Electronic Arts

Electronic Arts eli EA on yhdysvaltalainen yhtiö, joka tuottaa ja levittää tietokone- ja videopelejä. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Redwood Cityssä, Kaliforniassa. Yhtiö perustettiin vuonna 1982, ja yhtiön perustaja ja pitkäaikainen johtaja oli Trip Hawkins. Nykyinen pääjohtaja on Andrew Wilson.

Electronic Arts, Inc.
Electronic-Arts-Logo
Yritysmuoto pörssiyhtiö
Perustettu 1982
Toimitusjohtaja John Riccitiello
Avainhenkilöt Trip Hawkins (perustaja)
Larry Probst (puheenjohtaja)
Andrew Wilson (toimitusjohtaja)
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Redwood City, Kalifornia, Yhdysvallat
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Toimiala videopeliteollisuus
Liikevaihto Nousua 3,797 mrd. USD (2013)
Liikevoitto Nousua 121 miljoonaa USD (2013)
Nettotulos Nousua 98 miljoonaa USD (2013)
Henkilöstö 9 370 (2013)
Kotisivu ea.com
Electronicartsheadquarters
EA:n pääkonttori Redwood Cityssä.

Maailman suurin pelitalo

Nykyisin EA tunnetaan suurista pelibrändeistään. EA Games -alayksikkö tuottaa suuren osan "tavallisista" peleistä. Kenties tunnetuin alayksikkö on EA Sports, joka tuottaa vuosipainoksia useista urheilupeleistä kuten NHL-, NBA- ja FIFA-sarjan pelit. Muita yksiköitä ovat muun muassa EA Sports Big ja Pogo.com. EA on myös ostanut varsin suuren määrän pienempiä pelistudioita, kuten esimerkiksi Origin Systemsin (Ultima-sarja, Wing Commander -sarja), Visceral Gamesin Dead Space -sarjan, Maxiksen (SimCity ja muut simulaatiopelit, esimerkkinä The Sims -pelisarja sekä Spore), Westwoodin (Command & Conquer -sarja) ja DICE:n (Battlefield -sarja).

Yhtiö on viime vuosina (2000-luvun alusta saakka ja jo aikaisemmin) saanut runsaasti kritiikkiä. Yksi suuri kritiikinaihe on aikaisempien innovatiivisten, fanien rakastamien pelisarjojen (kuten Ultima- ja Sim-pelit) muuttaminen massatuotteiksi. Myös erittäin suuret lisenssisopimukset urheiluliigojen kanssa ovat herättäneet suurta huolta monopolien syntymisestä.

Vuonna 2004 alkoi julkisuudessa liikkua tietoja EA:n vaatimasta palkattomasta ylityöstä ja kireistä tuotantoaikatauluista.[1] Toukokuussa 2006 yhtiö sovitteli yli 200 työntekijän nostaman oikeuskanteen 14,9 miljoonalla dollarilla. Kiista syntyi, kun EA jätti yhtiön tuoreet työntekijät ilman oikeutta ylityökorvauksiin. Sovittelun jälkeen he saavat samat edut ja korvaukset kuin tuntityöläiset. Kiista koski helmikuun 2001 ja helmikuun 2006 välistä viisivuotiskautta.

Origin on Electronic Artsin oma verkkokauppa, josta voi ostaa ja ladata videopelejä.

Electronic Arts on valittu kaksi kertaa peräkkäin Amerikan surkeimmaksi yritykseksi.[2]

Historia

Alkuvaiheet

Electronic Arts historical logo
Electronic Arts -yhtiön logo 1980-luvulta vuoteen 1999.

Electronic Artsin perustaja Trip Hawkins kertoo olleensa kiinnostunut peleistä koko elämänsä ajan. Hän piti monimutkaisista lautapeleistä, kuten Strat-O-Maticista ja Dungeons & Dragonsista. Kesällä 1975 Hawkins kuuli keksinnöstä nimeltä mikroprosessori. Sinä päivänä hän päätti, että hän perustaisi tietokonepeliyhtiön vuonna 1982. Hawkins ajatteli, että tarvittavan tekniikan kehittymiseen, kaupallistamiseen ja yleistymiseen menisi vielä seitsemän vuotta.

Valmistuttuaan Harvardin yliopistosta Hawkins lähti opiskelemaan Stanfordiin. Tämä vei hänet kotitietokoneiden vallankumouksen keskukseen. Hän sai töitä Applelta lopettaessaan opiskelunsa vuonna 1978. Applella oli silloin vain 15 työntekijää, ja yhtiö oli myynyt historiansa aikana vain tuhat tietokonetta, joista useimmat edellisenä vuonna. Neljä vuotta myöhemmin Apple oli Fortune-lehden 500 suurimman yrityksen listalla. Yhtiöllä oli 4 000 työntekijää ja melkein miljardin dollarin tulot vuodessa.

Tietokoneet, jotka aiemmin olivat vieneet kokonaisia huoneita yliopistoissa, maksoivat nyt alle 500 dollaria ja mahtuivat helposti nurkkapöydälle olohuoneessa. Apple II, Commodore 64 ja Atari 400/800 antoivat tavallisille ihmisille mahdollisuuden laatia ja tietysti pelata pelejä.

Saatuaan runsaasti rahaa Applelta Hawkins ymmärsi, että oli tullut hänen aikansa. Hän erosi aikataulun mukaisesti Applelta tammikuussa 1982, mutta yhtiö sai hänet jatkamaan vielä hieman pidempään. Hawkins lähti lopulta huhtikuussa ja perusti Electronic Artsin yksin 28. toukokuuta 1982. Enää täytyi vain keksiä lopullinen nimi. Alkuperäinen nimi oli ollut Amazin' Software, mutta Hawkins halusi huomioida pelit taidemuotona ja muuttaa sen muotoon SoftArt. Dan Bricklin Software Artsilta pyysi, että Hawkins ei käyttäisi samaa nimeä. Lokakuussa 1982 Hawkins kutsui ensimmäiset 12 työntekijäänsä ja ulkopuolisen markkinointiyhtiön kokoukseen, jossa keksittiin vaihtaa nimeksi Electronic Arts.

Hawkins rahoitti yhtiötä omista varoistaan seuraavat kuusi kuukautta. Aluksi hän työskenteli yksin kotoaan ja sitten käytti toimistoa Sequoia Capitalissa, jossa hän alkoi myös palkkaamaan ensimmäisiä työntekijöitä. San Mateosta Kaliforniassa oli tuleva EA:n vakituinen päämaja vuoteen 1998 saakka, jolloin yhtiö siirtyi läheiseen Redwood Cityn kaupunkiin.[3]

EA:n alkutaipaleella yhtiö tunnettiin nimenomaan pienempien pelintekijöiden ja studioiden pelijulkaisijana. Tämän kauden merkittävimpiä EA:n pelijulkaisuja olivat muun muassa Archon ja M.U.L.E. (1983). Vasta vuonna 1987 EA tuotti ensimmäisen omin voimin tuotetun pelin (Skate or Die). Electronic Arts julkaisi monia Bullfrog Productions -ryhmän kuuluisia pelejä, kuten ensimmäisen "jumalapelin" Populousin (1988) sekä huvipuiston rakennuspelin Theme Parkin (1994). Bob Dinnermanin vuonna 1988 julkaistu F/A 18 Interceptor oli omana aikanaan grafiikaltaan vaikuttavimpana pidetty lentosimulaattori kotitietokoneille. EA:n hyötyohjelmista merkittävin julkaisu oli alun perin Amigalle tehty Deluxe Paint (1985), joka oli useiden vuosien ajan merkittävimpiä piirustusohjelmia (EA väitti aluksi, että heillä on tekijänoikeudet kaikkiin ohjelmalla tehtyihin kuviin, mutta tämä kanta kumottiin oikeudessa).

Studiot

Electronic Artsilla on pelien kehitykseen keskittyviä studioita useissa eri maissa.

Suomessa on tracktwenty (EA Finland), joka on julkaissut pelin SimCity BuildIt (2014).

Electronic Artsin huomattavia julkaisuja

Lähteet

  1. "ea_spouse"
  2. Paskin firma nimitys sai EA:n pohtimaan toimintatapojaan dome.fi.
  3. "We see farther - History of Electronic Arts", Gamasutra.com, 12.2.2007

Aiheesta muualla

Battlefield Online

Battlefield Online (kor. 배틀필드 온라인) oli ilmainen ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Sen kehittivät Neowiz Games, Electronic Arts ja EA DICE. Peli oli uusi versio Battlefield 2:sta, mutta pelimoottori oli Battlefield 2142:n modifoitu Refractor 2. Pelin palvelimet suljettiin 21. toukokuuta 2013.

BioWare

BioWare Corp. on kanadalainen videopelien ja pelimoottorien kehittämiseen keskittynyt yritys. Juuri lääketieteen tohtoreiksi valmistuneet Ray Muzyka, Greg Zeschuk ja Augustine Yip perustivat BioWaren vuonna 1995. Augustine Yip lähti BioWarelta vuonna 1997 palatakseen lääketieteen pariin.

BioWare on tullut tunnetuksi tietokoneroolipeleistään, erityisesti Baldur’s Gate-, Mass Effect- ja Dragon Age -pelisarjoistaan.

Electronic Arts ilmoitti 11. lokakuuta 2007 ostavansa VG Holding Corporationin, joka omisti BioWare- ja Pandemic Studios -pelitalot. Omistus tuli voimaan tammikuussa 2008.

Digital Illusions CE

EA Digital Illusions Creative Entertainment AB (DICE) on ruotsalainen vuonna 1992 perustettu pelitalo.Pelitalon perustivat demoskeneryhmä The Silentsin neljä jäsentä:

Andreas Axelsson

Olof Gustafsson

Markus Nyström

Fredrik LiliegrenYrityksen ensimmäinen julkaisu oli flipperipeli Pinball Dreams vuonna 1992. Omiin toimitiloihin yritys muutti vasta vuonna 1995.

EA Sports

EA Sports on Electronic Artsin urheilupelibrändi. Brändin alla julkaistaan muun muassa NHL-, Madden-, NBA- ja FIFA-pelisarjoja. Vuonna 2002 EA Sports osti NASCARin lisenssin kuudeksi vuodeksi.

FIFA (pelisarja)

FIFA on EA Sportsin kehittämä ja julkaisema jalkapallovideopelisarja. Electronic Artsilla on sopimus Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan kanssa vuoden 2022 loppuun saakka. Myyntilukujen perusteella FIFA on johtava nimi jalkapalloaiheisten videopelien markkinoilla.Electronic Arts on myöntynyt poistamaan nk. loot boxit FIFA 19 -pelistä viitaten Belgian päätökseen tulkita se uhkapelaamisen muodoksi. Loot boxeja ei toistaiseksi poisteta muualla kuin Belgiassa

Golden Joystick Awards

Golden Joystick Awards (tunnetaan myös nimellä People's Gaming Awards) on brittiläinen vuosittain jaettava pelialan palkinto. Palkinnon saajat valitaan nettiäänestyksellä. Palkintoja on myönnetty vuodesta 1983, joten kyseessä on maailman toiseksi vanhin peligaala. Palkinnon perusti Computer and Video Games -lehti. Golden Joystick -palkinnot ovat arvostettuja, ja niitä pidetään monesti pelialan vastineena Oscar-palkinnoille.

Ignite (pelimoottori)

Ignite on Electronic Artsin kehittämä pelimoottori. Ignite-tekoäly pystyy käsittelemään neljä kertaa yhtä paljon laskutoimituksia sekunnissa kuin vanhemmat EA:n pelimoottorit. Electronic Arts aikoo käyttää Ignitea tulevaisuudessa urheilupeleihin ja Frostbitea toimintapeleihin (lukuun ottamatta Rory McIlroyn PGA Touria, Madden NFL 18: ta ja FIFA 17: ta, jotka käyttävät Frostbiteä Igniten sijasta).

Maxis

Maxis perustettiin videopelejä kehittävänä yrityksenä vuonna 1987. Yritys valmisti erityisesti simulaatiopelejä, joita ovat esimerkiksi SimCity- ja The Sims -pelisarjat. Muita tunnettuja pelejä ovat Spore- ja Darkspore-pelit.

Vuonna 2004 yritys suljettiin, ja Maxis säilyi Electronic Artsin omistamana tuotemerkkinä, kunnes se lakkautettiin lopullisesti vuonna 2015.

Need for Speed II

Need for Speed II on Electronic Arts Canadan kehittämä ja Electronic Artsin julkaisema ajopeli. Peli on osa Need for Speed -pelisarjaa ja se on jatko-osa sarjan ensimmäiselle pelille, The Need for Speedille. Pelissä ei ole edeltäjänsä tapaan poliiseja.

Pelin soundtrack koostuu enimmäkseen rockista sekä teknosta. Pelissä on käytössä 8 erilaista autoa; McLaren F1, Ferrari F50, Ford GT90, Jaguar XJ220, Lotus GT1, Lotus Esprit V8, Italdesign Cala ja Isdera Commendatore 112i.

Pandemic Studios

Pandemic Studios oli yhdysvaltalainen vuonna 1998 perustettu pelitalo. Electronic Arts osti yhtiön vuonna 2007 ja sulki yhtiön vuonna 2009.

Pelitalo

Pelitalo on videopelejä kehittävä tai julkaiseva, videopeliteollisuudessa toimiva yritys. Pelikoneita kehittävät ja valmistavat yritykset (esimerkiksi Sony) eivät ole pelitaloja, elleivät ne itse julkaise tai kehitä pelejä. Pelitalot voivat olla joko osia suuremmista emoyhtiöistä, jotka myös julkaisevat pelejä, tai ne voivat olla itsenäisiä ryhmiä, jotka käyttävät ulkopuolisia julkaisijoita. Osa pelitaloista levittää pelejään ilmaiseksi.

Peliala on nykyään suurta liiketoimintaa ja joistain pelitaloista on kasvanut suuria yrityksiä, joista yksi merkittävimmistä on Electronic Arts. Pelitalo on ostanut useita pienempiä pelialan yrityksiä ja on nyt yksi hallitsevista yrityksistä pelimaailmassa.

Joskus pelitalot erikoistuvat valmistamaan tietyntyyppisiä pelejä. Esimerkiksi Square Enix yhdistetään usein roolipeleihin ja Valve Corporation ensimmäisen persoonan ammuntapeleihin.

Jotkut pienemmät pelikehittäjät tekevät pelejä ilman julkaisijan rahallista tukea, tässä tapauksessa ne ovat niin sanottuja independent- tai indie-pelitaloja.

Redwood City

Redwood City on kaupunki San Franciscon niemimaalla, Kalifornian osavaltion pohjoisosissa, Yhdysvalloissa. Se kuuluu San Mateon piirikuntaan ja se on piirikunnan hallintokeskus. Kaupungin väkiluku oli vuoden 2010 väestönlaskennassa 76 815. Redwood City sijaitsee 43 kilometriä San Franciscosta etelään ja 39 kilometriä San Josesta luoteen. Useat teknologianyhtiöt, kuten Box, Informatica, Oracle Corporation, Evernote, Wealthfront ja Electronic Arts pitävät pääkonttoreitaan kaupungissa.

SimCity (vuoden 2013 videopeli)

SimCity (tunnetaan myös nimellä SimCity 5 tai SimCity 2013) on Maxisin kehittämä SimCity -pelisarjaan kuuluva kaupunginrakennuspeli, jonka Electronic Arts julkaisi Microsoft Windowsille Pohjois-Amerikassa 5. maaliskuuta 2013 ja Euroopassa 7. maaliskuuta 2013. OS X:lle SimCity julkaistiin 29. elokuuta 2013.

SimCity 4

SimCity 4 on Maxis-yhtiön kehittämä ja Electronic Arts-yhtiön alun perin 2003 julkaisema SimCity-kaupunginrakennuspeli. Pelille julkaistiin Ruuhka-aika-niminen lisäosa vuonna 2004. SimCity 4 -peliä edeltänyt peli oli SimCity 3000.

Square (yritys)

Square kabushikigaisha (jap. 株式会社スクウェア, Kabushiki-gaisha Sukuwea) oli vuosina 1983–2003 toiminut japanilainen pääosin videopelien kehittämiseen ja julkaisuun keskittynyt yritys. Yhtiö fuusioitiin vuonna 2003 Enix-yhtiön kanssa tuloksena yhtiö nimeltä Square Enix. Länsimaissa Square tunnetaan Squaresoft-tuotemerkistä, jota käytettiin julkaistaessa pelien lokalisaatioita.

Squaren tunnetuin pelisarja on Nintendo Entertainment System -konsolilla aloittanut Final Fantasy, jonka nimellä on julkaistu 13 varsinaista osaa sekä useita spin-off-pelejä ja sivutarinoita. Sarjan pelejä on myyty yli 90 miljoonaa kappaletta. Muita Squaren luomia nimikkeitä ovat Seiken densetsu ja Kingdom Hearts.

Take-Two Interactive

Take-Two Interactive on yhdysvaltalainen videopelien kehittäjä. Take-Two omistaa myös Rockstar Gamesin ja 2K Gamesin.

Vuonna 2008 ilmoitettiin että Electronic Arts olisi ostamassa Take-Twon, kauppa ei kuitenkaan toteutunut.

The Sims Online

EA-Land (entiseltä nimeltään The Sims Online, TSO) oli MMOG-peliversio Maxis-pelitalon suositusta The Sims -pelistä. Electronic Arts julkaisi pelin 17. joulukuuta 2002.

Sims Online -pelissä pelaajat saivat pelata muiden ihmisten kanssa. Sims-hahmot saivat täten olla vuorovaikutuksessa muiden pelaajien luomusten kanssa. Alkuperäisen pelin tavoin pelaajat saivat valita ulkonäön ja asusteen hahmolleen laajasta valikoimasta. Online-versiossa oli hieman enemmän valinnanvaraa.

Electronic Arts ilmoitti sulkeneensa pelin palvelimet lopullisesti 1. elokuuta 2008.

The Sims Studio

The Sims Studio kuuluu Electronic Artsiin, ja se on osa EA Maxis:sia. Siellä tehdään parhaillaan The Sims 4 -peliin liittyviä päivityksiä ja lisäosia.

Westwood Studios

Westwood Studios oli videopelejä kehittävä yritys, jonka perustivat Brett Sperry ja Louis Castle vuonna 1985.Yritys kehitti muun muassa suositut Command & Conquer -pelit ja on reaaliaikaisten strategiapelien pioneeri.Yrityksen varhaisia tunnettuja pelejä olivat BattleTech-sarjaan perustuvat pelit. Muita tunnettuja olivat Strategic Simulationsin julkaisema Eye of the Beholder -pelisarja. Dune 2 on usein mainittu ensimmäisenä reaaliaikaisena strategiapelinä, jota seurasi Westwoodin oma Command & Conquer-sarja.Electronic Arts osti pelistudion vuonna 1998, ja pelitalon toiminta lopetettiin maaliskuussa 2003. Yhtenä syynä lopettamiseen oli Westwoodin pelin Command & Conquer: Renegade huono myyntimenestys. Kun Electronic Arts lopetti Westwoodin, sen halukkaat työntekijät saivat siirtyä EA Los Angeles -studioon (tämä studio valmisti mm. Command & Conquer -sarjan kolmannen ja neljännen osan sekä Red Alert 3:n, mutta ei ole varmaa, aikooko EA Los Angeles jatkaa tulevissa C&C-sarjan peleissä). Kaikki Westwoodin työntekijät eivät siirtyneet EA Los Angelesiin, vaan osa työntekijöistä perusti pelitalon Petroglyph Games.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.