Ιησούς του Ναυή (βιβλίο)

Με το όνομα Ιησούς του Ναυή φέρεται το έκτο βιβλίο, τόσο του εβραϊκού Τανάκ, όσο και της Παλαιάς διαθήκης. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν το βιβλίο αυτό ως συνέχεια της Πεντατεύχου, έτσι ώστε να ομιλούν για Εξάτευχο.

Ιησούς του Ναυή
JoshuaSun Martin

Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίου αυτού στο μεγαλύτερο μέρος του, κατά πεποίθηση, φέρεται ο ίδιος ο Ιησούς του Ναυή, εκτός βέβαια των διαλαμβανομένων στο θάνατό του και κάποια μεταγενέστερα γεγονότα, όπως τη κατάληψη της πόλης Δαβίρ, τα αναφερόμενα στον Οζά, κ.ά., που φαίνεται να συμπλήρωσαν γραμματείς του. Η συγγραφή από τον Ιησού, ολοκληρώθηκε περίπου το 1450 π.Χ.[1].

Όνομασία

Το βιβλίο αυτό οι Εβραίοι το ονομάζουν "Σέφερ Γιοσούα". Οι δε λεγόμενοι Εβδομήκοντα που προέβησαν στη μετάφρασή του, το ονόμασαν, Ιησούς του Ναυή, επειδή είναι το κυρίαρχο πρόσωπο του βιβλίου αυτού που εξιστορεί όλα τα γεγονότα των Ισραηλιτών από τον θάνατο του Μωυσή μέχρι λίγο μετά τον θάνατο του φερόμενου ως συγγραφέα.

Κεφάλαια

Το βιβλίο του Ιησού του Ναυή θεωρείται, από τους θεολόγους, ως "ιστορικό" βιβλίο που αναφέρεται σε θεμελιώδη γεγονότα που παραθέτονται με μια αλληλουχία ενοτήτων. Το όλο κείμενο χωρίζεται σε 24 επιμέρους κεφάλαια με αρχαία ελληνική αρίθμηση, από το Κεφάλαιο Α΄ μέχρι το Κεφάλαιο ΚΔ΄.
Παρά ταύτα πολλοί θεολόγοι (χριστιανοί) θεωρούν ότι μπορεί να διακριθεί σε τρια κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος, που περιλαμβάνει την κατάληψη της Γης της Επαγγελίας με ταυτόχρονη εξόντωση άλλων λαών, στο δεύτερο μέρος που εκτίθεται η διανομή των εδαφών στις 12 Φυλές του Ισραήλ, και στο τρίτο που ως επίλογος περιλαμβάνει τις τελευταίες υποθήκες του Ιησού του Ναυή.

Γεγονότα

Τα κυριότερα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο "Ιησούς του Ναυή" είναι κατά σειρά:

 1. Εντολές του Γιαχβέ για κατάληψη της Γης της Επαγγελίας. (Κεφ.Α΄- Γ΄)
 2. Η διάβαση του Ιορδάνη. (Κεφ.Δ΄)
 3. Ο πανικός των υφιστάμενων εκεί λαών. (Κεφ.Ε΄)
 4. Η κατάληψη της Ιεριχούς.(Κεφ.Στ΄)
 5. Η τιμωρία του βεβήλου Άχαρ. (Κεφ.Ζ΄)
 6. Η κατάληψη της Γαι και της Γαβαών. (Κεφ.Η΄- Θ΄)
 7. Η κατάληψη της βόρειας Παλαιστίνης. (Κεφ.Ι΄- ΙΒ΄)
 8. Η διανομή των καταλαμβανομένων εδαφών (Κεφ.ΙΓ΄- ΙΘ΄)
 9. Οι πόλεις των Λευιτών και ιερέων.(Κεφ.Κ΄- ΚΒ΄)
 10. Τελευταίες υποθήκες και θάνατος του Ιησού του Ναυή.(Κεφ.ΚΓ΄ - ΚΔ΄)

Υποσημειώσεις

 1. Η Αγία Γραφή-Μετάφραση Νέου Κόσμου, Έκδοση των Μαρτύρων του Ιεχωβά, σελ. 1548.

Πηγές

 • Ιωάννης Κολιτσάρας "Η Παλαιά Διαθήκη" τ.2ος, σ.9, - εκδ. Αδελφότητας ΖΩΗ, (κατά Ο΄), (Η Πηγή αυτή συνοδεύεται με την υπ΄ αριθμ 225/1928 έγκριση του Οικουμενικού Πατριάρχου και με την αριθμ. 3293/19-5-1928 έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
 • Όλη η Γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη, έκδοση 1990, σελ 13-19
Περιτομή του Ιησού

Η Περιτομή του Ιησού αναφέρεται ως γεγονός στην επίγεια κατά σάρκα ζωή του Ιησού Χριστού, περισσότερο όμως κατ΄ εικασία εθιμικής και νομικής (θεοκρατικής) επιταγής. Τούτο αναφέρεται μόνο από έναν Ευαγγελιστή, τον Ευαγγελιστή Λουκά, ενώ οι άλλοι τρεις (Ματθαίος, Μάρκος και Ιωάννης) φέρονται να το αγνοούν. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει την περιτομή αυτή μόνο ημερολογιακά, δηλαδή την 8η ημέρα από γεννήσεως, σύμφωνα με τον σχετικό εβραϊκό νόμο χωρίς όμως να προσδιορίσει ούτε τον τόπο, ούτε ποιος έκανε την περιτομή, ούτε το μέσον που χρησιμοποιήθηκε, που αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία στη ζωή ενός Ιουδαίου αφού τότε ονοματίζεται και ακολουθεί σχετική επί τούτου εορτή. Μνεία για τέτοια εορτή που ν΄ ακολούθησε της περιτομής του μικρού Ιησού δεν απαντάται σε κανένα ιερό κείμενο.

Βιβλία της Αγίας Γραφής

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.