Σεφαρδίτες

Σεφαρδίτες, Σεφαραδίτες, Σεφάρδοι ή Σεφαρντίμ[1] (Εβρ. ספרדים‎) αποκαλούνται τα μέλη της εβραϊκής υποομάδας, η οποία προσδιορίζεται σε αντιδιαστολή με τους Ασκεναζίτες (Ασκεναζείμ) ή/και τους Μιζραχίτες (Μιζραχείμ) Εβραίους.

Sephardic family in Bosnia, 19th century
Βόσνιοι Σεφαρδίτες, 19ος αιώνας

Ετυμολογία της λέξης

Η ονομασία αυτή προέρχεται από τη λέξη Σεφεράδ, που αποτελεί την παλιά βιβλική ονομασία της εβραϊκής γλώσσας για την Ισπανία. Μιλούσαν τη Λαντίνο, μια διάλεκτο Καστιλλιάνικων ισπανικών με πολλά εβραϊκά στοιχεία.[2]

Η Οθωμανική πολιτική

Έτσι ονομάζονται οι Εβραίοι που κατάγονται από την Ιβηρική Χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκδιώχτηκαν από την Ισπανία κατόπιν εντολής των Καθολικών μοναρχών Φερδινάνδου και Ισαβέλλας (όπως καταγράφεται στο διάταγμα της Αλάμπρας το 1492) και από την Πορτογαλία κατόπιν εντολής του Βασιλιά Μανιουέλ το 1497.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ακολουθεί εκείνη την περίοδο μια ιδιαίτερα φιλοεβραϊκή πολιτική και παροτρύνει την εγκατάσταση στο εσωτερικό των διωγμένων μαζικά όχι μόνο από την Ισπανία και την Πορτογαλία αλλά και από την Σικελία και την Απουλία της Ιταλίας. Αποβλέπει με αυτόν τον τρόπο στην τόνωση του εμπορίου, που τόσο καλά ήξεραν οι Εβραίοι.

Οι Σεφαραδίτες εγκαταστάθηκαν στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία (κυρίως στη Θεσσαλονίκη) και σε άλλα μέρη του κόσμου τον 15ο αιώνα μετά από το διωγμό τους από την Ισπανία.

Ο σεφαραδιτικός Ιουδαϊσμός έχει να επιδείξει χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες.

Υποσημειώσεις

  1. Επίσης, Σεφαρντείμ, Σεφαραντίμ ή Σεφαρ(α)δίμ.
  2. M. Molho, Historie des Israelites de Castoria, Θεσσαλονίκη, 1938 σσ. 23-24

Βλέπε επίσης

Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Αμεντέο Μοντιλιάνι

* Η λέξη «Μοντιλιάνι» κατευθύνει εδώ. Για άλλα πρόσωπα με το ίδιο επώνυμο, δείτε: Μοντιλιάνι (αποσαφήνιση).

Ο Αμεντέο Κλεμέντε Μοντιλιάνι (ιταλ. Amedeo Clemente Modigliani, (12 Ιουλίου 1884 – 24 Ιανουαρίου 1920) ήταν Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης.

Γεννήθηκε στην πόλη Λιβόρνο της Τοσκάνης και ξεκίνησε τις σπουδές του στις καλές τέχνες στην Ιταλία πριν μετακομίσει στο Παρίσι το 1906, όπου άρχισε να δημιουργεί το προσωπικό καλλιτεχνικό ύφος του. Φιλάσθενος στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, πέθανε σε ηλικία 35 ετών. Το ψευδώνυμο του ήταν Μόντι (Modi).

Αντισημιτισμός

Ως αντισημιτισμός χαρακτηρίζεται η συστηματική αντίθεση προς την Εβραϊκή φυλή, καθώς και η προσπάθεια περιορισμού της έκφρασής της, φθάνοντας πολύ συχνά στην εχθρότητα, αλλά και σε προσπάθειες ακόμη μέχρι και την εξόντωσή της.

Η εχθρότητα αυτή προς την εβραϊκή φυλή παρουσιάζει ιστορικά ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό συνέχειας σε αντίθεση με άλλες που περιορίσθηκαν ή περιορίζονται τόσο τοπικά όσο και χρονικά. Ο αντισημιτισμός απαντάται από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, εκδηλούμενος πότε τοπικά σε μια χώρα, και πότε σε πολλές μαζί, έτσι ώστε να προσλαμβάνει ο όρος μια παγκόσμια έκφανση.

Οι αιτίες του φαινομένου και οι ερμηνείες του αναζητούνται από τους ιστορικούς. Μεταξύ των πολλών τέτοιων προσπαθειών, υπάρχουν ορισμένες που αποβλέπουν να δικαιολογήσουν την εκδηλούμενη εχθρότητα, ενώ άλλες να αποδείξουν τον άδικο χαρακτήρα της.

Η ελληνική λέξη μαρτυρείται από το 1887 στην εφημερίδα "Αιών". Ιστορικά η βιαιότερη έκφραση του αντισημιτισμού υπήρξε στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ.

Αραβική γλώσσα

Η αραβική γλώσσα η αλλιώς αράβικη (اللغة العربية al-luġatu l-‘arabiyyah ή απλώς عربي ‘arabī) είναι το μεγαλύτερο μέλος του σημιτικού κλάδου της αφροασιατικής γλωσσικής οικογένειας (ταξινόμηση: νότια κεντρική σημιτική) και είναι στενά συγγενής με την εβραϊκή γλώσσα και την αραμαϊκή γλώσσα. Ομιλείται σ'ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και είναι ευρέως γνωστή και αντικείμενο σπουδής στον ισλαμικό κόσμο. Τα αραβικά είναι λογοτεχνική γλώσσα τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα και είναι επίσης η λειτουργική γλώσσα του Ισλάμ.

Ο όρος αραβικά μπορεί να αναφέρεται είτε στα λογοτεχνικά/λόγια αραβικά, που δεν μιλά κανένας Άραβας ως μητρική γλώσσα, είτε στα Σύγχρονα Πρότυπα Αραβικά ή ακόμη στις πολλές ομιλούμενες παραλλαγές των αραβικών κοινά γνωστές ως «καθομιλούμενα αραβικά». Οι Άραβες θεωρούν τα λόγια αραβικά ως την πρότυπη γλώσσα και τείνουν να βλέπουν όλα τα άλλα μόνο σαν διαλέκτους. Τα λόγια αραβικά, al-luġatu-l-ʿarabīyatu-l-fuṣḥā (στην κυριολεξία: η πιο εύγλωττη αραβική γλώσσα—اللغة العربية الفصحى) αναφέρονται και στη γλώσσα των σύγχρονων μέσων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και στην πιο αρχαϊκή γλώσσα του Κορανίου. (Ο όρος μέσα εδώ συμπεριλαμβάνει τους περισσότερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, και όλα τα γραπτά, συμπεριλαμβανομένων όλων των βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, εγγράφων κάθε είδους, και αναγνωστικών αλφαβηταριών για μικρά παιδιά). Τα καθομιλούμενα ή «διαλεκτικά» Αραβικά αναφέρονται στις πολλές εθνικές ή τοπικές διαλέκτους/γλώσσες που προέρχονται από τα κλασικά αραβικά, που ομιλούνται καθημερινά στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, και αποτελούν την καθημερινή ομιλουμένη γλώσσα. Αυτά διαφέρουν μερικές φορές τόσο που δεν είναι αμοιβαία κατανοητά. Αυτές οι διάλεκτοι τυπικά δεν γράφονται, αν και υπάρχει ένας συγκεκριμένος όγκος λογοτεχνίας (ιδιαίτερα θεατρικών έργων και ποίησης) σε πολλές απ'αυτές. Επίσης χρησιμοποιούνται σε διάφορους βαθμούς στην ανεπίσημη γλώσσα των μέσων, όπως στις σαπουνόπερες και τις εκπομπές κουβέντας.

Εβραίοι

Εβραίοι (εβραϊκά: עברים, μεταγραφή: ivri/hever, ελληνικά: περνάω πέρα) ή Ισραηλίτες ονομάζονται τα μέλη του εβραϊκού λαού, επίσης γνωστού ως Ιουδαϊκό έθνος ή γιοι του Ισραήλ, μιας εθνικοθρησκευτικής ομάδας που κατάγεται από τους αρχαίους Ισραηλίτες και τα μέλη της οποίας ασκούν κατά παράδοση τον Ιουδαϊσμό. Η Βίβλος, η οποία γράφτηκε από Εβραίους, καταγράφει κατά κύριο λόγο την εθνική και θρησκευτική τους ιστορία. Ο εβραϊκός πληθυσμός σήμερα αριθμεί περισσότερο από 14,5 εκατομμύρια άτομα παγκόσμια, η πλειοψηφία των οποίων ζουν στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως Ιουδαίοι (εβραϊκά: יְהוּדִים, μεταγραφή: Yehudim, ελληνικά: παιδιά του Ισραήλ) περιγράφονται είτε οι ακόλουθοι της θρησκείας του Ιουδαϊσμού ή που μεταστράφηκαν σε αυτήν, είτε εκείνοι που έχουν εβραϊκή καταγωγή.

Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις

Οι Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις αναφέρονται στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Το Ισραήλ εκπροσωπείται στην Ελλάδα μέσω της πρεσβείας του στην Αθήνα και η Ελλάδα εκπροσωπείται στο Ισραήλ μέσω της πρεσβείας της στο Τελ Αβίβ.

Από το 2008 οι Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια χρυσή περίοδο, καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό. Η έναρξη της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών επισημοποιήθηκε με την ιστορική ανταλλαγή επισκέψεων των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, Γιώργου Παπανδρέου και Βενιαμίν Νετανιάχου.

Εντγκάρ Μορέν

Ο Εντγκάρ Μορέν (Edgar Morin, γεννημένος ως Edgar Nahoum στο Παρίσι στις 8 Ιουλίου 1921) είναι Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και κοινωνιολόγος, ελληνοεβραϊκής (Σεφαραδιτικής) καταγωγής. Είναι γνωστός για τη διεπιστημονικότητα του έργου του, ενώ ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του για τις θετικές επιστήμες και την επίδρασή τους στην κοινωνία.

Ζωρζ Μουστακί

O Ζωρζ Μουστακί (γαλ. Georges Moustaki, 3 Μαΐου 1934 − 23 Μαΐου 2013) ήταν Γάλλος τραγουδιστής και συνθέτης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η οικογένειά του ήταν Έλληνες Σεφαραδίτες Εβραίοι από την Κέρκυρα και το αρχικό του όνομα ήταν Τζουζέππε (Giuseppe Mustacchi).

Ιδάλγο (πολιτεία)

Η Ιδάλγο (ισπανικά: Hidalgo, ισπανική προφορά ΔΦΑ: [iˈðalɣo], επίσημα Estado Libre y Soberano de Hidalgo) είναι μια από τις 31 πολιτείες του Μεξικού. Αποτελείται από 84 δήμους και πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι η Πατσούκα. Η πολιτεία σύμφωνα με την απογραφή του 2010 έχει 2.665.018 κατοίκους (17η μεγαλύτερη), περίπου 2.500 περισσότερους από τη Σονόρα. Η πολιτεία δημιουργήθηκε το 1869 από τον Μπενίτο Χουάρες και πήρε το όνομά της από το Μιγκέλ Ιδάλγο, ο οποίος ξεκίνησε τον απελευθερωτικό αγώνα του Μεξικού έναντι της Ισπανίας.

Το Ιδάλγο έχει έκταση 20.813 χλμ² (26η μεγαλύτερη). Βρίσκεται στο ανατολικό κεντρικό Μεξικό. Στα βόρεια συνορεύει με το Σαν Λουίς Ποτοσί και τη Βερακρούς, την Πουέμπλα στα ανατολικά, την Τλαξκάλα και το Μεξικό στα νότια και το Κερέταρο στα ανατολικά. Η πολιτεία έχει έντονο ανάγλυφο, το οποίο χωρίζεται σε τρεις διακριτές περιοχές: την παράκτια πεδιάδα, την Ανατολική Σιέρρα Μάδρε και το κεντρικό οροπέδιο.

Η οικονομία της πολιτείας στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και στην εξόρυξη, κυρίως μαγνησίου, ψευδαργύρου και αργύρου. Η βιομηχανική παραγωγή είναι επικεντρωμένη στο νότιο τμήμα της πολιτείας. Η πολιτεία προσφέρεται για οικοτουρισμό και διαθέτει μεγάλο αριθμό ιστορικών τόπων. Στην πολιτεία βρίσκονται αρκετοί ακέραιοι ιθαγενείς πολιτισμοί, όπως οι Οτομί, μαζί με κοινότητες που έλκουν την καταγωγή του από Κορνουαλούς μεταλλωρύχους και τους Σεφαρδίτες Εβραίους.

Ισαάκ Καράσσο

Ο Ισαάκ Καράσσο (Θεσσαλονίκη, 1874 – Γαλλία, 19 Απριλίου 1939) ήταν Ισπανός γιατρός και επιχειρηματίας εβραϊκής καταγωγής από τη Μακεδονία. Είναι ο ιδρυτής μιας γαλακτοβιομηχανίας παραγωγής γιαουρτιού, που μετεξελίχθηκε αργότερα στη πολυεθνική Danone, η οποία ξεκινώντας από την Ισπανία, κατέκτησε με κύριο προϊόν της το γιαούρτι και το διέδωσε ως εμπορικό προϊόν στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Ισπανική γλώσσα

Τα ισπανικά (ισπαν.:español) ή καστιλιανικά (castellano) είναι μια ιβηρική ρομανική γλώσσα. Είναι η ευρύτερα ομιλούμενη ρομανική γλώσσα και σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είναι η δεύτερη γλώσσα στον κόσμο σε αριθμό ομιλητών ως μητρική γλώσσα. Ομιλείται ως πρώτη γλώσσα από περίπου 560 εκατομμύρια ανθρώπους. Θεωρείται η δεύτερη πιθανώς σημαντική γλώσσα μετά την αγγλική σε ό,τι αφορά τον δυτικό κόσμο, χάρη στην αυξανόμενη χρήση της στις ΗΠΑ, της σχετικής επιβολής της στην εκπαίδευση, της αυξανόμενης οικονομίας του ισπανόφωνου κόσμου, της επιρροής της στη μουσική βιομηχανία και την παγκόσμια λογοτεχνία.

Είναι η δεύτερη γλώσσα του κόσμου από τον αριθμό των ανθρώπων που την ομιλούν ως μητρική γλώσσα μετά την κινεζική γλώσσα, με 437 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές, και την ομιλούν ως την πρώτη και τη δεύτερη γλώσσα με 472 εκατομμύρια εγγενείς τομείς, φτάνοντας τα 590 εκατομμύρια των ανθρώπων, αν μιλάμε με ομιλητές με περιορισμένες ικανότητες, έτσι ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ως η τρίτη γλώσσα στον κόσμο από τον συνολικό αριθμό των ομιλητών μετά από τα Μανδαρινικά και τα Αγγλικά με περισσότερους από 21 εκατομμύρια φοιτητές και ο τρίτος στη διεθνή επικοινωνία μετά την αγγλική Η ισπανική γλώσσα είναι ο τρίτος πιο μορφωμένος πληθυσμός στον κόσμο (5,47% του συνόλου), είναι η τρίτη πιο χρησιμοποιούμενη γλώσσα για την παραγωγή πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης και επίσης η τρίτη γλώσσα με περισσότερους χρήστες του Διαδικτύου, μετά από κινέζικα και αγγλικά, με περίπου 256 εκατομμύρια χρήστες, που αντιπροσωπεύουν το 7,6% του συνόλου.

Ισραήλ

Το Κράτος του Ισραήλ (εβραϊκά: מדינת יִשְׂרָאֵל, προφέρεται Μεντινάτ Γισραέλ, αραβικά: دولة اسرائيل, προφέρεται Ντάουλατ Ισραΐλ) είναι ένα μικρό, ανεπτυγμένο, κράτος της Μέσης Ανατολής, με έκταση 20.770 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 8.984.700 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2019. Ιδρύθηκε το 1948 με σκοπό να μετατραπεί σε εθνική εστία όσων απανταχού Εβραίων επιθυμούν να πολιτογραφηθούν πολίτες του απ΄όπου και αν προέρχονται. Ωστόσο το σύγχρονο κράτος του Ισραήλ διεκδικεί ιστορική συνέχεια με τα αρχαία βιβλικά κράτη του Ισραήλ και της Ιουδαίας, το έπος των οποίων έχει κεντρική θέση στην ιουδαϊκή θρησκεία και μνήμη. Η πλειονότητα των κατοίκων του κράτους είναι Εβραίοι(76%), ενώ η μεγαλύτερη μειονότητα είναι Άραβες (21%).

Μαϊμονίδης

Ο Μωυσής Μαϊμωνίδης (εβραϊκά: מֹשֶׁה בֶּן־מַיְמוֹן‬ Mōšeh bēn-Maymōn; αραβικά: موسى بن ميمون‎ Mūsā bin Maymūn) ή Ραμπάμ (από τα αρχικά του RMBM) (30 Μαρτίου 1138 - 13 Δεκεμβρίου 1204) ήταν εβραϊκής καταγωγής Ισπανός φιλόσοφος και συγγραφέας.

Γεννήθηκε στην Κόρδοβα στις 30 Μαρτίου του 1138, και πέθανε στο Κάιρο στις 13 Δεκεμβρίου του 1204. Σήμερα τα έργα του και οι απόψεις του θεωρούνται θεμέλιος λίθος της Εβραϊκής ορθόδοξης σκέψης και μελέτης.

Εργάστηκε ως ραβίνος, γιατρός και φιλόσοφος στο Μαρόκο και στην Αίγυπτο. Προώθησε και ανάπτυξε την αριστοτελική φιλοσοφία, φέρνοντας την σε επαφή με φιλοσόφους στη δύση.

Σημαντικότατο έργο του που συνέθεσε μεταξύ 1170 και 1180, ήταν το βιβλίο Μίσνε Τόρα, (σε κατά λέξη μετάφραση «Επανάληψη του Τόρα» του εβραϊκού δηλαδή νόμου), σκοπός του οποίου ήταν η κωδικοποίηση όλων των νόμων των Εβραίων.

Τα έργα του διακρίνονται σε δυο κατηγορίες:

Τα θρησκευτικό-φιλοσοφικά, γραμμένα σε Εβραιοαραβική διάλεκτο

Τα ιατρικά του συγγράμματα, γραμμένα στα αραβικά

Μειονότητες στην Ελλάδα

Οι μειονότητες της Ελλάδας είναι μικρού μεγέθους συγκρινόμενες με αυτές των άλλων βαλκανικών χωρών καθώς πρόκειται για χώρα σε μεγάλο βαθμό εθνοτικά ομοιογενή. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως ανταλλαγών πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία (με τη συνθήκη της Λωζάννης) και τη Βουλγαρία (συνθήκη του Νεϊγύ), με τις οποίες απομακρύνθηκαν από την ελληνική επικράτεια οι περισσότεροι μουσουλμάνοι (με την εξαίρεση των μουσουλμάνων της Θράκης) και σλάβοι Χριστιανοί που δεν αυτοπροσδιορίζονταν ως Έλληνες, ενώ εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα Έλληνες από τις χώρες αυτές καθώς και, σε ένα δεύτερο χρόνο, πρόσφυγες. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 10.816.286 άνθρωποι.

Η μοναδική επίσημα αναγνωρισμένη μειονότητα είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που σύμφωνα με την απογραφή του 2001 αριθμεί περίπου 120 χιλιάδες άτομα.και αποτελείται κυρίως από Τούρκους, Πομάκους και Ρομά. Άλλες αναγνωρισμένες μειονότητες είναι οι Αρμένιοι (περίπου 35.000) και οι Εβραίοι (Σεφαρδίτες και Ρωμανιώτες), που είναι περίπου 5.500.

Θρησκευτικές μειονότητες αποτελούν και οι Παλαιοημερολογίτες, οι Καθολικοί και οι Ευαγγελικοί.

Άλλες μειονότητες είναι οι Αλβανοί μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, ενώ γλωσσικές μειονότητες είναι οι Βλάχοι, οι Αρβανίτες, οι Ρομά και οι σλαβόφωνοι της ελληνικής Μακεδονίας.

Μιγάδες

Μιγάδες αποκαλούνται οι άνθρωποι που έχουν καταγωγή από τουλάχιστον 2 διαφορετικές ανθρώπινες ράτσες. Για παράδειγμα, αν ένας Κινέζος νυμφευθεί μια Νιγηριανή, τα παιδιά τους θεωρούνται μιγάδες.

Πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη θεωρούνται μιγάδες. Σε αρκετές χώρες οι μιγάδες αποτελούν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα. Αποτελούν επίσης την πλειοψηφία του συνολικού πληθυσμού της αμερικάνικης ηπείρου.

Ο όρος 'μιγάς' ή άλλοι παραπλήσιοι θεωρούνται συχνά προσβλητικοί και ρατσιστικοί.

Μπουένος Άιρες

Το Μπουένος Άιρες (ισπανικά: Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Μπουένος Άιρες σημαίνει Καλοί Αέρες/Αέρηδες) είναι η πρωτεύουσα της Αργεντινής και η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι στη χώρα. Η αρχική ονομασία της πόλης ήταν Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María del Buen Aire (Πόλη της Αγιοτάτης Τριάδας και Λιμάνι της Αγίας Μαρίας του Καλού Αέρα). Βρίσκεται στη Ν ακτή του Ρίο δε λα Πλάτα, στη ΝΑ ακτή της Νότιας Αμερικής, απέναντι από την Κολόνια δελ Σακραμέντο της Ουρουγουάης, με γεωγραφικές συντεταγμένες 34°40'S 58°24'W (-34.667, -58.40).

Έντονα επηρεασμένο από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, το Μπουένος Άιρες αναφέρεται μερικές φορές ως "Παρίσι του νότου" ή "Παρίσι της Νότιας Αμερικής". Είναι μια από τις πιο περίπλοκες πόλεις στη Λατινική Αμερική, γνωστή για την αρχιτεκτονική, τη νυχτερινή ζωή και τα πολιτιστικά δρώμενα. Είναι επίσης από τις πιο πλούσιες πόλεις της Λατινικής Αμερικής, με μεγάλη μεσαία τάξη και μεγάλο αριθμό κατοίκων με ανώτερη εκπαίδευση.

Μετά τις εσωτερικές συγκρούσεις του 19ου αιώνα, το Μπουένος Άιρες ομοσπονδοποιήθηκε και διαχωρίστηκε από την Επαρχία του Μπουένος Άιρες. Τα δημοτικά όρια επεκτάθηκαν και περιέλαβαν τις πρώην πόλεις Μπελγράνο και Φλόρες, οι οποίες σήμερα αποτελούν συνοικίες του Μπουένος Άιρες.

Οι Αργεντίνοι συχνά αποκαλούν την πόλη Capital Federal (Ομόσπονδη Πρωτεύουσα) για να διαχωρίσουν την πόλη από την ομώνυμη επαρχία. Βάσει του Συντάγματος του 1994, το Μπουένος Άιρες είναι αυτόνομη πόλη.

Μωυσής Ζαχούτ

Ο Μωυσής Ζαχούτ (1625-1697) υπήρξε σπουδαίος Αρχιρραβίνος και Ελληνιστής. Γεννήθηκε στο Άμστερνταμ και ανήκε στους Σεφαρδίτες Εβραίους. Υπήρξε διάσημος στο χριστιανικό κόσμο για τις συγκριτικές του μελέτες επί της αστρονομίας και της "Καμπάλας" που γνώριζε σε βάθος και μελετούσε συνεχώς.

Μετέφρασε από την αρχαία ελληνική τα "Ηθικά Νικομάχεια" του Αριστοτέλη, βιβλίο από τα προσφιλέστερα του κάθε Εβραίου ερευνητή - σοφού. Αργότερα σε μια μελέτη του που δημοσίευσε στη λατινική με τον τίτλο "Φως" αποπειράθηκε να συνδυάσει την ηθική του Ταλμούδ με εκείνη της πλατωνικής φιλοσοφίας.

Ο Μωυσής Ζαχούτ φέρεται να είχε επισκεφθεί τον ελλαδικό χώρο επί Τουρκοκρατίας το 1672 όπου και για την επίσκεψή του αυτή έγραψε ειδικό φυλλάδιο. Το χειρόγραφο αυτό περιήλθε αργότερα στη κατοχή των Τσάρων της Ρωσίας όπου και φυλάσσεται σήμερα στη βιβλιοθήκη της Αγίας Πετρούπολης

Νικολά Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί (πλήρες όνομα Νικολά Πωλ Στεφάν Σαρκοζί ντε Ναγκί-Μποκσά, Nicolas Sarközy de Nagy-Bocsa, 28 Ιανουαρίου 1955) ήταν ο 23ος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και πρίγκιπας της Ανδόρρας.

Ο γεννημένος στο Παρίσι στις 28 Ιανουαρίου 1955, Γάλλος πολιτικός ήταν αρχηγός του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (Union pour un mouvement populaire - UMP) που τοποθετείται στη δεξιά. Διετέλεσε υπουργός εσωτερικών, και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2007 ορκίστηκε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αντιμετώπισε την οικονομική ύφεση που ξέσπασε παγκοσμίως το 2008, και την απότοκη ευρωπαϊκή κρίση χρέους και ανέπτυξε στενή συνεργασία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε διάφορα θέματα. Στις 15 Μαΐου 2012 τον διαδέχθηκε στην Προεδρία της Γαλλία ο αντίπαλος του και νικητής των εκλογών του 2012, Φρανσουά Ολλάντ.

Ρωμανιώτες

Οι Ρωμανιώτες είναι μια κοινότητα Εβραίων, που ζώντας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου ιστορικά κυριαρχούσε ο Ελληνικός πολιτισμός, υιοθέτησαν την ελληνική γλώσσα στην καθημερινή τους ζωή και διαμόρφωσαν μια διακριτή παράδοση. Η γλώσσα τους, που λέγεται ρωμανιώτικα ή γεβανικά είναι μια ελληνική διάλεκτος που προέρχεται από την ελληνιστική κοινή με εβραϊκές επιδράσεις.

Οι Ρωμανιώτες θεωρούνται η παλαιότερη κοινότητα Εβραίων στην Ευρώπη και μια από τις παλαιότερες γενικότερα. Διακρίνονται από άλλες κοινότητες Εβραίων όπως οι Σεφαρδίτες ή οι Ασκενάζι που κατέφτασαν στον Ελλαδικό χώρο από άλλες περιοχές της Ευρώπης σε μεταγενέστερες περιόδους. Οι Σεφαρδίτες ειδικότερα, μεγάλο πλήθος των οποίων εποίκησε την περιοχή των Βαλκανίων την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αφομοίωσαν σε μεγάλο βαθμό τις κοινότητες των Ρωμανιωτών.

Ρωμανιώτικη διάλεκτος

Τα ρωμανιώτικα, επίσης γνωστά ως γεβανικά (από την εβραϊκή λέξη יון Yāvān που σημαίνει «Ελλάδα» ή «Ιωνία»), ήταν η διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας που μιλούσαν οι Ρωμανιώτες. Τα ρωμανιώτικα προέρχονταν από την ελληνιστική κοινή με εβραϊκές επιδράσεις. Δεν διέφεραν τόσο από τα ελληνικά των χριστιανών ώστε η αμοιβαία κατανόηση να είναι αδύνατη. Οι Ρωμανιώτες χρησιμοποιούσαν την εβραϊκή αλφάβητο για να γράψουν ρωμανιώτικα.

Δεν υπάρχουν πλέον ομιλητές των ρωμανιώτικων για τους ακόλουθους λόγους:

Η αφομοίωση των Ρωμανιωτών από τους ισπανόφωνους Σεφαρδίτες.

Οι προσπάθειες αφομοίωσής τους από τις ελληνικές, τουρκικές και βουλγαρικές αρχές.

Η μετανάστευση πολλών Ρωμανιωτών.

Η ιδεολογία του Σιωνισμού, η οποία προτιμούσε τα εβραϊκά ως μόνη γλώσσα των Εβραίων.

Ο θάνατος πολλών Ρωμανιωτών κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.