Aaron

Aaron (hepreaksi אַהֲרֹן) oli Vanhassa testamentissa Mooseksen vanhin veli. Hän oli myös juutalaisten ensimmäinen ylipappi.

Vanhassa testamentissa kerrotaan, kuinka Mooses vastusteli ja valitti kankeaa kieltään, kun Jumala käski hänen johtaa israelilaiset pois Egyptin orjuudesta. Siksi Jumala antoi Aaronin Moosekselle avuksi ja puhemieheksi.[1] Aaron teki niin sanotun kultaisen vasikan Mooseksen ollessa hakemassa kymmentä käskyä. Kirkoissa yleisesti luettava Herran siunaus on alun perin Aaronin ylipapillinen siunaus kansalle. Vanhan liiton pappeudesta käytetään nimeä "Aaronin pappeus". Uuden liiton aikana voimassa on niin sanottu "yleinen pappeus". Aaron eli 123-vuotiaaksi.[2][3]

Juutalaisen, kristillisen ja islamilaisen perinteen mukaan Aaronin hautapaikka sijaitsee Aaronin vuorella (Jabal Haroun) Jordaniassa.[4]

Aaron SM Maggiore
Nicolas Cordierin (1565-1612) veistämä Aaronin patsas Santa Maria Maggioressa.

Aaronin sauva

Erämaavaelluksen aikana osa johtajista kyseenalaisti Aaronin auktoriteetin ylipappina. Jumala käski Mooseksen järjestämään testin, jossa kaikkien pappien sauvat koottiin yhteen. Seuraavana aamuna Aaronin sauva oli täynnä lehtiä, nuppuja ja kukkia ja kypsiä manteleita, kun taas muut sauvat pysyivät kuivina keppeinä.[5]

Lähteet

  1. 2. Moos. 4:10–16
  2. 4. Moos 20:28
  3. 4. Moos. 33:39
  4. Finnish Jabal Haroun Projectin synty fjhp.info. Viitattu 15.12.2009.
  5. 4. Moos. 17

Aiheesta muualla

30. elokuuta

30. elokuuta on gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden 242. päivä (243. päivä karkausvuonna). Vuodesta on jäljellä 123 päivää.

Aaron Burr

Aaron Burr, Jr. (6. helmikuuta 1756 – 14. syyskuuta 1836) oli demokraattis-republikaaninen poliitikko, joka toimi Yhdysvaltain kolmantena varapresidenttinä 1801–1805.

Vallankumoussodan aikaan Burr otti osaa kenraali Benedict Arnoldin sotaretkeen Kanadaan 1775.

Burr oli yksi Yhdysvaltain demokraattis-republikaanisen puolueen perustajista. Hän oli Yhdysvaltain kongressin senaattori vuosina 1791–1797 ja osallistui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin 1800. Hän nousi Thomas Jeffersonin varapresidentiksi.

Burr pyrki epäonnistuneesti New Yorkin kuvernööriksi 1804. Hän tappoi Alexander Hamiltonin kaksintaistelussa saman vuoden heinäkuussa Weehawkenissa New Jerseyssä. Burria syytettiin murhasta, ja hän pakeni etelään.Vuonna 1807 Burria syytettiin maanpetoksesta. Syytteen mukaan hän oli suunnitellut hyökkäystä Espanjan siirtokuntaan Meksikoon; joidenkin väitteiden mukaan hän suunnitteli Yhdysvaltain läntisten osavaltioiden valtausta perustaakseen oman valtakuntansa.Burr vapautettiin maanpetossyytteistä. Hän vietti aikaa Euroopassa ennen palaamistaan Yhdysvaltoihin vuonna 1812. Hän kuoli Staten Islandilla 1836.

Aaron Ciechanover

Aaron Ciechanover (hepr. ‏אהרן צ'חנובר‎‎; 1. lokakuuta 1947 Haifa) on israelilainen biologi. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 2004 ubikitiinivälitteisten proteiinien tutkimisesta. Ciechanover jakoi palkinnon Avram Hershkon ja Irwin Rosen kanssa.Ciechanoverin perhe muutti Puolasta Israeliin ennen toista maailmansotaa. Hän opiskeli Jerusalemin heprealainen yliopistossa ja valmistui tieteiden maisteriksi vuonna 1971 ja lääketieteen tohtorin arvon hän sai vuonna 1974. Vuonna 1982 hän sai filosofian tohtorin arvon Technionista biokemiallisista tutkimuksistaan. Ciechanover toimii professorina Technionissa. Ciechanover on saanut tutkimuksistaan useita tunnustuksia.

Aaron Copland

Aaron Copland (14. marraskuuta 1900 Brooklyn, Yhdysvallat – 2. joulukuuta 1990 Sleepy Hollow, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen säveltäjä. Copland kuuluu niihin amerikkalaissäveltäjiin, jotka ovat kyenneet antamaan Amerikan musiikille kenties osuvimmin oman identiteetin ja äänen. Coplandin tuotanto voidaan jakaa eri tyyleihin. Nuoruutensa teoksissa, kuten pianokonsertossa, Copland hyödynsi jonkin verran jazz-vaikutteita. Sittemmin hän siirtyi jossain määrin vaikeatajuisempaan sävelkieleen, josta näkyy vaikutteita mm. toisessa sinfoniassa (Short symphony) ja Pianomuunnelmissa. Modernimman kauden jälkeen Copland erikoistui varsinaisesti kansanomaisempiin amerikkalaisaiheisiin balettiteoksiin, kuten Appalakkien kevät, Billy the Kid ja Rodeo, jotka puhuttelevat myös ns. suurta yleisöä. Myöhemmällä urallaan, 1950-luvun lopulta alkaen Copland alkoi hyödyntää 12-säveltekniikkaa. Kaikelle Coplandin musiikille on ominaista tanssillinen ja vaihteleva rytmiikka. Kenties tunnetuimman teoksensa, Fanfare for the Common Man, Copland sävelsi sotavuonna 1942. Samana vuonna syntyi myös lausujalle ja sinfoniaorkesterille sävelletty presidentti Abraham Lincolnin puheteksteihin perustuva teos Lincoln Portrait. Ei ole sattumaa, että Copland sävelsi sekä Fanfare for the Common Manin että Lincoln Portraitin aikana, jolloin kansallissosialismi ja kommunismi riehuivat Euroopassa. Molemmat teokset julistavat Coplandin demokraattisia ihanteita. Lincoln Portraitin tekstiosuus on saanut useita kuuluisia ja innoittuneita tulkitsijoita, kuten Margaret Thatcherin, Barack Obaman, Adlai Stevensonin, James Earl Jonesin, Gregory Peckin ja Charlton Hestonin. Coplandin muihin tunnettuihin teoksiin kuuluvat mm. Benny Goodmanin tilauksesta syntynyt klarinettikonsertto, kolmas sinfonia, ooppera The Tender Land, kamariorkesteriteos Quiet City, El Salón México sinfoniaorkesterille ja pianosonaatti.

Copland oli taitava pianisti ja hän esiintyi monien pianoteostensa tulkkina. Copland myös johti useiden orkesteriteostensa ensiesitykset ja -levytykset. Myöhemmällä iällään säveltäjä sairastui Alzheimerin tautiin, minkä vuoksi hän joutui lopettamaan työskentelynsä. Uransa aikana hän myös kirjoitti kirjoja ja artikkeleita sekä toimi suosittuna luennoitsijana. Coplandin tunnetuimpiin sävellysoppilaisiin kuuluvat mm. Einojuhani Rautavaara, Ned Rorem ja elokuvasäveltäjä Elliot Goldenthal. Aaron Copland kuoli kotikaupungissaan New Yorkissa joulukuussa 1990.

Aaron Klug

Aaron Klug (11. elokuuta 1926 – 20. marraskuuta 2018) oli Liettuassa juutalaisperheeseen syntynyt brittiläinen kemisti sekä professori Cambridgen yliopistossa. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1982 biologisesti tärkeiden nukleiinihappo-proteiini-kompleksien tutkimisesta ja elektronimikroskoopin kuvien tulkintaa koskevista parannuksistaan.

Klugin ollessa 3-vuotias hänen vanhempansa muuttivat Liettuasta Etelä-Afrikkaan. Hän ilmoittautui Johannesburgissa Witwatersrandin yliopistoon opiskellakseen lääketiedettä, mutta lopulta hän valmistui luonnontieteilijäksi.

Aaron Lennon

Aaron Justin Lennon (s. 16. huhtikuuta 1987 Leeds, Englanti) on englantilainen jalkapalloilija, joka edustaa Englannin Valioliigassa pelaavaa Burnleyä. 167 senttimetriä pitkän Lennonin pelipaikka on hyökkäävä keskikenttäpelaaja.

Lennon aloitti ammattilaisuransa Leedsissä, jossa hän teki Valioliigadebyyttinsä elokuussa 2003, vain 16 vuoden ja 129 päivän ikäisenä. Hänestä tuli samalla kaikkien aikojen nuorin Valioliigapelaaja. Vuoden 2005 heinäkuussa Lennon siirtyi Tottenhamiin miljoonan punnan siirtosummalla. Debyyttinsä Tottenhamissa Lennon teki Chelseaa vastaan elokuussa 2005. Ensimmäisellä kaudellaan (2005–2006) Tottenhamissa Lennon pelasi 29:ssä pelissä. Kaudella 2006–2007 Lennon pelasi Valioliigassa 24:ssä ottelussa ja kaikkiaan kaudella 43:ssa ottelussa ja teki viisi maalia. Kaudella 2007–2008 Lennon esiintyi 47:ssä Tottenhamin ottelussa kaikista 57:stä ottelusta.20. maaliskuuta 2009 Lennon solmi uuden pelaajasopimuksen Tottenhamin kanssa. Uusi sopimus pidensi Lennonin aikaisempaa sopimusta kahdella vuodella ja kesti 2014 kesään saakka.. Tammikuussa 2015 Lennon siirtyi lainalle Valioliigassa pelaavaan Evertoniin ja teki syyskuussa 2015 kolmivuotisen sopimuksen seuran kanssa. Tammikuussa 2018 hän siirtyi Evertonista Burnleyyn.

Aaron Peirsol

Aaron Wells Peirsol (s. 23. heinäkuuta 1983 Irvine, Kalifornia) on yhdysvaltalainen uimari ja olympiavoittaja. Hän voitti kummatkin selkäuintimatkat (100 ja 200 metriä) kesäolympialaisissa 2004, Ateenassa.

Aluksi Peirsol voitti 100 metrin selkäuinnin, ja nousi 200 metrin selkäuinnissa voittajana ylös altaasta, mutta hylättiin, koska oli 150 metrin käännöksen jälkeen kääntynyt vatsalleen. Tuomarit kuitenkin peruivat hylkäyksen, mistä syntyi pieni kohu. Jotkin tahot ovat väittäneet Peirsolin saaneen virheensä anteeksi, koska oli yhdysvaltalainen. Lisäksi hän voitti kultaa myös 4×100 metrin sekauintiviestissä. Peirsol on voittanut uransa aikana kolme maailmanmestaruutta 100 metrin selkäuinnissa ja neljä 200 metrin selkäuinnissa. Hänellä on myös kummankin matkan ME-aika nimissään. Hänen ME-aikansa ovat 100 metrillä 51,94 ja 200 metrillä 1.51,92 . Hän oli ennakkosuosikki 200 metrin selkäuinnissa myös Sydneyssä 2000, mutta hävisi joukkuetoveri Lenny Krayzelburgille.

Vuoden 2008 kesäolympialaisissa Pekingissä Peirsol voitti olympiakultaa 100 metrin selkäuinnissa ME-ajalla 52,54 ja hopeaa 200 metrin selkäuinnissa. Lisäksi hän oli mukana Yhdysvaltain joukkueessa, joka voitti 4×100 metrin sekauintiviestin uudella ME-ajalla 3.29,34. Samassa joukkueessa ui perhosuinti-osuutta Michael Phelps, joka voitti kisoissa yhteensä kahdeksan kultamitalia, joka on suurin kultamitalimäärä yksissä kisoissa.

Peirsol opiskelee Teksasin yliopistossa. Hänen sisarensa Hayley on myös huippu-uimari.

Aaron Ramsey

Aaron James Ramsey (s. 26. joulukuuta 1990 Caerphilly, Wales) on walesilainen jalkapalloilija, joka edustaa Serie A:ssa pelaavaa Juventusta. Pelipaikaltaan Ramsey on keskikenttäpelaaja. Ramseystä tuli kaikkien aikojen nuorin Walesin A-maajoukkueen kapteeni, kun hänet nimitettiin kapteeniksi maaliskuussa 2011.Ramsey siirtyi 1. heinäkuuta 2019 ilmaissiirrolla Juventukseen.

Aku Ankka

Aku Ankka (engl. Donald Duck) on Disneyn sarjakuvamaailmaan kuuluva animaatio- ja sarjakuvahahmo, joka asuu Ankkalinnan kaupungissa. Hahmon loi Disney-studion animaattori Richard ”Dick” Lundy vuonna 1934, tiettävästi Walt Disneyn kehittämän idean pohjalta. Vaikka Aku olikin alun perin piirroselokuvahahmo, hän esiintyy nykyisin enimmäkseen sarjakuvissa. Sarjakuvien Akun suuri suosio johtuu pitkälti Carl Barksista, joka kehitti Akun luonnetta ja keksi joukon uusia hahmoja, kuten Akun enon Roope-sedän. Suomessa Akun nimikkolehti on koko maan luetuin aikakauslehti.

Aku-sarjojen toistuvia teemoja ovat äkkipikaisuus, epäonni ja vastoinkäymiset, joko seurustelusuhteessa tai työelämässä, jossa Akun historiallinen ammattikirjo on hyvin laaja. Ajoittaisia taiturimaisia onnistumisia esimerkiksi puutarhurina seuraa yleensä näyttävä epäonnistuminen, joskus ahneuden tai suhteellisuudentajun katoamisen vuoksi. Aku on luonteeltaan äkkipikainen sekä kärsimätön, ja kohdatessaan vastoinkäymisiä Akulla on taipumus menettää malttinsa koomisella tavalla.

Aku Ankalla on huollettavanaan kolme sisarenpoikaa, Tupu, Hupu ja Lupu, jotka kuuluvat Sudenpentujen partiolaisjärjestöön. Akun tyttöystävä on Iines Ankka, jota kilpakosija Hannu Hanhi (Akun serkku) yrittää viekoitella omakseen. Akun miljardöörieno Roope Ankka (kutsutaan myös nimellä Roope-setä) on usein ollut hänen työnantajansa ”nälkäpalkalla”.

Australian jalkapallomaajoukkue

Australian jalkapallomaajoukkue on Australian jalkapalloliiton (Football Federation Australia) kokoama Australiaa jalkapallossa edustava maajoukkue. Sen virallinen lempinimi on Socceroos. Australia on esiintynyt jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa viidesti: vuosina 1974, 2006, 2010, 2014 ja 2018. Vuoden 2006 turnauksessa Australia eteni neljännesvälieriin asti, kunnes Italia löi sen niukasti maalein 1–0.

Australian maajoukkueen päävalmentajana toimii lokakuussa 2013 tehtäväänsä nimitetty Ange Postecoglou. Tunnetuimpia australialaispelaajia ovat muun muassa Harry Kewell, Mark Viduka, Tim Cahill ja Aaron Mooy.

Elokuvavuosi 2010

Elokuvavuosi 2010 käsittelee vuoden 2010 aikana julkaistuja elokuvia ja elokuvamaailman merkittäviä tapahtumia. Vuoden katsotuin elokuva Suomessa oli Napapiirin sankarit 335 031 katsojalla ja koko maailman tuottoisin elokuva oli Toy Story 3.

Elvis Presley

Elvis Aaron Presley (8. tammikuuta 1935 Tupelo, Mississippi – 16. elokuuta 1977 Memphis, Tennessee) oli yhdysvaltalainen laulaja, muusikko ja elokuvanäyttelijä. Hänet tunnetaan maailmanlaajuisesti pelkällä ensimmäisellä etunimellään Elvis.

Elvis Presleyä pidetään yhtenä 1900-luvun populaarikulttuurin tunnetuimpana ja merkittävimpänä henkilönä. Hän oli 1950-luvun johtava teini-idoli ja seksisymboli. Elvis oli yksi rockmusiikin ensimmäisistä tunnetuista esittäjistä ja sen tyylin luojista, ja häntä kutsutaan yleisesti ”rock and rollin kuninkaaksi” tai ”Kuninkaaksi”. Hän oli suuri kulttuurisen muutoksen käynnistäjä, jonka ansiosta afroamerikkalaiseen rhythm and bluesiin pohjautuva rock and roll -musiikki nousi yleiseen suosioon. Hänestä tuli lukemattomien esiintyjien ja muusikoiden tärkeä vaikuttaja aikalaisistaan rock and roll -laulajista myöhempiin rock- ja popartisteihin.

Elvis aloitti levytysuransa Memphisissä 1954, ja hänestä tuli rock and rollin suosituimpia artisteja. Hän näytteli 1950-luvulla myös neljässä menestyselokuvassa. Asepalvelus katkaisi Elviksen uran vuonna 1958. Palattuaan armeijasta kaksi vuotta myöhemmin hän näytteli 1960-luvun aikana useissa elokuvissa mutta levytti aiempaa vähemmän.

Vuoden 1968 televisiokonsertti nosti Elviksen jälleen suosioon myös laulajana. Sen jälkeen hän jätti elokuvissa näyttelemisen ja esiintyi useiden vuosien ajan erityisesti Las Vegasissa. Vuoden 1973 hyväntekeväisyyskonsertista tuli maailman katsotuin televisio-ohjelma. Elvis kuoli kotonaan Gracelandissa 42-vuotiaana vuonna 1977.

Guinness World Recordsin mukaan Elviksellä on sooloartisteista eniten listaykköskappaleita. Elvis Presley on kaikkien aikojen myydyin artisti, ja hänen levyjään on myyty maailmanlaajuisesti arvioiden mukaan noin 2,5 miljardia. Elvis voitti Grammy-palkinnot vuosina 1967, 1972 ja 1974. Hän sai tähden Hollywood Walk of Fameen vuonna 1960, ja hänet on nimetty usean musiikkityylin Hall of Fameen.

Etelä-Afrikan jalkapallomaajoukkue

Etelä-Afrikan jalkapallomaajoukkue eli "Bafana Bafana" (suom. "Pojat Pojat") on Etelä-Afrikan tasavaltaa kansainvälisesti edustava jalkapallomaajoukkue. Sitä hallinnoi Etelä-Afrikan jalkapalloliitto.

FIFA erotti joukkueen apartheidin aikana, mutta se on jälleen toiminut 1990-luvun alusta. Vuonna 1996 se voitti omalla maallaan pelatut Afrikan-mestaruuskilpailut. MM-kisoihin se selvisi ensimmäistä kertaa vuonna 1998 jolloin se hävisi Ranskalle, pelasi tasapelit Tanskaa ja Saudi-Arabiaa vastaan ja jäi alkulohkoon. Neljä vuotta myöhemmin vuonna 2002 se voitti Slovenian, pelasi tasan Paraguayta vastaan ja hävisi viimeisessä kamppailussa Espanjalle. Lopulta se putosi jatkosta tehtyjen maalien perusteella (Paraguaylla 6, Etelä-Afrikalla 5).

Vuonna 2010 Etelä-Afrikka toimi maailmanmestaruuskilpailujen isäntäjoukkueena. Kotikisoissa joukkue pelasi tasan Meksikon kanssa, hävisi Uruguaylle ja voitti Ranskan. Isännät jäivät kuitenkin alkulohkoon huonomman maalieron turvin (Meksikolla 3-2, Etelä-Afrikalla 3-5).

Etelä-Afrikan päävalmentajaksi otettiin vuonna 2008 Joel Santana. Kotikisoihin valmistuminen sujui kehnosti ja liitto sai lopulta lokakuussa 2009 tarpeekseen ja erotti Santanan päävalmentajan tehtävistä. Lopulta Carlos Alberto Parreira valmensi maata MM-kisoissa.

Joukkueen eniten otteluita pelannut pelaaja on Aaron Mokoena; eniten maaleja on tehnyt Benni McCarthy.

Herbert A. Hauptman

Herbert Aaron Hauptman (14. helmikuuta 1917 – 23. lokakuuta 2011) oli yhdysvaltalainen matemaatikko. Hän jakoi vuoden 1985 Nobelin kemianpalkinnon yhteistyökumppaninsa Jerome Karlen kanssa kiinteän aineen kiderakenteen määrittämiseen liittyvistä tutkimuksista.

Juutalainen Hauptman syntyi New Yorkissa Israel Hauptmanin ja Leah Rosenfeldin pojaksi. Päästyään Townsend Harris High Schoolista hän jatkoi opintojaan City College of New Yorkissa, Columbian yliopistossa ja Marylandin yliopistossa. Hän oli Kansallisen tiedeakatemian jäsen vuodesta 1988 lähtien.

Hauptman meni 10. marraskuuta 1940 naimisiin Edith Citrynellin kanssa, ja parilla oli yhteiset lapset Barbara (s. 1947) ja Carol (s. 1950).

Jonne Aaron

Jonne Aaron (oik. Jonne Aaron Liimatainen; s. 30. elokuuta 1983 Tampere) on suomalainen laulaja, lauluntekijä, muusikko ja tuottaja. Hän aloitti musiikkiuransa vuonna 1997 Negative-yhtyeen laulajana. Negative on julkaissut viisi studioalbumia, joista kaksi on myynyt Suomessa kultaa. Yhtye on saavuttanut myös kansainvälistä menestystä ja esiintynyt ympäri maailmaa. Negativen levyjä on myyty Suomessa yhteensä yli 100 000 kappaletta, ja yhtye on saanut viisi Emma-ehdokkuutta. Negative on ollut tauolla vuodesta 2013 lähtien.

Jonne Aaron nähtiin vuonna 2012 Nelosen Vain elämää -musiikkiohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella, jonka siivittämänä hän siirtyi soolouralle. Hänen ensimmäinen sooloalbumi Onnen vuodet julkaistiin vuonna 2013, ja se myi Suomessa platinaa. Jonne Aaronin toinen albumi Risteyksessä julkaistiin vuonna 2014, ja se myi kultaa. Single ”Yksin” nousi myös Suomen kaupallisten radiokanavien soitetuimmaksi kappaleeksi. Hänen kolmas sooloalbumi Tiikerin raidat julkaistiin vuonna 2019. Uransa aikana Jonne Aaron on myös säveltänyt ja sanoittanut kappaleita muille artisteille, kuten Popedalle, Topi Sorsakoskelle ja Suvi Teräsniskalle.

Vuonna 2005 japanilainen Burrn!-lehti valitsi Jonne Aaronin vuoden 2004 rocktähdeksi, ja vuonna 2013 hänelle myönnettiin JussinHessu-palkinto merkittävästä kulttuuriteosta. Soolourallaan Jonne Aaron on palkittu vuoden 2013 tulokkaana ja vuoden 2014 miesartistina Iskelmä Gaalassa.

Luettelo televisiosarjan Salatut elämät henkilöistä

Tämä on luettelo suomalaisen televisiosarjan Salatut elämät nykyisistä henkilöistä.

Negative

Negative on suomalainen hard rock -yhtye, jonka perustivat laulaja Jonne Aaron Liimatainen ja rumpali Janne ”Jay Slammer” Heimonen Tampereella vuonna 1997. Myöhemmin kokoonpanoon liittyivät kitaristit Lauri ”Larry Love” Markkula ja Jukka ”Sir Christus” Mikkonen sekä basisti Antti ”Anatomy” Aatamila.

Negativen debyyttialbumi War of Love julkaistiin vuonna 2003, ja se myi Suomessa kultaa. Levyn julkaisun jälkeen yhtye esiintyi ensimmäistä kertaa Japanissa. Vuonna 2004 julkaistu Sweet & Deceitful nousi Suomen virallisen albumilistan kärkeen ja myi jälleen kultaa. Levy nousi myös Saksan albumilistalle ja vuonna 2005 Negative kiersi ensimmäistä kertaa Keski-Euroopassa.

Vuonna 2006 julkaistu Anorectic nousi jälleen Suomen albumilistan kärkeen ja pääsi listoille myös Saksassa. Samana vuonna Negative esiintyi ensimmäistä kertaa Venäjällä ja vuotta myöhemmin Kiinassa. Yhtyeen neljäs studioalbumi Karma Killer julkaistiin vuonna 2008, jonka jälkeen Negative aloitti mittavan Euroopan-kiertueen. Vuonna 2010 yhtye julkaisi viidennen studioalbuminsa Neon. Jonne Aaronin siirryttyä soolouralle Negative on ollut tauolla vuodesta 2013 lähtien.

Negative on saanut uransa aikana viisi Emma-ehdokkuutta, ja heidät valittiin vuoden 2007 parhaaksi suomalaiseksi yhtyeeksi MTV Europe Music Awards -palkintogaalassa. Kaikkiaan yhtyeen levyjä on myyty Suomessa yli 100 000 kappaletta.

Nirvana (yhtye)

Nirvana oli vuosina 1987–1994 toiminut yhdysvaltalainen rock-yhtye. Yhtyeen perustivat laulaja-kitaristi Kurt Cobain ja basisti Krist Novoselic Aberdeenissa, Washingtonissa. Nirvanan pitkäikäisin rumpali oli Dave Grohl, joka liittyi yhtyeeseen vuonna 1990. Vaikka yhtye julkaisi vain kolme studioalbumia seitsenvuotisen toimintansa aikana, sitä pidetään yhtenä nykyajan tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista rock-yhtyeistäkenen mukaan?.

1980-luvun lopulla, Nirvana loi uraa Seattlen grunge-skenessä ja julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa Bleach vuonna 1989 itsenäisen levy-yhtiön Sub Popin kautta. Yhtye teki levytyssopimuksen DGC Recordsin kanssa, minkä jälkeen se sai odottamatonta suosiota kappaleella ”Smells Like Teen Spirit”, joka julkaistiin singlenä yhtyeen toiselta studioalbumilta Nevermind (1991). Nirvanan äkillinen suosio toi vaihtoehtorockin valtavirtaan ja Cobainia alettiin mediassa nimittää ”koko sukupolven edustajaksi”, ja Nirvanaa pidettiin X-sukupolven ”lippulaivana”. Vastauksena tähän yhtyeen kolmas ja viimeiseksi jäänyt studioalbumi In Utero (1993) oli soundiltaan karkeampi ja vähemmän valtavirtamaisempi. Vaikka albumi ei saavuttanut Nevermindin myyntilukuja, se oli silti sekä kaupallinen että arvostelumenestys.

Nirvanan lyhyt ura päättyi Cobainin kuolemaan vuonna 1994. Yhtye on julkaissut hajoamisensa jälkeen muutamia julkaisuja Novoselicin, Grohlin ja Cobainin lesken Courtney Loven johdolla. Nirvana on myynyt yli 25 miljoonaa albumia pelkästään Yhdysvalloissa ja yli 75 miljoonaa albumia maailmalaajuisesti, mikä tekee siitä yhden eniten myydyimmistä yhtyeistä kautta aikojen. Yhtye valittiin Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 2014.

Propaganda

Propaganda (lat. propaganda, 'levitettävä asia') on aatteen tai opin järjestelmällistä levitystä, jolla pyritään muokkaamaan mielipidettä. Propaganda on tavoitteellista, harkittua ja järjestelmällistä pyrkimystä manipuloida ihmisten uskoja, asenteita tai tekoja. Propaganda luo mielikuvia ja pyrkii hallitsemaan mieliä. Se ruokkii ennakkoluuloja, yhdenmukaistaa ajattelua ja vaientaa erimieliset. Propaganda on aina massoihin vaikuttamista, ei vain kahden yksilön välistä viestintää.Propaganda voi koostua faktoista, väitteistä, huhuista, puolitotuuksista tai valheista. Se voi olla muodoltaan sanallista tai eri tavoin visuaalista. Tavoitteensa saavuttamiseksi propagandan levittäjä valikoi esittämänsä tiedot ja argumentit tehokkaimmaksi katsomallaan tavalla, joskus vääristellen niitä tai jättäen oleellista tietoa pois, ja joskus tavoitteenaan saada vastaanottajan koko huomio puoleensa. Propaganda on yksipuolista, eikä sen sanomaa ole tarkoitus epäillä. Propagandan levittäjä voi kuitenkin joskus vilpittömästi katsoa käyttävänsä vääristelyä vain todenmukaisen tai hyödyllisen sanomansa perille menon hyväksi.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.