Κύζικος

Η Κύζικος ήταν αρχαία μικρασιατική πόλη στη Μικρά Φρυγία (Μυσία), κοντά στην Προποντίδα. Ήταν αποικία των Μιλήσιων.

Ιδρυτής της θεωρείται ο ήρωας Κύζικος, που βοήθησε στην επιτυχία της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Η πόλη είχε αναδειχτεί μία από τις σπουδαιότερες ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας, ξακουστή για την αλιεία και τους στατήρες της από ήλεκτρο, που χρησιμοποιήθηκαν πολύ μέχρι και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (κυζικηνοί στατήρες). Οι επιγραφές, οι περιγραφές και όλα τα ερείπια εμφανίζουν την Κύζικο ως εξαιρετικά αναπτυγμένη πόλη, πλούσια και σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Έξω από τις ακτές της ο Αλκιβιάδης καταναυμάχησε τους Λακεδαιμόνιους το 410 π.Χ. Την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας ήταν σχεδόν ελεύθερη και στη βυζαντινή περίοδο εξακολούθησε να ακμάζει.

Τελικά καταστράφηκε από σεισμό το 943 μ.Χ. και κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε.

 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της LivePedia.

Η εισαγωγή του κειμένου της LivePedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.

Κύζικος
Cyzicus (Λατινικά)
آیدینجق (Οθωμανικά Τουρκικά)
Istanbul - Museo archeol. - Auriga greco - Arcaico, sec. VI aC, da Cizico - Foto G. Dall'Orto 28-5-2006

Ανάγλυφο ενός ηνιόχου, τέλη 6ου αιώνα π.Χ.
Κύζικος βρίσκεται στο τόπο Τουρκία
Κύζικος
Τοποθεσία Ερντέκ, Επαρχία Μπαλικεσίρ, Τουρκία
Περιοχή Μυσία
Συντεταγμένες 40°23′N 27°53′E / 40.38°N 27.89°EΣυντεταγμένες: 40°23′N 27°53′E / 40.38°N 27.89°E
Είδος Οικισμός
Ιστορία
Κατασκευαστής Πελασγοί έποικοι
Εγκατάλειψη 11ος αιώνας μ.Χ.
Περίοδοι Αρχαϊκή Περίοδος έως Μέσος Μεσαίωνας
Πολιτισμοί Αρχαίος Ελληνικός, Αρχαίος Ρωμαϊκός, Βυζαντινός
Γεγονότα Πολιορκία της Κυζίκου
Mysia map ancient community
Η Κύζικος στη Μυσία της Μ. Ασίας
Naiskos stele Cyzicus Louvre Ma2854
Επιτάφια στήλη από τον Κύζικο, Μουσείο Λούβρου.
Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ευβοίας

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ευβοίας είναι αρμόδια για το ποδόσφαιρο στο νομό Ευβοίας. Τα γραφεία της ΕΠΣ Ευβοίας στεγάζονται επί της οδού Ραούλ Φολερώ 1 & Λ. Χαϊνά στη Χαλκίδα και είναι μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.). Είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του τοπικού πρωταθλήματος και του κυπέλλου, όπως και των πρωταθλημάτων εφήβων και παίδων. Συντονίζει επίσης τις δραστηριότητες των μικτών ομάδων νέων και παίδων, οι οποίες εκπροσωπούν το νομό σε εθνικό επίπεδο.

Ο πρωταθλητής της Α΄ Κατηγορίας λαμβάνει μέρος στο Ειδικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Ο. για την άνοδο στη χαμηλότερη εθνικού επιπέδου κατηγορία. Σημερινός πρόεδρος της Ένωσης είναι ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου.

Α.Π.Σ. Κύζικος Νέας Περάμου

Ο Α.Π.Σ. Κύζικος Νέας Περάμου είναι αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στο άθλημα της πετοσφαίρισης. Aγωνίζεται στην Α1 Εθνική κατηγορία (Volley League) του ελληνικού πρωταθλήματος βόλεϊ.

Α2 Εθνική πετοσφαίρισης ανδρών

Το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας βόλεϊ ανδρών είναι το πρωτάθλημα δευτέρου επιπέδου για την πετοσφαίριση στην Ελλάδα, κάτω από την Βόλεϊ Λιγκ. Διεξάγεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Διεξάγεται σε δύο ομίλους, με δύο υποομίλους ο καθένας (συνολικά τέσσερεις όμιλοι). Οι δύο πρώτοι κάθε υποομίλου προκρίνονται στη Β' φάση, στην οποία σχηματίζονται δύο όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Οι δύο πρώτοι από τον κάθε όμιλο προκρίνονται στην Γ' και τελική φάση, απ' όπου οι δύο πρώτοι κερδίζουν την άνοδο στην Βόλεϊ Λιγκ.

Αρχαίοι ολυμπιακοί αγώνες σε διάφορες περιοχές

Στην Αρχαία Ελλάδα, διοργανώνονταν διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «Ολυμπιάδα», οι οποίες ήταν απομιμήσεις των αρχαιών Ολυμπιακών Αγώνων της Ολυμπίας, οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές σε όλο τον ελληνικό κόσμο. Μερικές από αυτές μας είναι γνωστές από σχετικές επιγραφές και αναμνηστικά νομίσματα, αλλά κάποιες άλλες, όπως τα Ολύμπια στην Αντιόχεια, απέκτησαν μεγάλη διασημότητα. Σε αυτά τα "Ολύμπια" που είχαν ιδρυθεί σε διάφορες περιοχές, μερικές φορές μνημονευόταν σε επιγραφές και η μεγάλη εορτή των Ολυμπιακών Αγώνων, συχνά με την προσθήκη της Πίσας.

Επαρχία Μπαλίκεσιρ

Η επαρχία Μπαλίκεσιρ είναι επαρχία της δυτικής Τουρκίας η οποία έχει ακτές και στην Προποντίδα και στο Αιγαίο. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μικράς Ασίας ανάμεσα στις επαρχίες Τσανάκαλε, Προύσας, Σμύρνης, Κιουτάχειας και Μανίσας. Η επαρχία καταλαμβάνει έκταση 12.496 Km2 και ο πληθυσμός της είναι 1.130.276 σύμφωνα με εκτίμηση του 2008. Πρωτεύουσα της είναι το Μπαλικεσίρ μία πόλη 259.157 κατοίκων. Οι μεγαλύτερες πόλεις της επαρχίας φαίνονται στον παρακάτω πίνακα

Στην επαρχία Μπαλικεσίρ περιλαμβάνονται και τα νησιά του Μαρμαρά της δυτικής Προποντίδας. Η επαρχία αντιστοιχεί στην περιοχή της αρχαίας Μυσίας ενώ το τμήμα της στα παράλια του Αιγαίου αντιστοιχεί στο βόρειο τμήμα της αρχαίας Αιολίδας. Σημαντική αρχαία πόλη στα βόρεια της επαρχίας ήταν η Κύζικος.

Κατάλογος αρχαίων ολυμπιονικών

Ο παρών κατάλογος αρχαίων ολυμπιονικών περιέχει το σύνολο των διοργανώσεων των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων αδιάλειπτα από το 776 π.Χ. έως και το 277 μ.Χ. (264 διοργανώσεις), κατόπιν το διάστημα μεταξύ 281 και 369 όπου δεν αναφέρονται κάποιοι νικητές, ενώ στο τέλος παρατίθεται η τελευταία γνωστή 287η διοργάνωση το 369 πριν την κατάργηση των Ολυμπιακών αγώνων από τον Θεοδόσιο Α´ το 393. Περιέχει μόνο τους νικητές, οπότε διάσημοι αγωνιζόμενοι που δεν πρώτευσαν, όπως π.χ. ο Αλέξανδρος Α΄ της Μακεδονίας ο οποίος ήρθε δεύτερος στους αγώνες του 504 π.Χ., δεν συμπεριλαμβάνονται.

Κύζικος (μυθολογία)

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Κύζικος είναι γνωστός ένας γιος του Αινεία και της Αινήτης, βασιλιάς των Δολιόνων στην πόλη Κύζικο της Προποντίδας. Ως βασιλιάς, ο Κύζικος υποδέχθηκε στην πόλη του τους Αργοναύτες στον δρόμο τους προς την Κολχίδα για την εκστρατεία τους. Ενώ η υποδοχή ήταν πολύ καλή, μετά την αναχώρηση των Αργοναυτών, μια τρικυμία τους έσπρωξε και πάλι πίσω, στις ακτές της Κυζίκου την ίδια νύχτα. Οι Δολίονες δεν τους ανεγνώρισαν, τους πέρασαν για πειρατές και τους επιτέθηκαν.Στη μάχη που επακολούθησε, ο Ιάσονας σκότωσε τον Κύζικο. Μετά από αυτό, η σύζυγος του Κυζίκου, η Κλείτη, αυτοκτόνησε.

Κύπελλο Ελλάδας πετοσφαίρισης ανδρών 2012-2013

Το κύπελλο Ελλάδας βόλεϊ ανδρών για την περίοδο 2012−13 ήταν η 26η διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού, και διοργανώθηκε από την ΕΟΠΕ. Δικαίωμα συμμετοχής από αυτήν την περίοδο έχουν όλες οι ομάδες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας που αγωνίζονται. Συνολικά δήλωσαν συμμετοχή 92 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός για 13η φορά στην ιστορία του.

Κύπελλο Ελλάδας πετοσφαίρισης ανδρών 2013-2014

Το κύπελλο Ελλάδας βόλεϊ ανδρών για την περίοδο 2013–14 ήταν η 27η διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού, και διοργανώθηκε από την ΕΟΠΕ. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλες οι ομάδες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας που αγωνίζονταν. Συνολικά δήλωσαν συμμετοχή 93 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Το φάιναλ φορ του κυπέλλου έλαβε χώρα στην Καλαμάτα 15 και 16 Μαρτίου. Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός για 14η φορά στην ιστορία του.

Κύπελλο Ελλάδας πετοσφαίρισης ανδρών 2014-2015

Το κύπελλο Ελλάδας βόλεϊ ανδρών για την περίοδο 2014–15 ήταν η 28η διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού, και διοργανώθηκε από την ΕΟΠΕ. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλες οι ομάδες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας που αγωνίζονταν. Συνολικά δήλωσαν συμμετοχή 94 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Το φάιναλ φορ του κυπέλλου έλαβε χώρα στην Ερμούπολη της Σύρου στις 14 και 15 Μαρτίου. Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ για 1η φορά στην ιστορία του.

Κύπελλο Ελλάδας πετοσφαίρισης ανδρών 2015-2016

Το κύπελλο Ελλάδας βόλεϊ ανδρών για την περίοδο 2015–16 ήταν η 29η διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού, και διοργανώθηκε από την ΕΟΠΕ. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλες οι ομάδες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας που αγωνίζονταν. Συνολικά δήλωσαν συμμετοχή 106 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Το φάιναλ φορ του κυπέλλου έλαβε χώρα στην Γλυφάδα στην Αθήνα στις 26 και 27 Μαρτίου. Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός για 15η φορά στην ιστορία του.

Μαργαρίτης Ευαγγελίδης

Ο Μαργαρίτης Ευαγγελίδης (1850-1932) ήταν Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου του 19ου αιώνα.

Μυσία

Η Μυσία ήταν αρχαία χώρα της Μικράς Ασίας παρά την Προποντίδα. Οι κάτοικοί της ονομάζονται Μυσοί. Δεν πρέπει να συγχέεται με την ομόηχη Μοισία στα Βαλκάνια.

Πένταθλον

Το Πένταθλον (Νέα Ελληνικά: πένταθλο) ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, καθώς και άλλων Πανελλήνιων αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα.

Το όνομά του προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων πέντε και άθλος (άθλημα). Πέντε αθλήματα που αρχικά διεξάγονταν σε μία ημέρα, ξεκινώντας από το άλμα εις μήκος, στη συνέχεια ο ακοντισμός και η δισκοβολία, ακολουθούσε το στάδιον (ένας αγώνας σπριντ) και τελείωνε με την πάλη. Οι πενταθλητές θεωρήθηκαν ότι είναι μεταξύ των πιο ειδικευμένων αθλητών, και η εκπαίδευσή τους ήταν συχνά μέρος της στρατιωτικής θητείας, διότι πίστευαν ότι κάθε ένα από τα πέντε αυτά αγωνίσματα ήταν χρήσιμο στη μάχη. Υπήρξε ο πρώτος τεκμηριωμένος τύπος του πεντάθλου (ένας διαγωνισμός που αποτελείται από πέντε διακριτά αθλήματα) και ήταν ο προάγγελος για όλες τις διοργανώσεις αυτού του τύπου, στις οποίες και δανείζει το όνομά του.

Περιοχή Μαρμαρά

Η Περιοχή Μαρμαρά (τουρκικά: Marmara Bölgesi) είναι η πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει και τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της χώρας, την Κωνσταντινούπολη. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Τουρκίας, γύρω από την Προποντίδα. Περιλαμβάνει τις βορειοδυτικές περιοχές της Μικράς Ασίας και την Ανατολική Θράκη.

Η έκταση της περιοχής είναι 67.300 Km2 και ο πληθυσμός της εκτιμάται στους 21.515.000 κατοίκους. Η περιοχή χωρίζεται σε 11 επαρχίες. Αυτές είναι οι:

Επαρχία Γιάλοβας

Επαρχία Εντίρνε (Αδριανούπολης)

Επαρχία Κιρκλαρελί (Σαράντα Εκκλησιών)

Επαρχία Κοτζάελι

Επαρχία Κωνσταντινούπολης

Επαρχία Μπαλικεσίρ

Επαρχία Μπιλετσίκ

Επαρχία Προύσας

Επαρχία Σαγγάριου

Επαρχία Τεκίρνταγ (Ραιδεστού)

Επαρχία του ΤσανάκκαλεΜεγαλύτερες πόλεις είναι η Κωνσταντινούπολη, η Αδριανούπολη, η Προύσσα, το Μπαλικεσίρ κ.α. Το μικρασιατικό τμήμα της περιοχής αντιστοιχεί στις αρχαίες περιοχές της Μυσίας, της Φρυγίας και της Βιθυνίας. Σημαντικές αρχαίες πόλεις της περιοχής ήταν η Τροία, το Βυζάντιο, η Νικομήδεια, η Κύζικος, η Λάμψακος, η Άβυδος κ.α.

Πρωτάθλημα πετοσφαίρισης Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών 2015-2016

Το πρωτάθλημα βόλεϊ της Α2 κατηγορίας ανδρών για την περίοδο 2015−16 διεξήχθη με τη συμμετοχή 35 ομάδων χωρισμένες σε τρεις ομίλους.

Οι ομάδες Σ.Φ.Π. Χανίων, Πήγασος Νέου Κόσμου Αθηνών, Γ.Ε. Μεσολογίου, Ερμής Πατρών και Πιερικός Κατερίνης δεν δήλωσαν συμμετοχή στο πρωτάθλημα παρότι δεν υποβιβάστηκαν από την Α2 την περίοδο 2014-15.

Νέες ομάδες στο πρωτάθλημα ειναι:

Α' Όμιλος: Πανιώνιος Γ.Σ.Σ., Α.Σ. Ιωνικός Ν. Φιλαδέλφειας, Ο.Φ.Η., Α.Ο. Μυτιλήνης, Α.Ο. Πολιτεία (από Β' Εθνική)

Β' Όμιλος: Α.Ε.Κ. Αθηνών (από Βόλεϊλιγκ), Ηρακλής Χαλκίδας, Ε.Α. Πατρών, Α.Ο. Ακρίτας Καλαμάτας (από Β' Εθνική)

Γ' Όμιλος: Μ.Ε.Ν.Τ. Θεσσαλονίκης (από Βόλεϊλιγκ), Νέστωρ Θεσσαλονίκης, Α.Ο. Σερρών, Α.Σ. Γιάννενα, και Ε.Α. Λάρισας (από Β' Εθνική)Οι ομάδες Α.Ο. Πολιτεία, Κόροιβος, Αίας Ευόσμου, και Α.Σ. Γιάννενα, συμμετείχαν σε αγώνες διαβαθμησης (μπαράζ παραμονής), κατά τους οποίους ο Αίας Ευόσμου κέρδισε την παραμονή του στην Α2.

Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου συμμετείχαν στα μπαράζ ανόδου, όπου η Κύζικος Νέας Περάμου και ο Ηρακλής Χαλκίδας κέρδισαν την την άνοδο στη Βόλεϊλιγκ της περιόδου 2016-17.

Πρωτάθλημα πετοσφαίρισης ανδρών Volleyleague 2016-2017

Το πρωτάθλημα Ελλάδας βόλεϊ ανδρών της περιόδου 2016–17 ήταν το 49ο Εθνικό πρωτάθλημα και το 7ο με την επωνυμία Volleyleague. Διεξήχθη από την Ε.Σ.Α.Π. με τη συμμετοχή δώδεκα ομάδων. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 με τον πέμπτο και τελευταίο τελικό ανάμεσα στους φιναλίστ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό Πειραιώς, στον οποίο επικράτησε ο ΠΑΟΚ και με 3–2 νίκες κατέκτησε το 3ο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Ο Α.Ο. Ορεστιάδας και η Κύζικος Νέας Περάμου υποβιβάστηκαν στην Α2.

Πρώτος Κρητικός Πόλεμος

Ο Πρώτος Κρητικός Πόλεμος (205 π.Χ. έως 200 π.Χ.) ήταν εμπόλεμη σύρραξη, που έφερε αντιμέτωπους τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Ε΄, την Αιτωλική Συμπολιτεία, πολυάριθμες πόλεις της Κρήτης (από τις οποίες οι πιο αξιόλογες ήταν οι πόλεις Ολούς και Ιεράπυτνα) και η Σπάρτη από τη μία πλευρά, με τις δυνάμεις της Ρόδου από την άλλη, με την οποία αργότερα συμμάχησε ο Άτταλος Α΄ της Περγάμου, το Βυζάντιο, η Κύζικος, η Αθήνα και η Κνωσός.

Το 205 π.Χ., ολοκληρώθηκε ο Πρώτος Μακεδονικός Πόλεμος ενάντια στη Ρώμη. Επιθυμώντας να πάρει τον έλεγχο του συνόλου του ελληνικού κόσμου και επωφελούμενος του γεγονότος ότι οι Ρωμαίοι ήταν απασχολημένοι σε πόλεμο κατά της Καρχηδόνας, ο Φίλιππος συμμάχησε με την Αιτωλική Συμπολιτεία και την Σπάρτη με στόχο την υποταγή της Ρόδου, της κυριότερης αντιπάλου του. Συμμάχησε επίσης και με αρκετές σημαντικές κρητικές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες η Ιεράπυτνα και η Ολούς. Με τον στόλο και την οικονομία των Ροδίων κατεστραμμένα από την δραστηριότητα του σπαρτιατικού στόλου, ο Φίλιππος υπολόγιζε πως θα νικούσε εύκολα. Προκειμένου να επιτύχει ευκολότερα τους στόχους του, συμμάχησε επίσης με τον βασιλιά των Σελευκιδών, Αντίοχο Γ΄ τον Μέγα, ενάντια στον βασιλιά της πτολεμαϊκής Αιγύπτου, Πτολεμαίο Ε΄. Έχοντας ολοκληρώσει τις προετοιμασίες αυτές, ο Φίλιππος επιτέθηκε κατά πόλεων της Θράκης και της Προποντίδα που ήταν σύμμαχοι της Ρόδου και του Πτολεμαίου. Το 202 π.Χ., η Ρόδος και οι σύμμαχοί της, Πέργαμος, Κύζικος και Βυζάντιο, ένωσαν τους στόλους τους και νίκησαν τον Φίλιππο στη Ναυμαχία της Χίου. Λίγους μήνες μετά, ο μακεδονικός στόλος με τη σειρά του αναδείχτηκε νικητής στη Ναυμαχία της Λάδης. Όσο όμως ο Φίλιππος ήταν απασχολημένος με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Περγάμου, ο βασιλιάς της, Άτταλος Α΄, μετέβη στην Αθήνα προκειμένου να προκαλέσει αντιπερισπασμό. Πέτυχε να έρθει σε συμφωνία με τους Αθηναίους, οι οποίοι κήρυξαν αμέσως τον πόλεμο στον Φίλιππο, ο οποίος επιτέθηκε κατά της Αθήνας με τον στόλο και το πεζικό του. Στο μεταξύ, οι Ρωμαίοι τον προειδοποίησαν πως αν δεν απέσυρε τις δυνάμεις του θα εμπλέκονταν και πάλι στη διαμάχη. Ο Φίλιππος γνώρισε νέα ήττα από το συνασπισμένο στόλο των Ροδίων και της Περγάμου, αφού όμως πρώτα κατέλαβε την Άβυδο, πόλη του Ελλησπόντου. Η πόλη έπεσε μετά από μακρά πολιορκία και η πλειονότητα των κατοίκων της αυτοκτόνησε.

Επιτιθέμενος και πάλι κατά της Αθήνας το 200 π.Χ., ο Φίλιππος απέρριψε de facto το τελεσίγραφο των Ρωμαίων που τον προειδοποιούσε να σταματήσει να επιτίθεται κατά των πόλεων της νότιας Ελλάδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο της Ρώμης στον πόλεμο την ίδια χρονιά. Με τον τρόπο αυτό ο Κρητικός Πόλεμος φτάνει στο τέλος του, παραχωρώντας τη θέση του στον Δεύτερο Μακεδονικό Πόλεμο, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 197 π.Χ. με τη συντριπτική νίκη των Ρωμαίων στις Κυνός Κεφαλές. Οι όροι της Συνθήκης των Τεμπών ήταν ιδιαίτερα αυστηροί, καθώς ο Φίλιππος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όλες τις πόλεις της νότιας Ελλάδας που είχε υπό την κατοχή του, να παραδώσει ολόκληρο τον στόλο του, να αποστείλει τον γιο του, Δημήτριο, στη Ρώμη ως όμηρο και να πληρώσει μια τεράστια πολεμική αποζημίωση.

Στάδιο (άθλημα)

Το Στάδιο (αρχαία ελληνικά: Στάδιον) ήταν αρχαίο αγώνισμα δρόμου, και αποτελούσε μέρος των Ολυμπιακών αγώνων καθώς και των άλλων πανελλήνιων αγώνων στην αρχαιότητα. Ήταν επίσης ένα από τα πέντε κύρια αγωνίσματα που αποτελούσαν το πένταθλο, και το κορυφαίο γεγονός του γυμνικού αγώνα. Από τα έτη 776–724 π.Χ., το στάδιο ήταν το μοναδικό άθλημα που λάμβανε χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο νικητής (που ονομαζόταν επίσης και σταδιονίκης) έδινε το όνομά του σε ολόκληρη την τετραετία γνωστή ως Ολυμπιάδα. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να γνωρίζουν τα ονόματα σχεδόν όλων των αρχαίων νικητών στο Ολυμπιακό στάδιο.

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.