1. syyskuuta

1. syyskuuta on gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden 244. päivä (245. päivä karkausvuonna). Vuodesta on jäljellä 121 päivää.

Syyskuun 1. päivästä alkaa ortodoksisen kirkon kirkkovuosi.

Suomen kansakouluissa koulutyö aloitettiin 1. syyskuuta.[1]

Nimipäivät

Tapahtumia

Syntyneitä

Kuolleita

Nuvola apps date.svg Lyhyt tiivistelmä päivästä 1. syyskuuta:

Atak na Polską Pocztę w Gdańsku 1.09.1939
Taisteluja Danzigissa toisen maailmansodan ensimmäisenä päivänä.
muokkaa

Lähteet

  1. Otavan iso tietosanakirja, artikkeli lukuvuosi
  2. Ortelius.de Epochs and Eras (englanniksi)
  3. James L. Hilton: When did the asteroids become minor planets? The United States Naval Observatory. Viitattu 6.3.2014. (englanniksi)
  4. 3 Juno ssd.jpl.nasa.gov. JPL Small-Body Database Browser. Viitattu 6.3.2014. (englanniksi)

Katso myös: kalenteri ~ 31. elokuuta, 2. syyskuuta

1989

Vuosi 1989 oli normaalivuosi, joka alkoi sunnuntaista.

3 000 metrin juoksu

3 000 metrin juoksu on yksi yleisurheilun keskimatkojen juoksulajeista. Se oli naisilla olympialaji vuosina 1984–1992 ja maailmanmestaruuskisojen laji vuosina 1980–1993. Tämän jälkeen se korvattiin 5 000 metrin juoksulla. Miehet kilpailivat olympialaisissa vuosina 1912–1924 3 000 metrin joukkuejuoksussa, jossa ei jaettu henkilökohtaisia palkintoja. Sisäratojen MM-kisoissa 3 000 metrin juoksu on pisin juoksumatka. Sitä järjestetään edelleen myös monissa yleisurheilukilpailuissa, esimerkiksi Timanttiliigan osakilpailuissa.

3 000 metrin maailmanennätys on 7.20,67, jonka on juossut Kenian Daniel Komen. Naisten maailmanennätys on Kiinan Wang Junxian 8.06,11.

Francis William Aston

Francis William Aston (1. syyskuuta 1877, Birmingham – 20. marraskuuta 1945, Cambridge) oli brittiläinen kemisti ja fyysikko. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1922 useiden ei-radioaktiivisten alkuaineiden isotooppien löytämisestä keksimänsä massaspektrometrillä sekä kokonaislukusäännön muotoilusta.

Jukka Virtanen

Jukka Jalmari Virtanen (25. heinäkuuta 1933 Jämsänkoski – 1. syyskuuta 2019 Helsinki) oli suomalainen kirjailija, runoilija, suomentaja, toimittaja, käsikirjoittaja, sanoittaja, näyttelijä, juontaja, laulaja ja ohjaaja.Virtasen uralle mahtui ohjauksia niin teatterissa kuin televisiossakin, elokuvarooleja, käännöksiä ja sanoituksia. Virtanen kirjoitti televisioaiheisia kolumneja Ilta-Sanomiin, pelasi viihdeväen Zoom-joukkueessa, harrasti raveja ja jalkapalloa. Virtasen juuret olivat Jämsänkosken paperitehtaan yhteisössä.

Juliaaninen kalenteri

Juliaaninen kalenteri, vanhojen suomalaisten kielessä vanha luku, on ollut käytössä Euroopassa antiikin ajoista saakka.selvennä Sitä tarkentamaan kehitettiin 1500-luvulla gregoriaaninen kalenteri eli uusi luku.selvennä Kalenteri perustuu laskelmaan, jonka mukaan vuodessa on 365,25 vuorokautta. Juliaaninen kalenteri on tällä hetkellä (vuodesta 1900 alkaen) 13 vuorokautta gregoriaanista kalenteria jäljessä. Vuonna 2100 ero kasvaa 14 vuorokaudeksi.

KHL-kausi 2018–2019

KHL-kausi 2018–2019 on jääkiekkoliiga KHL:n 11. kausi. Kausi alkoi 1. syyskuuta 2018 ja päättyi 19. huhtikuuta 2019. Edellisellä kaudella itäisen konferenssin Lada Toljatti ja Jugra Hanty-Mansijsk tippuivat pois sarjasta ja Torpedo Nižni Novgorod siirtyi läntisestä konferenssista itäiseen.

Kalevan-ottelu 1912

Yleisurheilun Kalevan-ottelu järjestettiin vuonna 1912 Turussa 31. elokuuta–1. syyskuuta. Kilpailupaikka oli Turun urheilupuisto. Kalevan maljan voitti Helsingin Kisa-Veikot.

Kalevan kisat 1918

Kalevan kisat järjestettiin vuonna 1918 Helsingissä 31. elokuuta – 1. syyskuuta. Kilpailupaikka oli Eläintarhan kenttä. Kalevan maljan voitti Helsingfors IFK.

Kanadan provinssit ja territoriot

Kanada on kymmenen provinssin ja kolmen territorion liittovaltio. Maan vuonna 1867 säädetty hallitusmuoto antaa provinsseille laajemman toimivallan ja oikeudet kuin territorioille, joita liittovaltion hallitus ohjaa.

Ontario, Quebec, New Brunswick ja Nova Scotia olivat Kanadan ensimmäiset provinssit, kun brittien pohjoisamerikkalaiset siirtokunnat yhdistyivät liittovaltioksi 1. heinäkuuta 1867, ja alkoivat vähitellen tulla riippumattomammaksi Yhdistyneestä kuningaskunnasta. Seuraavina kuutena vuotena Manitoba, Brittiläinen Kolumbia ja Prinssi Edwardin saari liittyivät maan provinsseiksi.

Hudson's Bay Company piti hallinnassaan suurta osaa läntisestä Kanadasta vuoteen 1870 saakka, jolloin alue siirtyi Kanadan hallitukselle muodostaen osan Luoteisterritorioista. 1. syyskuuta 1905 60° leveyspiirin etelänpuoleinen osa Luoteisterritorioista jakautui Albertaksi ja Saskatchewaniksi.

Vuonna 1869 Newfoundland päätti äänestyksessä pysyä brittiläisenä territoriona, koska alueella epäiltiin keskisen Kanadan olevan hallitsevassa asemassa verotukseen ja talouteen liittyvissä asioissa. Vuonna 1907 Newfoundland ja Labradorista tuli dominio, mutta vuonna 1933 alueen hallitus kaatui, ja toisen maailmansodan aikana Kanada huolehti sen puolustuksesta. Sodan aikana Newfoundlandin asema oli keskustelun kohteena, ja pienellä äänten enemmistöllä Newfoundland ja Labradorin asukkaat äänestivät kansanäänestyksessä liittovaltioon liittymisen puolesta vuonna 1948. 13. maaliskuuta 1949 siitä tuli Kanadan kymmenes provinssi.

Luis Alvarez

Luis Walter Alvarez (13. kesäkuuta 1911 – 1. syyskuuta 1988) oli yhdysvaltalainen fyysikko, joka sai fysiikan Nobelin palkinnon vuonna 1968 kuplakammion keksimisestä. Kuplakammion avulla voitiin tarkastella hiukkaskiihdyttimessä syntyneitä hyvin lyhytikäisiä alkeishiukkasia.

Toisen maailmansodan aikana Alvarez oli tärkeä henkilö Manhattan-projektissa. Yhdessä opiskelijansa kanssa hän suunnitteli Nagasakin atomipommin sytyttimen. Hän oli mukana tieteellisenä tarkkailijana Hiroshiman atomipommi-iskussa.

Luis Alvarez kunnostautui myös kehittelemällä atomipommin shokkiaaltoja mittaavan mittausvälineen. Tämä pudotettiin ulos laskuvarjolla varustetussa sylinterissä ennen pommin pudottamista.

Sodan jälkeen Alvarez keksi lentokenttien inertiasuunnistus-lähestymisjärjestemän (ILS).

Maailman kauppajärjestö

Maailman kauppajärjestö (engl. World Trade Organization, WTO; ransk. Organisation mondiale du commerce, OMC; esp. Organización Mundial de Comercio, OMC) on kauppapoliittista yhteistyötä koskeva hallitusten välinen kansainvälinen järjestö, jonka päämaja sijaitsee Sveitsin Genevessä. WTO:n tärkein tavoite on kaupan vapauttaminen. Järjestössä laaditaan tavara- ja palvelukauppaa sekä teollis- ja tekijänoikeuksia koskevia perussääntöjä, jotka sitovat kaikkia osanottajavaltioita.

Maailman kauppajärjestöön kuuluu nykyisin 164 jäsenvaltioita, jotka yhdessä muodostavat yli 95 % koko maailman kaupasta.

PlayStation Portable

PlayStation Portable, PSP, on Sony Computer Entertainmentin (SCE) valmistama käsikonsoli. PSP julkistettiin ensimmäisen kerran E3-messuilla vuonna 2003 ja paljastettiin 11. toukokuuta 2004 Sonyn lehdistötilaisuudessa E3-messuilla. Laite tuli myyntiin ensimmäisenä Japanissa 12. joulukuuta 2004 ja se julkaistiin Pohjois-Amerikassa sekä Euroopassa maaliskuussa 2005. Suomessa se tuli myyntiin 1. syyskuuta 2005. PSP on myynyt kesäkuuhun 2007 mennessä 26 miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa.

Laitteella voi pelata, katsella elokuvia, kuunnella musiikkia, selata internetsivustoja ja katsella digikuvia. Se käyttää pääasiallisena tallennusmediana UMD-levyjä (Universal Media Disc), mutta tukee myös USB- ja Sony Memory Stick -muistikortteja. Muita mainittavia ominaisuuksia ovat stereokaiuttimet, kuuloke- ja sisäinen mikrofoni (vain PSP-3000), langaton verkkoyhteys (802.11b, Wi-Fi), suuri nestekidenäyttö ja analoginen ohjaussauva.

15. lokakuuta 2008 PSP:stä julkaistiin uusi versio, PlayStation Portable 3000 Slim & Lite, joka on kevyempi kuin alkuperäinen. 1. lokakuuta 2009 julkaistiin uusi ja kevyempi malli PlayStation Portablesta, PSPgo. PSPgo on kevyempi ja pienempi muihin malleihin verrattuna. Se eroaa muista konsoleista, koska siinä ei käytetä UMD-levyjä. Pelit on ostettavissa PlayStation Storesta.

Puolan offensiivi

Puolan offensiivi, Puolan taistelu, taistelu Puolasta, Puolan valtaus, Saksan–Puolan sota 1939 tai Puolan sotaretki, saksalaiselta koodinimeltään Fall Weiß (’Tapaus valkoinen’) oli toisen maailmansodan aloittanut Saksan hyökkäys Puolaan 1. syyskuuta 1939. Yhdistynyt kuningaskunta ja Ranska julistivat sen jälkeen Saksalle sodan Puolalle antamiensa turvatakuiden mukaan.

Puolan offensiivi tuli poliittisesti mahdolliseksi sen jälkeen, kun Saksa ja Neuvostoliitto olivat solmineet keskenään Molotov–Ribbentrop-sopimuksen 23. elokuuta 1939. Sopimus takasi Saksalle Neuvostoliiton puolueettomuuden siinä tapauksessa, että Saksa hyökkäisi Puolaan. Neuvostoliitto puolestaan hyökkäsi Puolaan 17. syyskuuta 1939 ja miehitti sen itäosat oman ilmoituksensa mukaan slaaveja suojellakseen. Tämä tapahtui kaksi päivää sen jälkeen, kun se oli saanut aikaan rauhan Japanin vastaisessa rajasodassa, jota Japanin Kwantungin armeija oli käynyt Mongolian kansantasavaltaa vastaan Halhin-Golin taisteluissa.

Puola oli uskonut pystyvänsä selviämään lukumääräisesti suuren armeijansa turvin Saksan hyökkäyksestä aluksi paljolti omin voimin, kunnes Britannia ja Ranska ehtisivät avuksi. Teknisesti ja taktisesti Puolan asevoimat kuitenkin osoittautui vanhentuneeksi Saksan armeijaan verrattuna. Ranska olisi kyennyt hyökkäämään Siegfrid-linjalle, mutta se tyytyi tekemään vain yhden hyökkäyksen Saarlandiin kiellolla edetä Siegfried-linjan lähelle. Näin ollen Ranska ei tosiasiassa keventänyt Puolaan kohdistunutta painetta, vaan mahdollisti Saksan tehokkaan hyökkäyksen jatkamisen Puolassa. Britannialla puolestaan ei ollut merkittävää määrää maavoimia Puolaan lähetettäväksi, joten Puola käytännössä joutui taistelemaan Britannian ja Ranskan turvallisuustakuusta ja sodanjulistuksesta huolimatta yksin.

Roy J. Glauber

Roy Jay Glauber (s. 1. syyskuuta 1925 New York) on yhdysvaltalainen fyysikko, joka sai vuoden 2005 Nobelin fysiikanpalkinnon yhdessä John L. Hallin kanssa optisen koherenssin kvanttiteorian kehittämisestä. John Hall ja Roy Glauber jakoivat palkinnon saksalaisen Theodor Hänschin kanssa.

Glauber toimii professorina Harvardin ja Arizonan yliopistoissa.

Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut 1991

Vuoden 1991 yleisurheilun MM-kilpailut pidettiin Tokiossa, Japanissa 23. elokuuta – 1. syyskuuta. Kisoissa oli 1 517 urheilijaa 167 maasta.

Muilla kielillä

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.