Νότιος Μοράβας

Ο Νότιος Μοράβας (σερβικά: Јужна Морава) είναι ποταμός της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, είναι το μικρότερο από τα δύο ποτάμια που συνθέτουν τον Μεγάλο Μοράβα. Ο Νότιος Μοράβας έχει μήκος 295 χλμ. και ρέει από νότο προς βορρά, από την ΠΓΔΜ προς την κεντρική Σερβία, ώσπου στη Σταλάτσα συναντά τον Δυτικό Μοράβα και δημιουργούν τον Μεγάλο Μοράβα.

Ο Νότιος Μοράβας έχει τις πηγές του βόρεια των Σκοπίων. Έπειτα δέχεται τα νερά των ποταμών Κλουτσέβσκε και Σλατίνα που δημιουργούν τεράστιο ποτάμι, το οποίο όταν περνά τα σερβικά σύνορα, πάνω από το χωριό Μπίνατς, είναι γνωστό ως "Μπίνατσα Μοράβας". Μετά από 49 χιλιόμετρα συναντά τον Πρεσέβσκα Μοραβίτσα κοντά στο Μπουγιάνοβατς και από εκεί και για τα υπόλοιπα 246 χιλιόμετρα ρέει ως Νότιος Μοράβας.

Ανήκει στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και η περιοχή της λεκάνης απορροής του είναι 15.469 τετραγωνικά χλμ, εκ των οποίων 1.237 στην Βουλγαρία (μέσω των παραποτάμων του Νισάβα). Η μέση ροή του είναι 121 m3/s και δεν είναι κατάλληλος για ναυσιπλοΐα. Η κοιλάδα του Νότιου Μοράβα αποτελείται από μια σειρά φαράγγια και χαράδρες.

Η ροή του Νότιου Μοράβα συνδέει τη λεκάνη του Αιγαίου με την Παννονική πεδιάδα. Αυτό προκαλεί ένα φαινόμενο που ονομάζεται φαινομενική αντιστροφή της ροής, δηλαδή το ποτάμι φαίνεται να ανεβαίνει από χαμηλότερο υψόμετρο σε ψηλότερο, ωστόσο αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει και το ποτάμι ρέει κανονικά. Έχει 157 παραποτάμους, με πιο σημαντικούς τους Μπίστριτσα, Καλίμανκα, Γιαμπλάνιτσα, Βετερνίτσα, Βρλα και Τοπλίς.

Συντεταγμένες: 43°41′57″N 21°24′18″E / 43.69917°N 21.40500°E

Νότιος Μοράβας
Juzna Morava
ΕκβολέςΜεγάλος Μοράβας
Μήκος295 km
Juzna Morava Moravac
Ο Νότιος Μοράβας

Αναφορές

  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2, στα σερβικά
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6, στα σερβικά
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Јужна Морава της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Βλάσινα

Ο Βλάσινα (σερβικά : Власина) είναι ποταμός της νοτιοανατολικής Σερβίας. Πηγάζει από την τεχνητή Λίμνη Βλάσινα που κατά την κατασκευή της εγκλώβισε τις φυσικές πηγές του και μετά από 70 χλμ εκβάλει στον Νότιο Μοράβα. Έχει πολλούς παραποτάμους με σημαντικότερους τους Λούστα πέκα, Τεγκοτσίνκα, Μπίστριτσα και Λουσνίτσα. Λόγω του ορεινού περιβάλλοντος που ρέει καθώς και την έλλειψη βιομηχανικών ρύπων θεωρείται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς στη Σερβία.

Υπάρχουν καταγεγραμμένες περίπου 150 πηγές σε υψόμετρο 800 μέτρα έως 1.500 μέτρα που τροφοδοτούν τον Βλάσινα. Στην περιοχή υπάρχει και εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού.

Μεγάλος Μοράβας

Ο Μεγάλος Μοράβας (σερβικά: Велика Морава, λατινικά: Margus) είναι ποταμός της Σερβίας ένας από τους παραποτάμους του Δούναβη. Αποτελεί το τελικό τμήμα του Μοράβα, ενός μείζονος ποτάμιου συστήματος της Σερβίας.

Ο Μοράβας είναι γνωστός για το ελικοειδές σχήμα του. Η κοίτη του φτάνη μέχρι και 80 έως 200 μέτρα πλάτος και μέσο όρο βάθος 10 μέτρα. Σήμερα είναι πλωτός στα πρώτα 3 χλμ. ενώ παλιότερα ήταν μέχρι την πόλη Τσούπρια.

Ανήκει στην λεκάνη της Μαύρης θάλασσας.

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.