Λάχανο

Το λάχανο (επιστ. Κράμβη η λαχανώδης ποικ. η κεφαλωτή, Brassica oleracea var. capitata) είναι φυτό διετές, ποώδες και ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών. Στην Κύπρο το λάχανο είναι γνωστό ως κραμπί.

Λάχανο
Λάχανα

Λάχανα
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Μαγνολιόφυτα)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Μαγνολιόψιδα)
Τάξη: Κραμβώδη (Brassicales)
Οικογένεια: Κραμβοειδή (Brassicaceae)
Γένος: Κράμβη (Brassica)
Διώνυμο
Κράμβη η λαχανώδης
(Brassica oleracea)

Τριώνυμο
Κράμβη η λαχανώδης ποικ. η κεφαλωτή
(Brassica oleracea var. capitata)

Περιγραφή

Ο βλαστός του είναι κοντός και δεν ξεπερνάει τα 35 εκατοστά μέχρι να ανθοφορήσει.

Τα φύλλα του βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο με στήριγμα ένα σαρκώδες στέλεχος που αποτελεί τον κύριο άξονα του λάχανου.

Τη δεύτερη Άνοιξη βγαίνει στη μέση ένα σκληρό στέλεχος που φέρει μικρά άνθη.

Η αναπαραγωγή γίνεται με σπόρο είτε απευθείας σε χωράφι είτε σε φυτώρια ή σπορεία. Όταν το φυτάριο αποκτήσει 5-6 φύλλα τότε γίνεται μεταφύτευση και στη συνέχεια άρδευση.

Οι απαιτήσεις του λάχανου σε νερό είναι μεγάλες. Πρέπει να ποτίζεται τακτικά αλλά κανονικά γιατί μεγάλες ποσότητες νερού πιθανόν να προκαλέσουν μεγάλη επέκταση των ριζών και εξασθένιση του φυτού.

Το λάχανο αναπτύσσεται κανονικά σε θερμοκρασίες από 15-18 βαθμούς. Το φυτό αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ μία ποικιλία αντέχει και μέχρι τους –10 βαθμούς.

Στη μαγειρική

Το λάχανο είναι από τα κυριότερα λαχανικά και καλλιεργείται σε όλες τις Εύκρατες περιοχές . Τρώγεται είτε ωμό σε σαλάτες είτε μαγειρεμένο.

Η γνωστή λαχανοσαλάτα έχει προέλευση από την Ολλανδία. Η λαχανόσουπα είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλές χώρες, οι λαχανοντολμάδες είναι παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο και μία λαχανόσουπα με μανιτάρια τρώγεται παραδοσιακά στη Πολωνία την παραμονή της πρωτοχρονιάς και την Ανάσταση.

Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ανόργανα στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος .

Έχουν αναπτυχθεί πολλές ποικιλίες λάχανου που χαρακτηρίζονται από την εποχή, τη πρωιμότητα (πρώιμες ή όψιμες), το σχήμα (κωνική, σφαιρική), το βάρος (από μισό έως 6 κιλά), το χρώμα (λευκό ή μώβ) και την υφή της κεφαλής (σκληρή ή μαλακή).

Καλλιέργεια στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως άσπρες φθινοπωρινές ποικιλίες όπως Γιαννιώτικα, Αλσατίας, Πρώιμα Νάντης, άσπρα Σαβοΐας και άλλες. Η έκταση καλλιέργειας φτάνει τα 8.000 στρέμματα περίπου με παραγωγή γύρω στους 130.000 τόνους.

Μυθολογία

Ένας αρχαιοελληνικός μύθος, βασισμένος στην Ιλιάδα, αφηγείται την ιστορία του Διονύσου, ο οποίος δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στο κατακτητικό του ταξίδι στη Θράκη. Με τη βοήθεια μιας αγέλης, ο φιλοπόλεμος βασιλιάς των Ηδωνών, ο Λυκούργος, αναχαίτισε το στρατό του θεού, μέχρι που ο Διόνυσος αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο στη σπηλιά της θαλάσσιας νύμφης Θέτιδας. Ο Λυκούργος, έξαλλος από τη νίκη του, άρχισε να λεηλατεί και να καταστρέφει ό,τι νόμιζε πως ήταν τα ιερά αμπέλια του θεού, αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν τα πόδια του Δρύα, του ίδιου του του γιου. Ο Διόνυσος τιμώρησε τον βασιλιά για το ανοσιούργημά του, προκαλώντας φοβερή ξηρασία στη Θράκη, το μένος του ήταν τόσο μεγάλο, που κατευνάστηκε μόνο με τον θάνατο του Λυκούργου. Βασανισμένος και διαμελισμένος από τους υπηκόους του, ο Λυκούργος πριν πεθάνει έκλαιγε από πόνους και από τα δάκρυά του ξεπετάχτηκαν λάχανα.

Έσση

Η Έσση ή Έση (γερμανικά: Hessen, προφέρεται Χέσσεν) είναι ομόσπονδο κρατίδιο της κεντρικής Γερμανίας. Συνορεύει με τα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Κάτω Σαξονίας, της Θουριγγίας, της Βαυαρίας, της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Έχει ως πρωτεύουσα την αριστοκρατική πόλη Βισμπάντεν, ενώ άλλες σημαντικές πόλεις του κρατιδίου είναι η Φρανκφούρτη (η μεγαλύτερη πόλη της Έσσης και το οικονομικό κέντρο της Γερμανίας), το Κάσσελ, το Ντάρμστατ, το Όφενμπαχ και το Γκίσεν. Έχει συνολικό πληθυσμό 6.070.200 κατοίκους (Φεβρουάριος 2008).

Ασβέστιο

Το χημικό στοιχείο Ασβέστιο (Calcium) είναι ένα μέταλλο δισθενές με ατομικό αριθμό 20 και ατομικό βάρος 40,078. Έχει θερμοκρασία τήξης 839 C° και θερμοκρασία βρασμού 1484,4 C°. Το σύμβολό του είναι Ca. Είναι μέλος της δεύτερης ομάδας του Περιοδικού συστήματος, γνωστής ως "αλκαλικές γαίες".

Βραστό της Ίστρια

Το Βραστό της Ίστρια ή jota (στα κροατικά: Istarska jota; στα σλοβένικα: Jota, στα ιταλικά: Jota) είναι ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο στην Ίστρια και σε μέρη της βορειοδυτικής Κροατίας, στα παράλια της Σλοβενίας και στις επαρχίες Γκορίτσια και Τεργέστης καθώς και σε ορισμένες περιοχές του βορειοανατολικού Φρίουλι, στη βορειοανατολική Ιταλία.

Το εν λόγω πιάτο έχει επιρροές τόσο από τη κουζίνα της Κεντρικής Ευρώπης όσο και από τη Μεσογειακή κουζίνα. Φτιάχνεται με φασόλια, ξινό λάχανο ή ραπάνι, πατάτες, μπέικον, χοιρινά παϊδάκια και σκόρδο. Μαγειρεύεται με ελαιόλαδο. Στη Σλοβενική Ίστρια τρώγεται συχνά μαζί με πολέντα.

Δικοτυλήδονο

Δικοτυλήδονο είναι το φυτό του οποίου ο σπόρος ή το έμβρυο έχει δύο εμβρυακά φύλλα ή κοτυληδόνες.

Τα δικοτυλήδονα ή δικότυλα φυτά είναι η μεγαλύτερη κλάση των αγγειόσπερμων φυτών και η μεγαλύτερη του φυτικού βασιλείου με πάνω από 155.000 είδη.

Είναι φανερόγαμα φυτά, δηλαδή έχουν ρίζες, βλαστούς και φύλλα και παράγουν άνθη.

Τα δικοτυλήδονα χαρακτηρίζονται από φύλλα που έχουν δικτυωτή νεύρωση, έχουν μίσχο και δεν έχουν κολεό εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις. Είναι επίσης πολυμορφικά και έχουν διάφορα σχήματα όπως οδοντωτά, σφαιρικά, ωοειδή, νεφροειδή, καρδιόσχημα κ.λ.π. ενώ φέρουν στις περισσότερες περιπτώσεις και παράφυλλα.

Η ρίζα τους είναι πασσαλώδης και μακρόβια, σε αντίθεση με αυτήν των μονοκοτυλήδονων που έχει μικρή διάρκεια ζωής. Η κατασκευή του κορμού και των βλαστών παρουσιάζει δέσμες με πόρους και αγγεία. Βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα αλλά ευδοκιμούν και κοντά στη θάλασσα.

Τα περισσότερα από τα φυτά αυτά είναι θάμνοι και δέντρα ενώ υπάρχουν και πολλά ποώδη.

Είναι πολύ χρήσιμα για τον άνθρωπο αφού δίνουν:

Τροφή

Φρούτα και λαχανικά:

Ροδοειδή (π.χ. μηλιά, αχλαδιά, κερασιά)

Αμπελοειδή (π.χ. αμπέλι)

Κολοκυνθοειδή (π.χ. κολοκυθιά, αγγουριά)

Σελινοειδή (π.χ. σέλινο, καρότο)

Κραμβοειδή (π.χ. λάχανο)

Εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκαλιά, λεμονιά)

Κυαμοειδή (π.χ. φασολιά, ρεβιθιά)

Στρυχνοειδή (π.χ. πατάτα, ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά)

Μπαχαρικά (θυμάρι, πέπερι, πιπεριά κ.λ.π.)

Έλαια (ελιά, ηλιοτρόπιο, σόγια)

Ξυλεία (καρυδιά, οξιά, ευκάλυπτος κ.λ.π.), και επίσης αποτελούν

Πανέμορφα καλλωπιστικά (τριανταφυλλιά, γιασεμί, γαρδένια)

Διμεθυλοθειαιθέρας

Ο διμεθυλοθειαιθέρας ή διμεθυλοσουλφίδιο (DiMethylSulphide, DMS) ή μεθυλοθειομεθάνιο ή 2-θειαπροπάνιο είναι ένας διαλκυλο-θειαιθέρας, μια οργανική ένωση του θείου με συνοπτικό συντακτικό τύπο CH3SCH3 (ή ακόμη πιο συνοπτικά Me2S). Πρόκειται για το θειούχο ανάλογο του διμεθυλαιθέρα. Στις συνηθισμένες συνθήκες (1 atm, 25 °C) είναι ένα αδιάλυτο στο νερό και εύφλεκτο πτητικό υγρό με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή. Είναι μία από τις ενώσεις που παράγονται και μυρίζουν όταν βράζουν διάφορα λαχανικά, όπως καλαμπόκι, λάχανο, παντζάρια, καθώς και θαλασσινά. Επίσης, παράγεται και εκλύεται (στη μορφή των ατμών του) κατά την ζύμωση μπύρας. Είναι προϊόν διάσπασης διαφόρων θειούχων οργανικών ενώσεων όπως τα διμεθυλοσουλφοπροπιονικά (DMSP) και του βακτηριδιακού μεταβολισμού της μεθανοθειόλης. Είναι ισομερές θέσης της αιθανοθειόλης.

Ενσίρωση

Ενσίρωση είναι η διαδικασία της ζύμωσης φυτικών προϊόντων με υψηλό περιεχόμενο υγρασίας και υπό αναερόβιες συνθήκες, με σκοπό τη διατήρηση του προϊόντος αλλά και τη βελτίωση της θρεπτικής του αξίας για χρήση ως ζωοτροφή. Το προϊόν της ενσίρωσης ονομάζεται ενσίρωμα και οι καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται ποικίλουν με τις πιο συνηθισμένες να είναι το χόρτο και το καλαμπόκι, αν και μείγματα χόρτου και τριφυλλιού, χλωρά σιτηρά, λάχανο, ρίζες διαφόρων φυτών, πολτός ζαχαρότευτλων και γεώμηλα επίσης συχνά χρησιμοποιούνται.

Επαρχία Φιλιππούπολης

Η Επαρχία Φιλιππούπολης (Βουλγάρικα: Област Пловдив) είναι η δεύτερη σε πληθυσμό και η τέταρτη σε έκταση από τις είκοσι οκτώ επαρχίες της Βουλγαρίας. Η Φιλιππούπολη συνορεύει με την επαρχία Λόβετς στα βόρεια, στα βορειοδυτικά με την Σόφια, στα βορειοανατολικά με την Γκάμπροβο, στα νότια με την Σμόλιαν, στα νοτιοανατολικά με τις επαρχίες Κίρτζαλι και Χάσκοβο, δυτικά με την Πάζαρτζικ και ανατολικά με την Στάρα Ζαγόρα.

Η επαρχία της Φιλιππούπολης διαιρείται σε 88 δήμους με έκταση 5,972.9 τ.χλμ. και πληθυσμό 683,027 κατοίκους (Φεβρουάριος 2011). Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι η Φιλιππούπολη, διοικητικό και βιομηχανικό κέντρο, από όπου πήρε και το όνομα της η επαρχία. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Στενήμαχος, το Κάρλοβο, το Rakovski, το Parvomay, το Stamboliyski, το Sopot, το Krichim, η Hisarya και το Saedinenie.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της επαρχίας είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (το 84.97%, το 2001). Επίσης υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό Μουσουλμάνων (8.74%), Καθολικών (3.23%) και Προτεσταντών (0.55%).Η γεωργία και η βιομηχανία είναι κύρια πηγή εισοδήματος της επαρχίας. Στον τομέα της γεωργίας οι κύριες καλλιέργειες είναι τα φρούτα (μήλα, δαμάσκηνα, αχλάδια, κεράσια), τα σταφύλια, τα πεπόνια και τα καρπούζια, τα λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, καρότα, λάχανο, πατάτες), το σιτάρι, το ρύζι, το κριθάρι και άλλα.

Η επαρχία έχει έξι πανεπιστήμια; και μια σειρά από κρατικά και ιδιωτικά κολέγια και τμήματα άλλων πανεπιστημίων τα οποία εδρεύουν στην Φιλιππούπολη. Μερικά απο αυτά είναι το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης και το Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης.

Επικονίαση

Επικονίαση ονομάζεται η διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά. Για να γίνει η γονιμοποίηση θα πρέπει να μεταφερθούν οι γυρεόκοκκοι από τους ανθήρες στο στίγμα του υπέρου. Η διαδικασία επιτυγχάνεται κυρίως με τη βοήθεια των εντόμων και του αέρα.Σε ερμαφρόδιτα άνθη ή σε φυτά που έχουν άνθη και των δύο φύλων (όπως π.χ. το σιτάρι) είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτεπικονίαση. Το γεγονός αυτό αποτρέπει την εξέλιξη του οργανισμού και είναι απευκταίο για την Φύση. Ο μηχανισμός πρόληψης της αυτεπικονίασης είναι να ωριμάζουν τα όργανα ή τα άνθη του ενός φύλου σε διαφορετική περίοδο από την αντίστοιχη του άλλου.

Κίμτσι

Στην κορεάτικη κουζίνα, Κίμτσι (Kimchi) ονομάζεται κάθε ένα από τα παραδοσιακά πιάτα λαχανικών τουρσί και καρυκευμάτων που αποτελούν τα πιο διαδεδομένα ορεκτικά (banchan) στη Νότια Κορέα. Το κίμτσι φτιάχνεται με γαλακτική ζύμωση λαχανικών, κυρίως λαχάνου, ενώ συνδυάζεται με άλλα συστατικά για να δημιουργήσει νέα πιάτα όπως το kimchi jjigae και το τηγανητό ρύζι κίμτσι.

Καρότο

Το καρότο ή καρώτο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στο γένος Δαύκος (Daucus) της οικογένειας των Απιίδων.

Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφυλίνος και κυρίως δαύκος. Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε.

Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Τα φύλλα βγαίνουν από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο. Τη δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά, κιτρινωπά ή ρόδινα.

Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε όλες τις Εύκρατες περιοχές, κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15–18 βαθμούς. Προτιμά τα εδάφη με άφθονη υγρασία και καλά στραγγιζόμενα.

Η αναπαραγωγή γίνεται με σπορά και τα φυτάρια αναπτύσσονται με αργό ρυθμό. Η συγκομιδή γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθεται συνήθως χωρίς το φύλλωμα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Στερεά και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα.

Το καρότο τρώγεται ωμό είτε σκέτο, είτε σε σαλάτες (κυρίως συνοδεύοντας το λάχανο), ή σαν τουρσί ή μαγειρεμένο (θεωρείται βασικό συστατικό στη φασολάδα, ενώ ταιριάζει πολύ καλά και με τον αρακά). Είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και έχει αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη.

Κινέζικο λάχανο

Το κινέζικο λάχανο (Brassica rapa - Κράμβη η ράπυς) γνωστό και ως λάχανο-σέλινο είναι ένα είδος λάχανου που κατάγεται από την περιοχή του Πεκίνου και χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα τής Άπω Ανατολής. Έχει πιο ανοιχτό χρώμα από άλλα είδη λάχανου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ονομάζεται chinese leaf (κινέζικο φύλλο), στη Νέα Ζηλανδία ονομάζεται Wong bok, και στην Αυστραλία Wonbok cabbage (λάχανο wonbok). Στα κινέζικα λέγεται 白菜 (λάχανο με φύλλα) ενώ στα Ιαπωνικά 菜っ葉 (άσπρο λαχανικό).

Λάχανο από νεφρίτη

Το λάχανο από νεφρίτη (κινέζικα:翠玉白菜) είναι ένα κομμάτι από νεφρίτη σκαλισμένο στο σχήμα ενός κινέζικου λάχανου. Είναι μέρος της συλλογής του Εθνικού Μουσείου της Ταϊβάν.

είναι ένα μικρό γλυπτό κατασκευασμένο από νεφρίτη με διαστάσεις 18,7 εκ επί 9,1 εκ και πάχος 5,07 εκ Είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από ένα ανθρώπινο χέρι.

Λαχανικό

Ο όρος λαχανικό αναφέρεται στο νωπό φαγώσιμο τμήμα ενός φυτού, που προορίζεται για κατανάλωση. Κατ' επέκταση ο όρος μπορεί να αναφέρεται και σε ολόκληρο το φυτό από το οποίο προέρχεται το φαγώσιμο τμήμα.

Ορισμένα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά, και μερικά μπορεί (ή πρέπει) να είναι μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, πιο συχνά σε αλμυρά φαγητά. Ωστόσο, λίγα λαχανικά χρησιμοποιούνται για επιδόρπια και άλλα γλυκά εδέσματα, όπως είναι το κέικ καρότο. Τα λαχανικά τρώγονται συνοδεύοντας το φαγητό, ενώ μπορούν να καταναλωθούν και ως σνακ.

Τα λαχανικά έχουν μεγάλη ποσότητα σε νερό και λιγότερη σε πρωτεΐνες. Αποτελούνται από φυτικά κύτταρα, το χρώμα τους είναι συνήθως πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο και μπορούν να ταξινομηθούν με τρεις τρόπους.

Όλα τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και λίγα πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Λαχανοσαλάτα με σάλτσα

Η Λαχανοσαλάτα με σάλτσα (Coleslaw), μερικές φορές απλώς slaw σε ορισμένες αμερικανικές διαλέκτους, είναι σαλάτα που αποτελείται κυρίως από κομμένο ωμό λάχανο και επίσης ψιλοκομμένα καρότα.

Λαϊκή Λατινική γλώσσα

Η λαϊκή ή δημώδης λατινική (λατ. sermo vulgaris) είναι όρος-ομπρέλα, ο οποίος καλύπτει τις διαλέκτους της λατινικής γλώσσας που ομιλούνταν κυρίως στις δυτικές επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μέχρις ότου αυτές οι διάλεκτοι, αποκλίνοντας ακόμη περισσότερο, εξελίχθηκαν στις πρώιμες ρομανικές γλώσσες κατά τον 9ο αιώνα.

Η ομιλουμένη Λατινική διέφερε από τη λογοτεχνική κλασική Λατινική στην προφορά, το λεξιλόγιο και τη γραμματική. Κάποια χαρακτηριστικά της δημώδους Λατινικής δεν εμφανίστηκαν παρά στην ύστερη Αυτοκρατορία. Άλλα χαρακτηριστικά της υπήρχαν πιθανόν στην ομιλουμένη Λατινική, τουλάχιστον στις πρωτογενείς μορφές τους, πολύ νωρίτερα. Οι περισσότεροι ορισμοί της δημώδους Λατινικής την παρουσιάζουν ως προφορική παρά ως γραπτή γλώσσα, επειδή οι μαρτυρίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ομιλουμένη Λατινική διασπάστηκε σε αποκλίνουσες διαλέκτους αυτή την περίοδο. Επειδή κανείς τότε δεν μετέγραψε φωνητικά την καθημερινή ομιλία των Λατίνων, οι μελετητές της λαϊκής Λατινικής πρέπει να χρησιμοποιούν έμμεσες μεθόδους.

Η γνώση μας για τη δημώδη Λατινική προέρχεται από τρεις κύριες πηγές: Πρώτον, η συγκριτική μέθοδος μπορεί να επανασυνθέσει τις υποκείμενες μορφές των μαρτυρημένων ρομανικών γλωσσών και να επισημάνει τη διαφορά τους από την κλασική Λατινική. Δεύτερον, διάφορα κείμενα ρυθμιστικών γραμματικών της υστερολατινικής περιόδου καταδικάζουν γλωσσικά σφάλματα που πιθανόν διέπρατταν οι ομιλητές, παρέχοντάς μας ενόραση ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι ομιλητές της Λατινικής χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα τους. Τρίτον, οι σολοικισμοί και οι μη κλασικές χρήσεις, που απαντούν ενίοτε στα υστερολατινικά κείμενα, ρίχνουν επίσης φως στην ομιλουμένη γλώσσα. Τέταρτον, ορισμένα γλωσσάρια, γραμμένα κυρίως για να καταδείξουν τη διαφορά σημασίας μεταξύ των λέξεων, καταδεικνύουν πόσο απείχε η δημώδης από την κλασική Λατινική.

Μποκ τσόι

Το μποκ τσόι ή μποκ τσόυ ή λάχανο του Πεκίνου η κινέζικο λάχανο (είδος Brassica rapa - Κράμβη η ράπυς, ποικιλίες pekinensis - πεκινέζικη και chinensis - κινεζική) είναι ένα φυλλώδες λαχανικό που χρησιμοποιείται στην κινέζικη κουζίνα. Είναι συγγενικό με το λάχανο και ανήκει στο ίδιο είδος με το γογγύλι. Χρησιμοποιείται στις σαλάτες και επίσης μπορεί να τσιγαριστεί.

Υπάρχουν δύο μεγάλες ποικιλίες του είδους Brassica rapa που χρησιμοποιείται ως φυλλώδη λαχανικά στη κινεζική κουζίνα, η ποικιλία Pekinensis, γνωστή και ως νάπα, και η ποικιλία chinensis. Η ποικιλία chinensis έχει λευκά βλαστάρια και ζαρωμένα πράσινα φύλλα και η ποικιλία νάπα έχει μακριά, κατσαρωμένα φύλλα με πράσινες άκρες και πλατιά λευκά βλαστάρια.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Κραμβοειδών (Σταυρανθών) του γένους Κράμβη (Brassica).

Είναι ένα είδος λάχανου και προήλθε από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών.

Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία εξ ου και η επιστημονική του ονομασία Κράμβη η λαχανώδης ποικ. η ιταλική (Brassica oleracea var. italica). Είναι ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό ύψους 50-90 εκατοστών και φέρει πυκνές ταξιανθίες στο άκρο του κεντρικού άξονα και των κλαδιών.

Ξινό λάχανο

Το ξινό λάχανο (γερμ. Sauerkraut, γαλλ. Choucroute) είναι σπεσιαλιτέ της γερμανικής και γαλλικής κουζίνας. Παρασκευάζεται από λάχανο με αλάτι και συνδυάζεται με κρεατικά ή αλλαντικά, συνήθως τον χειμώνα που δεν υπάρχουν σαλάτες, είναι αποτέλεσμα ζύμωσης, και αντιστοιχεί στο ελληνικό λάχανο τουρσί. Λόγω της ξινής του γεύσης είναι πολύ δημοφιλές, είναι δε και ιδιαίτερα υγιεινό λόγω της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C. Εκτός από τις γερμανόφωνες χώρες σερβίρεται παραδοσιακά και στην Τσεχία, όπως και στις γερμανόφωνες περιοχές της Γαλλίας (Λωρραίνη και Αλσατία), συνήθως συνδυαζόμενο με ποικίλους τύπους λουκάνικου.

Σημαία της Σάμπα

Η σημαία της Σάμπα καθιερώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1985 (εθνική εορτή στο νησί). Στην αρμόδια Επιτροπή παρουσιάστηκαν 130 διαφορετικά σχέδια. Τελικά, καθιερώθηκε το σχέδιο που έφτιαξε ένας 18χρονος από τη Σάμπα, ονόματι Ντάνιελ Τζόνσον.Το σχέδιο έχει ως χρώματα το κόκκινο, το λευκό, το μπλε και το χρυσό (που είναι το αστέρι).

Η Σάμπα έπειτα από το 1816 αποδέχτηκε την κυριαρχία της Ολλανδίας και χρησιμοποιούσε τη σημαία της Ολλανδίας. Ωστόσο, επειδή κάποιοι νησιώτες θεωρούν τη Σάμπα ως "δημοκρατία" προσέθεσαν ένα ειδικό σύμβολο ένα πράσινο (λάχανο) για να τονίσουν την ανεξαρτησία τους και αυτό το σύμβολο χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα μέχρι τη δεκαετία του 1920.

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.