminen ja vastustajien eliminoiminen.

Nykyaikaisten FPS-pelien realistinen grafiikka ja animointi on ajoittain johtanut siihen, että niitä on syytetty tarpeettomasta väkivaltaisuudesta, jopa eräistä väkivallanteoista, kuten koulujen ampumatapauksista Yhdysvalloissa.

Eräs varhaisia ja ikonisia pelihahmon näkökulmasta kuvattuja kolmiulotteisia räiskintäpelejä oli Atarin vuonna 1980 julkaisema Battlezone, jossa pelaaja asettui panssariajoneuvon ohjaimiin.[2] Corporation (1990) oli varhainen roolipeliä ja FPS-peliä yhdistävä peli.[3][4] Nykyisen FPS-lajityypin popularisoijana pidetään id Softwaren Wolfenstein 3D:tä.[2][1] Varhaisiin teknisesti kehittyneisiin ensimmäisen persoonan näkökulmasta kuvattuihin peleihin kuului Ultima Underworld: The Stygian Abyss (1992), joka ei kuitenkaan ollut ammunta-, vaan roolipeli. Eri pelitalojen ja kehitystiimien luomat ja lisensoimat FPS-pelimoottorit johtivat 1990- ja 2000-luvuilla FPS-pelien lajityypin syntyyn. Nykyään FPS-pelejä valmistetaan sekä tietokoneille, pelikonsoleille ja älypuhelimille.

Tunnettuja ensimmäisen persoonan ammuntapelejä

Freedoom aaa
Kuva ensimmäisen persoonan ammuntapelistä FreeDoom.

Lähteet

  1. a b Michael Hitchens: A Survey of First-person Shooters and their Avatars Game Studies. Viitattu 21.2.2019.
  2. a b Know Your Genres: First-Person Shooters 30.7.2015. Xbox Wire. Viitattu 21.2.2019.
  3. Corporation MobyGames. Viitattu 21.2.2019.
  4. Corporation Sega Retro. Viitattu 21.2.2019.
Ammuntapeli

Ammuntapeli tai räiskintäpeli on videopelien lajityyppi, jossa pääosassa on ampuminen. Rajaavampaa nimitystä ”shoot ’em up” (lyhennettynä ”shmup”) käytetään etenkin vanhemmista ampumapeleistä, joissa liikkumavapaus on varsin rajoitettu. Joissakin on joko yksi staattinen ruutu taisteluareenana (esimerkiksi Asteroids ja Space Invaders), tai sitten vihollisia ja pelimaailmaa vieritetään vastaan pelaajasta riippumatta (esimerkiksi Nemesis ja R-Type).

Nykyisin suosittu ampumapelien alalajityyppi on ensimmäisen persoonan ammuntapeli (FPS, First-person shooter), jossa tapahtumat esitellään pelattavan hahmon näkökulmasta. Varhaisimpia lajityypin edustajia on Atarin Battlezone (1980). Lajityyppi tuli suosituksi vuoden 1992 Wolfenstein 3D:sta ja etenkin vuoden 1993 Doomista. Vuonna 1995 Descent yhdisti FPS-pelimaailmaan joka suuntaan katselun sekä liikkumisen. Myöhempiä tunnettuja FPS -pelejä ovat muiden muassa Half-Life (1998) ja Halo: Combat Evolved (2002). Nämä pelit ovat yleensä moninpelattavia. Muita alalajityyppejä ovat kolmannen persoonan ammuntapeli ja taktinen ammuntapeli.

Ammuntapeleihin kuuluvat myös valopistoolilla pelattavat pelit. Kolikkopelien valopistoolit korvattiin tietokoneversioissa usein hiirellä ohjattavalla tähtäimellä, mutta moniin pelikonsoleihin oli (ja on edelleen) saatavissa myös kotiin hankittavia valopistooleja. Klassisimpiin ammuntapeleihin kuuluvassa Cannon Fodderissa (1993) taas ohjataan sotilasjoukkoa hiirellä.

Raideammunnat (engl. rail shooter) ovat yksi alalaji, joissa pelaajan liikkumista on rajoitettu ennaltamääritellysti raiteilla. Lajityyppi voi muutoin muistuttaa paljon ensimmäisen persoonan ammuntapeliä, mutta katselusuunta ja liikkuminen eivät ole pelaajan ohjattavissa. Esimerkki raideammuntapelistä on Segan Virtua Cop (1994).

Valopistoolipelit käyttävät valopistooliohjainta ja usein ovat myös raideammuntoja. NES-konsolille julkaistu Duck Hunt (1984) ei kuitenkaan liiku vaan ainoastaan kohteet liikkuvat.

Muita ammuntapelien alalajeja:

ensimmäisen persoonan ammuntapeli

kolmannen persoonan ammuntapeli

taktinen ammuntapeli

Shoot ’em up

Bullet hell

Twin-stick shooter

Run and gun

Battlefield Hardline

Battlefield Hardline on Visceral Gamesin ja EA Digital Illusions CE:n kehittämä ensimmäisen persoonan ammuntapeli ja Battlefield-pelisarjan neljästoista osa. Peli julkaistiin maaliskuussa 2015.

Hardline eroaa muista Battlefield-peleistä siten, että se sijoittuu Yhdysvaltojen maaperälle eikä pelin taustalla ole kahden valtion välistä konfliktia. Pelissä ovat vastakkain poliisit ja rikolliset. Uusia pelimuotoja ovat heist ja blood money.

Battlefield Online

Battlefield Online (kor. 배틀필드 온라인) oli ilmainen ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Sen kehittivät Neowiz Games, Electronic Arts ja EA DICE. Peli oli uusi versio Battlefield 2:sta, mutta pelimoottori oli Battlefield 2142:n modifoitu Refractor 2. Pelin palvelimet suljettiin 21. toukokuuta 2013.

BioShock Infinite

BioShock Infinite on Irrational Gamesin kehittämä ja 2K Gamesin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli on BioShock-sarjan kolmas osa, BioShock 2:n jälkeen, tosin se ei ole jatkoa edellisiin BioShock peleihin vaikkakin samoja piirteitä löytyykin runsaasti.

Deathmatch Classic

Deathmatch Classic (lyhennettynä DMC) on Valve Corporationin kehittämä ja julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Se on tehty kunnianosoituksena id Softwaren Quake-pelille, sillä Valven oma GoldSrc-pelimoottori perustuu Quaken moottorille. Peli sisältää Quaken sisältäen alkuperäisen pelin deathmatch-kentät, aseet sekä nopeuden. Nykyään Deathmatch Classic alkaa olla kuoleva modi, sillä suurin osa pelaajista on siirtynyt muihin peleihin. Jäljellä on vielä kourallinen pelin faneja pitämässä peliä elossa.

Doom 64

Doom 64 on Midway Gamesin kehittämä ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka on julkaistu vuonna 1997 Nintendo 64:lle.

Peli sijoittuu demonien täyttämään maailmaan, jossa pelaajan pitää etsiä korttiavaimia ja vipuja päästäkseen eteenpäin.

Final Doom

Final Doom on id Softwaren kehittämä ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli on julkaistu vuonna 1996 DOS:lle, Macintoshille ja PlayStationille. Peli käyttää samaa pelimoottoria, esineitä ja hahmoja kuin Doom II. Final Doom eroaa Doomista ja Doom II:sta vain siten, että kentät ja jotkin tekstuurit ovat muuttuneet. Final Doomissa on yhteensä 64 tasoa, jotka on jaettu kahteen eri episodiin: The Plutonia Experiment ja TNT-Evilution. Episodit eroavat toisistaan suuresti. TNT-Evilutionissa on laajat kentät joiden läpäisy vaatii hieman enemmän aivotyötä, sokkeloissa seikkailua ja avainten etsimistä kun taas Plutonia Experimentin loistokkuus piilee pienissä kentissä ja niiden nerokkaassa hirviöiden sijoittelussa. Plutoniassa avainkorttien löytäminen ei ole haastavin osuus vaan erittäin rajallinen ammusmäärä suhteutettuna suureen vihollismäärään.

Pariah

Pariah on Digital Exremesin kehittämä ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Pelin on julkaissut Groove Games vuonna 2005 Windowsille ja Xboxille.

Quake Live

Quake Live (entiseltä nimeltään Quake Zero) on id Softwaren kehittämä ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka julkistettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2007. Kyseessä on selaimella pelattava ilmainen versio Quake III Goldista (Quake 3 Arena ja Team Arena samassa), jota rahoitetaan pelissä olevilla mainoksilla. Peli alkoi suljetulla beta-testillä jo vuonna 2008, mutta avautui kaikille vasta 24. helmikuuta, 2009.

RoboCop (vuoden 2003 videopeli)

RoboCop on Titus Interactiven kehittämä ja MGM Interactiven julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli on julkaistu vuonna 2003 Nintendo GameCubelle, PlayStation 2:lle, Windowsille ja Xboxille.

Peli perustuu RoboCop -elokuviin.

Shattered Horizon

Shattered Horizon on suomalaisen Futuremark Games Studion kehittämä ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka on julkaistu vuonna 2009 Windowsille.

Unreal

Unreal on Epic Gamesin kehittämä ja GT Interactiven julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli julkaistiin Microsoft Windowsille vuonna 1998 ja seuraavana vuonna Mac OS:lle. Peli on Unreal -pelisarjan ensimmäinen osa ja käyttää Unreal Engine -pelimoottoria.

Valve Corporation

Valve Corporation (ent. Valve Software) on Bellevuessa, Washingtonissa sijaitseva videopelien kehittämiseen ja digitaaliseen jakeluun erikoistunut yritys. Gabe Newell ja Mike Harrington perustivat Valve Corporationin (silloinen Valve Software) Kirklandissa, Washingtonissa vuonna 1996. Valven teki kuuluisaksi sen ensimmäinen julkaisu, Half-Life, vuonna 1998.

Half-Lifen menestyksen jälkeen Valve ryhtyi kehittämään Team Fortress Classic -modia Half-Lifeen. Valve auttoi myös itsenäisiä modien kehittäjiä ja on hankkinut joidenkin modien oikeudet itselleen. Valven nykyään omistamia, aiemmin itsenäisiä modeja ovat muun muassa Counter-Strike ja Day of Defeat.

Vuoden 2003 E3-messuilla Valve herätti huomiota esittelemällä materiaalia Half-Life 2:sta, joka näytti olevan jo valmis. Half-Life 2:n piti ilmestyä vuoden 2003 syksyllä. Pelin julkaisu kuitenkin viivästyi lähdekoodivarkauden myötä. Peli julkaistiin lopulta 16. marraskuuta 2004, ja se osoittautui menestykseksi aiemman osan tavoin.Maaliskuussa 2011 julkisuuteen vuoti huhuja Valven aikeista oman pelikonsolin kehittämiseksi. Steam Box -nimellä huhutun laitteen ideana olisi toimia pelikonsolina, jolla voisi pelata Steam-palvelusta saatavia pelejä. Steam Box on myöhemmin tullut tunnetuksi Steam Machine -nimellä.

Valve julkisti oman käyttöjärjestelmän SteamOS:n 23. syyskuuta 2013. SteamOS on Linuxiin perustuva käyttöjärjestelmä, jota on suunnattu erityisesti pelaamiseen. Proton on Wine-pohjainen ohjelmisto Windows-pelien ajamiseen Linuxilla.27. syyskuuta 2013 Valve julkisti viimeisen julkistuksen kolmiosaisesta julkaisustaan. Julkistus oli jo odotettavissa oleva Steam-ohjain, jonka päätarkoitus on tuoda helppokäyttöisyys olohuoneeseen.

War Rock

War Rock (myös WarRock, kor. 워록) on Dream Executionin kehittämä ja Nexonin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli.

Peli on verkossa pelattava ilmaispeli.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.