23. elokuuta

23. elokuuta on gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden 235. päivä (236. päivä karkausvuonna). Vuodesta on jäljellä 130 päivää.

Kalentereihin aikaisemmin merkitty mätäkuu päättyi 23. elokuuta.

Nimipäivät

  • suomalainen kalenteri: Signe, Varma
  • suomenruotsalainen kalenteri: Signe, Signhild
  • ortodoksinen kalenteri: Reino
  • saamenkielinen kalenteri: Sivnne
  • vanhemmissa kalentereissa: Anastasius, Ehrnfried, Sakeus, Simphron, Zacharias, Zacheus, Zachäus

Tapahtumia

Syntyneitä

Kuolleita

Muistopäiviä

Nuvola apps date.svg Lyhyt tiivistelmä päivästä 23. elokuuta:

BaltskýŘetěz
Baltian ketjua Liettuassa.
muokkaa

Katso myös: kalenteri ~ 22. elokuuta, 24. elokuuta

Akselivallat

Akselivallat oli toinen toisen maailmansodan osapuolista. Se taisteli liittoutuneita vastaan.

Akselivallat-termi syntyi 25. lokakuuta 1936 allekirjoitetusta Berliinin–Rooman akseliksi kutsutusta liitosta Saksan ja Italian välillä. Nimitystä käytti Benito Mussolini 1. marraskuuta 1936 pitämässään puheessa. Japani liittyi akselivaltoihin Antikomintern-sopimuksella kuukautta myöhemmin.22. toukokuuta 1939 Berliinin–Rooman akseli muutettiin liittosopimukseksi, jota kutsuttiin terässopimukseksi. Liitto laajennettiin kolmen vallan sopimukseksi 27. syyskuuta 1940 Berliinissä. Se virallisti liittosuhteen ja varoitti Yhdysvaltoja liittymästä sotaan. Kolmen vallan sopimukseen liittyivät myös Unkari (20. marraskuuta 1940), Romania (23. marraskuuta 1940) ja Bulgaria (1. maaliskuuta 1941).Neuvostoliitto solmi Saksan kanssa hyökkäämättömyyssopimuksen Moskovassa 23. elokuuta 1939. Sopimus oli Antikomintern-sopimuksen vastainen, ja Japani vetäytyi vastalauseena. Sopimuksen salainen lisäpöytäkirja sisälsi jaon, jossa Itä-Eurooppa jäi Saksan ja Neuvostoliiton etupiireihin. Sopimuksen neutraalisuuspykälän vuoksi Saksa pysäytti Italian Suomelle talvisotaan lähettämän avun, muun muassa Fiat G.50 -hävittäjien toimittamisen Neuvostoliiton esitettyä vastalauseen. Saksan valtakunta Neuvostoliittoa käytännössä tukevana oli muodollisesti puolueeton.

Antikomintern-sopimus elvytettiin vuonna 1941 Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon. Siihen liittyivät lopulta Saksa, Japani, Italia, Unkari, Espanja, Mantšukuo, Bulgaria, Kroatia, Tanska, Suomi, Romania, Slovakia ja Nanjingin hallitus Kiinassa.

Jugoslavian kuningaskunnan valtionhoitaja ruhtinas Paul allekirjoitti kolmen vallan sopimuksen 25. maaliskuuta 1941 Wienissä, mutta maassa tapahtui vallankaappaus kolme päivää myöhemmin Ison-Britannian tuella. Tämän seurauksena Jugoslavia ja Kreikka joutuivat miehitetyiksi kesällä 1941. Tämän jälkeen äärioikeistolainen Ustaša julisti Itsenäisen Kroatian valtion osassa miehitettyä Jugoslaviaa, johtajanaan Ante Pavelić.

Italian sosiaalinen tasavalta (Salòn tasavalta) perustettiin 1943 Italian antauduttua liittoutuneille. Saksalaiset kommandot vapauttivat vangitun Benito Mussolinin, joka nousi saksalaisten tuella valtaan Pohjois-Italiassa pääkaupunkinaan Salò.

Burkina Faso

Burkina Faso (entinen Ylä-Volta) on sisämaavaltio Länsi-Afrikassa. Sen rajanaapureita ovat Norsunluurannikko, Mali, Niger, Benin, Togo ja Ghana. Maan nimi tarkoittaa paikallisilla mooren ja dioulan kielillä ”vapaiden ihmisten maata”. Nykyisen nimensä Burkina Faso sai 4. elokuuta 1984, aiemmin sitä kutsuttiin nimellä Ylä-Volta. Nykyisin maasta on käytössä myös nimi Burkina.

Burkina Fason kansalaista kutsutaan Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen mukaan nimellä burkinalainen.Maailman köyhimpiin kuuluvan maan 18 miljoonasta asukkaasta 80 % elää omavaraisviljelyllä. HIV-epidemia on edelleen laajalle levinnyt, vaikka hoito-ohjelmat ovat alkaneet toimia.

Maan pinta-ala on 274 200 km2. Volta sivujokineen halkoo melko tasaista maata. Pohjoisosa on savannia, Sahel ulottuu pohjoisimpaan osaan. Eteläosissa kasvaa metsää.

Hamilton Smith

Hamilton Othanel Smith (s. 23. elokuuta 1931) on yhdysvaltalainen mikrobiologi, joka sai vuonna 1978 Nobelin lääketieteen palkinnon yhdessä Werner Arberin ja Daniel Nathansin kanssa restriktioentsyymien löytämisestä ja soveltamisesta molekyylibiologian ongelmiin.

Jalkapallo kesäolympialaisissa 2008

Vuoden 2008 kesäolympialaisten jalkapalloturnaus alkoi 6. elokuuta (kaksi päivää ennen avajaisia) ja loppui 23. elokuuta. Miesten turnaus pelattiin alle 23-vuotiaiden joukkueilla, joissa sai olla mukana kolme yli 23-vuotiasta pelaajaa.

John Kendrew

John Cowdery Kendrew ( 24. maaliskuuta 1917 Oxford – 23. elokuuta 1997 Cambridge) oli brittiläinen biokemisti. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1962 myoglobiinin ja muiden proteiinien rakenteiden selvittämisestä. Hän jakoi palkinnon Max Perutzin kanssa.

Kendrew valmistui Cambridgen yliopistosta vuonna 1939. Toisen maailmansodan ensimmäisten kuukausien aikana hän tutki kemiallisten reaktioiden kinetiikkaa ja myöhemmin hän työskenteli tutkien parissa. Sotavuosien aikana Kendrew kiinnostui biokemiallisista ongelmista ja päätti ryhtyä tutkimaan proteiinien rakenteita.

Kendrew tapasi vuonna 1945 Max Perutzin Cambridgessä. Fysiologi Joseph Barcroft oletti, että Kendrew pystyisi tekemään kristallografisia tutkimuksia proteiineille kuten hemoglobiinille ja Kendrew aloitti tutkimukset. Vuonna 1947 Kendrew selvitti myoglobiinin rakenteen.

Myöhemmin Kendrew oli muun muassa perustamassa Euroopan molekyylibiologian järjestöä EMBOa ja toiminut British Museumin johtokunnan jäsenenä.

Kalevan kisat 1936

Kalevan kisat järjestettiin vuonna 1936 Turussa 22.–23. elokuuta. Kalevan maljan voitti Helsingin Kisa-Veikot. Viisiottelu oli ohjelmassa viimeistä kertaa. Sen lajit olivat pituushyppy, keihäänheitto, 200 m juoksu, kiekonheitto ja 1 500 m juoksu. 3 000 metrin estejuoksu (5. heinäkuuta), kymmenottelu (4.–5. heinäkuuta) ja 25 000 metrin juoksu (13. syyskuuta) kilpailtiin Tampereella.

Kiovan taistelu

Kiovan taistelu oli Saksan ja Neuvostoliiton joukkojen välinen taistelu ukrainalaisen Kiovan kaupungin hallinnasta toisessa maailmansodassa 23. elokuuta – 26. syyskuuta 1941.

Konstantin Novoselov

Konstantin Novoselov (ven. Константи́н Серге́евич Новосёлов, Konstantin Sergejevitš Novosjolov, s. 23. elokuuta 1974) on venäläis-brittiläinen fyysikko, joka on löytänyt vuonna 2004 grafeenin yhdessä Andre Geimin kanssa. Novoselov ja Geim palkittiin vuonna 2010 työstään grafeenin parissa Nobelin fysiikanpalkinnolla. Novoselov työskentelee mesoskooppista fysiikkaa tutkivassa ryhmässä Manchesterin yliopistossa.

Kultalevy

Kultalevy on kolmanneksi korkein äänitteiden myyntilukujen perusteella myönnettävä palkinto. Muita palkintoja ovat hopea-, platina- ja timanttilevy. Palkintoon vaadittavat myyntimäärät vaihtelevat maittain sekä äänitetyypin perusteella (single, albumi, video), eivätkä kaikki palkinnot ole käytössä kaikissa niitä myöntävissä maissa. Palkinto on äänitekohtainen.

Markus Ketterer

Jari Markus Ketterer (s. 23. elokuuta 1967 Helsinki) on suomalainen entinen jääkiekkomaalivahti ja nykyinen maalivahtivalmentaja. Hänet on valittu Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 160.

Robert Curl

Robert Floyd Curl, Jr. (s. 23. elokuuta 1933 Alice, Texas) on yhdysvaltalainen kemisti ja Ricen yliopiston kemian emeritusprofessori. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1996 fullereenin löytämisestä. Curl jakoi palkinnon Harold Kroton ja Richard Smalleyn kanssa.Curl suoritti alemman korkeakoulututkinnon kemiassa Ricen yliopistossa ja hän valmistui vuonna 1954. Filosofian tohtorin arvon hän sai vuonna 1957 Kalifornian yliopistosta Berkeleystä. Fullereenin löytämisen jälkeen Curl on tutkinut muun muassa fysikaalista kemiaa ja kehittänyt DNA:n sekvensointilaitteistoja.

Stanford Moore

Stanford Moore (4. syyskuuta 1913 Chicago − 23. elokuuta 1982 New York) oli yhdysvaltalainen biokemisti, joka sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1972 ribonukleaasin ja deoksiribonukleaasin rakenteen selvittämisestä. Moore jakoi palkinnon yhdessä Christian Anfinsenin ja William Howard Steinin kanssa.

Thomas A. Steitz

Thomas Arthur Steitz (23. elokuuta 1940 Milwaukee, Wisconsin, Yhdysvallat – 9. lokakuuta 2018 Branford, Connecticut, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen biokemisti. Steitz toimi molekyylibiofysiikan ja biokemian professorina Yalen yliopistossa. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 2009 ribosomeja koskevista tutkimuksistaan. Steitz jakoi palkinnon Venkatraman Ramakrishnanin ja Ada E. Yonathin kanssa.Steitz tutki proteiinien ja aminohappojen rakennetta röntgenkristallografian avulla. Hän selvitti muun muassa DNA-polymeraasien, RNA-polymeraasien ja RNA-syntetaasien rakenteet sekä selvitti niiden toimintaa. Vuonna 1998 Steitz julkisti tuloksensa ribosomien suuren alayksikön rakenteesta. Rakenteen selvittäminen on auttanut tutkijoita saamaan selville, mitkä ribosomien atomit ovat tärkeitä proteiinisynteesin kannalta. Steitz sai tutkimuksistaan myös Gairdner-säätiön myöntämän Gairdner International Awardee -palkinnon vuonna 2007. Steitz kuoli haimasyöpään lokakuussa 2018.

Thomas Huckle Weller

Thomas Huckle Weller (15. kesäkuuta 1915 – 23. elokuuta 2008) oli yhdysvaltalainen lääkäri ja virologi. Hän jakoi vuoden 1954 Nobelin lääketieteen palkinnon John Franklin Endersin ja Frederick Chapman Robbinsin kanssa viljeltyään onnistuneesti polioviruksen koeputkessa.Weller syntyi ja kasvoi Ann Arborissa, Michiganissa, ja opiskeli Michiganin yliopistolla, jonka patologian osaston professori hänen isänsä Carl Vernon Weller oli. Hän meni vuonna 1936 Harvardin Medical Schooliin ja aloitti hedelmällisen yhteistyönsä John Franklin Endersin kanssa 1939.

Weller meni vuonna 1945 naimisiin Kathleen Faheyn kanssa. He saivat kaksi poikaa ja kaksi tytärtä. Poliotutkijana saavuttamansa menestyksen ohella hän on mm. kehittänyt skistosomiaasin hoitoa ja tehnyt merkittävää tutkimustyötä muiden muassa herpestä, vesirokkoa ja vihurirokkoa aiheuttavien virusten parissa.

Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut 1991

Vuoden 1991 yleisurheilun MM-kilpailut pidettiin Tokiossa, Japanissa 23. elokuuta – 1. syyskuuta. Kisoissa oli 1 517 urheilijaa 167 maasta.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.