Καρπούζι

Το καρπούζι ή "υδροπέπων" (επιστ.: Κίτρουλλος ο εριώδης, Citrullus lanatus) είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική. Οι ποικιλίες που καταναλώνονται σήμερα μπορούν να φτάσουν σε βάρος αρκετά κιλά. Το καρπούζι είναι λείο εξωτερικά με χρώμα αποχρώσεις του πράσινου και ενίοτε με εναλλασσόμενες σκούρες και ανοικτές πράσινες ρίγες. Ο φλοιός του είναι αρκετά σκληρός, με πάχος περίπου ένα εκατοστό και άσπρο χρώμα στο εσωτερικό. Το κύριο μέρος του καρπουζιού στο εσωτερικό είναι μαλακό, κόκκινο, περιέχει μεγάλο αριθμό μαύρων σπόρων (ή και άσπρων) και περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού.

Καρπούζι
Vampire watermelon

Συστηματική ταξινόμηση
Σύστημα: κατά CRONQUIST, 1981
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Ιώδη (Violales)
Οικογένεια: Κολοκυνθοειδή (Cucurbitaceae)
Γένος: Κίτρουλλος (Citrullus)
Είδος: C. lanatus
Διώνυμο
Κίτρουλλος ο εριώδης
Citrullus lanatus

(Thunb.) Matsum. & Nakai

Ιστορία

Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία παττίχα.

Water melon
Φέτες καρπουζιού

Κατανάλωση

Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ. Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια. Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού.

Επειδή η επιλογή του καρπουζιού είναι δύσκολη για τους περισσότερους, τυπική εικόνα από λαϊκή αγορά στην Ελλάδα είναι η «διαφήμιση» του πωλητή των καρπουζιών με δυνατή φωνή: «Καρπούζι με το μαχαίρι», «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» (εννοώντας ότι προτίθεται να κόψει κομμάτι του καρπουζιού για να δει ο αγοραστής την ποιότητα), ή «με τη βούλα», εννοώντας την εγγυημένη ποιότητα του φρούτου.

Watermelon half
Κομμένο καρπούζι

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ή η διάθεση για να κοπεί το καρπούζι, πολλοί καταφεύγουν σε έλεγχο που γίνεται χτυπώντας το ελαφρά περίπου στη μέση: υποτίθεται ότι αν το καρπούζι κάνει έναν κούφιο, «καμπανιστό» ήχο είναι καλής ποιότητας, ενώ αν ο ήχος είναι συμπαγής, δεν θεωρείται ώριμο και η αγορά αποφεύγεται. Καθώς ο τρόπος αυτός είναι επισφαλής, μερικές φορές όταν το φρούτο δεν αποδειχτεί ικανοποιητικής ποιότητας ακούγεται η φράση «μάπα το καρπούζι» (η φράση αυτή χρησιμοποιείται και μεταφορικά), δηλαδή ότι είναι εσωτερικά άσπρο (άγουρο) ή άγλυκο σαν λάχανο (μάπα).

Συστατικά

Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6% και νερό κατά 91% κατά βάρος. Όπως και πολλά άλλα φρούτα, περιέχει βιταμίνη C.

Το αμινοξύ κιτρουλίνη απομονώθηκε για πρώτη φορά από το καρπούζι και αναλύθηκε.[1] Τα καρπούζια περιέχουν μεγάλο ποσοστό κιτρουλίνης και έπειτα από την κατανάλωση αρκετών χιλιογράμμων, υψηλή συγκέντρωση μετριέται στο πλάσμα του αίματος. Αυτή μπορεί εσφαλμένα να αποδοθεί σε κιτρουλιναιμία ή σε άλλες διαταραχές του κύκλου της ουρίας.[2]

Watermelon juice
Ένα ποτήρι με χυμό καρπουζιού.

Είναι ελαφρώς διουρητικό[3] και περιέχει καροτινοειδή σε μεγάλες ποσότητες.[4] Το καρπούζι με κόκκινη σάρκα είναι σημαντική πηγή σε λυκοπένιο. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να έχει αποτελέσματα εναντίον της υπέρτασης.[5]

Παραπομπές

  1. Wada, M. (1930). «Über Citrullin, eine neue Aminosäure im Presssaft der Wassermelone, Citrullus vulgaris Schrad». Biochem. Zeit. 224: 420.
  2. Mandel, H.; Levy, N.; Izkovitch, S. and Korman, S. H. (2005). «Elevated plasma citrulline and arginine due to consumption of Citrullus vulgaris (watermelon)». Berichte der deutschen chemischen Gesellschaft 28 (4): 467–472. doi:10.1007/s10545-005-0467-1. PMID 15902549.
  3. The Associated Press (3-7-2008). «CBC News - Health - Watermelon the real passion fruit?». CBC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-07-04. https://web.archive.org/web/20080704001823/http://www.cbc.ca/health/story/2008/07/03/science-watermelon.html. Ανακτήθηκε στις 5-12-2009.
  4. «HowStuffWorks "Health Benefits of Watermelon"». HowStuffWorks. Ανακτήθηκε στις 5-12-2009. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  5. Figueroa A, Sanchez-Gonzalez MA, Wong A, Arjmandi BH (2012). «Watermelon extract supplementation reduces ankle blood pressure and carotid augmentation index in obese adults with prehypertension or hypertension». American journal of hypertension 25 (6): 640–3. doi:10.1038/ajh.2012.20. PMID 22402472.
Αγγούρι

Το αγγούρι είναι καρπός που προέρχεται από το έρπον και αναρριχώμενο ετήσιο φυτό της αγγουριάς Cucumis sativus-Σικυός ο ήμερος. Ανήκει στην οικογένεια κολοκυνθοειδών όπως το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι. Η αγγουριά καλλιεργείται στην ύπαιθρο τους καλοκαιρινούς μήνες και σε θερμοκήπιο τον υπόλοιπο χρόνο, λόγω της ευαισθησίας στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η υψηλή θερμοκρασία και υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή της.

Αχλαδόβουνο

Το Αχλαδόβουνο ή Αχλαδοβούνι ή Αχλάτ Τσάλ ή Τσαλ είναι βουνό της Θράκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Έχει μέγιστο υψόμετρο 1.415 μέτρα στην (κορυφή Τσάλι ή Τσαλ) που δεσπόζει στο βορειοδυτικό ορίζοντα της πόλης της Ξάνθης. Αποτελεί νότια απόληξη της οροσειράς της Κεντρικής Ρόδόπης και θεωρείται ορισμένες φορές, ως νότια απόληξη και συνέχεια της οροσειράς της Κούλας. Εκτός από το Τσαλ, άλλες κορυφές είναι το Καρπούζι (1.286 μ.), η Πυραμίδα (1.170 μ.), ο Μεγάλος Λόφος (1.145 μ.) κ.α. Ο ορεινός όγκος του Αχλαδόβουνου χωρίζεται βόρεια, από τον Ερύμανθο (Χαϊντού), με το πέρασμα του Λυκοδρομίου και ανατολικά, από την Καμέρτζη με τον Κόσυνθο. Δυτικά, καταλήγει στα Στενά του Νέστου, ενώ νότια, καταλήγει στην πεδιάδα της Βιστονίας.

Στις πλαγιές του Αχλαδόβουνου υπάρχουν οι ακόλουθοι οικισμοί:

Βόρεια:

Μέγα Εύμοιρο: [ 66 ]

Γέρακας: [ 31 ]

Πίλημα: [ 85 ]Ανατολικά:

Ξάνθη: [ 56.122 ]

Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών: [ 76 ]

Παλαιά Μορσίνη: [ 230 ]Νότια:

Αγέλη: [ 0 ]

Γαλάνη: [ 108 ]Δυτικά:

Λιβερά: [ 0 ]

Κομνηνά: [ 261 ]

Δήμος Φιλιατρών

Ο Δήμος Φιλιατρών ήταν δήμος του νομού Μεσσηνίας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Τριφυλίας. Βρισκόταν στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού. Ο πληθυσμός του δήμου ήταν 9.334 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του ήταν τα Φιλιατρά

Επικονίαση

Επικονίαση ονομάζεται η διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά. Για να γίνει η γονιμοποίηση θα πρέπει να μεταφερθούν οι γυρεόκοκκοι από τους ανθήρες στο στίγμα του υπέρου. Η διαδικασία επιτυγχάνεται κυρίως με τη βοήθεια των εντόμων και του αέρα.Σε ερμαφρόδιτα άνθη ή σε φυτά που έχουν άνθη και των δύο φύλων (όπως π.χ. το σιτάρι) είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτεπικονίαση. Το γεγονός αυτό αποτρέπει την εξέλιξη του οργανισμού και είναι απευκταίο για την Φύση. Ο μηχανισμός πρόληψης της αυτεπικονίασης είναι να ωριμάζουν τα όργανα ή τα άνθη του ενός φύλου σε διαφορετική περίοδο από την αντίστοιχη του άλλου.

Επιτάλιο

Το Επιτάλιο είναι χωριό και έδρα της ομώνυμης Δημοτικής Κοινότητας του Νομού Ηλείας και βρίσκεται 7,29 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Πύργου σε υψόμετρο 40 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Βώλακος του Δήμου Πύργου και έχει 1.469 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Στην Δημοτική Κοινότητα ανήκει και ο οικισμός Παραλία.

Κολοκυνθοειδή

Τα κολοκυνθοειδή είναι μια οικογένεια φυτών που αποτελείται από 975 είδη που διαχωρίζονται σε 98 γένη. Διατηρούνται κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Όλα τα είδη είναι ευαίσθητα στην παγωνιά. Τα περισσότερα είδη έχουν μεγάλο κίτρινο ή άσπρο λουλούδι. Το στέλεχος του φυτού του κάθε γένους είναι τριχωτό και πενταγωνικό. Σε αυτή την οικογένεια ανήκουν το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι, το αγγούρι. Ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα της οικογένειας αυτής ανέρχεται στην Παλαιόκαινο εποχή και βρέθηκε στην πολιτεία Μοντάνα των ΗΠΑ. Το προϊόν που παράγουν πολλά είδη αυτης της οικογένειας είναι φαγώσιμα και βοηθούν στην οικονομία της περιοχής που καλλιεργείται μιας και υπάρχει ζήτηση αυτών των προϊόντων στην τοπική και διεθνη αγορά.

Ντιγιάρμπακιρ

Το Ντιγιάρμπακιρ (συριακά: ܐܡܝܕܐ, κουρδικά: Amed‎), ιστορικά γνωστό ως Άμιδα, είναι η μεγαλύτερη πόλη του τουρκικού Κουρδιστάν. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τίγρη και είναι το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ. Με πληθυσμό 1.010.032 κατοίκους (2018), είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Νοτιοανατολική Ανατολίας μετά την Γκαζιαντέπ.

Η πόλη είναι αρχαιότατη και αναφέρεται σε ασσυριακές και αραμαϊκές πηγές. Το σημερινό της όνομα προέρχεται από την αραβική φράση «χώρα (της φυλής) του Μπακρ», μεσαιωνική ονομασία της Άνω Μεσοποταμίας. Ωστόσο κατά την κεμαλική περίοδο το αραβικό/οθωμανικό της όνομα μετασχηματίστηκε σε Ντιγιάρμπακιρ (χώρα του μπακιριού), παρετυμολογώντας την από τα ορυχεία χαλκού που βρίσκονταν στην περιοχή. Μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη είχε σημαντικό χριστιανικό πληθυσμό, αρμενικό και συριακό, ο οποίος όμως εξοντώθηκε ή εκτοπίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σήμερα ο πληθυσμός της πόλης είναι στη μεγάλη πλειοψηφία του Κούρδοι, και γι'αυτό η πόλη θεωρείται ως η «ανεπίσημη πρωτεύουσα» του τουρκικού Κουρδιστάν.Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης αποτελούν τα άριστα διατηρούμενα βυζαντινά τείχη (ανηγερμένα από τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο Β'), μήκους 5,8 χιλιομέτρων, τα οποία από το 2015 αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το σελτζουκικό τζαμί του Μαλίκ Σαχ (γιου του Αλπ Αρσλάν) και η συριακή εκκλησία της Παναγίας. Γνωστότερο τοπικό αγροτικό προϊόν είναι το καρπούζι που αποτελεί και το έμβλημα της πόλης (επικαθήμενο πάνω σε μικρογραφία των τειχών).

Οικοσοσιαλισμός

Ο οικοσοσιαλισμός ή πράσινος σοσιαλισμός ή και σοσιαλιστική ιδεολογία είναι μία πολιτική ιδεολογία που συγχωνεύει τις ιδεολογίες του Μαρξισμού, του Σοσιαλισμού και/η του Φιλελεύθερου σοσιαλισμού με εκείνες της πράσινης πολιτικής, της οικολογίας και της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης ή αντι-παγκοσμιοποίησης.

Παγωτό

Το παγωτό είναι παγωμένο γλύκισμα, το οποίο φτιάχνεται συνήθως από κρέμα και γάλα. Το παγωτό χωρίς γάλα ονομάζεται γρανίτα, και καλύπτει συνήθως τις γεύσεις φρούτων, όπως λεμόνι ή βερίκοκο.

Το νόημα της λέξης "παγωτό" διαφέρει από χώρα σε χώρα. Για να διαχωριστούν διαφορετικές ποικιλίες καί είδη παγωτού, χρησιμοποιούνται όροι όπως frozen yogurt, σορμπέ και τζελάτο.

Παλαιοχώρι Γαστούνης Ηλείας

Το χωριό Παλαιοχώρι ανήκει στο Δήμο Πηνειού, που παλαιότερα αποτελούσε Δημοτικό Διαμέρισμα και έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Γαστούνης. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Γαστούνη και στα Σαβάλια.

Κατά την απογραφή του 2001 είχε 394 κατοίκους και βρίσκεται πλησίον της εκβολής του ποταμού Πηνειού (περιοχή Μπούκα) στον Χελωνίτη κόλπο, σε εύφορη περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, νοτιοδυτικά της Πάτρας. Είναι ένα εύπορο και όμορφο χωριό με καλή δόμηση και χωροταξία με μεγάλη κεντρική πλατεία. Στο χωριό υπάρχει επίσης και ποδοσφαιρική ομάδα.

Κατά την οθωμανική περίοδο έφερε το όνομα Σελίμ Τσαούς (που σημαίνει το χωριό του Λοχία Σελίμ).

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό είναι καταγεγραμμένη σε κείμενα περιηγητών του 18ου αιώνα. Κοντά στο χωριό υπάρχει έως και σήμερα γέφυρα με την ονομασία "Γεφύρι της Ντουάνας", που παραπέμπει σε ενετικό τελωνειακό σημείο για το πέρασμα του ποταμού Πηνειού.

Το χωριό βρίσκεται σε εύφορη πεδιάδα, όπου καλλιεργείται ντομάτα, καλαμπόκι, κηπευτικά, καρπούζι, πιπέρι, βαμβάκι (παλαιότερα κυρίως), ελιές και αμπέλια. Διαθέτει γεωργικούς συνεταιρισμούς, αλλά και οινοποιεία.

Σε μικρή απόσταση, βρίσκεται η θάλασσα. Υπάρχει μία τεράστια σε μήκος αμμώδης παραλία, όπου κοντά έχει χτιστεί οικισμός από κατοίκους του Παλαιοχωρίου και της Γαστούνης.

Επίσης, κοντά στη θάλασσα βρίσκεται και το "Περιαστικό Δάσος Παλαιοχωρίου", που αποτελείται κυρίως από πεύκα.

Πλησίον του δάσους βρίσκεται πεδίο βολής των αεροσκαφών της 117 Π.Μ. της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο θόρυβος από τα μαχητικά και τις βολές τους, αλλά και ο κίνδυνος ατυχήματος (στο παρελθόν, (έχουν πέσει πολλές φορές βλήματα στο χωριό, χωρίς ευτυχώς θύματα), έχει αναγκάσει τους κατοίκους να προβούν σε διαμαρτυρίες και απαιτήσεις για απομάκρυνση του πεδίου βολής.

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ που λειτουργεί στο Μέτσοβο είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης που χτίστηκε το 1985 και εγκαινιάστηκε το 1988. Το 1994 το κτίριο επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει μια καινούργια πτέρυγα προκειμένου να στεγάσει και νέους πίνακες πέραν της αρχικής της συλλογής που αποτελούνταν από 200 έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα.

Το σύγχρονο τριώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται δωρήθηκαν από τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Σιρόπι

Το σιρόπι είναι πυκνόρρευστο διάλυμα καθαρής ζάχαρης σε νερό με ή χωρίς άλλες αρωματικές ή θεραπευτικές ουσίες. Προσφέρεται ως ευφραντικό ή ως φάρμακο αναλόγα με τη φαρμακευτική ουσία που περιέχει.

Τερψιθέα Μεσσηνίας

Η Τερψιθέα είναι οικισμός κοντά στην Κυπαρισσία και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας.

Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος είναι νησί των Κυκλάδων, μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου. Απέχει 15 μίλια (ανατολικά) από τη Μήλο και 22 μίλια βορειοδυτικά από τη Σαντορίνη. Αποκαλείται επίσης και Πολύκαντρος ή Πολύκανδρος. Οι ακτές της είναι απόκρημνες και σχηματίζουν πολλά ακρωτήρια όπως το Καστέλι, ο Κυπάρισσος, η Ασπρόπουντα, ο Βιτσέντζος, η Γκρότα, το Λιβάδι, το Λιβαδάκι κ.ά.

Το νησί έχει δύο μεγάλους οικισμούς. Πρωτεύουσα είναι η Χώρα (ή πόλη Φολέγανδρος), με 316 κατοίκους, χτισμένη στην ανατολική πλευρά, σε ύψωμα 200 μ. Ο άλλος οικισμός, η Άνω Μεριά, βρίσκεται βορειότερα με πληθυσμό 291 κατοίκων, και αποτελεί το πιο παραδοσιακό κομμάτι του νησιού. Είναι ο αγροτικός οικισμός με τα σπίτια να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και να δημιουργούν τις λεγόμενες «Θεμονιές». Μικρότεροι οικισμοί είναι ο Πετούσης και το λιμάνι του νησιού που είναι ο Καραβοστάσης, στο νοτιοανατολικό άκρο του, που απέχει από Πειραιά 102 μίλια και από Νάξο 32 μίλια.

Οι κάτοικοι της νήσου ονομάζονται Φολεγανδρίτες ή Φολεγανδρινοί, και ειδικότερα της Χώρας (πρωτεύουσας), Χωραΐτες - Χωραΐτισσες.

Φουζαρίωση

Η φουζαρίωση είναι ασθένεια των φυτών που οφείλεται σε μύκητα. Προκαλείται από το μύκητα Giberella baccata (Fusarium lateritium Nees), ο οποίος προσβάλλει τα δέντρα που έχουν προσβληθεί από εγκαύματα λόγω του ήλιου, από παράσιτα ή από το κρύο. Η ασθένεια έχει οικονομική σημασία για τα εσπεριδοειδή, για το πεπόνι και το καρπούζι. Ως αίτιοι για την προσβολή των δύο τελευταίων αναφέρονται οι μύκητες Fusarium oxysporum f.sp.melonis και Fusarium oxysporum f.sp.niveum αντίστοιχα.

Φρούτα

Με τον όρο φρούτα ή οπώρες συνήθως ομαδοποιούνται καρποί δέντρων ή φυτών. Ένα φρούτο είναι μια δομή που φέρει σπόρους και που αναπτύσσεται από την ωοθήκη των ανθών του φυτού, ενώ τα λαχανικά είναι όλα τα υπόλοιπα μέρη του φυτού, όπως οι ρίζες, τα φύλλα και τα στελέχη.

Χάλκη Λάρισας

Η Χάλκη είναι ένα από τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου. Η θέση της είναι νοτιοανατολικά σε σχέση με την πόλη της Λάρισας, σε υψόμετρο 81 μέτρων και απέχει από αυτή 16 χλμ. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Κιλελέρ. Αριθμεί 1.805 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.

Χυμός

Ο χυμός είναι ένα υγρό το οποίο περιέχεται στους ιστούς των φρούτων και των λαχανικών. Ο χυμός εξάγεται συνήθως μηχανικά από το φρούτο, με στύψιμο, χωρίς τη χρήση διαλυτικών ή θερμότητας. Οι χυμοί καταναλώνονται επειδή ωφελούν την υγεία του ατόμου. Για παράδειγμα, ο χυμός πορτοκαλιού, γνωστός και ως πορτοκαλάδα, είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, φολικό οξύ και κάλιο και είναι ένα σημαντικό βιολογικό αντιοξειδωτικό.

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.