Τυνησία

Η Τυνησία, ή κοινώς Τούνεζι, (Αραβικά: تونس), (Τούνις ή και «Ιφρικιγιέ») και επίσημα: Δημοκρατία της Τυνησίας (الجمهرية التونسية), (Αλ Τζούμχουριγι-ατ Τούνισγια) είναι μια χώρα στις μεσογειακές ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι το μικρότερο και πιο ανατολικό από τα κράτη που εκτείνονται κατά μήκος της οροσειράς του Άτλαντα και συνορεύει με την Αλγερία στα δυτικά και τη Λιβύη στα νοτιοανατολικά. Το 40% της χώρας καταλαμβάνει η έρημος Σαχάρα και το υπόλοιπο περιλαμβάνει γόνιμα εδάφη και προσβάσιμες ακτές. Η γεωγραφία της χώρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αρχαίους χρόνους, αρχικά με την Καρχηδόνα, πόλη των Φοινίκων, και αργότερα ως αφρικανική επαρχία, καθώς αποτελούσε το σιτοβολώνα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Συντεταγμένες: 33°19′00″N 9°21′00″E / 33.3167°N 9.35°E

Δημοκρατία της Τυνησίας
الجمهوريةالتونسية
Αλ Τζούμχουριγι-ατ Τούνισγια
Σημαία
Σημαία
Έμβλημα
Εθνόσημο
Εθνικό σύνθημα: حرية، نظام، عدالة
Hurriya, Nidham, 'Adala (Ελευθερία, Τάξη, Δικαιοσύνη)
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
Η θέση της Τυνησίας (πράσινο)
και μεγαλύτερη πόληΤύνιδα
36°48′N 10°11′E / 36.800°N 10.183°E
Αραβικά
Ημιπροεδρική Δημοκρατία
Μοχάμεντ Ενασέρ (υπηρ.)
Γιουσέφ Σαχέντ
Ανεξαρτησία
Από τη Γαλλία
Ισχύον Σύνταγμα

20 Μαρτίου 1956
27 Ιανουαρίου 2014
 • Σύνολο
 • % Νερό
 • Σύνορα
Ακτογραμμή

163.610 km2 (93η)
5
1.424 km
1.148 km
Πληθυσμός
 • Εκτίμηση 2018 
 • Πυκνότητα 

11.551.448[1] (78η) 
70,6 κατ./km2 (144η) 
Α.Ε.Π. (PPP)
 • Ολικό  (2019)
 • Κατά κεφαλή 

151,566 δισ. $[2] (71η)  
12.862 $[2] (88η) 
Α.Ε.Π. (Ονομαστικό)
 • Ολικό  (2019)
 • Κατά κεφαλή 

42,277 δισ. $[2] (78η)  
3.587 $[2] (97η) 
ΔΑΑ (2017)Αύξηση 0,735 [3] (95η) – υψηλός
ΝόμισμαΔηνάριο Τυνησίας (TND)
CET (UTC +1)
Internet TLD.tn
Οδηγούν απόδεξιά
Κωδικός κλήσης+216

Ιστορία

Karthago
Ερείπια των Λουτρών του Αντωνίνου, Καρχηδόνα

Από τις πρώτες γραπτές ιστορικές πηγές, η Τυνησία κατοικείτο από φυλές Βερβέρων, οι οποίοι είναι απόγονοι αγροτικών κοινοτήτων στις παράκτιες πεδιάδες της κεντρικής Τυνησίας. Στα αρχαία χρόνια πίστευαν ότι η Αφρική ήταν αρχικά κατοικημένη από τους Γέτουλες (ρωμαϊκή ονομασία αρχαίας βερβερικής φυλής που κατοικούσε στην περιοχή Γετούλια) και Λίβυους, και οι δύο νομαδικοί λαοί.

Στις ακτές της αποίκησαν οι Φοίνικες ήδη από τον 10ο αιώνα π.Χ. Τον 6ο αιώνα π.Χ., η δύναμη της Καρχηδόνας αυξήθηκε πολύ και έγινε η κυρίαρχη δύναμη στη Μεσόγειο έπειτα από μια σειρά πολέμων με την Ελλάδα.

Η Καρχηδόνα ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από αποίκους της Τύρου (σημερινή χώρα Λίβανος), οι οποίοι έφεραν μαζί τον πολιτισμό και τη θρησκεία των Φοινίκων και των Χανααναίων. Ο θρύλος αναφέρει ότι η πόλη ιδρύθηκε από τη βασίλισσα Διδώ, όπως αναφέρεται και στην Αινειάδα του Βιργίλιου. Ο Έλληνας συγγραφέας Τιμαίος ο Ταυρομενίτης αναφέρει ότι η πόλη ιδρύθηκε το 814 π.Χ.

Κατά τη διάρκεια μιας σειράς πολέμων με τη Ρώμη, μια Καρχηδονιακή εισβολή με αρχηγό τον Αννίβα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Καρχηδονιακού Πολέμου παραλίγο να αποτρέψει την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Καρχηδόνα τελικά κατακτήθηκε από τη Ρώμη το 2ο αιώνα π.Χ., μια κρίσιμη καμπή που σήμαινε το πέρασμα του πολιτισμού της αρχαίας Μεσογείου στο σύγχρονο κόσμο μέσω της Ευρώπης αντί της Αφρικής. Μετά τη ρωμαϊκή εισβολή, η περιοχή έγινε σιτοβολώνας της Ρώμης. Κατακτήθηκε από τους Βανδάλους τον 5ο αιώνα μ.Χ. και επανακτήθηκε από τους Βυζαντινούς τον 6ο αιώνα μ.Χ. με αρχηγό το Βελισσάριο, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Ιουστινιανός.

Τον 7ο αιώνα μ.Χ. κατακτήθηκε από τους Άραβες. Κυβέρνησαν διαδοχικές μουσουλμανικές δυναστείες, ενώ δεν έλειψαν και εξεγέρσεις από τους Βέρβερους. Οι ακτές βρέθηκαν για λίγο χρονικό διάστημα υπό την κυριαρχία των Νορμανδών της Σικελίας τον 12ο αιώνα μ.Χ. Το 1159, η Τυνησία κατακτήθηκε από τη δυναστεία των Αλμοχάντ. Τους ακολούθησε η δυναστεία των Χαφσίντ (1230-1574). Αργότερα, η Ισπανία πήρε υπό τον έλεγχό της αρκετές παράκτιες πόλεις, αλλά επανακτήθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την κυριαρχία της οποίας η Τυνησία απέκτησε εικονική ανεξαρτησία. Η δυναστεία των Χουσσεΐν ξεκίνησε το 1705 και κράτησε μέχρι το 1957.

Δημογραφία

Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 76 χρόνια (74,1 χρόνια οι άνδρες και 78,1 οι γυναίκες).[4]

Διακυβέρνηση

Η Τυνησία έχει για πολίτευμα Ημιπροεδρικό σύστημα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι αρχηγός Κράτους με σημαντικές αρμοδιότητες ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας αλλά τον Πρωθυπουργό να είναι αρχηγός της Κυβέρνησης και να διαθέτει μεγάλες εξουσίες σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και να κατέχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Το νέο Σύνταγμα που υιοθετήθηκε από την ισλαμιστική κυβέρνηση στις 26 Ιανουαρίου 2014 και εγγυάται τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ ορίζει ότι το θρήσκευμα του Προέδρου «πρέπει να είναι το Ισλάμ». Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση, ενώ η νομοθετική από την κυβέρνηση και από τη μονοθάλαμη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η θητεία του προέδρου είναι πενταετής. Τον Οκτώβριο του 2014 διεξήχθησαν στη χώρα εκλογές με το νέο Σύνταγμα μετά την Αραβική Άνοιξη και νικητής αναδείχτηκε το κοσμικό κόμμα Νιντάα Τουνές κόντρα στο ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα.[5] Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.[6] Ο πρώτος εκλεγμένος με ελεύθερες εκλογές πρόεδρος, ο γηραιός Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, απεβίωσε εν ενεργεία στις 25 Ιουλίου 2019 και τον διαδέχθηκε προσωρινά ο πρόεδρος της βουλής, Μοχάμεντ Ενασέρ.

Εκλογές

Εθνική Άμυνα

Η στρατιωτική θητεία είναι 12 μήνες. Οι Αξιωματικοί μαθητές (αντιστ. Ευέλπιδες, Δόκιμοι και Ίκαροι) εκπαιδεύονται στη Γαλλία.

Στρατός Ξηράς

Ο στρατός της Τυνησίας διακρίνεται σε δύο μορφές στρατού, μία της Σαχάρας και μία θωρακισμένη ταξιαρχία καταδρομών με 2 μονάδες αναγνώρισης, 3 συντάγματα πεζικού, 2 με αντιαεροπορικό εξοπλισμό και 1 μηχανικό. Στα διατιθέμενα μέσα περιλαμβάνονται 14 άρματα Μ-48, επίσης 54 βαρέα τύπου Μ-60 Α3, ακόμη 45 ΑΜΧ-13, καθώς και 10 ελαφρά Μ-41.
Το 1990 η συνολική δύναμη του στρατού ήταν 30.000 (αξιωματικοί και οπλίτες).

Πολεμικό Ναυτικό

Το 1990 ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού της Τυνησίας συγκροτούνταν από μία Φρεγάτα (Πρόεδρος Μπουργκίμπα) (πρώην ελαφρύ αντιτορπιλικό των ΗΠΑ, ναυπήγησης 1946), 3 ταχύπλοες πυραυλακάτους, 2 ταχύπλοες κανονιοφόρους (πρώην Κίνας), 2 ταχύπλοα περιπολικά ανοικτής θάλασσας (Αγγλικής ναυπήγησης 1977), 2 ναρκαλιευτικά σε χρήση ως περιπολικά, 4 περιπολικά (γαλλικής ναυπήγησης), 10 μικρά παράκτια περιπολικά και ένα ρυμουλκό. Το 1990 το προσωπικό του Π.Ν. ήταν 2.600 (αξιωματικοί και ναύτες).

Πολεμική Αεροπορία

Μεταφορές

Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά.[7]

Παραπομπές

 1. Επίσημη εκτίμηση
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Τυνησία». ΔΝΤ.
 3. «2018 Human Development Report». United Nations Development Programme. 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2018.
 4. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Προσδόκιμο ζωής και υγιές προσδόκιμο ζωής, Δεδομένα ανά χώρα
 5. «Tunisia holds first election under new constitution». 26 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2014.
 6. Τυνησία CIA World Factbook
 7. Drivers.com: Left driving countries

Βιβλιογραφία

 • «Statistical Information» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής Τύνιδα. Εκδίδει ετήσιο δελτίο στατιστικής.
 • Findlay Allan «Tunisia» 1982
 • Ling D. L. «Tunisia from Protectorate to Republic» - Idiana Univ. Press 1967
 • Rudebeck L. «The Tunisian Experience: Party and People» - London 1970
 • Salem N. «Habib Bourguiba, Islam and the Creation of Tunisia» - London 1984
 • Tomkinson M. «Tunisia: A Holiday Guide» - London and Hammamet, 1984
.tn

.tn είναι ο top-level domain κωδικός για την Τυνησία στο Διαδίκτυο.

Δείτε επίσης: Κατάλογος top-level domains.

General Motors

Ο όμιλος General Motors Company, γνωστή και με τα αρχικά GM, δραστηριοποιείται στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και η έδρα της είναι στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

Ιδρύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1908 ως εταιρεία χαρτοφυλακίου, με την θέση του διευθυντή να έχει ο Γουίλιαμ Ντουράντ, και με την αρχική ονομασία General Motors Company. Ως όμιλος, ήταν ο μεγαλύτερος παγκοσμίως μεταξύ του 1931 και του 2007, μέχρι που την ξεπέρασε ο όμιλος της Toyota το 2008, κατά τη διάρκεια της κρίσης της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας. Σήμερα, έχει στην κατοχή της τις αυτοκινητοβιομηχανίες: Cadillac, Chevrolet, Buick και GMC, ενώ στην Ασία και την Ωκεανία κατέχει το 50% και 100% στις εξής αυτοκινητοβιομηχανίες της, Wuling και Holden αντίστοιχα.

Στις 6 Μαρτίου 2017, η GM ανακοίνωσε την πώληση της Opel και της Vauxhall στον Όμιλο PSA. Τέλος, κατέχει το 20% της αυτοκινητοβιομηχανίας IMM που εδρεύει στην Τυνησία.

Από το 1999, το όνομά της έχει ενταχθεί και στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας, ερχόμενη σε συνεργασία με εγχώριους ομίλους όπως η SAIC Motor και η FAW Group, κατέχοντας το 44% και το 50% επίσης, αντίστοιχα.

Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών Βορείου Αφρικής

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών Βορείου Αφρικής (αραβικά: , γαλλικά: Union Nord-africaine de Football, UNAF) είναι ένας διοικητικός, ποδοσφαιρικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 2005 από τα βορειααφρικανικά μέλη της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (CAF), Αλγερία, Αίγυπτο, Λιβύη, Μαρόκο και Τυνησία. Η προεδρία εναλλάσσεται, κατά σειρά, ανάμεσα στα πέντε ιδρυτικά μέλη.Η Αιγυπτιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποσύρθηκε από μέλος στις 19 Νοεμβρίου 2009 αναφέροντας τα επεισόδια που συνόδευσαν τα πλέι-οφ μεταξύ της Αιγύπτου και της Αλγερίας, αλλά επέστρεψε το 2011.

Ώρα Κεντρικής Ευρώπης

Η Ώρα Κεντρικής Ευρώπης, στα Αγγλικά Central European Time ή CET, είναι ζώνη ώρας που βρίσκεται μια ώρα μπροστά από τη UTC και χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης καθώς και σε κάποιες της Βόρειας Αφρικής.

Βόρεια Αφρική

Βόρεια Αφρική καλείται η βόρεια περιοχή της Αφρικανικής ηπείρου, η οποία γεωπολιτικά, πολιτισμικά και κοινωνιολογικά είναι χωρισμένη από την λεγόμενη Υποσαχάρια Αφρική, όρος που χρησιμοποιείται και ως προς την διάκριση μεταξύ των δύο αυτών εκτενών γεωγραφικών περιοχών.

Τα κράτη της Βόρειας Αφρικής, όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη (Ο.Η.Ε.), περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, την Αλγερία, τη Δυτική Σαχάρα, τη Λιβύη, το Μαρόκο, το Σουδάν και την Τυνησία. Ορισμένες φορές συνηθίζεται να περιλαμβάνονται και οι ισπανικές Κανάριες Νήσοι και η πορτογαλική Μαδέρα, ενώ επίσης καθαρά από γεωγραφική σκοπιά, η Αιθιοπία, η Ερυθραία, η Μαυριτανία, το Μάλι, ο Νίγηρας, το Νότιο Σουδάν, το Τζιμπουτί και το Τσαντ περιλαμβάνονται εξίσου στο βόρειο τμήμα της ηπείρου.

Οι κάτοικοι της Βόρειας Αφρικής χωρίζονται γενικά κατά τις κύριες γεωγραφικές περιοχές της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες είναι οι εξής: το Μαγκρέμπ, η Έρημος Σαχάρα και η Κοιλάδα του Νείλου.

Η βορειοδυτική Αφρική πιστεύεται ότι κατοικείται από Βέρβερους από την αρχή της ιστορίας, ενώ στη βορειοανατολική Αφρική κατοίκησαν οι Αιγύπτιοι, διάφορες φυλές της Ερυθραίας, Αβησσύνιοι και Νούβιοι.

Τον 7ο αιώνα, μετά την κυριαρχία των Αράβων, η περιοχή πέρασε σε μια περίοδο εξαραβσιμού και εξισλαμισμού, κάτι που καθόρισε ριζικά την πολιτιστική της ταυτότητα.

Πολλές νομαδικές φυλές, όπως οι Βεδουίνοι, διατηρούν έναν παραδοσιακό ποιμενικό τρόπο ζωής στις παρυφές της ερήμου, μετακινώντας τα κοπάδια τους (αιγοπρόβατα, καμήλες) από περιοχή σε περιοχή, περνώντας τα σύνορα των χωρών για να βρουν βοσκοτόπια.

Εθνική Τυνησίας (ποδόσφαιρο ανδρών)

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τυνησίας εκπροσωπεί την Τυνησία στις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Ελέγχεται από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Τυνησίας (FTF). Έχει προκριθεί 4 φορές σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με πρώτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978, αλλά ποτέ δεν προκρίθηκε από τον πρώτο γύρο. Μάλιστα, στο τουρνουά του 1978, έγινε η πρώτη ομάδα της Αφρικής που κέρδισε αγώνα παγκοσμίου κυπέλλουν, νικώντας το Μεξικό με 3–1. Συμμετέχει ακόμη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1998, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 και Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2006, όντα η μόνη αφρικανική ομάδα που συμμετείχε και στο τουρνουά του 2002 και στο τουρνουά του 2006. Έχει κερδίσει το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2004, όταν φιλοξενούσε τη διοργάνωση.

Ημιπροεδρικό σύστημα

Tο Ημιπροεδρικό σύστημα ή και Ημιπροεδρική Δημοκρατία είναι ένας τύπος Προεδρικής δημοκρατίας.

Στα ημιπροεδρικά συστήματα υπάρχει και πρόεδρος και πρωθυπουργός. Το κοινοβούλιο κατέχει τη νομοθετική εξουσία, ενώ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μοιράζονται την εκτελεστική εξουσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε να κατέχει τον κυρίαρχο ρόλο(Ρωσία, Γαλλία, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία κτλ) είτε να έχει πιο λίγες αρμοδιότητες από τον Πρωθυπουργό (Πορτογαλία,Πολωνία κτλ) είτε να μοιράζονται εξίσου την εκτελεστική εξουσία(Ρουμανία,Σερβία , Τυνησία κτλ).Στην τρίτη περίπτωση ουσιαστικά υπάρχει δυαρχία προέδρου και πρωθυπουργού-κυβέρνησης οι οποίοι πρέπει να συνεργαστούν για την διακυβέρνηση της χώρας. Στα συντάγματα των χωρών αυτών όμως αναφέρεται ως πολίτευμα είτε η Προεδρική είτε η Προεδρευομένη Δημοκρατία (π.χ. η Ρουμανία επίσημα είναι Προεδρική Δημοκρατία και όχι Ημιπροεδρική).

Θερινή Ώρα Κεντρικής Ευρώπης

Η Θερινή Ώρα Κεντρικής Ευρώπης (CEST), επίσης γνωστή ως Κεντρική Ευρωπαϊκή Θερινή Ώρα (CEDT), είναι η πρότυπη ώρα που χρησιμοποιείται την περίοδο χρήσης της θερινής ώρας στις Ευρωπαϊκές χώρες που τηρούν Ώρα Κεντρικής Ευρώπης (UTC+1) κατά το άλλο μέρος του έτους. Αντιστοιχεί στην UTC+2, και είναι η ίδια με τη Ώρα Κεντρική Αφρική, την Χειμερινή Ώρα Νότιας Αφρικής και την Ώρα Καλίνινγκραντ στη Ρωσία.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1960

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1960, οι αγώνες της 17ης Ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής, διοργανώθηκαν στη Ρώμη (Ιταλία) από τις 25 Αυγούστου έως και τις 11 Σεπτεμβρίου. Πήραν μέρος 4.727 άνδρες και 611 γυναίκες, από 83 χώρες. Πρωτή φορά συμμετείχε το Μαρόκο, η Τυνησία, το Σουδάν και ο Άγιος Μαρίνος. Η Ε.Σ.Σ.Δ. κυριάρχησε στα μετάλλια. Συγκέντρωσε 43 χρυσά, 29 ασημένια και 31 χάλκινα, έναντι 34-21-16 των Η.Π.Α., 13-10-13 της Ιταλίας, 12-19-11 της Γερμανίας κ.λπ. Συνολικά, 44 κράτη κατέκτησαν μετάλλιο.

Καρχηδόνα

Η Καρχηδόνα είναι πόλη της Τυνησίας και ήταν το κέντρο του αρχαίου πολιτισμού των Καρχηδονίων. Η πόλη αναπτύχθηκε από μία αποικία των Φοινίκων της πρώτης χιλιετίας π.Χ. σε πρωτεύουσα αρχαίας αυτοκρατορίας.

Άλλες ονομασίες είναι: Carthago ή Karthago στα λατινικά, Καρχηδών στα αρχαία ελληνικά, قرطاج-Qarṭāj στα αραβικά, Kartajen στα Βερβερικά, Ετρουσκικά: *Carθaza, από το Φοινικικό Qart-ḥadašt το οποίο σημαίνει Νέα Πόλη (αραμαϊκή γλώσσα: קרתא חדאתא, Qarta Ḥdatha), και που την παρουσίαζε ως τη 'νέα Τύρο'.Ο πρώτος πολιτισμός που αναπτύχθηκε εντός της σφαίρας επιρροής της πόλης αναφέρεται ως "Punic" (μια μορφή της λέξης "Φοινικικός") ή Καρχηδονιακός. Η πόλη της Καρχηδόνας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λίμνης Τύνιδας, η οποία βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Τυνησίας. Σύμφωνα με Έλληνες ιστορικούς, η Καρχηδόνα ιδρύθηκε από, ομιλούντες την χαναανική, Φοίνικες αποίκους από την Τύρο (ευρισκόμενη στον σύγχρονο Λίβανο) υπό την ηγεσία της Ελίσσα, η οποία άλλαξε ονομασία (Βασίλισσα Διδώ) στην Αινειάδα του Βιργιλίου. Εξελίχθηκε σε μεγάλη και εύπορη πόλη και, ως συνέπεια, κυρίαρχη δύναμη στην Μεσόγειο. Η αντιπαλότητα, που ήρθε ως αποτέλεσμα αυτού, με τις Συρακούσες, την Νουμιδία, και την Ρώμη συνοδεύτηκε από αρκετούς μεταξύ τους πολέμους, στην διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν εκατέρωθεν εισβολές στα εδάφη των άλλων.

Η εισβολή του Αννίβα στην Ιταλία κατά την διάρκεια του Β΄ Καρχηδονιακού Πολέμου είχε ως αποτέλεσμα τη νίκη στις Κάννες, ενώ έθεσε σε σημαντικό κίνδυνο της συνέχιση της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Ιταλία. Ωστόσο, η Καρχηδόνα βγήκε αποδυναμωμένη από αυτή την σύγκρουση μετά και την ήττα του Αννίβα στην Μάχη της Ζάμας το 202 π.Χ. Μετά το τέλος του Τρίτου Καρχηδονιακού Πολέμου, η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. Ωστόσο, οι Ρωμαίοι επανίδρυσαν την Καρχηδόνα, η οποία κατέστη η τέταρτη σημαντικότερη πόλη της Αυτοκρατορίας και η δεύτερη σημαντικότερη πόλη στην Λατινική Ανατολή. Αργότερα, αποτέλεσε την πρωτεύουσα του βραχύβιου Βασιλείου των Βανδάλων. Παρέμεινε ως μία από τις σημαντικότερες ρωμαϊκές πόλεις μέχρι και την Μουσουλμανική επέλαση, όταν και καταστράφηκε για δεύτερη φορά το 698.

Κατάλογος χωρών

Ένας αλφαβητικός κατάλογος των χωρών του κόσμου.

Με σκούρα γράμματα είναι τα ανεξάρτητα κράτη.

Μπορείτε επίσης να δείτε τις χώρες με βάση την πρωτεύουσα και την ήπειρο.

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Αγγλία Αγία Λουκία Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Αζερμπαϊτζάν Αίγυπτος Αιθιοπία Αϊτή Ακτή Ελεφαντοστού Αλβανία Αλγερία Αμπχαζία Ανατολικό Τιμόρ Ανγκόλα Ανδόρρα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Αργεντινή Αρμενία Αρούμπα Δημοκρατία του Αρτσάχ Αυστραλία Αυστρία Αφγανιστάν

Κύπελλο Εθνών Αφρικής

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής (γαλλικά: Coupe d'Afrique des Nations, γνωστό και ως CAN) είναι η σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση της Αφρικής. Διοργανώνεται από την Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF) και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Ο εκάστοτε κάτοχος του τίτλου προκρίνεται στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών ΦΙΦΑ.

Λιβύη

Το Κράτος της Λιβύης (αραβικά: دولة ليبيا, βερβερικά: ⵍⵉⴱⵢⴰ) είναι χώρα της Βόρειας Αφρικής και βρέχεται βόρεια από τη Μεσόγειο. Ανατολικά της βρίσκεται η Αίγυπτος, νοτιοανατολικά της το Σουδάν, ενώ νότια συνορεύει με το Τσαντ και το Νίγηρα και δυτικά με την Αλγερία και την Τυνησία. Το 90% του εδάφους της είναι έρημος και η Λιβύη είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αφρικανική χώρα σε έκταση. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Τρίπολη, όπου ζουν 1,7 εκατομμύρια κάτοικοι.

De facto ηγέτης της χώρας ήταν ο Συνταγματάρχης Μουαμάρ αλ-Καντάφι, του οποίου η εξωτερική πολιτική τον είχε φέρει συχνά σε αντιπαράθεση με τη Δύση και με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών της Αφρικής. Στη χώρα αυτή τη στιγμή διεξάγεται Εμφύλιος Πόλεμος που ανέτρεψε τον Καντάφι. Για το λόγο αυτό έχει σχηματισθεί αντικαθεστωτική κυβέρνηση με έδρα τη Βεγγάζη. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της Τρίπολης, και έχουν αναγνωριστεί με σύναψη διεθνώς σχέσεων από κάποιες χώρες.

Το όνομα της χώρας προέρχεται από τον αιγυπτιακό όρο Λεμπού, ο οποίος αναφέρεται στους Βερβερίνους που ζούσαν δυτικά του Νείλου. Στα ελληνικά έγινε Λιβύη, αν και στην αρχαία Ελλάδα ο όρος είχε ευρύτερη σημασία, υπονοώντας ολόκληρη τη Βόρειο Αφρική δυτικά της Αιγύπτου ή και ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Η Λιβύη έχει το τρίτο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αφρική μετά τις Σεϊχέλλες και τη Νότια Αφρική, κάτι που οφείλεται στο χαμηλό πληθυσμό της και τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.

Η σημαία της Λιβύης ήταν η μοναδική στον κόσμο σημαία χώρας που αποτελείτο από μόνο ένα χρώμα και δεν έφερε κανένα άλλο σύμβολο ή άλλες λεπτομέρειες.

Μεσογειακοί Αγώνες

Οι Μεσογειακοί Αγώνες (αγγλικά: Mediterranean Games) είναι αθλητική διοργάνωση που διεξάγεται ανά τέσσερα χρόνια, και στην οποία παίρνουν μέρος χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Περιλαμβάνουν τριάντα αγωνίσματα, τόσο κλασικά όσο και μοντέρνα. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος διοργάνωση έπειτα την Ολυμπιάδα όσον αφορά τον αριθμό των αθλητών που συμμετέχουν και τα αθλήματα που περιλαμβάνονται και ξεπερνά ακόμη και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Άγγλος ασθενής

Ο Άγγλος ασθενής (The English Patient) είναι ταινία του 1996, διασκευασμένη από το ομώνυμο διήγημα του Μάικλ Ονταάτζε. Η ταινία, σε σκηνοθεσία Άντονι Μιγκέλα, κέρδισε εννιά βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β΄ Γυναικείου Ρόλου - Ζιλιέτ Μπινός, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνικών, Κοστουμιών, Ήχου και Μουσικής) και δύο Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και Καλύτερης Μουσικής). Ο Ονταάτζε βρισκόταν σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τον σκηνοθέτη της ταινίας, για να διαφυλάξει το καλλιτεχνικό του όραμα και δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος με τη διασκευή της ταινίας.

Πελάγους Νήσοι

Οι Πελάγους ή Πελάγιοι νήσοι (ιταλικά: Isole Pelagie, λατινικά: Pelagiae insulae από την ελληνική λέξη πέλαγος, που σημαίνει «ανοιχτή θάλασσα») είναι σύμπλεγμα τριών ιταλικών νησιών τα οποία βρίσκονται στη Μεσόγειο θάλασσα νότια της Σικελίας, ανάμεσα στη Μάλτα και την Τυνησία. Το σύμπλεγμα αποτελείται από τρία νησιά, τα Λαμπεντούζα, Λαμπιόνε και Λινόζα. Το μεγαλύτερο είναι η Λαμπεντούζα, 205 χιλιόμετρα νότια της Σικελίας. Τα νησιά έχουν συνολικά έκταση 25,48 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γεωγραφικά τμήμα του αρχιπελάγους (Λαμπεντούζα και Λαμπιόνε) ανήκει στην αφρικανική ήπειρο. Διοικητικά το σύμπλεγμα αποτελεί το δήμο Lampedusa e Linosa και υπάγεται στην επαρχία Αγκριτζέντο. Η τοπική οικονομία βασίζεται στην αλιεία, τη σπογγαλιεία, την κονσερβοποιία και τον τουρισμό στην Λαμπεντούζα.

Σούσα

Τα Σούσα (περσ. شوش Shush) ήταν αρχαία πόλη των Ελαμιτών, Περσών και Πάρθων, στο σύγχρονο Ιράν. Το 2015, η UNESCO ανακήρυξε τον αρχαιολογικό χώρο των Σουσών μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η σύγχρονη πόλη στην περιοχή, η Σους, έχει πληθυσμό περίπου 65.000 κατοίκων (2005).

Χώρες της Αφρικής
Cartography of Africa
Χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου
Arab League (orthographic projection) updated

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.