Ars Fennica -palkinto

Ars Fennica -palkinto on vuosittain jaettava suomalainen kuvataidepalkinto. Sen myöntää vuonna 1990 perustettu Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö Ars Fennica. Palkinto annetaan kunakin vuonna yhdelle kuvataiteilijalle ”tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellista työstä”.[1] Palkinnon suuruus on 40 000 euroa, ja siihen sisältyy myös julkaisu ja näyttelykierros. Sen tarkoituksena on avata suomalaiselle kuvataiteelle uusia kansainvälisiä yhteyksiä ja innostaa taiteilijoita heidän luovassa työssään. Palkinnon saajan valitsee Ars Fennica -palkintolautakunnan kutsuma kansainvälinen taideasiantuntija lautakunnan asettamien ehdokkaiden joukosta. Palkintoa on myönnetty vuodesta 1991 lähtien. Suomalaisten lisäksi ehdolla on ollut pohjoismaisia, balttilaisia ja Pietarin alueen taiteilijoita.

Ars Fennica -palkinnon saajat

Lähteet

  1. Ars Fennica – Henna ja Pentti Niemistön kuvataidesäätiön verkkosivut
  2. Kari Vehosalo – Ars Fennica arsfennica.fi. Viitattu 2.2.2018.
  3. Parkkinen, Pia: Suomen suurin kuvataidepalkinto Islantiin, miehelle, joka nauraa läntisen kulttuurin sovinnaisuudelle: "Se on syy meidän kriiseihimme" 21.9.2019. Yleisradio. Viitattu 22.8.2019.

Aiheesta muualla

ARS Kärsämäki

ARS Kärsämäki on nykytaiteen (aikalaistaiteen) näyttely, joka esittelee erityisesti nuorten tekemää suomalaista kuvataidetta. ARS Kärsämäen historia ulottuu vuoteen 2002, jolloin kuvataiteilija ja galleristi Pekka Luukkonen järjesti ensimmäisen ARS Kärsämäki näyttelyn. Tällöin näyttely esitteli pääasiassa pohjoissuomalaisten varttuneempien tekijöiden taidetta. Vuonna 2005 peustettiin Kärsämäelle Taideyhdistys Elsuupa, joka uudisti ARS Kärsämäki näyttelyn profiililtaan nuorten kuvataidetta esiin tuovaksi näyttelyksi. Vuodesta 2006 lähtien ARS Kärsämäki onkin ollut nuorten kuvataiteilijoiden areena. Vaikka näyttely tuoki esille erityisesti nuoria lahjakkuuksia, niin on aina mukana myös jo tunnettuja taiteilijoita. ARS Kärsämäki on avoinna kesäkuun alkupuolelta elokuun loppuun. Näyttelyn aikana järjestetään oheisohjelmaa, esimerkiksi eri työpajoja. ARS Kärsämäki on osa Kärsämäen Kesä tapahtumakokonaisuutta, johon kuuluvat myös Musiikkia Paanukirkossa - Musiikkijuhla ja Elämäntarinafestivaali Tarinaniskennän SM-kilpailuineen.

Anssi Kasitonni

Anssi Kasitonni (oik. Anssi Heinonen, s. 1978 Vilppula) on suomalainen monialataiteilija, jonka taiteessa yhdistyvät alakulttuuri, vakavat aiheet, huumori ja populaarikulttuuri. Hänen tuotantonsa sisältää muun muassa monenlaisin tekniikoin toteutettuja veistoksia sekä lyhytelokuvia.Kasitonnille myönnettiin vuoden 2011 Ars Fennica -palkinto. Hän toimi Mäntän kuvataideviikkojen kesän 2016 näyttelykuraattorina.Kasitonni opiskeli Lahden Taideinstituutissa. Kasitonni on kotoisin Vilppulasta ja asuu Tampereen lähellä Sahalahdella (nyk. Kangasala). Hän tekee musiikkia yhdessä vaimonsa Marian kanssa yhtyenimellä Stereo 8000 (aiemmin Anssi 8000 & Maria Stereo).

Charles Sandison

Charles Sandison (s. 1969 Skotlanti, Britannia) on Tampereella Petsamon kaupunginosassa asuva mediataiteilija. Hän tekee tietokonepohjaisia valoinstallaatioita, jotka yhdistävät sanoja, metaforia ja liikettä arkkitehtuurisiin tiloihin. Sandison on opiskellut Glasgow School of Art -taidekoulussa Skotlannissa vuosina 1988–1993.Sandisonin teoksia on kuvailtu valorunoudeksi ja valo-ornamentiikaksi. Ne perustuvat tietokoneella ohjelmoituihin ja projisoituihin sanoihin. Hänen ensimmäisiä tämäntyyppisiä töitään oli Living Rooms (2001), jossa valolla heijastetut sanat kuten mies, nainen, ruoka, isä, äiti, lapsi, vanha ja kuollut vaeltavat ympäri pimennettyä huonetta. Sanat elävät ja vuorovaikuttavat keskenään, mies-sanat etsivät ruokaa ja nainen-sanoja, joistä syntyy lapsi-sanoja. Välillä tappava virus tai vanhuus tuhoavat osan muista sanoista ja kaikki alkaa alusta. Jo Sandisonin esikoisnäyttelyssä Lontoossa 1993 oli esillä tietokonepohjaisia monitoreihin perustuvia teoksia.Sandison on ollut mukana muun muassa Venetsian biennaalissa 2001 ja Ars-näyttelyssä 2006. Hänen Mika Waltarin kirjojen teksteihin perustunut teoksensa Sinuhe oli Waltari-näyttelyssä Ateneumin portaikossa 2007. Häneltä tilattiin myös teos nobelkirjailija José Saramagon 85-vuotisjuhliin vuonna 2008. Sandison on pitänyt yksityisnäyttelyjä 2000-luvun lopulla Yvon Lambertin gallerioissa New Yorkissa ja Pariisissa sekä Pariisin Musée d'Orsayssa. Rooman uusi nykytaiteen museo kutsui hänet tekemään teoksen Forum Romanumille 2007. Ulkotiloissa olevien valoteosten rakentaminen vaatii usein suuria lavoja ja erikoisjärjestelyjä, joten käytännössä työ on alkanut muistuttaa suuren rock-konsertin roudaamista.Sandison muutti Suomeen 1995, Sandisonin puoliso on taiteilija Teija-Tuulia Ahola. Heillä on kaksi lasta.

Fennica

Fennica voi tarkoittaa useampaa asiaa

Fennica (kansallisbibliografia), Kansalliskirjaston kokoelma

Fennica (jäänmurtaja), suomalainen monitoimimurtaja

Fennica (elokuvayhtiö), suomalainen elokuvayhtiö

Hannu Väisänen

Hannu Pekka Antero Väisänen (s. 2. lokakuuta 1951 Oulu) on suomalainen kuvataiteilija ja kirjailija, joka on vuodesta 1989 asunut Ranskassa. Väisänen sai vuoden 2007 kirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanistaan Toiset kengät.

Väisänen on käynyt Savonlinnan Taidelukion 1969–1970 ja opiskellut sen jälkeen Suomen Taideakatemian koulussa 1970–1974. Debyyttinäyttelynsä hän piti Helsingissä 1971.lähde?Väisäsen maalaukset ovat hienostuneen keveitä ja niissä on niukoin keinoin toteutettua estetismiä. Aiheissa Väisänen suosii usein kuvallisia arkkityyppejä ja niiden merkityksillä leikkimistä.

IC-98

IC-98 on vuonna 1998 perustettu turkulainen taiteilijaryhmä, jonka taidetta on luonnehdittu käsitetaiteeksi. Ryhmän muodostavat Patrik Söderlund (s. 1974) ja Visa Suonpää (s. 1968).Kotisivuillaan ryhmä kertoo tähtäävänsä vapaan ajattelun ihanteeseen. Se on kiinnostunut tapahtumista, joita ei ole järjestetty, asioiden mielikuvituksellisista yhteyksistä ja historian läsnäolosta arjessa. Tärkeitä asioita IC-98:n taiteessa ovat myös ruumiin politiikka, sosiaaliset rakenteet ja arkkitehtoniset rakennelmat, seurannan mekanismit ja tavat paeta niitä. Piirrokset, animaatiot ja kirjat, jotka ovat ryhmän tavallisimpia mediumeja, ovat monitulkintaisia yhdistelmiä erilaisista tiedon lähteistä. Ne ovat "näyttämöitä, eläviä tauluja; teatteri, jossa maailma IC-98:n mukaan esitetään."Vuonna 2009 IC-98 sai Kuvataiteen valtionpalkinnon sekä voitti Turku biennaalin. Valtion kuvataidetoimikunnan palkintoperusteluissa kuvattiin ryhmän yhdistävän filosofisen ajattelun, tutkivan asenteen ja kuvataiteellisen ilmaisun. IC-98 on toteuttanut teoksiaan esimerkiksi kirjoina, animaatioina ja installaatioina.

Söderlund ja Suonpää tapasivat opiskellessaan kulttuurihistoriaa Turun yliopistossa, ja alun perin ryhmän tarkoitus oli tuoda akateeminen kirjoittaminen julkiseen tilaan. Ryhmän alkuperäinen nimi oli Iconoclast ja siihen kuului kolmantena jäsenenä Juha Vitikainen.Lokakuussa 2013 IC-98 nimettiin Ars Fennica -ehdokkaaksi. He voittivat lopulta yleisöäänestyksen.Tammikuussa 2014 IC-98 valittiin Suomen edustajaksi Venetsian biennaaliin 2015.Joulukuussa 2015 IC-98:n projekti Khronoksen talo valittiin raumalaisen Lönnströmin taidemuseon ensimmäiseksi nykytaiteen projektiksi.

Kimmo Schroderus

Kimmo Petri Schroderus (s. 1970 Jyväskylä) on suomalainen kuvanveistäjä. Hän asuu ja työskentelee Salossa.

Kimmo Schroderukselle myönnettiin Ars Fennica -palkinto vuonna 2004. Palkintoon liittyvät näyttelyt olivat esillä Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Joensuussa.

Maaria Wirkkala

Rut-Maaria "Maaru" Piritta Wirkkala (s. 4. tammikuuta 1954 Helsinki) on suomalainen kuvataiteilija. Hän on tehnyt sekä pienikokoisia esinesommitelmia että suurikokoisia installaatioita. Valolla, tilalla ja ajalla on tärkeä osa hänen taiteessaan.

Wirkkalan teoksia on muun muassa Kiasman, Helsingin taidemuseon, Saastamoisen säätiön ja Wihurin rahaston kokoelmissa.

Oliver Kochta-Kalleinen

Oliver Kochta-Kalleinen (s. 1971 Dresden, Itä-Saksa) on nykytaiteilija. Hän on asunut Helsingissä vuodesta 2003.

Ragnar Kjartansson

Ragnar Kjartansson (s. 1976 Reykjavík, Islanti) on islantilainen monialainen taiteilija ja muusikko. Hän yhdistää teoksissaan usein video-, installaatio- ja performanssitaidetta.

Roi Vaara

Roi Vaara (s. 17. heinäkuuta 1953 Moss, Norja) on suomalainen performanssitaiteilija. Vaara opiskeli Taideteollisen korkeakoulun yleisellä iltalinjalla vuosina 1972–1975 ja taiteen tutkimusta Jyväskylän yliopistossa 1976–1977.

Vaara on esittänyt noin 300 erilaista performanssia. Hänen teoksiaan on ollut esillä noin 200 kansainvälisessä näyttelyssä ja festivaalissa yli 30 maassa.

Vaaralle myönnettiin Ars Fennica -palkinto vuonna 2005. Vuonna 2010 Vaara palkittiin Pro Finlandia -kunniamerkillä.

Silja Rantanen

Silja Irene Rantanen (s. 30. heinäkuuta 1955 Helsinki) on suomalainen taidemaalari.

Rantanen opiskeli 1974–1976 Helsingin teknillisessä korkeakoulussa arkkitehtiosastolla ja 1976–1980 Suomen Taideakatemian koulussa maalauslinjalla. Rantanen oli Taideteollisen korkeakoulun opettajana 1983–1986 ja professorina Kungliga Konsthögskolanissa 1994–1995. Rantanen toimi Kuvataideakatemian maalaustaiteen professorina vuosina 2009–2015.Rantasen maalausten aiheet liittyvät tilan merkitykseen ja kokemiseen, joita hän tarkastelee abstraktin käsitteellisessä muodossa. Hän debytoi Helsingissä 1971 ja on osallistunut kotimaisiin yhteisnäyttelyihin vuodesta 1977 alkaen.

Rantasen maalausten voidaan katsoa edustavan postmodernismia, vaikka hänet luetaan yleensä myös merkittävien suomalaisten uusekspressionistien ryhmään yhdessä Marika Mäkelän ja Leena Luostarisen kanssa. Rantanen käsittelee tuotannossaan arkkitehtonisia muotoja ja tiloja. Maalausten muotokieli koostuu usein arkkitehtuurin peruselementeistä: viivoista, tasoista ja niiden yhdistelmistä. Rakenne-elementit luovat teoksiin tiloja ja voimakenttiä, jotka heijastavat erilaisia ajatuksia ja tunnetiloja. Rantasen teokset voivat käsitellä myös arkipäiväisten esineiden, kuten pullapitkon tai astiankuivaustelineen rakennetta.

Rantasen vanhemmat olivat diplomi-insinööri, kauppatieteen lisensiaatti Esko Rantanen ja tekstiilitaiteilija Kirsti Rantanen (o.s. Widing). Hänen puolisonsa oli taiteilija Carolus Enckell vuodesta 1991.Silja Rantanen väitteli kuvataiteen tohtoriksi marraskuussa 2014 opinnäytetyöllään, jonka otsikko on Ulos sulkeista: Nykytaiteen teosmuotojen tulkintaa.

Tellervo Kalleinen

Tellervo Kalleinen (s. 1975 Lohja) on suomalainen, Helsingissä asuva ja työskentelevä nykytaiteilija.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.