Ζελφά

Η Ζελφά είναι πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης, δούλη και ετεροθαλής αδερφή της Λείας.

Ζελφά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
זִלְפָּה (Εβραϊκά)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια

Τέκνα

Η Λεία έκανε παιδιά, όμως μετά έμεινε στείρα. Έτσι έστειλε την Ζελφά, σύμφωνα με τον νόμο, στον Ιακώβ, και του έκανε δυο παιδιά, τον Γαδ και τον Ασήρ.

  1. (Εβραϊκά της Βίβλου) Γένεση.
  2. (Εβραϊκά της Βίβλου) Γένεση.
  3. (Εβραϊκά της Βίβλου) Γένεση.
Γένεσις (βιβλίο)

Με το όνομα Γένεση ή Γένεσις (εβραϊκά: בְּרֵאשִׁית‬, «Bərēšīṯ») φέρεται το πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, καθώς και το πρώτο βιβλίο της Πεντατεύχου, ή άλλως λεγόμενη "Νόμος", ή "Νόμος του Μωϋσή", που περιλαμβάνει τα βιβλία Γένεση, Έξοδος, Λευιτικό, Αριθμοί και Δευτερονόμιο.

Συγγραφέας του βιβλίου της Γένεσης και όλης της Πεντατεύχου φέρεται να είναι ο Μωυσής που την συνέγραψε κατά τη διάρκεια της μακράς πορείας των Ισραηλιτών αδελφών του στην έρημο του ευλογημένου Όρους Σινά, περίπου το 1513 π.Χ.., εκτός βεβαίως των τελευταίων στίχων του Δευτερονομίου που αναφέρεται στο θάνατο του Μωϋσή και που πιθανολογείται ότι συνέγραψε, (συμπλήρωσε), ο Ιησούς του Ναυή.

Μνεία στον Μωυσή γίνεται περίπου 200 φορές σε 27 από τα μεταγενέστερα βιβλία της Αγίας Γραφής.

Γαδ

Με το όνομα Γαδ αναφέρονται τρία διαφορετικά πρόσωπα στην Παλαιά Διαθήκη:

Ο Γαδ, του οποίου το όνομα σημαίνει «καλοτυχία», ήταν γιος του Ιακώβ μέσω της Ζελφά, υπηρέτριας της Λείας που ήταν σύζυγος του Ιακώβ. (Γένεση 30:9-13· 35:26)

Μία από τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ ονομάστηκε έτσι από τον Γαδ, που ήταν γιος του Ιακώβ. (Γένεση 46:16· Αριθμοί 1:1-3, 24, 25· Ιησούς του Ναυή 13:24-28). Ο Μωυσής όρισε τις φυλές Γαδ, Ρουβήν και το μισό της φυλής Μανασσή να κατοικούν σε ομώνυμες περιοχές γης ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού.

Ο Γαδ, προφήτης και οραματιστής, σύγχρονος του Δαβίδ. (1 Σαμουήλ 22:1-5) Χρησιμοποιήθηκε από τον Θεό για να διαπαιδαγωγήσει τον Δαβίδ. (2 Σαμουήλ 24:10-19· 1 Χρονικών 21:9-19)

Δώδεκα φυλές του Ισραήλ

Οι λεγόμενες Δώδεκα Φυλές του Ισραήλ ήταν σύμφωνα με την Εβραϊκή βίβλο Τανάκ και την Παλαιά Διαθήκη, το έθνος του Ισραήλ που είχε επιλέξει ο Γιαχβέ, ως "περιούσιο λαό" δηλαδή οι Ισραηλίτες. Στην πραγματικότητα δεν ήταν φυλές αλλά ομόφυλες οικογένειες, φάρες, των δώδεκα παιδιών του Ιακώβ, που ήταν και οι γενάρχες αυτών, συμπεριλαμβανομένων των δούλων και βοσκών της καθεμιάς.

Η ιστορία των δώδεκα αυτών φυλών προσδιορίζεται την περίοδο 1200 - 1000 π.Χ.

Σύμφωνα με την Παλαιά διαθήκη ο Ιακώβ αφού εξαπάτησε τόσο τον πατέρα του Ισαάκ όσο και τον αδελφό του Ησαύ, κατόπιν προτροπής της μητέρας του Ρεβέκκας και υπό την ανοχή του Γιαχβέ, προκειμένου να πάρει τα πρωτοτόκια κατέφυγε στη συνέχεια στο θείο του Λάβαν. Κατά την εκεί παραμονή του ο Ιακώβ παντρεύτηκε και τις δύο κόρες του Λάβαν την Λεία και την Ραχήλ, αφού προηγουμένως εγκατέλειψε εν ζωή την πρώτη, κατά παράβαση του νόμου. Από τις δύο αυτές συζύγους απέκτησε οκτώ γιους. Εκτός όμως αυτών τεκνοποίησε και με τις υπηρέτριες των συζύγων του τη Βαλλά και Ζελφά αποκτώντας και άλλους τέσσερις γιους, συνολικά δώδεκα γιους.

Στην Γένεση βρίσκουμε τις εξής αναφορές:

Γεν 29,31-30,24:γιοί Ιακώβ εκ της Λείας: Ρουβήν, Συμεών, Λευί, Ιούδας, Ισσάχαρ, Ζαβουλών.

γιοί Ιακώβ εκ της Βαλλά (υπηρέτριας της Ραχήλ): Δαν, Νεφθαλί.

γιοί Ιακώβ εκ της Ζελφά (υπηρέτριας της Λείας): Γαδ, Ασήρ.

γιοί Ιακώβ εκ της Ραχήλ: Ιωσήφ, ΒενιαμίνΓεν 35,23-26:γιοί Ιακώβ εκ της Λείας: Ρουβήν, Συμεών, Λευί, Ιούδας, Ισσάχαρ, Ζαβουλών.

γιοί Ιακώβ εκ της Ραχήλ: Ιωσήφ, Βενιαμίν.

γιοί Ιακώβ εκ της Βαλλά (υπηρέτριας της Ραχήλ): Δαν, Νεφθαλί.

γιοί Ιακώβ εκ της Ζελφά (υπηρέτριας της Λείας): Γαδ, Ασήρ

Ιακώβ

Ο Ιακώβ (εβρ: יַעֲקֹב), σύμφωνα με το βιβλίο της Γένεσις, υπήρξε Πατριάρχης του Ισραήλ και πρόγονος του Ιωσήφ του μνήστορα και νομικά του Ιησού Χριστού. Ήταν γιος του Πατριάρχη Ισαάκ, μικρότερος αδελφός του Ησαύ, πατέρας 12 γιων οι οποίοι έγιναν προπάτορες των 12 φυλών του Ισραήλ. Επίσης ήταν πατέρας και μιας κόρης, που ονομαζόταν Βαιθήλ.

Λεία (βίβλος)

Η Λεία υπήρξε Βιβλικό πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης και πρώτη ξαδέλφη και σύζυγος του Πατριάρχη Ιακώβ με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά.

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.