Ιμπραήμ Πασάς

Ο Ιμπραήμ Πασάς (إبراهيم باشا στα αραβικά, 1789 - 10 Νοεμβρίου 1848) ήταν βαλής και μη αναγνωρισμένος Χεδίβης της Αιγύπτου και στρατιωτικός, γεννηθείς στην Καβάλα.

Ιμπραήμ Πασάς
IbrahimBaja
Ο Ιμπραήμ Πασάς σε έργο του Τζοβάνι Μπότζι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
إبراهيم محمد علي باشا (Αραβικά)
Γέννηση4  Μαρτίου 1789
Δράμα
Θάνατος10ιουλ. / 22  Νοεμβρίου 1848γρηγ.[1][2]
Κάιρο
Τόπος ταφήςΚάιρο
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία[3][2]
ΘρησκείαΣουνιτισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟθωμανικά τουρκικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[2]
στρατιωτικός[2]
Οικογένεια
ΓονείςΜεχμέτ Αλί Πασάς
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός/
Αξιώματα και βραβεύσεις

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Καβάλα, ή κατά μερικούς ιστορικούς στο χωριό Νουσρατλί (σημ. Νικηφόρος) της Δράμας, όπου η οικογένεια του είχε βρει προσωρινό καταφύγιο, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης επιδημίας πανώλης που είχε ξεσπάσει στην Καβάλα.[4] Ήταν κατά πάσα πιθανότητα γιος του χεβίδη Μεχμέτ Αλή, αν και μερικοί υποστηρίζουν ότι ήταν θετός γιος του, και κάποιας χριστιανής, χήρας του Τουρματζή.

Το 1818 κατέλαβε την πρωτεύουσα των ουαχχαμπιτών, Ντιρίγια, και αιχμαλώτισε τον αρχηγό τους, Αμπντουλάχ. Τότε ο Σουλτάνος τον ονόμασε Πασά της Μέκκας και βεζίρη με τρεις Ιππουρίδες. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Κάιρο, όπου ξεκίνησε την αναδιοργάνωση του στρατού και του ναυτικού σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα. Το 1821-1822 έλαβε μέρος στην εκστρατεία στο Σουδάν.

Το 1824, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, στάλθηκε από τον πατέρα του στην Πελοπόννησο για να βοηθήσει τους Οθωμανούς, επικεφαλής στρατιάς Αιγυπτίων που κάποτε έφτασε τουλάχιστον τις 35.000 άνδρες.[5] Αφού πρώτα στάθμευσε στην Κρήτη, τον Φεβρουάριο του 1825, αποβιβάστηκε στον Μωριά. Κυρίευσε αρχικά την Τρίπολη και το Ναυαρίνο, ωστόσο η επίθεσή του τον Ιούνιο στην Αργολίδα στους Μύλους Αργολίδας αποκρούστηκε από τον Δημήτριο Υψηλάντη. Το 1826 κατέλαβε το Μεσολόγγι και το 1828, και αφού ο στόλος του είχε καταστραφεί στο Ναυαρίνο, αποχώρησε από την Ελλάδα μετά την παρέμβαση των Γάλλων με την Εκστρατεία του Μωριά. Κατά την εκστρατεία αυτή προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην Πελοπόννησο, πυρπολώντας οικισμούς, κόβοντας ελιές, οπωροφόρα δένδρα και καλώντας τον πληθυσμό να προσκυνήσει (Κοτσώνης, σ. 486).

Το 1831 στράφηκε εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατέλαβε πόλεις της Συρίας και τον επόμενο χρόνο κατατρόπωσε τον οθωμανικό στρατό στο Ικόνιο. Ύστερα από παρέμβαση όμως της Ρωσίας, σταμάτησε την προέλασή του στην Κωνσταντινούπολη. Το 1839 έγιναν ξανά εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών, που είχαν σαν αποτέλεσμα την ήττα των Οθωμανών στο Νεζίπ.

Απεβίωσε στις 10 Νοεμβρίου του 1848 στο Κάιρο από φυματίωση.

Παραπομπές

  1. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Ibrahim-Pasha. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Emmanuel K. Akyeampong, Henry Louis Gates: «Dictionary on African Biography». (Αγγλικά) Dictionary of African Biography. Oxford University Press. Νέα Υόρκη. 2012. ISBN-13 978-0-19-538207-5.
  3. Εγιαλέτ της Αιγύπτου.
  4. Afaf Lutfi al-Sayyid Marsot, Egypt in the reign of Muhammad Ali, Cambridge 1984, σ. 27, όπου το όνομα του χωριού αναφέρεται ως Νασρατλί.
  5. Κοτσώνης Λ. Κωνσταντίνος (2005) Αιγυπτιακή Στρατιά εισβολής στην Πελοπόννησο. Συγκρότησις, τακτική, ηγεσία. Πρακτικά Ζ' Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών, δημοσιευθέν στο "Πελοποννησιακά", Παράρτ. 27, 2007, σ. 479-481.

Βιβλιογραφία

  • Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου, Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο καταλύτης για την αποδιοργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης 24 Φεβρουαρίου - 23 Μαΐου 1825, εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012
  • Μιχαήλ Γιοτσαλίτη, «Ολίγα περί της κατά Κυνουρίας κατ' Ιούλιον 1826 επιδρομής Ιμβραήμ», Δελτίον της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, τομ. Ζ, σελ.155-161
10 Νοεμβρίου

Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος | Δεκέμβριος | Ιανουάριος

9 Νοεμβρίου | 10 Νοεμβρίου | 11 Νοεμβρίου

H 10η Νοεμβρίου είναι η 314η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (315η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 51 ημέρες.

1493

Η τρέχουσα σελίδα αφορά το έτος 1493 κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο

1536

Η τρέχουσα σελίδα αφορά το έτος 1536 κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο

15 Μαρτίου

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος

14 Μαρτίου | 15 Μαρτίου | 16 Μαρτίου

H 15η Μαρτίου είναι η 74η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (75η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 291 ημέρες.

1789

Η παρούσα σελίδα αφορά το έτος 1789 κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο

1825

Η παρούσα σελίδα αφορά το έτος 1825 κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο

1848

Η παρούσα σελίδα αφορά το έτος 1848 κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο

Βιράνσεχιρ

Η Βιράνσεχιρ (τουρκικά: Viranşehir, κουρδικά: Wêranşar) είναι πόλη - αγορά που εξυπηρετεί την βαμβακοπαραγωγική περιοχή της Επαρχίας Σανλιούρφα στη νοτιοανατολική Τουρκία, 93 χιλιόμετρα ανατολικά από την Σανλιούρφα και 53 χλμ βορειοδυτικά από το Συριακό σύνορο στο Κεϊλάνπιναρ. Στην Ύστερη Αρχαιότητα, ήταν γνωστή ως Κωνσταντίνη ή Κωνσταντία στη Μεσοποταμία από τους Ρωμαίους και Βυζαντινούς, και Τέλλα από τον τοπικό Ασσύροχαλδαιικό πληθυσμό, αλλά σήμερα κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Γορτυνία

Η Γορτυνία ήταν Επαρχία του νομού Αρκαδίας. Σχηματίστηκε με την διοικητική διαίρεση του 1833 και έμεινε αμετάβλητη σχεδόν μέχρι την κατάργησή της το 1997 με την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας.

Λάστα Αρκαδίας

Η Λάστα ή Λάστας είναι ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Μαίναλο, και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Η Λάστα ανήκει στον δήμο Βυτίνας και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 47 κατοίκους. Απέχει 5 χιλιόμετρα από τα Μαγούλιανα και 60 χλμ. από την Τρίπολη Αρκαδίας. Χωματόδρομος οδηγεί στο Αγριδάκι.

Στο χωριό πολλές κατοικίες έχουν εγκαταλειφθεί από τη φυγή των κατοίκων σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και σε περιοχές της Ελλάδας, όπως στα Μαγούλιανα και στη Βυτίνα Αρκαδίας, στην Ηλεία και στην Αθήνα. Το καφενείο στην πλατεία του χωριού με το όνομα Αή Γιώργης, από την ομώνυμη εκκλησιά στη πλατεία, είναι αυτοεξυπηρετούμενο (self service), με μοναδική υποχρέωση ο επισκέπτης να διατηρεί το χώρο καθαρό και αν επιθυμεί να αφήσει τον οβολό του στο ταμείο – κουμπαρά. Στο οίκημα αυτό είχε διαμείνει ο Ιμπραήμ Πασάς κατά την Επανάσταση του 1821.

Πάργαλης Ιμπραήμ Πασάς

Ο Πάργαλης Ιμπραήμ πασάς (Pargalı Damat İbrahim Paşa, 1493 - 15 Μαρτίου 1536) ήταν Μεγάλος Βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπό τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Ήταν σύζυγος της Χατιτζέ Σουλτάν,αδελφής του Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή.

Πασαλίκι του Βερατίου

Το πασαλίκι του Βερατίου ήταν αυτόνομο έδαφος εντός της επικράτειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που δημιουργήθηκε στην περιοχή της μετέπειτα κεντρικής Αλβανίας από τον Αχμέτ Κουρτ Πασά το 1774 και καταλύθηκε όταν ο εν συνεχεία σύμμαχος του Αχμέτ, Ιμπραήμ Πασάς του Βερατίου νικήθηκε από τον Αλή Πασά το 1809, ενσωματώνοντας έτσι το πασαλίκι του Βερατίου στο πασαλίκι των Ιωαννίνων.

Πτώση της Σφακτηρίας (1825)

Η Πτώση της Σφακτηρίας υπήρξε μια από τις πολεμικές εμπλοκές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με νικηφόρα έκβαση για τους Αιγυπτίους.

Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής

Ο Σουλεϊμάν Α΄ (I. Süleyman, 6 Νοεμβρίου 1494 – 7 Σεπτεμβρίου 1566), κοινώς γνωστός ως Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής στον δυτικό κόσμο και "Κανουνί" (ο Νομοθέτης) στο βασίλειό του, ήταν ο δέκατος σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, από το 1520 έως τον θάνατό του το 1566. Κατά τη βασιλεία του η Οθωμανική αυτοκρατορία έφτασε στη μέγιστη γεωγραφική της επέκταση και στο απόγειο της δύναμής της. Υπήρξε ο επιφανέστερος των σουλτάνων.

Τσανταρλή Ιμπραήμ Πασάς (νεότερος)

Ο Τσανταρλή Ιμπραήμ Πασάς (Çandarlı İbrahim Paşa), αναφερόμενος συνήθως ως Δεύτερος Ιμπραήμ (İkinci İbrahim) για να μη συγχέεται με τον παππού του, υπήρξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις πρώτες δεκαετίες μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, ήτοι το β' μισό του 15ου αιώνα. Αποκορύφωμα της θητείας του ήταν ο διορισμός στο αξίωμα του μεγάλου βεζίρη από το σουλτάνο Βαγιαζίτ Β΄ το 1498.

Προερχόταν από την οικογένεια Τσανταρλή, η οποία είχε ήδη αναδείξει τέσσερις μεγάλους βεζίρηδες πριν απ' αυτόν. Ο πατέρας του Χαλίλ Πασάς ήταν ο ισχυρότερος άνθρωπος στην Αυτοκρατορία κατά τη δεκαετία του 1440, πράγμα που πλήρωσε με τη ζωή του το 1453, όταν εκτελέστηκε ως συνωμότης από το Μωάμεθ Β΄ αμέσως μετά την κατάληψη της Πόλης. Παρόλα αυτά ο ίδιος επεβίωσε της δυσμένειας και ακολούθησε λαμπρή σταδιοδρομία ως καδής (δικαστής), φτάνοντας έως το αξίωμα του καζασκέρη (ανώτατου στρατοδίκη).

Επιλέχθηκε από το Μωάμεθ ως προσωπικός δάσκαλος του πρωτότοκου γιου του Βαγιαζίτ. Αργότερα, επί βασιλείας του παλαιού μαθητή του, διορίστηκε βεζίρης και το 1498 προήχθη σε μεγάλο βεζίρη, αντικαθιστώντας το Βόσνιο Αχμέτ Πασά. Έκλεινε έτσι ένας κύκλος 45 χρόνων, κατά τα οποία οι σουλτάνοι εμπιστεύονταν το αξίωμα μόνο σε ντεβσιρμέ («ξένους» προερχόμενους απ' το παιδομάζωμα), φοβούμενοι μην επαναληφθεί το παράδειγμα του Χαλίλ Πασά, δηλ. του πατέρα του Ιμπραήμ!

Πέθανε τον επόμενο χρόνο (1499) και τάφηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Φατμά Σουλτάν (κόρη του Αχμέτ Γ')

Η Φατμά Σουλτάνα (Οθ. Τούρκικα:فاطمہ سلطان‎) (Τούρκικα: Fatma Sultan, 22 Σεπτεμβρίου 1704 - 3 Ιανουαρίου 1733) ήταν κόρη του σουλτάνου Αχμέτ Γ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εγγονή του Μωάμεθ Δ΄ και της Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάνας και αδελφή των σουλτάνων Μουσταφά Γ΄ και Αμπντούλ Χαμίτ Α΄.

Φατμά Σουλτάνα (κόρη του Μουράτ Β΄)

Η Φατμά Σουλτάνα (Οθ. Τούρκικα:فاطمة سلطان) (Τούρκικα: Fatma Sultan, 1430 - ?) ήταν κόρη του σουλτάνου Μουράτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αδελφή του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή.Η Φατμά παντρεύτηκε Τσανταρλή Ιμπραήμ Πασά, γιο του Μαχμούτ Τσελεμπί. Η ημερομηνία και η αιτία του θανάτου της, είναι άγνωστη. Ο τάφος βρίσκεται στο Μουραντιγιέ Τζαμί.

Φατμά Σουλτάνα (κόρη του Σελίμ Α΄)

Η Φατμά Σουλτάνα (Οθ. Τούρκικα:فاطمہ سلطان‎) (Τούρκικα: Fatma Sultan, 1500 - 1573) ήταν κόρη του σουλτάνου Σελίμ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σύζυγος του μεγάλου βεζίρη Καρά Αχμέτ Πασά.

Χατιτζέ Σουλτάνα

Η Χατιτζέ Σουλτάνα (Οθ. Τούρκικα:خدیجه سلطان) (Τούρκικα: Hatice Sultan, 1496 - 1543) ήταν κόρη του σουλτάνου Σελίμ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αδελφή του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή και θεία του Σελίμ Β΄.

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.