Oliver Stone

William Oliver Stone (sündinud 15. septembril 1946 New Yorgis) on USA filmilavastaja ja stsenarist. Stone on kolmekordne Oscari võitja. Tema filmid on tuntud psühholoogilise sügavuse ja ühiskonnakriitilise tooni poolest. Korduvalt on Stone puudutanud oma filmides Vietnami sõja (mille veteran ta ise on) teemat.

Oliver Stone cropped 2009
Oliver Stone

Osaline filmograafia

Aasta Pealkiri Eestikeelne pealkiri Märkused
1971 "Last Year in Viet Nam" lühifilm
1974 "Seizure" (tuntud ka kui "Queen of Evil"
1978 "Midnight Express" "Kesköine ekspress" stsenarist
1979 "Mad Man of Martinique" lühifilm
1981 "The Hand"
1982 "Conan the Barbarian" "Barbar Conan" stsenarist
1983 "Scarface" "Arminägu" stsenarist
1985 "Year of the Dragon" stsenarist
1986 "8 Million Ways to Die" stsenarist
1986 "Salvador" "Salvador"
1986 "Platoon" "Rühm"
1987 "Wall Street" "Wall Street"
1988 "Talk Radio"
1989 "Born on the Fourth of July" "Sündinud neljandal juulil"
1991 "The Doors" "The Doors"
1991 "JFK" "JFK"
1993 "Dave" "Dave" cameo (tema ise)
1993 "Heaven & Earth"
1994 "Natural Born Killers" "Sündinud tapjaks"
1995 "Nixon" "Nixon"
1996 "Evita" "Evita" stsenarist
1997 "U-Turn"
1999 "Any Given Sunday"
2003 "Persona Non Grata" "Persona Non Grata"
2003 "Comandante" dokumentaalfilm
2004 "Alexander" "Aleksander"
2006 "World Trade Center" "Maailma kaubanduskeskus"
2008 "W." "W."
2009 "South of the Border" dokumentaalfilm
2010 "Wall Street: Money Never Sleeps" "Wall Street: Raha ei maga"
2012 "Castro in Winter" dokumentaalfilm
2012 "Savages" "Metslased"
15. september

15. september on Gregoriuse kalendri 258. (liigaastal 259.) päev, Juliuse kalendri järgi 2. september (1901–2099).

1946

1946. aasta (MCMXLVI) oli 20. sajandi 46. aasta.

1990. aasta Kuldgloobuse auhinnad

1990. aasta Kuldgloobuse auhinnad on 47. Kuldgloobuse auhinnad, mis jagati välja 20. jaanuaril 1990.

Cecil B. DeMille'i nimelise elutööauhinna sai Audrey Hepburn.

1992. aasta Kuldgloobuse auhinnad

1992. aasta Kuldgloobuse auhinnad on 49. Kuldgloobuse auhinnad, mis jagati välja 18. jaanuaril 1992.

Cecil B. DeMille'i nimelise elutööauhinna sai Robert Mitchum.

Filmirežissööride loend

Siin on loetletud filmirežissööre.

JFK (film)

"JFK" on 1991. aastal valminud Ameerika Ühendriikide mängufilm. Filmi stsenaarium põhineb Jim Garrisoni raamatul "Mõrvarite jälil" ja Jim Marrsi raamatul "Risttuli : vandenõu, mis tappis Kennedey".

Jim Marrs

Jim Marrs (5. detsember 1943 Fort Worth, Texas – 2. august 2017 Springtown, Texas) oli ameerika uudistereporter, kolledžiõpetaja ja vandenõuteooriaid levitav kirjanik.

Kesköine ekspress

"Kesköine ekspress" (inglise keeles "Midnight Express") on 1978. aasta Ameerika Ühendriikide film.

Film põhineb Billy Hayesi tõsielulisel romaanil "Midnight Express". Stsenaariumi kirjutas Oliver Stone.

Filmi lavastas Alan Parker, peaosades Brad Davis, Randy Quaid, John Hurt, Irene Miracle.

Filmimine toimus Malta saarel Püha Elmo kindluses pärast seda, kui Türgi valitsus keeldus lubamast filmida İstanbulis, viidates Türgi ja türklaste negatiivses valguses kujutamisele filmis.

Metslased

"Metslased" (inglise "Savages") on 2012. aastal esilinastunud USA krimithriller. Filmi lavastas Oliver Stone ja tugineb see Don Winslow samanimelisele romaanile. Filmi stsenaariumi kirjutasid Shane Salerno, Winslow ja Stone. Peaosades mängivad Taylor Kitsch, Blake Lively ja Aaron Taylor-Johnson.

Neitsi (märk)

Neitsi (ladina keeles Virgo) (♍) on kuues sodiaagimärk.

Oliver

Oliver on mehenimi.

2018. aasta 1. jaanuari seisuga oli Eestis eesnimi Oliver 2453 mehel. Oliver oli populaarsuselt 64. mehenimi. Oliver oli keskmiselt 18 aasta vanune (mediaanvanus oli 13). Kõige populaarsem oli eesnimi Oliver vanuserühmas 5–9, kus neid oli 10 000 elaniku kohta 58,11.

Parima lavastaja Oscar

Parima lavastaja Oscar (inglise Academy Award for Best Directing, Best Director) on Oscari-filmiauhinna tähtsaim kategooria.

Auhinnaga tunnustab Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia eelneva aasta parimat filmi, mida antakse üle filmi lavastajale.

Selles kategoorias auhinnatakse filme alates esimesest Oscari-tseremooniast 1929. aastal.

Stone

"Stone" on 1974. aastal linastunud Austraalia film, nimiosas Ken Shorter

"Stone" on 2010. aastal linastunud Ameerika Ühendriikide põnevusfilm, peaosades Robert De Niro, Edward Norton ja Milla Jovovich

Stone on Soome thrash-metali bänd

Stone (perekonnanimi)

Angie Stone (sündinud 1961), USA R&B laulja

Emma Stone (sündinud 1988), USA näitleja

Irving Stone (1903–1989), USA kirjanik

Jesse Stone (1901–1999), USA muusik

Oliver Stone (sündinud 1946), USA filmistsenarist ja -lavastaja

Sharon Stone (sündinud 1958), USA näitleja

Stone (eesnimi)

Stone Gossard (sündinud 1966), ansambli Pearl Jam kitarrist

Stsenaristide loend

Siin on loetletud filmistsenariste.

Sündinud 15. septembril

Siin artiklis loetletakse 15. septembril sündinud tuntud inimesi.

0053 – Traianus, Vana-Rooma keiser

1254 – Marco Polo, itaalia maadeavastaja

1613 – François de La Rochefoucauld, prantsuse kirjanik

1789 – James Fenimore Cooper, Ameerika Ühendriikide kirjanik

1857 – William Howard Taft, Ameerika Ühendriikide jurist ja poliitik

1876 – Bruno Walter, helilooja ja dirigent

1877 – Shefqet Verlaci, albaania poliitik, peaminister

1883 – Villem Marder, Eesti sõjaväelane

1888 – Antonio Ascari, Itaalia autovõidusõitja

1889 – Johannes Jaanis, Eesti kooliõpetaja ja poliitik

1890 – Agatha Christie, inglise kirjanik

1890 – Eugène Maës, Prantsusmaa jalgpallur, ründaja

1890 – Frank Martin, Šveitsi helilooja

1891 – Oskar Särev, Eesti sõjaväelane

1894 – Jean Renoir, prantsuse filmirežissöör

1895 – Johannes Heil, eesti elektrotehnikateadlane

1897 – Miloš Lukaš, tšehhi filoloog, tõlkija, polüglott

1899 – Pierre Chantraine, prantsuse keeleteadlane ja klassikaline filoloog

1899 – Lilian Looring, eesti baleriin ja tantsupedagoog

1901 – Aleksander Bergmann, eesti kunstnik

1903 – Eduard Päll, eesti kirjanik ja keeleteadlane

1904 – Umberto II, Itaalia kuningas

1905 – Patrick O'Callaghan, Iirimaa kergejõustiklane

1905 – Peeter Kraus, Eesti sõjaväelane

1906 – Irving Warren Jaffee, USA kiiruisutaja

1906 – Albert Ivask, eesti õpetaja ja kirjamees

1908 – Aino Kumari, eesti ornitoloog

1910 – Leo Tiik, eesti majandusgeograaf, raamatukogundustegelane, ajaloolane ja koduloolane

1913 – Paul Varandi, Eesti näitleja ja lavastaja

1914 – Jens Otto Krag, Taani poliitik

1915 – Helmut Schön, Saksamaa jalgpallur ja treener

1917 – Boris Kabur, eesti kirjanik ja tõlkija

1917 – Enno Eesmaa, eesti laulja

1919 – Fausto Coppi, Itaalia jalgrattur

1922 – Ilmar Vahe, Eesti NSV partei- ja riigitegelane

1924 – Lucebert, hollandi maalikunstnik ja luuletaja

1924 – György Lázár, Ungari kommunistlik riigitegelane

1926 – Jean-Pierre Serre, prantsuse matemaatik

1927 – Margaret Keane, ameerika kunstnik

1928 – Erich Rannat, eesti tehnikateadlane

1929 – Murray Gell-Mann, USA füüsik

1929 – Maret Käbin, eesti toimetaja ja tõlkija

1930 – Endel Lippmaa, eesti akadeemik

1930 – Rolf Uusväli, eesti organist

1931 – Kurt Schirra, Saarimaa endine poksija

1936 – Ashley John Cooper, Austraalia tennisist

1937 – Fernando de la Rúa, Argentina poliitik

1937 – Helgi Parts, eesti kergejõustiklane

1938 – Rafael Herrera Osuna, Mehhiko tennisist

1940 – Rannveig Guðmundsdóttir, islandi poliitik

1941 – Flórián Albert, Ungari jalgpallur, ründaja

1942 – Mare Vint, eesti graafik

1942 – Wen Jiabao, Hiina poliitik

1944 – Graham Taylor, Inglismaa jalgpallur ja treener

1945 – Jessye Norman, USA sopran

1945 – Hans-Gert Pöttering, Saksamaa poliitik

1946 – Oliver Stone, USA filmirežissöör

1946 – Tommy Lee Jones, Ameerika Ühendriikide näitleja ja režissöör

1951 – Johan Neeskens, hollandi jalgpallur

1951 – Johannes Jacobus Neeskens, Hollandi jalgpallur

1953 – Georgij Alafuzoff, Soome mereväelane

1954 – Barry Shabaka Henley, Ameerika Ühendriikide näitleja

1955 – Õnne Kepp, eesti kirjandusteadlane

1955 – Kalle Rõõmus, eesti arhitekt

1956 – Rao Heidmets, eesti animafilmilavastaja

1957 – Slobodan Kačar, Jugoslaavia poksija

1958 – Inese Zandere, läti luuletaja, lastekirjanik, toimetaja, ajakirjanik ja kirjastaja

1960 – Eduard Pukkonen, eesti geoloog, kartograaf ja orienteeruja

1960 – Aivo Reinart, eesti füüsik

1961 – Mihhail Stalnuhhin, Eesti poliitik

1961 – Frank Emmelmann, saksa kergejõustiklane

1962 – Laur Teär, eesti laulja

1962 – Rosita Raud, Eesti teatrikunstnik

1963 – Mart Johanson, eesti muusik

1963 – Anu Nõulik, eesti alpinist

1964 – Robert Fico, Slovakkia poliitik

1964 – Kaupo Palo, eesti füüsik

1964 – Sirpa Kähkönen, soome kirjanik ja tõlkija

1965 – Thomas Stangassinger, Austria mäesuusataja

1966 – Dejan Savićević, Montenegro jalgpallur, poolkaitsja

1967 – Simone Greiner-Petter-Memm, saksa endine laskesuusataja

1967 – Hans-Jörg Tauscher, saksa mäesuusataja

1968 – Raymond Joval, Hollandi endine poksija

1970 – Svetlana Zahharova-Vassiljeva, Venemaa kergejõustiklane

1970 – Madis Melzar, Eesti politseiametnik

1971 – Wayne Richard Ferreira, LAV-i tennisist

1971 – Ingo Valgma, eesti mäeinsener

1972 – Timothy Mack, USA kergejõustiklane

1973 – Daniel Westling, Rootsi prints

1973 – Tanel Ots, eesti vaimulik

1975 – Tom Dolan, USA ujuja

1975 – Xian Dongmei, Hiina judomaadleja

1977 – Raul Vinni, eesti ajakirjanik

1977 – Sophie Dahl, inglise kirjanik ja endine modell

1977 – Shmuel Kot, Eesti pearabi

1978 – Eiður Smári Guðjohnsen, Islandi jalgpallur, ründaja

1978 – Erki Ohmann, eesti DJ ja produtsent

1979 – Patrick Denis Marleau, Kanada jäähokimängija, ründaja

1982 – Timo Toots, eesti fotograaf ja elektroonikakunstnik

1983 – Sergio Esteban Vélez, Colombia kirjanik ja ajakirjanik

1983 – Mihkel Koppel, eesti arhitekt ja muusik

1984 – Harry, Walesi prints

1985 – Loore Martma, eesti näitleja

1986 – Norbert Kaareste, eesti kommunikatsiooniekspert ja õhtujuht

1987 – Clare Maguire, Briti laulja ja laulukirjutaja

1988 – Martin Pajos, eesti laskesuusataja

1992 – Markus Habakukk, eesti näitleja

Sündinud 1946

Siin on loetletud 1946. aastal sündinud inimesi.

W.

"W" on 2008. aastal linastunud Oliver Stone'i film, mis räägib George W. Bushi elust. Nimiosa kehastab Josh Brolin. Teistes olulisemates rollides mängivad Ellen Burstyn, Elizabeth Banks, James Cromwell, Thandie Newton, Jeffrey Wright, Scott Glenn ja Richard Dreyfuss.

Teistes keeltes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.