Ρίου Κίου

Συντεταγμένες: 26°19′58″N 127°44′56″E / 26.33278°N 127.74889°E Ρίου Κίου (ιαπωνικά: 琉球 ‎, ορθότερα: Ρυοῡ Κυοῡ) ονομάζεται ένα σύμπλεγμα νήσων νοτιοανατολικά της Ιαπωνίας. Το πρώην ανεξάρτητο βασίλειο έγινε το 1879 τμήμα της Ιαπωνίας, αλλά διατηρεί και έναν ντόπιο πολιτισμό. Το γνωστότερο νησί είναι η Οκινάουα.

Yokosuka P1Y

Το Yokosuka P1Y Ginga (銀河, "γαλαξίας") ήταν δικινητήριο βομβαρδιστικό αεροσκάφος το οποίο ενέταξε σε υπηρεσία το Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντικατέστησε εν μέρει το Mitsubishi G4M, το κύριο βομβαρδιστικό του Ναυτικού, στα τέλη της σύρραξης. Οι Σύμμαχοι του έδωσαν την ονομασία αναφοράς Frances.

Άνκο Ιτόσου

Ο Άνκο Γιασουτσούνε Ιτόσου (ιαπωνικά: 糸洲 安恒 ‎) (1831-1915) ήταν δάσκαλος του καράτε. Γεννήθηκε στο Σούρι της Οκινάουα (βασίλειο Ρίου Κίου) το 1831. Ο Ανκο Ιτόσου ήταν μαθητής του επίσης μεγάλου δασκάλου Σοκόν Ματσουμούρα (Sokon Matsumura). Θεωρείται ο δημιουργός των πέντε pinan (πίναν) ή heian (χέιαν) κάτα, τα οποία σήμερα περιλαμβάνονται στην ύλη των περισσότερων σχολών καράτε.

Κυριότεροι μαθητές του ήταν οι:

Choyu Motobu, Choki Motobu, Kentsu Yabu, Chomo Hanashiro, Gichin Funakoshi, Moden Yabiku, Kanken Toyama, Chotoku Kyan, Shinpan Gusukuma (Shiroma), Anbun Tokuda, Kenwa Mabuni, Choshin Chibana.

Γαλαζοκότσυφας

O Γαλαζοκότσυφας είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογενείας των Μυιοθηριδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Monticola solitarius και περιλαμβάνει 5 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Monticola solitarius longirostris (Blyth, 1847).

Πτηνό προσαρμοσμένο να ζει σε βραχώδεις περιοχές, ο γαλαζοκότσυφας ξεχωρίζει από το κυανόγκριζο καλοκαιρινό του πτέρωμα και το μουσικό του κελάηδημα.

Επιχείρηση Τεν Γκο

Η Επιχείρηση Τεν-Γκο (天號作戰 (Κιουτζιτάι) 天号作戦 (Σιντζιτάι) Ten-gō Sakusen) ήταν η τελευταία μείζων Ιαπωνική ναυτική επιχείρηση στο θέατρο του Ειρηνικού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Απρίλιο του 1945, το Ιαπωνικό θωρηκτό Γιαμάτο, το μεγαλύτερο θωρηκτό του κόσμου, μαζί με εννέα ακόμη Ιαπωνικά πολεμικά πλοία, απέπλευσε από την Ιαπωνία για μία εσκεμμένη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον των Συμμαχικών δυνάμεων που είχαν εμπλακεί στην Μάχη της Οκινάουα. Η Ιαπωνική δύναμη δέχθηκε επίθεση, ακινητοποιήθηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από Αμερικανικά αεροσκάφη απονηωμένα από αεροπλανοφόρα, πριν φτάσουν στην Οκινάουα. Το Γιαμάτο και άλλα πέντε Ιαπωνικά πολεμικά πλοία βυθίστηκαν.

Η μάχη κατέδειξε την αεροπορική υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού σε εκείνο το στάδιο του πολέμου καθώς και το πόσο ευάλωτα ήταν τα πλοία επιφανείας χωρίς αεροπορική κάλυψη απέναντι σε μία αεροπορική επιδρομή. Η μάχη κατέδειξε επίσης την προθυμία της Ιαπωνίας να θυσιάσει μεγάλους αριθμούς προσωπικού (π.χ. καμικάζι) ώστε να επιβραδύνει την προώθηση των συμμάχων στο Ιαπωνικό Αρχιπέλαγος.

Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας

Η θάλασσα της Ανατολικής Κίνας ή Ανατολική Σινική Θάλασσα είναι θάλασσα στον δυτικό Ειρηνικό, ανατολικά της Κίνας. Έχει έκταση περίπου 1.249.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οριοθετείται στα ανατολικά από τα ιαπωνικά νησιά Κιούσου και Ρίου Κίου, στα δυτικά με την ασιατική ενδοχώρα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό, η θάλασσα της Ανατολικής Κίνας στα νότια συνορεύει με τη θάλασσα της Νότιας Κίνας, με το όριο να αποτελεί η γραμμή ανάμεσα στο βόρειο ακρωτήριο της Ταϊβάν και τη νήσο Πινγκτάν, στα βόρεια με την Κίτρινη Θάλασσα, με όριο τον βόρειο παράλληλο 33°17΄, από την ενδοχώρα μέχρι το νησί Τζέτζου, και επικοινωνεί με τη θάλασσα της Ιαπωνίας με τον πορθμό της Κορέας. Χώρες οι οποίες βρέχονται από τη θάλασσα περιλαμβάνουν την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Ο Γιανγκτσέ είναι ο μεγαλύτερος ποταμός ο οποίος εκβάλλει στην Ανατολική Θάλασσα.

Ιτό Χιρομπούμι

Ο Ιτό Χιρουμπούμι (ιαπωνικά: 伊藤博文‎), 16 Οκτωβρίου 1841 — 26 Οκτωβρίου 1909) ήταν Ιάπωνας πολιτικός, ο 1ος (καθώς επίσης και ο 5ος, 7ος και 10ος) Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο 1ος Ιάπωνας στρατηγός στην Κορέα, ο 1ος (καθώς επίσης και ο 3ος, 8ος και 10ος) πρόεδρος του Κρυφού Συμβουλίου της Ιαπωνίας, συγγραφέας του Ιαπωνικού Συντάγματος. Ένας από τους αρχηγούς της Αποκατάστασης Μεϊντζι, ένας από τους συμβούλους του Αυτοκράτορα - γκενρό. Επίτιμος Δόκτορας του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Καλόγερος (πτηνό)

Ο Καλόγερος είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογενείας των Παριδών, μία από τις παπαδίτσες που απαντούν και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Parus major και περιλαμβάνει 33 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντούν τα υποείδη Parus major aphrodite Madarasz, 1901, Parus major major Linnaeus, 1758 και Parus major niethammeri von Jordans, 1970 . Το τελευταίο, μάλιστα, υποείδος είναι σπάνιο και βρίσκεται μόνο στην Κρήτη ως ενδημικό της νήσου.

Κατάλογος κρατών ανά ήπειρο

Τα κριτήρια κατάρτισης του καταλόγου που ακολουθεί είναι τα εξής:

Ανεξάρτητα κράτη, συνιστώντα μέρη ομοσπονδιακών κρατών, αυτόνομες περιοχές, εξαρτημένες περιοχές, νησιά σε μεγάλη απόσταση από το επικυρίαρχο σε αυτά κράτος, είτε είναι ακατοίκητα είτε όχι. Ο κατάλογος παρατίθεται ανά ήπειρο.

Καθώς ο γεωπολιτικός χάρτης μεταβάλλεται, γίνεται προσπάθεια τήρησης του καταλόγου, κατά το δυνατόν, ενημερωμένου.

Κατάλογος νησιών ανά έκταση

Αυτός είναι ένας κατάλογος των νησιών της Γης ανά έκταση. Περιλαμβάνει όλα τα νησιά τα οποία έχουν έκταση μεγαλύτερη των 1.000 τ.χλμ (385 τετραγωνικών μιλίων).

Κατάλογος χωρών ανά έκταση

Αυτός είναι ο κατάλογος των χωρών του κόσμου, ταξινομημένων κατά την έκτασή τους. Αριθμημένες είναι οι ανεξάρτητες χώρες, όπως και οι εξαρτώμενες περιοχές για λόγους σύγκρισης. Στην έκταση που αναγράφεται περιλαμβάνονται οι υδάτινες επιφάνειες που περικλείονται από στεριά (λίμνες, ποτάμια). Οι διεκδικήσεις ορισμένων χωρών στην Ανταρκτική δεν περιλαμβάνονται.

Λευκοσουσουράδα

Η Λευκοσουσουράδα είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογενείας των Σεισοπυγιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Motacilla alba και περιλαμβάνει 11 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Motacilla alba alba Linnaeus, 1758.

Νήσοι Γιαεγιάμα

Οι Νήσοι Γιαεγιάμα (八重山諸島 Yaeyama-shotō, επίσης 八重山列島 Yaeyama-rettō, Γιαεγιάμα: Yaima, Οκιναβικά: Eema) είναι αρχιπέλαγος στα νοτιοδυτικά του νομού Οκινάβα της Ιαπωνίας, και καλύπτουν 591,46 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα νησιά βρίσκονται νοτιοδυτικά των Νήσων Μιγιάκο, μέρος του αρχιπελάγους των Νήσων Ρίου Κίου. Οι Νήσοι Γιαεγιάμα είναι το πιο απομακρυσμένο τμήμα της Ιαπωνίας από τα κύρια νησιά και περιλαμβάνουν τα νοτιότερα (Χατερούμα) και τα δυτικότερα (Γιοναγκούνι) κατοικημένα νησιά της Ιαπωνίας. Η πόλη Ισιγκάκι χρησιμεύει ως πολιτικός, πολιτιστικός και οικονομικός επικεφαλής των Νήσων Γιαεγιάμα.

Οι Νήσοι Γιαεγιάμα φιλοξενούν πολυάριθμα είδη υποτροπικών φυτών και μαγκρόβιων δάσων. Οι νήσοι παράγουν ζαχαροκάλαμο και ανανά. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι γύρω από τα νησιά είναι ιδανικοί βιότοποι για τα δελφίνια, τις θαλάσσιες χελώνες και μεγαλύτερα ψάρια όπως τα σαλάχια μάντα και οι φαλαινοκαρχαρίες. Πριν εξοντωθούν από τους ανθρώπους, οι φάλαινες και οι αλικόρες ήταν επίσης κοινά, και τα Γιαεγιάμα είχαν κάποτε το μεγαλύτερο πληθυσμό αλικόρων στους Νήσους Ρίου Κίου. Στο νησί Αράγκουσκου υπάρχει ένα Ουτάκι που ειδικώς τιμάει τις κυνηγημένες αλικόρες με τα κρανία τους, αλλά αυτοί που δεν είναι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν αν δεν λάβουν ειδική άδεια από τους κατοίκους, και λέγεται ότι οποιοσδήποτε αλλοδαπός χωρίς άδεια θα διωχθεί με τη βία.

Οκινάουα

Η Οκινάουα (ιαπωνικά: 沖縄‎) είναι ένα νησί της Ιαπωνίας και συγκεκριμένα το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της. Ο νομός Οκινάουα (η νήσος Οκινάουα και αλλα νησιά) ανήκει στο σύμπλεγμα νησιών Ρίου Κίου, αποτελώντας το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, νοτιοανατολικά της Ιαπωνίας. Ενώ αποτελεί μόνο το 0,6% του συνολικού εδάφους της χώρας, είναι η βάση του 75% των συνολικών αμερικάνικων δυνάμεων στην Ιαπωνία.

Η Οκινάουα έγινε γνωστή στην σύγχρονη ιστορία από την περίφημη "μάχη της Οκινάουα" στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστή και ως "επιχείρηση παγόβουνο" μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων που κράτησε 2 μήνες με πολύ μεγάλες απώλειες εκατέρωθεν.

Τσετσιάνγκ

H Τσετσιάνγκ (κινεζικά: 浙江, προφέρεται: [ʈʂɤ̂ tɕjáŋ], ορθή προφορά στα μανδαρινικά κινεζικά: Τζετζιάν(γκ)) είναι ανατολική παραθαλάσσια επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Συνορεύει με την επαρχία Τσιανγκσού και το δήμο Σαγκάη στα βόρεια, την επαρχία Ανουί στα βορειοδυτικά, την επαρχία Τσιανγκσί στα δυτικά, και την επαρχία Φουτσιάν στα νότια. Προς τα ανατολικά με την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και τα νησιά Ρίου Κίου της Ιαπωνίας.

Καταλαμβάνει έκταση 101,800 τ.χμ. και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 54.426.891, σύμφωνα με την απογραφή του (2010). Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της είναι η Χανγκτσόου.

Χαλικοκυλιστής

Ο Χαλικοκυλιστής είναι παρυδάτιο καλοβατικό πτηνό της οικογενείας των Σκολοπακιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Arenaria interpres και περιλαμβάνει 2 υποείδη.Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Arenaria interpres interpres (Linnaeus, 1758).

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.